28 Μαΐ 2011

Εκλογές ΟΕΛΜΕΚ.Και τώρα;

Μια απόπειρα αποτίμησης των αποτελεσμάτων των εκλογών της ΟΕΛΜΕΚ
Πραγματοποιήθηκαν στις 17 Μαΐου οι εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ.
Τα Παγκύπρια τελικά  αποτελέσματα, όπως δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης, έχουν ως εξής:
Aλλαγή: 35,44 % ,7 έδρες στο ΚΔΣ και 3 στη Γραμματεία
Προοδευτική/Συνεργαζόμενοι :21,17  %,4 έδρες ΚΔΣ και 2 στη Γραμματεία
ΔΗ.ΚΙ: 17,26 %,4 έδρες στο ΚΔΣ και 1 στη Γραμματεία
Νέα Κίνηση: 16,60 % 4 έδρες στο ΚΔΣ και 1 στη Γραμματεία
Συνεργασία Καθηγητών: 4,24 %  και 1 έδρα στο ΚΔΣ
Νέα Πνοή: 4,26 % και 1 έδρα στο ΚΔΣ.
Ανεξάρτητος:0,9%
Συγκρίνοντας με τα αποτελέσματα του 2008:
- Θεαματική η αύξηση των ποσοστών της Αλλαγής(6%)
-  Μικρή μείωση της Προοδευτικής(1%)
- Αύξηση των ποσοστών της ΔΗΚΙ(2%)
- Αισθητή μείωση των ποσοστών της Νέας Κίνησης(2%)
- Μεγαλύτερη απώλεια για τη Συνεργασία Καθηγητών(3%)
 - Μικρή πτώση των ποσοστών της Νέας πνοής(0,45%)
**********
Οι εκλογές αυτές,όπως είναι γνωστό,διεξήχθησαν λίγες μόνο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, να επικρατήσει κλίμα πόλωσης και κομματικού φανατισμού. Οι κομματικές κινήσεις επιστράτευσαν όλους τους κομματικούς μηχανισμούς και τα μέσα, προκειμένου να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους και να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Αυτό πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα και ας σημειωθεί ότι η αποχή κινήθηκε σε ιδιαίτερα μικρά ποσοστά. Ίσως αυτή η συμμετοχή να είναι πρωτόγνωρη και για τα χρονικά της ΟΕΛΜΕΚ. 
Το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον είχε καταγραφεί αρκετά πριν τις εκλογές(έντυπα κινήσεων, υπερπληθώρα  υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, άνευ προηγουμένου κινητοποίηση),ωστόσο κορυφώθηκε κατά την ημέρα των εκλογών, όπου ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές πέρασαν από τα εκλογικά κέντρα και έδωσαν το παρόν τους.
.........
Μέσα σ΄αυτό το σκηνικό,λοιπόν, ήταν φυσικό να μειώσει τα ποσοστά της- και μάλιστα αισθητά- η Συνεργασία Καθηγητών. Οι συνθήκες που περιγράφονται πιο πάνω είναι οι πιο αντίξοες για μια μη κομματική κίνηση. Η λογική της «χαμένης ψήφου» επιστρατεύτηκε και αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τις μεγάλες κινήσεις.
Αυτοί οι παράγοντες, αλλά και η φημολογία περί μη καθόδου της Συνεργασίας στις εκλογές, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την πτώση των ποσοστών της. Από την άλλη, γι΄αυτή την απώλεια ευθύνη έχει και η ίδια η κίνηση. Σε μια επόμενή μας ανάρτηση θα ασχοληθούμε και με αυτήν, την εξίσου σημαντική, πτυχή.
Μέχρι τότε θα έχει συνέλθει και το Παγκύπριο Συντονιστικό της Συνεργασίας για να προβεί και στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. 
Θεωρείται αυτονόητο ότι η Συνεργασία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τους εκπαιδευτικούς και για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Και, κυρίως, θα υπερασπίζεται το υγιές και ακομμάτιστο συνδικαλιστικό κίνημα.
Εν κατακλείδι
Η προ-εκλογών περίοδος ανήκει πια στην ιστορία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στο διαμοιρασμό των αξιωμάτων και στην ανάληψη της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ. Ήδη το τοπίο ξεκαθαρίζει, αφού,  με τη συνεργασία Αλλαγής και Ν.Κίνησης,όλα τα αξιώματα(και οι απαλλαγές εννοείται) θα καταληφθούν από τις δύο αυτές κινήσεις.
Καταληκτικό σχόλιο
Τρία χρόνια πριν, όταν η Συνεργασία συνεργάστηκε μετεκλογικά(και όχι σε επίπεδο θέσεων) με Αλλαγή και ΔΗΚΙ για την ανάδειξη της τότε ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, κατηγορήθηκε(και) από την Ν.Κίνηση για απεμπόληση αρχών και συναλλαγές. 
Τώρα;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μία απορία που θα εκτιμούσα να απαντηθεί. Ποιοι λόγοι αποτρέπουν την συνεργασία της Συνεργασίας που καταρρέει με την Νέα Πνοή που επίσης υποχωρεί; Υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές; Για ποιο λόγο αφήνεται στις κομματικές κινήσεις να δυναμώνουν χωρίς να προχωρείτε σε κάποιας μορφής συνεργασία;

Είναι εμφανές ότι η Συνεργασία έχει πλέον δύναμη ΜΟΝΟ στην Λευκωσία και η Νέα Πνοή ΜΟΝΟ στην Λεμεσό. Στη Λάρνακα και οι δύο κινήσεις είναι ανύπαρκτες, το ίδιο και σε Πάφο που μόνο η Νέα Πνοή έχει παρουσία, αν και εξαιρετικά μικρή. Σε Αμμόχωστο, Μόρφου και Κερύνεια οι δύο κινήσεις ΕΝΩΜΕΝΕΣ θα μπορούσαν να έχουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αντί τον εξευτελιστικά μικρό αριθμό ψήφων που έλαβαν τώρα.

Ενωμένες οι δύο κινήσεις σήμερα θα είχαν κερδίσει τη συμμετοχή τους και στην Γραμματεία! Τι αποτρέπει μία τέτοια συνεργασία;

Ευχαριστώ.