27 Σεπ 2009

Συναυλία μνήμης και τιμής στον Μάριο Τόκα.Δικαιούνται και με το νόμο, ο πατέρας και τ΄αδέλφια του να τον τιμήσουν!



Προσθήκη(29/9/2009)

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, μέσα σ΄ένα κατάμεστο Κηποθέατρο, η συναυλία.Οι θέσεις είχαν γεμίσει από νωρίς κι έτσι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που την παρακολούθησαν όρθιοι, είτε μέσα στο θέατρο είτε στους γύρω χώρους.Αναμενόμενη η αθρόα προσέλευση του κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της οικογένειας του μεγάλου Κύπριου μουσικοσυνθέτη.Φορτισμένη συναισθηματικά η ατμόσφαιρα, καθώς είχαν προηγηθεί και τα γνωστά γεγονότα.
Εκεί ήταν ο πατέρας, τ΄αδέλφια, οι φίλοι, οι συνεργάτες, οι Λεμεσιανοί που ταύτισαν τον Μάριο με την πόλη τους.Εκεί ήταν οι επίσημοι,ο κ.Καρογιάν, ο κ. Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος κ. Χρίστου που χαιρέτισε φανερά συγκινημένος την εκδήλωση και άλλοι επίσημοι.

Εκεί ήταν ο Μητσιάς, η Κούκα, ο Στέλιος Διονυσίου, ο Φίλιππος Γράψας.Ήταν ο Τριμικλινιώτης, ο Λώρης, οι Γιωργαλέττοι, η χορωδία του Άρη, η παιδική χορωδία "Επιλογή".

Τα τραγούδια του Μάριου Τόκα πλημμύρισαν το χώρο κι υψώθηκαν μαζί, μελωδίες και στίχοι, πάνω από τον ουρανό της πόλης, σε μια γιορτή της μνήμης, σε μια γιορτή της αγάπης στον άνθρωπο που μας έμαθε ν΄αγαπάμε.Κι έβλεπες τη συγκίνηση να ξεχειλίζει κι έβλεπες τα μάτια βουρκωμένα...
Δύσκολο ν΄αποδεχτείς την απουσία του!

"Κι η νύχτα μύριζε γιασεμί"...
Θα΄σαι μαζί μας πάντα, Μάριε, μέσα από τα τραγούδια σου...
*************************

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την προσπάθεια απαγόρευσης της συναυλίας με νομικά μέσα.Μα είναι δυνατό να δικαιολογηθεί, ακόμα και νομικά, η παρεμπόδιση ενός πατέρα να τιμήσει το γιο του, μαζί με τους δημότες αυτής της πόλης, της γενέτειρας του Μάριου;Και πού πάει η ηθική και η ανθρώπινη διάσταση;

Τι θα έλεγαν δηλαδή στον πατέρα;

"Κύριε Κύπρο Τόκα σας απαγορεύουμε να τιμάτε το γιο σας";

Με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού η ηθική δικαιώνεται και αποκαθίσταται η φυσική νομοτέλεια.Αύριο θα είμαστε όλοι εκεί,η οικογένειά του,οι φίλοι και συνεργάτες του,οι συνδημότες του Μάριου.

Για τον Μάριο...

Δευτέρα,28/9/2009,Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού,ώρα 9μ.μ.


"Και με το νόμο" η συναυλία τιμής και μνήμης στον Μάριο Τόκα


Η ηθική δικαιώθηκε.Διαβάστε το ιστορικό στον Πολίτη



9 σχόλια:

stalamatia είπε...

Δεν μπόρεσα να καταλάβω ακριβώς τι έγινε.Είναι δυνατόν να απαγόρευσαν συναυλία στη μνήμη του Μάριου Τόκα;

Ανώνυμος είπε...

Το έργο του Μάριου Τόκα είναι κτήμα του Ελληνικού Λαού.Ενιωσα ντροπή σε όλο αυτό το σκηνικό. Προσπάθησα πολλές φορές να ανρτήσω το θέμα μα ντρεπόμουν έλεγα δεν πρέπει σε αυτό τον Ελληνα αυτή η τύχη.Μας ανασηκωσε, αποσείσε απο πάνω μας πολλά μίζερα της Φυλής μας, απόσχισε το κακό της διχόνοιας μας ένωσε κάτω απ οτο Μουσικό του Εργο. Μάριε Πενταδάχτυλε μας.

VAD είπε...

Τι εγινε βρε Ευα,δεν κατάλαβα,ειναι δυνατόν;;;;

Απόστολος Μακρίδης είπε...

εύα, πολύ ενδιαφέρον θέμα. αν υπάρχει κάποια σχετική είδηση από την ηλεκτρονική έκδοση των εφημερίδων, θα σε παρακαλούσα να βάλεις τον σύνδεσμο. η αλήθεια είναι πως τελευταία δεν παρακολουθώ ειδήσεις και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι σχετικό.

Eva Neocleous είπε...

Σταλαματιά και Βασίλη,
είναι πραγματικά ένα πολύ λεπτό θέμα και δε θα ήθελα να επεκταθώ.Μόνο λύπη και αμηχανία μπορεί να νιώθει κανείς.Κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δε χωράνε συζήτηση.Έχουν όλοι το δίκιο τους,ίσως.Οι δυο οικογένειες που τον "διεκδικούν"...Μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την αγάπη τους προς τον Μάριο;Κρίμα που έφτασαν τα πράγματα ως εδώ,που δόθηκε τόση δημοσιότητα.
Κι αν εγώ έκανα αυτή την ανάρτηση, είναι για να γνωστοποιηθεί η πραγματοποίηση της συναυλίας και να γεμίσει αύριο το Κηποθέατρο.
Αφιερώματα στο Μάριο Τόκα έχω κάνει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.
Για ενημέρωσή σας λοιπόν:
"Δικαστική διαμάχη άρχισε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού με διάδικους από τη μια πλευρά τη σύζυγο και τα παιδιά του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα και από την άλλη τον 86χρονο πατέρα του Κύπρο και τα αδέλφια του.
Η αρχή της υπόθεσης έγινε με την ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού να διοργανώσει την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, συναυλία στη μνήμη του Μάριου Τόκα με την αφιλοκερδή συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών-συνεργατών του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Ο Δήμος έλαβε προειδοποίηση από τον δικηγόρο Ιωνά Νικολάου, που όρισε η σύζυγος Αμαλία και τα παιδιά του Μάριου Τόκα ως διαχειριστή των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του μουσικοσυνθέτη. Ο δικηγόρος προειδοποιεί τον Δήμο Λεμεσού για τη λήψη νομικών μέτρων σε περίπτωση που οργανωθεί συναυλία χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων δικαιούχων των πνευματικών δικαιωμάτων.
Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη αποφασίζεται η συναυλία οργανωθεί από τα οικεία πρόσωπα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη, τον πατέρα και τα αδέλφια του. Και πάλι όμως παρεμβάλλονται εμπόδια, καθώς ο δικηγόρος της συζύγου του Μ.Τόκα καταχωρίζει αγωγή στο δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της συναυλίας.
Στο δικαστήριο ο Ηλίας Στεφάνου, δικηγόρος του Κ.Τόκα και των παιδιών του κατέθεσε ένορκη συμπληρωματική δήλωση, αμφισβητώντας τη μεταβίβαση των πνευματικών δικαιωμάτων του αποβιώσαντος στους κληρονόμους του. Παρά την ένσταση του νομικού συμβούλου των εναγόντων, το δικαστήριο έκανε δεκτή την καταχώριση της ένορκης δήλωσης. Αμέσως μετά άρχισε η αγόρευση των συνηγόρων των δύο πλευρών.
(Πηγή:www.in.gr,22-9-2009
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Υ.Γ.Την απόφαση του Επ.Δικ. Λ/σού τη διαβάσατε στο άρθρο του Πολίτη.

Eva Neocleous είπε...

Sub92,
συμφωνώ μαζί σου.Διαμορφώθηκε, εκ του μη όντος, ένα σκηνικό που θυμίζει αρχαία τραγωδία.Πώς να μην αισθανόμαστε άβολα και αμήχανα για όλα τούτα τα μίζερα...
Εκείνος κατάφερε να μας ενώσει με τα τραγούδια του, μας βοήθησε να αρθούμε πάνω από τις μικρότητες,τις μικροπρέπειες και την εθνική μεμψιμοιρία...
Εμείς, τι κάνουμε;

Απόστολε,
υπάρχει ο σύνδεσμος που παραπέμπει στο δημοσίευμα του "Πολίτη" στην ανάρτησή μου.Για το ιστορικό δες στο πιο πάνω σχόλιό μου.

Επίσης εδώ:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1055935

Phivos Nicolaides είπε...

Ότι και να έγινε ή θα γίνει (φοβάμαι) στο μέλλον η μνήμη του Μάριου Τόκα πάντα θα είναι ζωντανή!

Ανώνυμος είπε...

Το έργο του Μάριου Τόκα ανήκει σε όλο τον Ελληνισμό.Δεν αποτιμάται με αγωγές...

stalamatia είπε...

Μάλιστα!!!!