18 Νοε 2008

Διαχρονικά τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα "Τα Νέα"
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
4/11/2008

Για τις κλήσεις διευθυντών σχολείων στις αστυνοµικές αρχές.
Με αφορµή τις συνεχιζόµενες κλήσεις διευθυντών σχολείων στη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Αθηνών για το θέµα των µαθητικών καταλήψεων το ∆.Σ. της ΟΛΜΕ επισηµαίνει:
Σε µια δηµοκρατική κοινωνία η λειτουργία των σχολικών µονάδων δεν αποτελεί αρµοδιότητα του εισαγγελέα και της αστυνοµίας, παρά την προσπάθεια ορισµένων που, αναπολώντας «παλιές δόξες», επιµένουν να νεκραναστήσουν φαντάσµατα του παρελθόντος.
Η αντιµετώπιση των διαφόρων σχολικών φαινοµένων επιβάλλεται να γίνεται αποκλειστικά µε το δηµοκρατικό διάλογο, την πειθώ και τη συνεννόηση.
Πλανάται η Κυβέρνηση αν νοµίζει ότι µε τέτοιες πρακτικές και µε την αναβίωση, λόγω της δικής της ανοχής, του αλήστου µνήµης «περάστε από το τµήµα δι’ υπόθεσίν σας» θα τροµοκρατήσει την εκπαιδευτική κοινότητα.
Το ∆.Σ. της ΟΛΜΕ µε δηµοκρατική ευαισθησία και µε υψηλό αίσθηµα παιδαγωγικής ευθύνης τονίζει ότι ο ρόλος του διευθυντή του σχολείου και των εκπαιδευτικών στο σύνολό τους εξαντλείται αυστηρά στο πλαίσιο του µορφωτικού και εκπαιδευτικού έργου τους. Κατά συνέπεια, είναι ανεπίτρεπτη και γι’ αυτό καταδικαστέα η προσπάθεια ποινικοποίησης της άρνησής τους να υπερβούν τα όρια της παιδαγωγικής ευθύνης τους.
Καλούµε την κυβέρνηση να σταµατήσει τον αντιδηµοκρατικό της κατήφορο και να προχωρήσει άµεσα στην κατάργηση της περιβόητης «Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου» του 1999, που ποινικοποιεί τους µαθητικούς αγώνες και αστυνοµεύει τη λειτουργία του σχολείου.

................................................................................................................................................................


Η ανακοίνωση αποδεικνύει πως
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ!

Κάποιοι θα σπεύσουν να επικρίνουν τις μαθητικές καταλήψεις στην Ελλάδα.

Στα βαθύτερα αίτια όμως, πόσοι μπορούν να ανατρέξουν;
Κι ύστερα, είναι με αστυνομικά μέτρα και ποινικοποίηση που επιλύονται τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα της παιδείας;

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Κλήσεις διευθυντών σχολείων στις αστυνοµικές αρχές;;;;;

Αν απλά μου το έλεγαν και δεν το διάβαζα, θα είχα κάποια δυσκολία να το πιστέψω.

Τελικά, ενώ αντιπαθώ σφόδρα τα "συνθήματα" θα πρέπει να συμφωνήσω στο συνοπτικό συμπέρασμα πως "η δεξιά είναι μία και δεν αλλάζει ποτέ". Τουλάχιστον στα μέρη μας...δυστυχώς.

Eva Neocleous είπε...

Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.Τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Κύπρο(μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση αλλά οι συντηρητικοί κύκλοι συσπειρώνονται περισσότερο), έχουμε ανησυχητικές προσπάθειες διακύβευσης της δημοκρατίας και επανόδου σε άλλες εποχές.