17 Ιαν 2009

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!


Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης"(σελ.75) το Διαχειριστικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής εκφράζουν με γραπτή ανακοίνωσή τους λύπη για τη δημιουργία της ανεπίσημης ιστοσελίδας www.englishschoolnews.com, γιατί η συγκεκριμένη ιστοσελίδα "περιέχει πολλές ανακρίβειες και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, συμβάλλοντας στην αποθάρρυνση του διδακτικού προσωπικού".
Στο μεταξύ, ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει το απαράδεκτο αυτό γεγονός εξέδωσε και η
Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ - Ελληνοκυπριακό Τμήμα -

" Οι σκοταδιστές τρομοκρατούν το English School – Προσπαθούν να εκφοβίσουν όλους μας"

Πρόσφατα, όταν η Πλατφόρμα καταδίκασε έντονα το ρατσιστικό επεισόδιο εναντίον μαθήτριας με καταγωγή από άλλη χώρα, κάποιοι – με πρώτη-πρώτη δυστυχώς την ΟΕΛΜΕΚ – έσπευσαν να μας διαψεύσουν έμμεσα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «μεμονωμένο», και όχι ρατσιστικό αλλά περιστατικό «μαθητικής παραβατικότητας»! Οι προειδοποιήσεις μας ότι η προώθηση του θρησκευτικού σκοταδισμού και του εθνικισμού μέσα από το ελληνοκυπριακό σχολείο θα φέρνει στην επιφάνεια όλο και περισσότερα τέτοια φαινόμενα, από κάποιους έγινε προσπάθεια να κρυφτούν και πάλιν κάτω από το χαλί.
Ένα νέο περιστατικό όμως – και μάλιστα διαρκείας – έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση ότι, όταν ο εθνικισμός – ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας – αφήνεται να εκδηλώσει όλο του το εύρος, χωρίς απάντηση από τους δημοκρατικούς πολίτες, τότε θα μεταλλάσσεται σταθερά σε ένα πολυπλόκαμο τέρας, με ρατσιστικά, σκοταδιστικά και εκφοβιστικά πλοκάμια:
Μια ομάδα ανθρώπων με γνωστές απόψεις, κρυβόμενη πίσω από τίτλους του τύπου «ομάδα γονέων και αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής», έχει ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο, επειδή με τις ενέργειές τους απομακρύνουν τάχα το σχολείο από τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς απαράδεκτους, αλλά και μεθόδους μεσαιωνικές, στήνουν μια νέα ιερή εξέταση και αρχίζουν ένα ατέλειωτο κυνήγι μαγισσών. Έχουν φτάσει στο σημείο να ενθαρρύνουν το χαφιεδισμό: Σε μπλογκ που έχουν δημιουργήσει, καλούν τους μαθητές και τους γονείς τους να καταχωρούν καταγγελίες κατά συγκεκριμένων καθηγητών για τυχόν λόγους ή ενέργειές τους που δεν εμπίπτουν στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Και ενώ χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να σπιλώσουν επιστήμονες, να φιμώσουν εκπαιδευτικούς και να τρομοκρατήσουν όλους τους υπόλοιπους, επικαλούνται ως προκάλυμμα ένα ψευδοφιλελευθερισμό ασύμβατο με τις τακτικές τους.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για τη συνέχεια των ηθικών βανδαλισμών κατά της όποιας σκέψης για εκδημοκρατισμό και μεταρρύθμιση στα σχολεία μας. Κινούμενοι στο ίδιο υστερικό κλίμα, οι υπέρμαχοι της στασιμότητας έβαλαν τώρα ως στόχο ένα σχολείο που γι’ αυτούς αποτελεί κίνδυνο: Τα τελευταία χρόνια, με την ένταξη πολλών Τουρκοκυπρίων στο English School, αυτό το σχολείο τείνει να αποδείξει ότι είναι δυνατή η συμβίωση των δύο κοινοτήτων – παρά τις προσπάθειες των εθνικιστών στις δυο κοινότητες – και πως είναι δυνατό να υπάρξει και στον τόπο μας ένα κοσμικό σχολείο. Ένα σχολείο απαλλαγμένο από το μίσος, το φανατισμό, και το φονταμενταλισμό, αφοσιωμένο στον άνθρωπο και στη γνώση. Δυστυχώς, παρά το ότι η χώρα μας είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τριτοκοσμικό κατεστημένο του τόπου – και στις δύο κοινότητες – προσπαθεί να εμποδίσει τον ουσιαστικό εξευρωπαϊσμό των θεσμών.
Η Πλατφόρμα «Ενωμένη Κύπρος» εκφράζει ανεπιφύλακτα την υποστήριξή της προς τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο, και δηλώνει ότι θα τους συμπαρασταθεί απέναντι στους εκφραστές του μίσους και του εκφοβισμού.
Πρόσθετα, η Πλατφόρμα θεωρεί πως η απλή υποστήριξη στους συναδέλφους δεν είναι αρκετή. Καλεί λοιπόν το ΥΠΠ να αντιμετωπίσει το θέμα όχι κατευνάζοντας το θηρίο του εθνικισμού, αλλά με αποφασιστική θέση κατά του εθνικισμού και του ρατσισμού. Και επειδή οι περισσότερες από τις ελληνοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε γι’ αυτό το «νέο μεμονωμένο επεισόδιο», καλούμε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να δράσουν κατά σχολείο. Να αντισταθούν σε κάθε εθνικιστική και ρατσιστική κίνηση σε όλα τα σχολεία, αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε το ελληνοκυπριακό σχολείο να γίνει πράγματι κοσμικό, ένα σχολείο που να ενώνει και όχι να χωρίζει. Να ζητήσουν την απομάκρυνση όλων των φονταμενταλιστικών συμβόλων, και να παλέψουν κατά σχολείο ώστε το άτυπο – αλλά ισχυρό – εθνικιστικό πρόγραμμα να υποχωρήσει. Μόνο έτσι θα πειστούν οι τρομοκράτες ότι οι μέθοδοί τους δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.
16 Γενάρη 2009.
(Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα αναχρονιστικά και τριτοκοσμικά φαινόμενα σε μια Κύπρο της Ε.Ε.;)

8 σχόλια:

stelios papalangi είπε...

τελικά εν πολλοί οι άρρωστοι μες τουτον τόπο.

πέρα που τον μεγαλιώδες φασισμό που κουβαλούν στον οποίο σωστά αναφέρεσαι , εν τζαι το άλλο:

αφού δεν τους αρέσκει το σχολείο γιατί συνεχίζουν να στέλλουν τα παιθκιά τους ;

στο κάτω κάτω είναι ιδωτικό!!!



τέλος για το φασιμό που δεν ανυσηχεί τους εθνικιστές της ΟΕΛΜΕΚ να προσθέσουμε και τη σημερινή επίθεση οπαδών του ΑΠΕΟΛ κατά αυτοκινήτων τουρκοκυπρίων.

Eva Neocleous είπε...

@Stelio,έτσι είναι δυστυχώς και πολύ χειρότερα.
Δες και ανακοίνωση για τον Υπουργό Παιδείας στον "Φιλελεύθερο" σήμερα.
"Ενόσω ο εν λόγω ανιστόρητος και βέβηλος αξιωματούχος παραμένει στην Κυβέρνηση, αυτή δεν μπορεί να δικαιωθεί ή να καταξιωθεί. Και εκάς οι βέβηλοι. Γιώργος Ηλιάδης, εκ μέρους των «Φίλων Ιδρύματος Πολύκαρπου Γιωρκάτζη»"
(Με αφορμή το μήνυμα για τον Μακάριο που έχει σταλεί στα σχολεία).

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον Στέλιο! Δεν φτάνει που δεν τους αρέσκει το Σχολείο είχαν και την αναίδεια να λαλούν μισά πράματα για να πλήξουν συγκεκριμένα άτομα!
ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ENGLISH SCHOOL ΘΑ ΚΙΝΟΥΣΑ ΑΓΩΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗς ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑς ΚΑΙ ΤΩΝ Αππωμένων Αρχοντοχωριατών που επειδή κρατούν Θκυο μπακκιρες πιστεύκουν ότι έχουν το δικαίωμα να διαβάλλουν τον εκπαιδευτικό με αυτό τον τροπο! ( κοινώς: εφκάλαν την γλώσσα τους περίπατο.)

Eva Neocleous είπε...

@Ανώνυμο/η,
δυστυχώς δεν είναι ξεκομμένο γεγονός η ιστοσελίδα.Είναι μια μόνο από τις πολλές "εκφάνσεις" της ενορχηστρωμένης προσπάθειας από τους διάφορους κύκλους, κέντρα και παράκεντρα.

Polys είπε...

Πραγματικά, πλέον, δεν με εκπλήττει τίποτα. Από κάποιους, όλα μπορείς να τα περιμένεις...

Μετά από την στιγμιαία προσβολή στο αίσθημα μου περί δικαιοσύνης, που ένιωσα με αυτά που γράφονται, σκέφτηκα πως αν κάποιων η ανεπαρκής νημοσύνη περιορίζεται από την ακροτηριασμένη ηθική τους ανάπτυξη, και πως αν κάποιοι απέχουν να κατανοήσουν βασικές δεξιότητες αποδοχής της διαφορετικότητας που θα έπρεπε να έχει κάθε τρίχρονο παιδάκι που φοιτά σε ένα πολυπολιτσμικό σχολείο, τότε δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνει κανείς από το να μηδιάσει χαριτωμένα, και με το χαμόγελο της Τζοκόντα να κοιτάξει αλλού το βλέμμα.

Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ μαζί τους, ούτε συζητήσεις να ανοίξω. χι, δεν στρουθοκαμηλίζω απέναντι στον κίνδυνο που ελοχεύουν οι σκοταδιστικές μεθοδεύσεις τους. Αυτό το λέω με σιγουριά γιατί βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες όσα είχαν να μας "προσφέρουν" όλοι αυτοί.

Γι' αυτό σας διαβεβαιώνω πως δεν μπορούν να μας πειράξουν ούτε μια τρίχα από την κεφαλή. Έρχονται καιροί που θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, και θα κάνουν και αυτοί τον απολογισμό και θα εκφωνήσουν την απολογία τους.

Εμείς ας συνεχίσουμε το έργο μας με το χαμόγελο της προσμονής και της σιγουριάς για το μέλλον που έπεται.

Τίποτα δε μας πτοεί γιατί ξέρουμε πως αυτό που κάνουμε είναι το σωστό.

Πάνω, απ όλα δε χάνουμε το ύφος μας ούτε το χιούμορ μας. Οι μέρες τους έχουν περάσει..

ΥΓ. το μόνο που εξέπληξε ήταν η βλακεία (όχι με την υποτιμητική έννοια του όρου αλλά με την κυριολεκτική σημασία της εξωφρενικά χαμηλής νοημοσύνης) αυτού που καταγράφει τα όσα είπε ο ομιλητής στην 1 Οκτωβρίου, για τα οποία με έκπληξη υπογραμμίζει ως αληθινώς ειπωθέντα. Παραθέτει μάλιστα και ηχογραφημένο υλικό προς απόδειξη: βρε άνθρωπε; τι να σου πω... αν δεν αντιλαμβάνεσαι .. δεν αντιλαμβάνεσαι. Πως είναι το smiley που γυρίζει την πλάτη ειρωνικά και σφυρίζει αδιάφορα; κάπως έτσι μαλλον: ):ο

Polys είπε...

Και εσύ Εύα μου, μην αγχώνεσαι, οι προκάτοχοι ομοϊδεάτες μας κάποτε εκτελούνταν για τις ιδέες μας, τώρα τι να μας πειράξει ένα κακόγουστο blog και κάποιοια ανώνυμα posts..

Και τη συγκέντρωσή τους να την κάνουν, και τις αποφάσεις τους να τις πάρουν. Αν καταφέρουν να πείσουν και τα δύο μέλη που είναι γονείς και τους δύο alumni του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει τον έλεγχο και τη διοίκηση της Σχολής, το Υπουργικό Συμβούλιο πώς θα το πείσουν, διερωτώμαι; Πάντως αν δεν καταφέρουν να πλειοψηφίσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, τότε ο Πρόεδρος σίγουρα θα τους αποβάλει και θα διορίσει καινούργιους.

Βλέπωντας τα επιχειρήματά τους δεν έχουν υπόθεση, άσε που θα μπορούσε, όπως λέει ο ανώνυμος του μπλογκ σου, να τους κινήσει αγωγή για δυσφήμιση και εκφοβισμό κάποιος γιατί χρησιμοποιούν ονόματα ενώ αυτοί παραμένουν ανώνυμοι στο μπλογκ τους.

maria είπε...

έχουν πλέον καταντήσει αηδία!
οι γονείς δεν έχουν πια όρια.

Δεν θα περάσει ο φασισμός.

Γίνονται γελοίοι.Και δεν τους κανούν τα χάλια τους θέλουν και δημοσιότητες.Όλα τά'χε η μαριορί, ο φερετζές της ελείπε!
και σιγά μην φίουν τα παιδκιά τους που το σχολείο, καλυτερα να διώξουν όλους τους υπόλοιπους.ύστερα πως θα πει της Μάρως της κομμώτριας ότι έστειλεν τον γιο της στο ιδιωτικό και να φκάλει δελτίο και στις υπόλοιπες?

Eva Neocleous είπε...

@Ανώνυμε/η,
μπήκα στην ιστοσελίδα και είδα. Μεσαίωνας, χαφιεδισμός, τρομοκρατία. Μένει η πυρά...
@Πόλη,
δεν είναι θέμα άγχους.Είναι αγανάκτηση και ανησυχία.Πού οδηγούμαστε;Τα επεισόδια σε βάρος των τ/κ χτες στη Λευκωσία είναι απαράδεκτα.Ποιος τα καταδίκασε;
@Fairyland,
τα πρόσωπα του φασισμού είναι πολλά.