25 Νοε 2008

"Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου"



Εφραίμ και Άγιον Όρος
Tου Aντώνη Kαρκαγιάννη

Εκείνο που μου κάνει περισσότερη εντύπωση από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, δεν είναι το μεγάλο οικονομικό μέγεθός του και η αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου. Ούτε η σατανική διοργάνωσή του, ούτε η πληθώρα των εμπλεκομένων προσώπων (πολιτικοί, κρατικοί παράγοντες, δικαστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, «λαμόγια» πάσης υποστάθμης).
Εντυπωσιακή είναι η στάση του ίδιου του κ. Εφραίμ και η υποκρισία της ψευτοπνευματικής του υπεροχής, περίπου ως «αγίου». Διαπραγματεύθηκε την ανταλλαγή 260 ακινήτων του Δημοσίου με πείσμα, πανουργία και πολυπραγμοσύνη, άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνέστησε αμαρτωλές υπεράκτιες εταιρείες, δέχθηκε μεγάλες «δωρεές» κάτω από το τραπέζι, επέτυχε τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, συνεργάσθηκε με κατασκευαστικές εταιρείες. Και έπειτα από όλα αυτά, εμφανίζεται με υπεροψία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καταθέτει γραπτό υπόμνημα, αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών, αρνείται να συνεργασθεί με θεσμικό όργανο του Κοινοβουλίου, για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης και την αποκάλυψη της αλήθειας και διακηρύσσει με περισσή υποκρισία... ότι διδάσκει την ακτημοσύνη!
Κατάπληξη, όμως, μου προξενεί η παθητική στάση οργάνων της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Η πρώτη που περίμενα να συγκινηθεί, να αγανακτήσει και να ανησυχήσει είναι η «Ιερά Επιστασία» του Αγίου Όρους. Η παρουσία του κ. Εφραίμ και της «ακολουθίας» του στο Άγιον Όρος έπειτα από όσα αποκαλύπτονται διαβάλλει τον βίο των μοναχών, την αφοσίωση στην προσευχή και στην πνευματική άσκηση. Διαβάλλει το έργο τους που με ταπείνωση και καρτερία επιτελούν (σκέφτομαι συγκεκριμένα πρόσωπα που έτυχε να γνωρίσω). Διαβάλλει το ίδιο το Άγιον Όρος, ως κιβωτού μακραίωνης παράδοσης.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι η απάθεια του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Και αν ακόμη δεν τους επιτρέπεται να μιμηθούν το παράδειγμα του Ιησού και να εκδιώξουν βιαίως τους εμπόρους από τον Οίκο του Θεού, ας πάρουν τουλάχιστον μια θέση. Ας μας εξηγήσουν ποια σχέση μπορεί να έχουν οι δραστηριότητες του κ. Εφραίμ και της παρέας του με την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Πίστης και του ορθόδοξου μοναχού. Για να του αφαιρέσουν την ευχέρεια της ψευτοπνευματικής οικειότητας με υψηλά και χαμηλά πρόσωπα, μέσω της οποίας περνούσε τις κερδοσκοπικές του δραστηριότητες.
Χωρίς να είμαι οπαδός και ψηφοφόρος της ειλικρινά θλίβομαι για την κυβέρνηση και την παράταξη της Ν.Δ. Είναι κυβέρνηση για όλους και η Ν.Δ. είναι μεγάλη και ιστορική παράταξη. Δέχθηκαν καίριο πλήγμα από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και από τις διαπλοκές του κ. Εφραίμ. Δεν ενδιαφέρει τόσο η τιμωρία του αν αποδειχθεί ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν παρανομήσει. Ενδιαφέρει το ηθικό μέρος, η ηθική στάση της κυβέρνησης και της Ν.Δ. απέναντι στο φαινόμενο Εφραίμ.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως... συνήγορος του κ. Εφραίμ, όπως επί μέρες κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Αντώναρος, ο οποίος θέλει και επιμένει να στρέψει την προσοχή μας στην «γκάφα» του κ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Πέτρα του σκανδάλου σαφώς δεν είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ο κ. Εφραίμ και περιμένουμε από την κυβέρνηση τον ηθικό χαρακτηρισμό των πράξεών του.
Ο κ. Εφραίμ και η παρέα του δεν έχουν καμιά θέση στο Άγιον Όρος. Σκανδάλισε ολόκληρο τον ελληνικό λαό με τις πράξεις του. Είναι καιρός να το σκεφθούν οι αρχές του Αγίου Όρους, ο Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και η κυβέρνηση. Ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας.

Πηγή:Καθημερινή,25/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: