19 Ιουν 2011

Μικρά Εκπαιδευτικά-Μέρες του Ιούνη

Οδ.Ελύτης,κολάζ

Οδεύουμε προς το τέλος άλλης μιας σχολικής χρονιάς.Λίγες μέρες απομένουν κι η αυλαία θα πέσει...Θα ακολουθήσει το δίμηνο των διακοπών(τυχεροί οι εκπαιδευτικοί γι΄αυτό) κι ύστερα,από Σεπτέμβρη και πάλι από την αρχή.
Αναρωτιούνται πολλοί "τι κάνουμε αυτές τις μέρες στα σχολεία",αφού "μαθητές δεν έχουμε".Κι είναι φυσικό αυτό.Μήπως υπάρχει ενημέρωση;Μήπως έχουμε το ανοικτό στην κοινωνία,σύγχρονο και δημιουργικό σχολείο;
Διεκπεραιώνουμε,λοιπόν,αυτές τις μέρες, διάφορες εργασίες στα σχολεία.Βγάζουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων(για την Α΄και Β΄Λυκείου,για τις Παγκύπριες αναμένουμε το Υ.Π.),ετοιμαζόμαστε να δώσουμε δελτία προόδου,να κάνουμε εγγραφές,να οργανώσουμε την τελετή αποφοίτησης.Υποβάλλουμε εκθέσεις με πεπραγμένα,κάνουμε πολύωρες συνεδρίες για τον απολογισμό της χρονιάς.Κάθε χρόνο τα ίδια περίπου...
Συζητάμε εποικοδομητικά,υποδειγματικά, μέσα σ΄ένα πνεύμα αγαστής συνεργασίας και πάντα με γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης και με αγωνία για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Αυτά και πολλά άλλα μας απασχολούν τούτες τις τελευταίες μέρες.Δεν είναι και λίγες οι απαιτήσεις-προκλήσεις των μεγάλων σχολικών μονάδων και επιβάλλεται για την ομαλή λειτουργία τους να συστρατεύονται όλοι.Είναι σαφές ότι αυτές οι μέρες του Ιούνη,καθώς και οι πρώτες του Σεπτέμβρη,προσφέρονται για απολογισμούς,προγραμματισμούς και γενικά οργάνωση.
Εκτός,όμως,από τα υπηρεσιακά είναι και η καθημερινότητα,όπως τη βιώνουμε όλοι.Ο μικρόκοσμός μας,οι ανεπίσημες συζητήσεις,οι ανησυχίες,οι παρέες.Εδώ,κυρίαρχο  θέμα στα πηγαδάκια είναι αυτό των μετακινήσεων-τοποθετήσεων. Ποιοι φεύγουν,ποιοι μένουν,ποιοι θα έρθουν.Σεναριολογία,κυρίως,για τις τοποθετήσεις των Διευθυντών.Κάθε μέρα "παίζει" κι ένα καινούργιο σενάριο.Μέχρι να ανακοινωθούν οι τοποθετήσεις,κάποιοι θα έχουν μετακινηθεί(θεωρητικά) σε όλα τα σχολεία της πόλης.
Αυτά για την ώρα.Σε ό,τι αφορά τα σοβαρά(χωρίς αυτό να μειώνει τα υπόλοιπα) εκπαιδευτικά θέματα θα επανέλθω.
Έχουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που βρίσκεται(;) σε εξέλιξη,τα ΝΑΠ που από τη νέα σχολική χρονιά τίθενται σε εφαρμογή.Έχουμε νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και αναμένουμε να δούμε πώς θα χειριστεί τα προβλήματα του κλάδου αλλά και πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στην εκπ/κή μεταρρύθμιση.Πολλές οι προκλήσεις,πολλά τα διακυβεύματα!
Εδώ θα είμαστε και θα λέμε...

5 σχόλια:

VAD είπε...

Μα γιατί...απολογείσαι;:))

Καλό καλοκαιριιιιι!:)Δικό μας ειναι,το δικαιούμεθα!!

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότεροι στέκουν στα εύηχα (δυο μήνες διακοπές !!!) «υπόλοιπα» είναι τους φαίνονται λεπτομέρειες (ίσως και λόγο ελλείψεις ενημέρωσης) καλή ξεκούραση σε όλους σας.

Eva Neocleous είπε...

VAD,
δεν απολογούμαι κι αν φάνηκε κάτι τέτοιο,σημαίνει απέτυχα.Άλλα ήθελα,έστω και υπαινικτικά να θίξω...
Όπως και να΄χει,καλό καλοκαίρι,Βασίλη μου!Για σένα έχει ήδη αρχίσει,καλές διακοπές :)
...........
Πατίνιε,
έτσι είναι,όπως τα λες.Οι δυο μήνες...
Να΄σαι καλά(και μη χάνεσαι).

VAD είπε...

Μια ζωή ακούμε τον κάθε άσχετο ότι καθόμαστε το καλοκαιρι:)κανείς δεν μπορει να συλλάβει την ψυχική φθορά..
Μ'αυτή την εννοια μίλησα για "απολογία"
Αντε,πάμε μπανάκι:)

Λεμέσια είπε...

Φαίνονται οι άνθρωποι (όπως εσύ) που ασκούν με συνείδηση και αγαπούν πραγματικά το επάγγελμά/λειτούργημά τους.

Καλές διακοπές, Εύα μου...