3 Οκτ 2018

Στην Κατερίνα Γώγου,του Φάνη Κρίγκου


Για δες λοιπόν που μια αντισυμβατική, αντισυστημική και αντικομφορμιστική φιγούρα, εξακολουθεί να πλανάται και να  πλανεύεται στα σκοτεινά στενά των δρόμων της Αθήνας, αντανακλώντας τα παιδιά που έπεσαν θύματα στις υπαγορεύσεις και απαγορεύσεις της καθεστηκυίας τάξης.
Αυτά που είχαν στόχο τη ζωή κι έγινε η ζωή τους στόχος...

Η ζωή και  το εκρηξιγενές υλικό, διά βραδυφλεγούς φυτιλιού, του έργου της  Κατερίνας Γώγου, μπορούν να τύχουν βαθιάς και εκτενούς ανάλυσης που για την καταγραφή τους θα χρειαστούν αρκετά βιβλία. Στην παρούσα φάση προτιμώ να καταπιαστώ με κάτι συγκεκριμένο. Μέσα από αυτό, φρονώ πως, συμπυκνώνεται και η εν γένει φιλοσοφία της.

Ένα άτιτλο ποίημα - καταγεγραμμένο εν προόδω - στην ποιητική συλλογή «Τρία κλικ αριστερά», που στη συνέχεια ορίστηκε σε «εμένα οι φίλοι μου» για τις ανάγκες ονοματοδοσίας της μελοποίησής του, ηχεί επιδερμικά στα χείλη πολλών ανυποψίαστων ακροατών ως ένα ακόμη (γι΄ αυτούς) εύηχο σουξέ, θεωρώντας πως εκφράζει την δήθεν επαναστατικότητά τους και πως τους αφυπνίζει στιγμιαία  από την υπνωτικά παρατεταμένη και παραπεταμένη τους ζήση.
Λησμονώντας πως παραμένουν εσαεί νοικοκυραίοι, θεοκρατούμενοι κι έγκλειστοι στις εκλογικευμένες και μικροαστικές τους πρακτικές, δέσμιοι στον άτεγκτο κι άτεκνο συντηρητισμό τους.

Σ΄αυτό το ποίημα συντελείται μια ενεστωτική καταγραφή, σκεπτικού και ενεργειών των φίλων, όχι κατ’ ανάγκην του στενού της κύκλου αλλά και των απανταχού ιδεολογικά ταυτόσημων.
Οι δίπλα της άνθρωποι: Τραμπαλιζόμενοι στις ταράτσες ετοιμόρροπων σπιτιών, περιθωριακοί, πρώην κομματικά μέλη και νυν ανένταχτοι, με σεξουαλική κατεύθυνση διαφορετική από αυτή του «ηθικά καθωσπρεπικού» πλήθους, εναλλακτικά επαγγέλλοντες, πυροτεχνηματικά υποτελείς δια της πειθούς των όπλων, κρεμασμένοι, ξεκρέμαστοι, έρμαια αποφάσεων των άλλων, αδύναμοι, αθώοι, παιδικοί, παιδιάστικοι, εξαρτημένοι, αντιδραστικοί, με κωδικοποιημένη διάλεκτο επικοινωνίας, ανέστιοι, απάτριδες, αναρχικοί, αποκλεισμένοι, απελπισμένοι, συγκεντρωμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές δράσης κι αντίδρασης.
Οι φίλοι της: Μαύρα πουλιά, πένθιμα, υποβαθμισμένα κορακοειδή.
Οι φίλες της: Καταπιεσμένες, υποβαθμισμένες απ’ τον ευρύτερο φαλλοκρατισμό, με αισθήματα ενοχής, θύματα βίας, σκεύη ηδονής, με ψυχολογικά προβλήματα, μόνες, μοναχικές, μοναξιασμένες.

Εν κατακλείδι, συμπερασματικά και ουσιαστικά, η όποια και με όποιον τρόπο «φυγή» της, δεν ήταν εθελούσια.
Η Κατερίνα, η Ρηνούλα ή αλλιώς Μπέμπα, υπήρξε θύμα της αδιαφορίας, της απανθρωπιάς και της αγριότητας του στενού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου της.

Γιατί, θύτης δεν είναι κατ’ ανάγκην αυτός  που υπό τις περιστάσεις και από τις καταστάσεις αφαιρεί τη ζωή. Θύτης είναι και αυτός που έμμεσα ωθεί, που εξοπλίζει, που οπλίζει, που στρέφει το πιστόλι στον κρόταφο του άλλου και τον εξαναγκάζει να αυτοπυροβοληθεί...

Ιστορίες καθημερινής τρέλας με πρωταγωνιστές και κομπάρσους επίσημα κι επίτιμα μέλη μιας κενο-νίας που έμαθε να καταστέλλει βίαια και να καταπνίγει ψυχοφθόρα, την όποια απόπειρα διαφορετικότητάς της, λησμονώντας πως οι διαφορετικοί ήταν αυτοί που έκαναν πάντα και τη διαφορά...

Φάνης Κρίγκος

****
Ο Φάνης Κρίγκος γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1974 στη Λύση Αμμοχώστου. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο σε πειρατικούς σταθμούς κι εν συνεχεία από το 1998 στο ράδιο Αμόρε και από το 2002 στο Κανάλι 6, όπου και είναι ο παραγωγός της εκπομπής «Τρένο Φάντασμα» με την οποία κατέκτησε το πρώτο βραβείο από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, στην κατηγορία «Μουσικές - Ψυχαγωγικές εκπομπές». Έχει διοργανώσει κι επιμεληθεί αρκετές συναυλίες κι εκδηλώσεις συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα του μουσικού αλλά και του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου. Παρακολούθησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρίας σε ιδιωτικό ωδείο. Με την ιδιότητα του dj έχει εμφανιστεί σε πολλούς χώρους ανά το παγκύπριο. Ασχολείται με διάφορες μορφές λογοτεχνίας όπως διήγημα, παραμύθι, δοκίμιο, κωμωδία και ποίηση, εκδίδοντας μάλιστα το 2009 το βιβλίο «Εκτός Ρεπερτ-Ορίου». Αρκετά από τα γραπτά του έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο, ποιήματά του δε, έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες, ενώ δύο από αυτά έχουν συμπεριληφθεί σε δισκογραφικές δουλειές.
****
Σημείωση:Με χαρά φιλοξενούμε σήμερα ένα εξαιρετικό κείμενο του φίλου, Φάνη Κρίγκου για την Γώγου.Τον ευχαριστούμε που μας το εμπιστεύτηκε!
Δείτε εδώ και ένα παλαιότερο αφιέρωμά μας στην αγαπημένη ποιήτρια.

1 σχόλιο:

Φαιρυ είπε...

Εξαιρετικό άρθρο κ. Φάνη. Η γραφή της Ελληνικής που λείπει από όλα τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ευχαριστούμε!

ΕΦΚΑ
Φορολογικη Δηλωση
11888