10 Δεκ 2011

Επέτειος βράβευσης του Γιώργου Σεφέρη


"... Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά, κανόνας της είναι η δικαιοσύνη...."
Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Σεφέρη κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας,Στοκχόλμη,10 Δεκεμβρίου 1963.
Να πώς δέχτηκε την είδηση ο ποιητής (Αρχείο ΕΡΤ).

Και ολόκληρη η ομιλία εδώ.
«Κανείς άλλος δεν στάθηκε τόσο ικανός ν’ ανιχνεύσει, να βρει και να κινήσει τα νήματα της ζωντανής ελληνικής παράδοσης όσο αυτός… Καλλιέργησε το αίσθημα της ευθύνης και κράτησε ψηλά τη σημαία της ελεύθερης συνείδησης, που τόσο την έχουν ανάγκη, σήμερα προπάντων, οι νέοι».Λόγια του δεύτερου νομπελίστα ποιητή μας,του Οδυσσέα Ελύτη, για τον Σεφέρη.
Κλείνουν σήμερα σαράντα οκτώ χρόνια από τη μέρα εκείνη, που η Ελλάδα γινόταν περήφανη μέσα από την τόσο τιμητική αυτή διάκριση.Σήμερα,όσο ποτέ άλλοτε,επιβάλλεται η υπόμνηση τέτοιων γεγονότων.Η κρίση χρέους της σύγχρονης Ελλάδας δε σημαίνει και κρίση πολιτισμού!
Για τον Σεφέρη δείτε και παλιότερη ανάρτησή μας εδώ (με βιβλιογραφία).

"Ο τόπος μας είναι κλειστός",Μυθιστόρημα Ι΄



*****
"Κράτησα τη ζωή μου"


*********
"Λίγο ακόμα",Μυθιστόρημα,ΚΓ΄


Λίγο ακόμα
θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν΄ανθίζουν...

4 σχόλια:

VAD είπε...

"Στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα",που λεει κι άλλος σπουδαιος Ποιητής,ποιος να θυμηθεί και ν'αντλήσει απ'το Σεφέρη;

gyristroula2 είπε...

Αλήθεια, Εύα, γιατί έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κι άλλο κομμάτι στην ομιλία του Σεφέρη σχετικό με κάποιο δημοτικό τραγούδι (τι να σου στείλω ξένε μου);Δεν ξέρω πώς μου ήρθε αυτή η ιδέα, το ψάχνω εδώ και καιρό, αλλά πουθενά δεν το βρήκα.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

VAD,

να που θυμούνται οι καλοί μας φίλοι. Και φέρνοντάς τον στο πιάτο μας προτείνουν τροφή πνευματική. Κι ελπίζω πως ακόμα και σ' αυτούς τους καιρούς τους σακάτικους είναι πολλοί αυτοί που πεινάνε ψυχή και πνεύμα.

Γυριστρούλα,

Λες; Ποτέ δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο!
( Μήλο σου στέλνω σέπεται, κυδώνι μαρεγκιάζει.. )

Εύα,

Με όλο μου το θάρρος στο σαλονάκι σου, ε;!

Φιλιά σε όλους.

Eva Neocleous είπε...

VAD,
Κι όμως τώρα είναι που πρέπει να θυμόμαστε,Βασίλη μου...
Υ.Γ.Συγχαρητήρια για τις επιτυχίες σου :)

Γυριστρούλα,
επάνω που έλεγα ν΄αρχίσω κι εγώ το ψάξιμο(αν και δεν είχα υπόψη μου κάτι τέτοιο), έρχεται και το σχόλιο του Διονύση που είναι κατηγορηματικός.Αν βρεις κάτι,θα μας ενημερώσεις :)

Διονύση,
πάντα με τα καλά σου λόγια...ευχαριστώ!
Το "σαλονάκι" είναι φιλόξενο και το ξέρεις.Χαρά μου να επικοινωνώ με τους καλούς μου φίλους.
Με πολλή αγάπη!