14 Νοε 2009

"15 Νοεμβρίου, ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους"

Συμπληρώνονται αύριο 26 χρόνια από τη μονομερή και παράνομη ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.Για άλλη μια χρονιά Πολιτεία,κόμματα,οργανώσεις καταδικάζουν την αποσχιστική αυτή ενέργεια μέσα από μηνύματα και αντικατοχικές εκδηλώσεις.Μαθητές και φοιτητές διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την προσεχή Δευτέρα τόσο στη Λευκωσία όσο και στις υπόλοιπες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, ενώ Υπουργός Παιδείας και Εκπαιδευτικές Οργανώσεις εξέδωσαν μηνύματα.


Στο μεταξύ οι συνομιλίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.Χθες στην 51η συνάντηση συζητήθηκε το περιουσιακό, ένα "δύσκολο κεφάλαιο", όπως δήλωσε και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ.Ντάουνερ.

Πρόσφατα,ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Ερντάλ Γκιουβέν που εξέδωσε το βιβλίο "Η Κύπρος του Ταλάτ" δήλωσε: ":Δεν υπήρξε πιο λανθασμένη απόφαση από την ίδρυση της ΤΔΒΚ".26 χρόνια μετά, ο Τ/κ ηγέτης αναγνωρίζει πως ήταν λάθος η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους.Η παραδοχή αυτή πιθανόν να έχει και το τίμημά της για τον ίδιο.

Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειες που γίνονται μέσα από τις συνομιλίες θα έχουν αποτέλεσμα.


Στο μήνυμά του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού,κ. Ανδρέας Δημητρίου αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Συμπληρώνονται φέτος 26 χρόνια από τις 15 Νοεμβρίου του 1983 όταν η Άγκυρα μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον κ. Ντενκτάς προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα.Η ενέργεια αυτή ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς αποσχιστικών ενεργειών που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή και στόχο είχαν την εδραίωση της διαίρεσης και των τετελεσμένων της κατοχής.
Από το 1983 μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού.Καταδικάζοντας σήμερα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάζουμε την εισβολή, την κατοχή και όλα τα δεινά που επέφεραν στην πατρίδα μας. Μέσα από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις της φοιτητιώσας και μαθητιώσας νεολαίας ολόκληρος ο κυπριακός λαός υψώνει φωνή καταδίκης του φασιστικού πραξικοπήματος,της τουρκικής εισβολής και κατοχής, του εθνικού ξεκαθαρίσματος,του εποικισμού,της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του σφετερισμού των περιουσιών των προσφύγων,της διαιώνισης του δράματος των αγνοουμένων και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση.

Λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ειρήνης,ελευθερίας και δημοκρατίας.Λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ,του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου.Λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την απαλλαγή από τον εποικισμό.Να αποκαθιστά την ενότητα,την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εξαρτήσεις από ξένες χώρες.Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων,περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας.Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας συστατικό στοιχείο της οποίας θα είναι και η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών...".
Δείτε ολόκληρο το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας εδώ


Στο μήνυμά της προς τους καθηγητές μεταξύ άλλων η ΟΕΛΜΕΚ τονίζει:

"...Επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η διατήρηση στη μνήμη μας της κατεχόμενης γης μας και η ενίσχυση της αγωνιστικότητας του λαού μας.Σ΄αυτό τον αγώνα,εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν να διαδραματίσουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, ενόψει και των εντατικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.Αναμένουμε όλοι με αγωνία το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ευελπιστώντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίζει τις τρεις βασικές ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους.....

Χρέος όλων μας είναι να παραδώσουμε στις γενιές που έρχονται μια πατρίδα ελεύθερη, ενωμένη, μια πατρίδα κοινή για το λαό της, χωρίς ξένα στρατεύματα, εποίκους και στρατό κατοχής, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς μίση, πάθη και μισαλλοδοξίες".

Τέλος, καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να λάβουν μέρος μαζικά στις εκδηλώσεις κατά της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

9 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Άλλη μία μαύρη επέτειος για την Ιστορία του διαμελισμού της Κύπρου...Ελπίζω να συνειδητοποιήσουν σύντομα το μέγεθος των ψευδαισθήσεων τους, όσοι πιστεύουν σε διαχωριστικές γραμμές σε αυτό το μικρό τόπο. Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει διχοτομημένη διά παντός. Το κύριο ζητούμενο είναι, να επισπευθεί όσο γίνεται, η διευθέτηση της επανένωσης, ώστε να διασφαλίζει τη συνέχεια της ύπαρξης των τωρινών γηγενών της κατοίκων...

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Εγώ, δεν θα βγάλω εγκύκλιο. Βαρέθηκα να ασχολούμαι με αρνητικά γεγονότα και θέματα. Θέλω να βλέπω μόνο θετικά και μόνο μπροστά.

Eva Neocleous είπε...

Λεμέσια,
μαύρη επέτειος, όπως ακριβώς το είπες.Πιθανόν να μην οδηγούνταν τα πράγματα εδώ που οδηγήθηκαν, αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η παράνομη και αποσχιστική ενέργεια του Ντενκτάς.
Συμφωνώ με την τοποθέτησή σου,αυτός ο τόπος πρέπει να επανενωθεί,επιβάλλεται, όσο είναι ακόμα καιρός.
Στις εκδηλώσεις καταδίκης και διαμαρτυρίας που γίνονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο θα πρέπει παράλληλα να τονίζεται και η ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης.

Eva Neocleous είπε...

@kai na katharisoume tous kakomoutsounous,
καλά κάνεις και δε θα βγάλεις.Από εγκυκλίους άλλο τίποτα.Στην πράξη τι κάνουμε.Δίκιο έχεις...
Ωστόσο,η ιστορική μνήμη, μέσα από τη γνώση, συντελεί στο να μπορούμε(αξιοποιώντας τα θετικά και παραδειγματιζόμενοι από τα λάθη)να κοιτάζουμε μπροστά.

Θερσίτης είπε...

Ναι, για να μην ξεχνάμε.

Αμαδρυάς είπε...

Εύα,
σήμερα ακριβώς ακούμε ότι έρευνα δείχνει πως το 60% των νέων θέλουν διχοτόμηση και 40% των μεγάλων!

Το ψευδοκράτος έχει λοιπόν εδραιωθεί στις συνειδήσεις όχι μόνο των "πολιτών" του αλλά και των Ελληνοκυπρίων που κάποτε δεν τολμούσαν να προφέρουν τη λέξη διχοτόμηση ,γιατί ο μόνος οπαδός της ήταν η Τουρκία, ο Ντενκτάς, οι Γκρίζοι λύκοι και η ΤΜΤ.

Είναι να μη θλίβεται κανείς σήμερα; Να μην αναλογίζεται ποιοι έχουν την ευθύνη γι΄αυτή την αλλοτρίωση και τη συνειδητή εγκατάλειψη της λύσης-επανένωσης;

Αμφιβάλλει κανείς πως ΚΑΙ η παιδεία έκτισε αυτά τα τείχη στο μυαλό των παιδιών, μετατρέποντας τον πατριωτισμό σε κούφια ρητορική, που οδηγεί σε τελική ανάλυση στον πιο βαθύ συντηρητισμό και ρατσισμό;

Ό,τι κι αν λέει η ΟΕΛΜΕΚ, δεν έχει πια κανένα αντίκρισμα, γιατί η ευθύνη της είναι βαριά και δεν εξιλεώνεται με επετειακές αναφορές για την τιμή των όπλων. Είμαστε υπόλογοι οι εκπαιδευτικοί προς την κοινωνία!

Αύριο θα βγουν πάλι έξω τα παιδιά, χωρίς να τους έχει μιλήσει κανείς για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την εδραίωση και αναγνώριση του ψευδοκράτους ,αν η προσπάθεια που γίνεται τώρα δεν ευοδωθεί. Παρά μόνο ελάχιστοι, ευσυνείδητοι, ανοιχτόμυαλοι, αντιρατσιστές εκπαιδευτικοί που αρνήθηκαν διαχρονικά να είναι απλώς δημόσιοι υπάλληλοι , ενός υπουργείου συντηρητικού εθνικιστικού και παπαδοκρατούμενου!

Ας μιλήσουμε στα παιδιά με παρρησία επιτέλους κι ας πούμε την αλήθεια για τον κίνδυνο του οριστικού διαχωρισμού!

ματιλτα είπε...

Από τον σημερινό Πολίτη

"Εθνικό ξεκαθάρισμα!

Συνέβη και αυτό το ανήκουστο, εξωφρενικό, αντιδημοκρατικό και ρατσιστικό περιστατικό χθες το μεσημέρι προς απόγευμα στην, κατά τα άλλα, πολυπολιτισμική Λήδρας: Νεαροί- οι γνωστοί άγνωστοι ακροδεξιοί- που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στην "προσπάθειά" τους να "καθαρίσουν" μια και καλή την Κύπρο, άρχισαν να ξεσηκώνουν απ' τις καφετέριες και να εκδιώχνουν όλους όσοι τους φαίνονταν ξένοι-αλλοδαποί! "Δεν έχετε θέση στην Κύπρο", τους έλεγαν. Οι ιδιοκτήτες μάλιστα συγκεκριμένης καφετέριας που φοβήθηκαν για φασαρίες είπαν σε δύο αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες -ας σημειωθεί, ζουν χρόνια στην Κύπρο κι έχουν στήσει σπιτικό εδώ- να σηκωθούν να φύγουν για να μην προκληθεί μεγαλύτερο πρόβλημα...

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ξεθάρρεψαν και κάποιοι άλλοι κρυφο-ρατσιστές! Όταν πήγαν σε περίπτερο να αλλάξουν ένα πενηντάρικο, τις αποπήραν καλώντας τις να πάνε στη χώρα τους - άκουσον, άκουσον- να το αλλάξουν!
Μ.Λ."

Eva Neocleous είπε...

Θερσίτη,
επιβάλλεται να μην ξεχνάμε!

Αμαδρυάς,
όπως συνήθως, εύστοχο το σχόλιό σου.Επισημαίνεις καίρια σημεία, με τα οποία δε θα μπορούσα να διαφωνήσω.
Σήμερα,για άλλη μια χρονιά αρκεστήκαμε στις αναγνώσεις μηνυμάτων,στις φραστικές καταγγελίες της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και στις ενδοσχολικές εκδηλώσεις.Άλλη μια επανάληψη. Στ΄αλήθεια, πόσο άγγιξαν τους μαθητές μας τα μηνύματα;Πόσο μπόρεσαν να καταλάβουν τα ιστορικά γεγονότα;Πόσο μπορούν αυτά τα τυποποιημένα επετειακά αφιερώματα να συμβάλουν στη γνώση της Ιστορίας;Αυτό, ας μας προβληματίσει όλους.

Eva Neocleous είπε...

Ματίλτα,
τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα.Δυστυχώς,παρατηρείται μια συνεχής αύξησή τους, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Παρόλο που υπάρχει κοινή,σε γενικές γραμμές, μεταναστευτική πολιτική στις χώρες της Ε.Ε.Υπάρχουν ρυθμίσεις, νόμοι, συμβάσεις που καθορίζουν αυτή την πολιτική, που ωστόσο δεν τηρούνται.