23 Νοε 2008

Τι άλλο θ΄ ακούσουμε!

Διάβασα έκπληκτη στον Πολίτη το άρθρο της Ελ. Γαβριήλ που ακολουθεί και δεν το πίστευα.Μα είναι δυνατόν σήμερα να παρατηρούνται στην Ευρωπαϊκή Κύπρο τέτοια φαινόμενα που παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και μεσαίωνα!Γιατί σιωπούν οι αρμόδιοι;Ως πότε θα δρουν ανενόχλητοι οι έχοντες τέτοιες νοοτροπίες;
Τίποτε δε μάθαμε για το Βατοπέδι σ΄αυτό τον τόπο;

"Εκκλησίες στριμώχνονται σε σχολεία"
Σε έξαρση το φαινόμενο στη Λεμεσό - Δεκάδες αιτήσεις από οργανωμένους φορείς
Δεκάδες αιτήσεις έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, για την ανέγερση ναών σε αυλές σχολείων.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι αιτήσεις προέρχονται από οργανωμένους φορείς και σχολεία της Λεμεσού. Οργανωμένη κίνηση ανέγερσης εκκλησιών μέσα στις σχολικές αυλές αναστατώνει τις τοπικές κοινωνίες της πόλης. Στο παρά πέντε, αποτράπηκε, με πολιτική απόφαση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, η ανέγερση ναού στο λύκειο Λινόπετρας.Οι ισχυρές αντιδράσεις του δημάρχου Αγίου Αθανασίου και μελών του Συνδέσμου Γονέων του λυκείου Λινόπετρας δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για ανέγερση ναού εντός του σχολείου, η οποία άρχισε δυο χρόνια πριν και κορυφώθηκε φέτος.

Η επιθυμία για ανέγερση ναού εντός της αυλής του λυκείου Λινόπετρας βρήκε τελικά εκφραστές. Μέσω του λυκειάρχη του σχολείου, ο οποίος προσυπόγραψε τη σχετική αίτηση προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, το αίτημα στάλθηκε για εξέταση. Ακόμη και να υπήρχε η πολιτική βούληση για μια τέτοια κίνηση, τεχνικά και με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, δεν θα ήταν εφικτό να εγκριθεί ένα τέτοιο έργο, όπως πληροφορηθήκαμε από το διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αντρέα Παττίχη.
Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο σχολείο είναι κτισμένο σε μικρότερη έκταση ακόμα και από αυτή που προβλέπει ο νόμος, άρα δεν θα μπορούσε να προστεθεί οποιοδήποτε κτίσμα.Οι λόγοι, όμως, που απορρίφθηκε η αίτηση ήταν βαθύτεροι.
«Εκκλησίες ...παντού»Σύνθημα κυριαρχίας γραμμένο στους τοίχους, στις γειτονιές της Λεμεσού το "... παντού" - όπου στη θέση των αποσιωπητικών προσθέστε τα ονόματα αθλητικών σωματείων, σχολείων σε μια σύγχρονη εκδοχή του καθορισμού της παντοδυναμίας των οργανωμένων συνόλων των νεαρών.
Διερωτάται κανείς ποιες είναι οι προθέσεις της Εκκλησίας ή καλύτερα ποιες είναι προθέσεις της Μητρόπολης Λεμεσού. Επιδιώκει τελικά το "εκκλησίες παντού"; Όπως πληροφορούμαστε, η αίτηση για ανέγερση ναού στο συγκεκριμένο λύκειο δεν είναι η πρώτη που γίνεται στο δήμο Αγίου Αθανασίου. Ανάλογη αίτηση είχε γίνει και για το Β΄ Δημοτικό Αγίου Αθανασίου. Προσπάθεια έγινε και για δημιουργία ναού εντός του υπό ανέγερση Ιατρικού Κέντρου στη Λινόπετρα, ένα έργο που καταλαμβάνει επίσης μια έκταση, την οποία οι αρμόδιοι δυσκολεύτηκαν να διευθετήσουν λόγω έλλειψης χώρου, ακόμη και τους χώρους στάθμευσης.Ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Κυριάκος Χατζηττοφής, ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που αντέδρασαν στην ανέγερση ναών σε σχολεία."Πέραν των άλλων προβλημάτων, το πρόβλημα χώρου, η ανέγερση εκκλησίας στο χώρο του σχολείου έρχεται σε αντίθεση με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του σχολείου", δηλώνει ο κύριος Χατζηττοφής. "Το λύκειο Λινόπετρας χαρακτηρίζεται από προσέλευση μαθητών από διάφορες χώρες. Δεν έχουμε το δικαίωμα να καταφεύγουμε σε τέτοιου είδους αναπτύξεις, σε ένα χώρο ίσο για όλους τους μαθητές". Ο κύριος Χατζηττοφής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πρόταση, εξήγησε ότι υπάρχει εκκλησία σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από το σχολείο, ο ναός του Αγίου Στυλιανού, όπου θα μπορούσαν οι μαθητές οποιαδήποτε στιγμή να εκφράσουν τις θρησκευτικές τους ανάγκες, απλά εξασφαλίζοντας μια άδεια από το σχολείο τους.Πολύπλοκο το θέμαΗ βούληση του Υπουργείου Παιδείας να ακολουθήσει σε τελική ανάλυση τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό του θρησκευτικού αισθήματος, παράλληλα με την πολυπολιτισμικότητα της μαθητικής κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα δεν είναι αρκετή, για να αποτρέψει την προσπάθεια ανέγερσης ναών στα σχολεία (Ας μην ξεχνάμε ότι στα δημόσια σχολεία φοιτούν και παιδιά άλλων θρησκευμάτων). Κι αυτό, γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι αρμόδιο να ελέγξει τι γίνεται σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά και σε δημόσια σχολεία που έχουν ανεγερθεί σε γη που δεν είναι ιδιοκτησία του κράτους. Γι' αυτό και υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί ναοί.
Ξεχωριστό Κατηχητικό... σχολείο. Οι οραματιστές του σχολείου -κατηχητικού προτίθενται εκτός από ιερούς ναούς στα σχολεία να έχουν και τον οικείο ιερέα να πηγαινοέρχεται στο σχολείο. Ο εξομολόγος και κατηχητής θα βρίσκεται στο πλάι των μαθητών για να προσφέρει ανά πάσα στιγμή, συμβουλές, κατήχηση, με άλλα λόγια τη δική του επιρροή. Αν αυτό είναι μια θετική ή αρνητική εξέλιξη για ένα σχολείο, μπορεί να το κρίνει ο κάθε αναγνώστης. Η επιρροή αυτή έχει βέβαια άλλη δυναμική όταν γίνεται σε δημοτικά ή ακόμη και σε νηπιαγωγεία. Ένα είναι σίγουρο: άγνωσται αι βουλαί των Λεμεσιανών κληρικών.

Απόσπασμα από άρθρο της Ελένης Γαβριήλ

ΠΟΛΙΤΗΣ, 23/11/2008

1 σχόλιο:

maria είπε...

Ο καθε πιστός οταν θελει να προσευχηθει, θα το κανει ακομα και απο το σπιτι του οταν το εχει αναγκη. Τωρα οι εκκλησιες μεσα στα σχολεια τι ρολο θα παιξουν αυτο ειναι αγνωστο και το μονο που μπορω να σκεφτω τωρα ειναι οτι για ακομα μια φορα δημιουργουνται ρατσιστικες εξαρσεις.Ο καθε μαθητης εχει το απολυτο δικαιωμα να πιστευει οπου θελει. Το βρισκω τρομερα γελοιο να υπαρχει εκκλησια μεσα σε ενα σχολειο, οταν πια οι βιβλιοθηκες και τα αναγνωστηρια ειναι ανυπαρκτα.Οταν τα κεντρα δημιουργιας και απασχολησης ειναι αγνωστες λεξεις για την πλειονοτητα. Οταν πια οι "της εκκλησιας" , όπως θελουν να αποκαλουν τον εαυτό τους ειναι μια κινητη κωμωδια του παραλόγου! και κλεινω με ενα προβληματισμο...αραγε Ο Χριστος ποιους θα καψει πρωτους?

Έυα πολυ ωραιο το μπλογκ σου, Μαρία!