6 Δεκ 2008

Οι φωτογραφίες του "Life" στο Διαδίκτυο


FRΑΝCΙS ΜΙLLΕR//ΤΙΜΕ LΙFΕ ΡΙCΤURΕS/GΕΤΤΥ ΙΜΑGΕS/ΙDΕΑL ΙΜΑGΕ ΗΠΑ, 1963.
Ο δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην ομιλία του όπου είπε την περίφημη φράση «Εχω ένα όνειρο...» ενώπιον τεράστιου πλήθους στο Μall της Ουάσιγκτον, έπειτα από μεγαλειώδη πορεία με διπλό αίτημα: πολιτικά δικαιώματα και εργασία για τους ΑφροαμερικανούςΆνοιξαν οι (φωτογραφικοί) κρουνοί του «Life»
Τo αμερικανικό περιοδικό προσφέρει δωρεάν στο Διαδίκτυο έναν ανεκτίμητο θησαυρό 10 εκατ. φωτογραφιών

Το αμερικανικό περιοδικό «Life»,καμάρι του εικονογραφημένου Τύπου των ΗΠΑ από το 1930 ως το 2007,προσφέρει δωρεάν στο Διαδίκτυο τα φωτογραφικά του αρχεία, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια φωτογραφίες! Ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτόν τον ιστορικό εικονογραφικό θησαυρό υπό δύο όρους: να αναφέρει την πηγή, και να μην το κάνει για εμπορικούς σκοπούς. Παράλληλα, θα υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς κάποιου κλισέ, αντί 79-109 δολαρίων, εφόσον από τη χρήση προκύπτει κέρδος, π.χ. η εικονογράφηση βιβλίου ή ντοκυμαντέρ. Και το πιο σημαντικό: πρόκειται για φωτοειδησεογραφικό υλικό αδημοσίευτο κατά 97%,όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τime inc. Αντ Μπλάου, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης με την Google.
Και πράγματι, πρόκειται για αληθινό χρυσωρυχείο, τουλάχιστον για τους ερευνητές της ιστορίας αλλά και τους νοσταλγούς της παλιάς φωτογραφίας. Στις αρχές του 2009 το σύνολο των φωτογραφιών θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια. Ήδη υπάρχουν δύο εκατομμύρια εικόνες στη διάθεση του κοινού, μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης Google ή στον ιστότοπο http://images.google. com/hosted/life. Η Τime inc. έχει μετατρέψει σε ψηφιακά όλα τα κλισέ που έχει στο αρχείο της, είτε έχουν δημοσιευθεί είτε όχι. Σε αυτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μπλουμ, θα προστεθούν και άλλες συλλογές που αποτελούν ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το ερασιτεχνικό φιλμάκι από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι που τράβηξε τυχαία ο Αβραάμ Ζαπρούντερ ή η σειρά φωτογραφιών που έβγαλαν ειδικά για το «Life» μεγάλοι φωτογράφοι που έχουν μείνει στην ιστορία, όπως ο Άλφρεντ Άϊζενσταντ...
Κλισέ ιστορικά, όπως το πορτρέτο μιας μετανάστριας, διαρκούσης της οικονομικής κρίσης του 1936 στις ΗΠΑ, της Δωροθέας Λάνγκε, ή τα εκπληκτικά ενσταντανέ του Ρόμπερτ Κάπα από την απόβαση στη Νορμανδία, μπερδεύονται, καθώς είναι μαζί με συνήθεις φωτογραφίες της καθημερινότητας, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Το αρχείο δεν είναι «ιεραρχημένο», δηλαδή δεν έχει ταξινομηθεί, έστω με κάποια αυθαίρετα κριτήρια, ανάλογα με τη σημασία του θέματος ή την αξία του φωτογράφου. Όποιος όμως έχει υπομονή, μπορεί να ανασύρει «διαμάντια» μέσα από τον σωρό.
Πηγή:http://tovima.dolnet.gr/6/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: