20 Νοε 2008

Δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών

Δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά

Μια απλή δήλωση του γονέα κάθε μαθητή -και όχι μόνο του αλλόθρησκου ή ετερόδοξου- αρκεί ώστε να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Αυτό ξεκαθάρισε ο Συνήγορος του Πολίτη σε επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας. Η παρέμβαση του Συνηγόρου έγινε διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν διευθυντές σχολείων που ζήτησαν από γονείς να δηλώσουν τον λόγο για τον οποίο ήθελαν την απαλλαγή των παιδιών τους από τα Θρησκευτικά. Πράξη που αντιτίθεται στις επιταγές του υπουργείου Παιδείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι:
Δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα δεν έχουν μόνο οι «αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι» αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Για την απαλλαγή αρκεί μια απλή δήλωση, στην οποία γονείς/ κηδεμόνες -και οι ίδιοι οι μαθητές εάν είναι ενήλικοι- τη ζητούν επικαλούμενοι απλώς λόγους συνείδησης. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, κάποια αναφορά στο θρήσκευμά τους.
Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι η δυνατότητα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους συνείδησης δεν αναιρεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του. «Επιβάλλεται, ωστόσο, να υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής, όσο τα Θρησκευτικά θα διατηρούν τον ομολογιακό τους χαρακτήρα που προβλέπει η οικεία νομοθεσία. Δεδομένου, συνεπώς, του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος, δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό η απαλλαγή για λόγους συνείδησης να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής δήλωση θρησκεύματος» τονίζει ο Συνήγορος.
Πηγή:Καθημερινή,19/11/2008

...........................................................

Υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αντιδράσεις στην Ελλάδα, κυρίως μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Όσο για την Κύπρο, τολμά κανείς να θέσει τέτοιο θέμα;Θα ήταν ευκαιρία τώρα που γίνεται συζήτηση με τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα.Εδώ,για τους υποχρεωτικούς εκκλησιασμούς δεν εκφράζεται δημόσια καμιά αντίδραση.

2 σχόλια:

T. είπε...

Είναι γεγονός πως θεωρείται δεδομένο ότι ο κάθε Κύπριος μαθητής είναι αυτομάτως ορθόδοξος και συμμετέχει με τη θέλησή του στο μάθημα των θρησκευτικών καθώς και στους σχολικούς εκκλησιασμούς. Αυτό ισχύει μεν για ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών (ή των γονιών πιο σωστά) αλλά υπάρχουν και οικογένειες που θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να απέχουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Μια απλή δήλωση των γονιών ότι δεν επιθυμούν το παιδί τους να συμμετέχει στα θρησκευτικά είναι αρκετή και τα σχολεία υποχρεούνται να απασχολήσουν το παιδί αλλιώς κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή του εκκλησιασμού. Αν αυτή τη στιγμή οι γονείς δεν ζητούν κάτι τέτοιο είναι είτε γιατί δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα (που το κράτος και τα σχολεία έτσι κι αλλιώς προτιμούν να μην το διαφημίζουν) ή γιατί φοβούνται ότι το παιδί τους θα απομονωθεί μια και η πλειοψηφία επιλέγει τα θρησκευτικά. Πάντως το δικαίωμα απαλλαγής είναι νομικά κατοχυρωμένο και τα σχολεία το γνωρίζουν.

T.

Eva Neocleous είπε...

Πολύ σωστά όσα αναφέρεις και πολύ ορθά παρατηρείς ότι, ενώ έχουν δικαίωμα(νομικά κατοχυρωμένο) απαλλαγής, δεν το αξιοποιούν. Αυτό συνδέεται με τη γενικότερη κουλτούρα αυτού του τόπου. Να μην ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα, να αποφεύγουμε τις αποκλίσεις, να βαδίζουμε ομοιόμορφα και "συμμορφωμένα".Τι θα πει κανείς για τους 4 κοινούς εκκλησιασμούς που είναι υποχρεωμένα τα σχολεία να οργανώνουν; Οι μαθητές "εξαναγκάζονται" να παρίστανται και το θέμα εξαντλείται στην τυπική εκπλήρωση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Αν όμως τεθεί θέμα κατάργησης αυτού του θεσμού,τότε είναι που θα πάρει τα όπλα η εκκλησία...