18 Ιαν 2009

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεχόταν απειλές για τη ζωή της.«Με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν»
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
Ενώ η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή της στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του «Ευαγγελισμού», ένα νέο στοιχείο έρχεται να επιβεβαιώσει τις μαρτυρίες των συναδέλφων και της οικογένειάς της πως δεχόταν απειλές για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα όταν εργαζόταν στο σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.
Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο στο νέο site της Ελευθεροτυπίας:http://new.enet.gr/?i=news.el.article&id=8655.
Πληροφορίες θέλουν την αστυνομία που διενεργεί την ανάκριση να «επιμένει» στην προσωπική ζωή της Κούνεβα, αγνοώντας τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις των συναδελφισσών της πως η Κούνεβα τουλάχιστον επί μία 3ετία δεν είχε κάποια ερωτική σχέση και πως η αστυνομική έρευνα έπρεπε να αναζητήσει στοιχεία στον επαγγελματικό/ συνδικαλιστικό της χώρο.Το ντοκουμέντο που φέρνει στο φως σήμερα η «Κ.Ε.» ενισχύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα όσα το περιβάλλον της Κούνεβα ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία από τις 24 Δεκεμβρίου: Ότι η συνδικαλίστρια στοχοποιήθηκε και κάποιοι αποπειράθηκαν να την εξοντώσουν λόγω της αγωνιστικής της δράσης και ότι το πρωτοφανές -για την τελευταία 50ετία- έγκλημα δεν είναι πάθους.
Ένα μήνα νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου, η Κούνεβα έδωσε συνέντευξη στον βέλγο φωτορεπόρτερ Ζακί Ντελόρμ. Ο Ντελόρμ ήρθε στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και ερεύνησε το θέμα του δουλεμπορίου εργατών. Σε αυτό το πλαίσιο συνάντησε την Κούνεβα σε σταθμό των ΗΣΑΠ. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που μας έστειλε ο ίδιος ο Ντελόρμ, την Παρασκευή το βράδυ, ακούγεται η φωνή της Κούνεβα να λέει «με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν».
Αυτό είναι το απόσπασμα της συνέντευξης. Η συζήτηση ξεκινάει έτσι: «Οι συναδέλφισσές μου δεν με χαιρετάνε. Τόσο πολύ φοβούνται. Γιατί αν τους δουν μαζί μου να μιλάνε ή κάτι να πάρουν από μένα, τους διώχνουν από τη δουλειά. Τόσο πολύ». Άλλα προβλήματα σε σχέση με τη συνδικαλιστική σου δράση;- Με κατηγόρησαν για κλοπή, λαμβάνω απειλητικά τηλεφωνήματα. Δέχομαι ευθείες απειλές, όχι συγκεκαλυμμένες. Τους υποψιάζομαι ότι έχουν προσπαθήσει να μεθοδεύσουν την απέλασή μου. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν. Μια μέρα έστειλαν την Αστυνομία να με πιάσει, περικύκλωσαν τον σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, όπου εργάζομαι τρία αυτοκίνητα, σαν να ήθελα να σκοτώσω τον πάπα. Τη μητέρα σου την απολύσανε;- Ναι, την απόλυσαν επειδή είναι μητέρα μου. Στην αρχή την είχαν στο μετρό σε πιο κανονικές συνθήκες εργασίας και μετά την πήγαν αλλού. Και η σπονδυλική της στήλη είναι χαλασμένη. Δεν μπορεί να σταθεί όρθια. Της χαλάσανε εντελώς την υγεία της. Τι ώρες δουλεύεις;- Δουλεύω 5.30 το πρωί με 11.30. Τριάντα ώρες την εβδομάδα, τα οποία δεν τα πληρώνομαι. Είναι σκληρός ο εργασιακός σας κλάδος από άποψη υγείας και ασφάλειας;- Σκληρός και επικίνδυνος. Εκτιθέμεθα σε χημικά και καρκινογόνες ουσίες. Έχω πάθει και εξάνθημα από τα χημικά. Επειδή δεν μας δίνανε τα κατάλληλα γάντια. Εμείς τα αγοράζαμε, όταν μπορούσαμε και τα φοράγαμε ακόμα και σκισμένα. Βλέπεις, έχω δερματολογικό πρόβλημα στο πρόσωπο. Το σωματείο μας έχει 1.000 μέλη, δεν είναι πολλά, αλλά αντιμετωπίζουμε τρομοκρατία από την εργοδοσία. Εδώ, κάθε φορά που έχουμε εκλογές έρχεται κάποιος εκπρόσωπος του εργοδότη, που μπαίνει, βγαίνει, τα μετράει όλα. Πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες οι εργάτες απολύονται χωρίς λόγο. Ξεκάθαρα, ο εργοδότης μας, μας έχει κηρύξει τον πόλεμο έπειτα από κάποιες επιτυχίες των μελών μας στη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε την υποστήριξη που θα έπρεπε από τις αρχές. Οι μηχανισμοί της επιθεώρησης εργασίας δεν λειτουργούν προς όφελός μας, είναι από την πλευρά της εργοδοσίας. Δουλεύουμε μόνες μας.Ελευθεροτυπία,18-1-2009.
Από τη συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα.Τότε δεχόταν απειλές για τη ζωή της.Σήμερα, αυτές πραγματοποιήθηκαν με τον πιο απάνθρωπο και βάναυσο τρόπο. Μπροστά σ΄αυτό το ειδεχθές έγκλημα η σιωπή αποτελεί συνενοχή.Διώχτηκε γιατί ήταν συνδικαλίστρια, γιατί ήταν γυναίκα, γιατί ήταν ξένη, γιατί... Αίσχος! E.N.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πΟΛΎ ΚΑΛΉ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΓΙΑ ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΥΛΑΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ! ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ Βουλγαρια ΗΤΑΝ "ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ". Ο ΓΥΜΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΗΘΕΛΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ μια απο τισ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΣΑΠ, [εργαζόμενες που αντικρίζουμε με "συμπάθεια", όταν βρεθούμε για λίγο εις τας Αθήνας για ψώνια, ξεφάντωμα, επαγγελματικές, οικογενειακές ή ερωτικές συναντήσεις].
Η ιστοσελίς http://teachershistorybook.blogspot.com/
είχε προσέξει από 11-1-09 το θέμα και είχε ανεβάσει το άρθρο:

Aποτυπωματα (Καθημερινή 11-01-2009)

Μοντέρνα Σπυριδούλα
Tης Mαριαννας Tζιαντζη. Κάντε μια σύνδεση.
ΕΓΩ, ΦΛΥΑΡΩΝΤΑΣ σας δίνω απόσπασμα από μια εξαιρετική ανακοίνωση της
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:

Θα ξανατραβήξουμε την κουρτίνα, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει

Η Κωνσταντίνα, είναι γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, εργαζόμενη, συνδικαλίστρια και μετανάστρια. Δεν τις έφτανε όμως αυτό ήθελε και επέμενε να είναι πραγματική συνδικαλίστρια και να παλεύει για εργατικά δικαιώματα. Τέτοιο θράσος δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Έπρεπε να στοχοποιηθεί και να τιμωρηθεί!
Η Κωνσταντίνα και το σωματείο καθαριστριών προσπαθούν και επιμένουν τα τελευταία χρόνια να τραβάνε την κουρτίνα και να αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες. Σιωπή! Το κράτος κοιμάται και δεν καταλαβαίνει. Οι διοικήσεις των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των νοσοκομείων κοιμούνται και δεν καταλαβαίνουν. Ο επίσημος συνδικαλισμός δεν καταλαβαίνει."
Περισσότερα στην εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ και http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1935&Itemid=1

Γιώργος Μύαρης

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ:

Οικονομική ενίσχυση

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης για την οικογένεια της Κωσταντίνας. Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA TODOR KUNEVA KOSTADINA
5012-019021-277.

τΟ ΕΝΤΌΠΙΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΊΔΑ ΤΗς ΕΦΗΜΕΡΊΔΑς Η ΕΠΟΧΉ
http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1935&Itemid=1

Υ.Γ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ IBAN του συγκεκριμενου λογαριασμού και να προηγηθεί του λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς. δεν είναι κάτι δύσκολο. Αλλά να υπάρξει φορέας που θα αναλάβει. Η κατάσταση της υγείας της Κ.Κ. είναι τραγική, σύμφωνα με δημοσιεύματα όλων των ελλαδικών εφημερίδων!
Γ.Μύαρης

Eva Neocleous είπε...

Γιώργο Μύαρη,
χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις σχετικά με τον τραπεζικό λογαριασμό για οικονομική ενίσχυση της Κούνεβα.Έχω αναφερθεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις στη δυναμική και γενναία συνδικαλίστρια.
Η ΟΛΜΕ αφιέρωσε την 9η Γενάρη, Μέρα Παιδείας κ΄Δημοκρατίας, στον Τεμπονέρα και στην Κούνεβα.
Τώρα προέχει να ζήσει και να ενισχυθεί η οικογένειά της οικονομικά.