15 Οκτ 2009

Blog Action Day 2009



Πηγή: TVXS
Με σύνθημα «Μια ημέρα, ένα ζήτημα, χίλιες φωνές», η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Blogs έχει θέσει ως στόχο την πυροδότηση της συζήτησης γύρω από την κλιματική αλλαγή. Συνολικά 7.099 blogs από 135 διαφορετικές χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη, bloggers από όλες τις γωνιές του πλανήτη εκφράζουν τη δική τους άποψη και διεκδικούν μια καλή συμφωνία για το κλίμα.

«H κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει και απειλεί πολλά περισσότερα από το περιβάλλον. Απειλεί την πρόκληση πείνας, πλημμυρών, πολέμου και εκατομμυρίων προσφύγων», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης των Blogs blogactionday.org Νέο παράθυρο. «Έχοντας ως δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος και την επερχόμενη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, πιστεύουμε ότι η μπλογκόσφαιρα έχει τη μοναδική ευκαιρία να κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπων, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για τις κλιματικές κρίσεις», συνεχίζει.

Παράλληλα, υπάρχουν οδηγίες προς τους bloggers που έχουν δηλώσει ή πρόκειται να δηλώσουν συμμετοχή. Οι bloggers καλούνται να γράψουν για την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τα ζητήματα που ασχολείται το blog τους. Προς βοήθεια των συμμετεχόντων παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα συνδυασμού του κεντρικού ζητήματος με θέματα για τα οποία ήδη γράφει ένας blogger:

- Ένα τεχνολογικό ή επιχειρηματικό blog μπορεί να γράψει για τις νέες καθαρές τεχνολογίες και για το πως καινοτόμες εταιρείες μπορούν να επιληφθούν του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

- Ένα blog που ασχολείται με ζητήματα υγείας ή lifestyle, μπορεί να συνδυάσει την κλιματική αλλαγή με την επίδρασή της πάνω στην υγεία των παιδιών ή την καθημερινή μας διαβίωση.

- Ένα μη κερδοσκοπικό ή πολιτικό blog μπορεί να γράψει για τη στενή διασύνδεση κλιματικής αλλαγής και ζητημάτων όπως η φτώχεια και οι συγκρούσεις.

- Ένα σχεδιαστικό blog μπορεί να ασχοληθεί με τις νέες τάσεις στο οικολογικό και βιώσιμο σχέδιο.

- Ένα blog που ασχολείται με τα ταξίδια μπορεί να προβάλει τις περιοχές όπου μπορείς σήμερα να επισκεφτείς πριν η κλιματική αλλαγή καταστήσει δύσκολη ή και αδύνατη την πρόσβαση.

(Υ.Γ. Εσύ τι θα γράψεις;)

1 σχόλιο:

Λεμέσια είπε...

Εύα,
θα γράψω τώρα κάτι, το οποίο δε συμβαδίζει με την κυρίαρχη άποψη για τον καιρό...

Υπάρχει μία μεγάλη επιστημονική διαμάχη γι αυτό το θέμα. Δεν έχει αποδεικτεί ακόμη, ότι ο άνθρωπος (αυτό το μικρό πλασματάκι...) μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Όμως, συμφωνώ φυσικά, στ' ότι θα έπρεπε να προσαρμοστούμε με την ιδέα της θερμής περιόδου, στην οποία, κατά τα φαινόμενα, οδηγούμαστε.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναμφισβήτητα σημαντικός και εύλογος στόχος, αλλά τις θεωρίες περί ανθρώπινου παράγοντα στην κλιματική αλλαγή, τις αντιμετωπίζω πάντα με μεγάλο σκεπτικισμό...