16 Νοε 2008

Ιστορικές Αναδρομές Νοεμβρίου 2008

Καθημερινή, 30-10-2008


Ιστορικές αναδρομές Νοεμβρίου 2008

Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Μιχάλης Κατσίγερας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του Νοεμβρίου. Οι ιστορικές αναδρομές του Μιχ. Κατσίγερα παρουσιάζονται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.
Για το μήνα Νοέμβριο ο Μιχάλης Κατσίγερας είπε:
Η πιο σημαντική στρογγυλή επέτειος γεγονότων του 20 Αιώνα για αυτό τον μήνα Νοέμβριο είναι ασφαλώς η λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις 11 Νοεμβρίου του 1918, στις έξι το πρωί, οι Γερμανοί στρατηγοί από τη μία πλευρά και οι στρατηγοί των Συμμάχων από την άλλη συγκεντρώθηκαν σε ένα βαγκόν ρεστοράν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ρετόντ στο δάσος της Κομπιένης βορείως του Παρισιού και υπέγραψαν την παράδοση στους Συμμάχους. Η κατάπαυση του πυρός έγινε στις ένδεκα το πρωί. Μέχρι τότε, από την έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1914, είχαν σκοτωθεί περίπου 8εκ. άνθρωποι. Ήταν ο πρώτος μεγάλος Ευρωπαϊκός πόλεμος όπως τον έλεγαν στην αρχή, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος όπως ονομάστηκε αργότερα. Η Ελλάδα δεν έμεινε έξω από αυτόν, αντιθέτως, γνώρισε μεγάλες ταραχές, το κράτος κόπηκε στα δύο, από τη μία οι φίλοι των Συμμάχων υπό τον Βενιζέλο και από την άλλη οι ουδετερόφιλοι, αλλά στην ουσία φίλοι των κεντρικών δυνάμεων υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Τελικά, η Ελλάδα πέρασε με το πλευρό των Συμμάχων και δικαιώθηκε η πολιτική του Βενιζέλου στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεύτερη σημαντική στρογγυλή επέτειος γεγονότων του 20 Αιώνα για αυτό τον μήνα Νοέμβριο είναι η διαβόητη Νύχτα των Κρυστάλλων. Έτσι την ονόμασε ο ίδιος ο Χίτλερ κάνοντας αναφορά στα τζάμια, στα κρύσταλλα, των καταστημάτων των Εβραίων της Γερμανίας, που έσπασαν τη νύχτα εκείνη. Στις 9 Νοεμβρίου του 1938 αφού ο υπουργός προπαγάνδας του Ράιχ, ο Δρ Γιόζεφ Γκέμπελς, αναφέρθηκε σε κάποια δήθεν συνομωσία των Εβραίων της Γερμανίας, παρότρυνε τους Ναζί να επιτεθούν εναντίον των Εβραίων. Ξέσπασαν ταραχές, περίπου 90 άτομα, Εβραίοι της Γερμανίας σκοτώθηκαν, χιλιάδες καταστήματα και σπίτια υπέστησαν ζημιές και όχι μόνο αυτό, αλλά η Εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας υποχρεώθηκε τότε από το ναζιστικό κράτος, να πληρώσει και αποζημίωση για τις φασαρίες. Αυτή είναι η περίφημη Νύχτα των Κρυστάλλων, ένα προανάκρουσμα για τον μεγάλο αφανισμό των Εβραίων στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του, στις επιμέρους χώρες που είχε κατακτήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: