13 Σεπ 2009

Μικρά εκπαιδευτικά.Πρώτες μέρες στο σχολείο.


Επανήλθαμε λοιπόν από την 1η του Σεπτέμβρη στα αγαπημένα μας λημέρια.
Κι έβλεπες εκείνες τις πρώτες μέρες γελαστά πρόσωπα,ανανεωμένη διάθεση.Ανταλλάσσαμε ευχές, "καλή χρονιά","καλή δύναμη" και τα γνωστά κλισέ, που έχουν όμως και την αλήθεια τους, πέρα από το τυποποιημένο του ευχολογίου.
Ύστερα, άρχισε σιγά- σιγά και η προσγείωση στην πραγματικότητα.Οι ατέρμονες συνεδρίες των καθηγητικών συλλόγων, των επιτροπών των διαφόρων δράσεων, των γενικών και των επιμέρους...

Πρόκειται γι΄αυτές τις υποχρεωτικές(λόγω συγκεντρωτικού συστήματος κ.λπ.) συνεδριάσεις που εξαντλούνται σχεδόν πάντα στα ίδια, που απλώς διεκπεραιώνουν, που γίνονται κουραστικές και απομυζούν κάθε διάθεση για δημιουργικότητα.Επαναλαμβανόμαστε, ακολουθούμε υποδείξεις με το νι και με το σίγμα,συμμορφωνόμαστε με τους κανονισμούς, τα αναλυτικά,καταστρώνουμε σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.Έτσι πρέπει...Και κάθε αρχή της χρονιάς μια από τα ίδια...
Από τη δεύτερη κιόλας μέρα, τα πρόσωπα άρχισαν να συνοφρυώνονται.Γκρίνιες, παράπονα,οι κατανομές των μαθημάτων, το πρόγραμμα, τα εφτάωρα, οι αναπληρώσεις, οι εφημερίες...

Ποια χαμόγελα;Ποια συναδελφικότητα;Πρώτα σημάδια της κούρασης.
Εξετάσεις Σεπτεμβρίου και εξαγωγή αποτελεσμάτων.Εκεί πια αρχίζει, ως είθισται, ο εμφύλιος.Δυο σχολές σκέψεις:οι αυστηροί, που θεωρούν ότι όσοι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Λυκείου πρέπει να "παίρνουν δρόμο" και οι πιο επιεικείς που θέλουν το σχολείο με πιο ανθρώπινο πρόσωπο.Θα έλεγα ότι υπάρχει και μια τρίτη σχολή που υποστηρίζει την εφαρμογή των σχετικών κανονισμών με δυνατότητα "παρέκκλισης", όταν αυτό γίνεται για το καλό του μαθητή.
Κι αφού ολοκληρώθηκαν κι αυτές οι εργασίες, έγιναν οι εγγραφές, καταρτίστηκαν τα τμήματα και όλα καλά...
Με σχολεία μαμούθ, με ελλείψεις σε βιβλία και σε άλλα ουσιώδη.Σύνηθες το φαινόμενο.Όπως πάντα.
Ενημερωθήκαμε εν τάχει και για τους νέους στόχους της σχολικής χρονιάς.Ο υπό έμφαση περσινός στόχος(αυτός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων) παραμένει και φέτος ως δεύτερος.Ο υπό έμφαση στόχος "Η αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου", προφανώς θα γίνει αποδεκτός.(Αν και είναι νωρίς ακόμα...)
Ποιος δεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα προώθησής του;Επί του θέματος(στόχοι της σχολικής χρονιάς) θα επανέλθω.
Αυτά για τις πρώτες μέρες, πριν έρθουν οι μαθητές μας.

Την Πέμπτη(10-09-2009) το σχολείο πλημμύρισε νεανικές φωνές, κορίτσια, αγόρια, εφήβους με νεανικό ενθουσιασμό, με δίψα για ζωή και μάθηση. Κι εμείς τους καλωσορίσαμε εγκάρδια.Αρχή είναι ακόμα.
Οκτακόσιοι τόσοι έφηβοι ν΄ανηφορίζουν ορεξάτοι τα σκαλοπάτια του σχολείου, να εναποθέτουν το μέλλον τους σ΄εμάς, να μας εμπιστεύονται τα νεανικά τους όνειρα...Τεράστια η ευθύνη μας.Κι έχουμε πλήρη συναίσθηση του χρέους μας.Θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε!

Μόνο που θέλουμε και την Πολιτεία αρωγό, θέλουμε τους γονείς, θέλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τις σχολικές εφορίες, την κοινωνία γενικά.Οι σχολικές μονάδες χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να επιτελέσουν το τεράστιο έργο τους.
Σε ό,τι αφορά εμάς θα είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι.Πάντα υπηρετώντας τη γνώση, το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, τους νέους και τον τόπο μας.
Πάντα με την ελπίδα για το καλύτερο.
Καλή προσ-(από)-γείωση σε όλους μας...

Προσθήκη,16 Σεπτεμβρίου 2009
Όλα τα πιο πάνω μοιάζουν τόσο μικρά και τόσο ασήμαντα μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία
που συγκλόνισε την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ολόκληρη την Κύπρο.
"Άσκηση θανάτου με ευθύνες",Πολίτης
Ιάκωβος Χατζησπύρου, καθηγητής Πληροφορικής,έφεδρος ανθυπολοχαγός,43 ετών.
"Έφυγε" τόσο πρόωρα και τόσο άδικα.Γιατί;
Η οικογένειά του θρηνεί,ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι συγκλονισμένος, η Κύπρος τον αποχαιρετά με οδύνη.Να πληρώσουν οι υπαίτιοι.Πρέπει.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά νοννά!
Αθηνά

Αμαδρυάς είπε...

Εύα,

Καλή μας χρονιά!

Διερωτώμαι ποιο θα είναι φέτος το ποιοτικά διαφορετικό, που θα κάνει τη χρονιά "καλή".

Πώς μετράμε τις "καλές" χρονιές στην κυπριακή εκπαίδευση; Με την ολοκλήρωση της ύλης; Με τον αριθμό των εισαγομένων στα ΑΑΕΙ; Με τις προαγωγές σε διευθυντικές θέσεις;

Πραγματικά μπροστά στους μαθητές αυτές τις δυο μέρες, διερωτώμουν ποιο περιεχόμενο πρέπει να δώσω σε αυτή την ευχή που ακουγόταν κατά κόρον.

Τα παιδιά τα μάθαμε να μην προσδοκούν πια, να δέχονται ως μοιραίο ό,τι γίνεται κι ας τους προκαλεί θανατηφόρα πλήξη. Τους αφαιρέσαμε τη μαγεία της αναζήτησης της νέας περιπέτειας που θάπρεπε να προκαλεί κάθε νέα χρονιά.

Γιατί ούτε οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί προσδοκούν, δυστυχώς.Πικρή αλήθεια, αλλά αλήθεια. 'Οσοι αντιστέκονται, πληρώνουν το τίμημα του αισθήματος της θλιβερής μειοψηφίας και της αίσθησης πως παλεύουν μ΄ανεμόμυλους, σαν τον Δον Κιχώτη.

Απολαμβάνουν βέβαια τις μικρές ικανοποιήσεις που τους δίνει η αποκλειστική σχέση με τους μαθητές τους και η απροσδιόριστη αίσθηση πως ίσως καταφέρνουν μικρές-μικρές ρωγμές στην αφομοίωση των μαθητών τους απ΄τα επιβεβλημένα συστήματα, τον αρρωστημένο ατομικισμό, την αδιαφορία.

Το διαφορετικό άργησε πολύ και οι εκπαιδευτικοί μιζέριασαν μες τις κατανομές, τα ωράρια, κλπ. Χάνουμε το όραμα και προεξάρχει η βολή του καθενός για να συνεχίσει να κάνει αυτό που απαράλλαχτα συνήθισε να κάνει σ΄όλα τα χρόνια της καριέρας του.

Απλούστατα, θέλω να πω πως βαλτώνουν τα πράγματα στην εκπαίδευση και η μεταρρύθμιση είναι κατεπείγουσα ανάγκη!!!

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ! Ζητείται μεταρρύθμιση, αλλά προπάντων ζητείται οραματιστής εκπαιδευτικός, που θα γίνει ο φορέας του καινούργιου. Βαρεθήκαμε τους δημοσίους υπαλλήλους που απλώς διεκπεραιώνουν την ύλη και τις εντολές.

Vasilis Simeonidis είπε...

Καλή χρονιά.

Μα είναι δυνατόν να είναι τόσο μεγάλα τα σχολεία; Αν κατάλαβα καλά γράφεις για 800 μαθητές που φοιτούν στο ίδιο σχολείο.

Εδώ η συστέγαση δύο Λυκείων στο ίδιο κτίριο συγκεντρώνει κοντά 1000 μαθητές στο ίδιο χώρο. Κάτι τέτοιο είναι ήδη ένα πρόβλημα.

Phivos Nicolaides είπε...

Καιρός δεν ήταν να επανέλθετε στο σχολείο;

Eva Neocleous είπε...

Αθηνά μου,
καλή σχολική χρονιά και σε σένα κορίτσι μου!
Από τώρα διαδίκτυο βρε;
:)

Αμαδρυάς,
οι προβληματισμοί σου είναι και δικοί μου.
Πολύ φοβάμαι πως βάλτωσε η μεταρρύθμιση.Ή τείνει να γίνει light, ακόμα χειρότερα.
Μακάρι να πέφτω έξω.
Ζητείται το όραμα τελικά;

as eon,
καλά κατάλαβες.Άλλα σχολεία έχουν και 900, να μην πω και περισσότερους μαθητές.Εδώ βέβαια δεν έχουμε, όπως εσείς και τον απογευματινό κύκλο.

Υ.Γ. Πες μου λίγο για το συμμετοχικό blog σχετικά με τη γλώσσα.Είδα ένα άρθρο σας στην alfavita.Με το άλλο της Ιστορίας τι κάνουμε...

Φοίβο,
μα δε διαμαρτυρήθηκε κανείς γι΄αυτό.Ίσα- ίσα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε πλεονεκτική θέση, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους, σχετικά μ΄αυτό.

Vasilis Simeonidis είπε...

Ευκαιρία για... διαφήμιση.
Στο http://o-mikron.blogspot.com/

ξεκινήσαμε προσπάθεια με άξονα τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των επιστημονικοφανών ιδεολογημάτων που τη συνοδεύει (βελτίωση της χρήσης νεοελληνικής και άλλα τέτοια χαριτωμένα και ανόητα)

Υπάρχει το αρχικό κείμενο http://o-mikron.blogspot.com/2009/02/blog-post.html όπου και συνυπογράφουν όσοι συμφωνούν.

Ευχαρίστως θα προσθέταμε και ονόματα από την Κύπρο. Αλήθεια διδάσκονται και κει από το Γυμνάσιο; (έψαξα να βρω τα αναλυτικά προγράμματα αλλά δεν τα έχει στο σάιτ του υπουργείου)

Σχετικά με την ιστορία, προσπαθούμε να το "συντηρούμε". Βέβαια ο ενθουσιασμός και η διάθεση φεύγουν έυκολα. Ίσως βρεθεί φέτος όρεξη και χρόνος για στοχευμένη κριτική του βιβλίου και βλέπουμε γενικότερα

Θερσίτης είπε...

Καλή και δημιουργική χρονιά. Με δύναμη και κουράγια πολλά. Φτιάξε συμμαχίες στο σχολείο για αντίσταση και στήριξη.

Eva Neocleous είπε...

as eon,
πολύ καλή η προσπάθειά σας, εύχομαι να βρει απήχηση και σε Κύπριους φιλολόγους.Σας κάνω κι εγώ διαφήμιση, όσο μπορώ...
Διαφέρουν τα αναλυτικά μας εδώ.
Για το Γυμνάσιο δες εδώ
http://www.schools.ac.cy/eyliko/mesi/themata/arhaia/programmatismoi_dokimia_axiologisis_gym.html
Για την Ιστορία Βασίλη μου άσε,πονεμένη ιστορία...Πάλι με το περσινό βιβλίο αρχίσαμε(και ειδικά εμείς και στην Κατεύθυνση)!

Θερσίτη,
καλή χρονιά και σε σένα.Για το δημιουργική δεν αμφιβάλλω.
Με συμμαχίες, με συνεργασίες, με μέτωπα...

Υ.Γ. Τι έγινε με κείνη τη συνέντευξη,δημοσιεύτηκε;

BlaCk piTt είπε...

Και να η πρώτη σχολική χρονιά που με βρίσκει μακριά από τα θρανία. Πως περνάει ο καιρός... Δε θα πω το κλασικό "θα έδινα τα πάντα για να επιστρέψω στο σχολείο". Το κάθε πράγμα στον καιρό του.

Ελπίζω να είναι μια δημιουργική χρονιά. Μάθετε στα "παιδιά" πως να σκέφτονται, συμβουλέψτε τα να σταματήσουν τα ενοχλητικά φροντηστήρια και να ασχοληθούν με κάτι που τους ενδιαφέρει πραγματικά.

Eva Neocleous είπε...

BlaCk piTt,
πολύ χαίρομαι που μας ξαναέρχεσαι και σ΄ευχαριστώ για τις ευχές.
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι έτσι για το σχολείο, τώρα έχεις άλλα μπροστά σου, άλλα σ΄απασχολούν, για άλλα νοιάζεσαι.Καλή δύναμη, καλές αντοχές(που απέδειξες ότι τις έχεις) και... συνέχισε να γράφεις!
Εμείς εδώ, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε πάντα γι΄αυτό το σχολείο που κι εσύ ονειρεύτηκες, μα που δεν προλάβαμε να σου το προσφέρουμε.Ίσως κάποτε τα καταφέρουμε...

VAD είπε...

Καλή χρονιά μας,γμτ το κουράγιο μας και την "ψώρα" μας με την κιμωλία,δε θα κουραστούμε καμιά φορά;:))

Eva Neocleous είπε...

VaD μου,
άντε και σε βρήκαμε πάλι...
Μακρινό το ταξίδι και δύσκολο;
Η κιμωλία καταργήθηκε βρε Βασίλη μου, η "ψώρα" όμως με τη δουλειά μας θα υπάρχει πάντα νομίζω.
Καλή Χρονιά!Με ενθουσιασμό και δημιουργικές εμπνεύσεις.