14 Νοε 2010

Ημέρα καταδίκης του Ψευδοκράτους(15 Νοεμβρίου)

(Η φωτογραφία από περσινή αντικατοχική εκδήλωση,πηγή:Η Σημερινή)

Συμπληρώνονται αύριο 27 χρόνια  από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.Για άλλη μια  χρονιά καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την παράνομη και αποσχιστική αυτή ενέργεια της τότε τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Άγκυρας.
Στο μεταξύ οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού συνεχίζονται(χωρίς την αισιοδοξία που υπήρχε πέρυσι,λόγω της αδιαλλαξίας του νέου ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου).Την ερχόμενη Πέμπτη πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.Μια συνάντηση που έχει ιδιαίτερη σημασία για την τύχη των διαπραγματεύσεων.
******
Σχετική με την ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους και η περσινή μας ανάρτηση εδώ
Πιο κάτω παρατίθεται το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ.Ανδρέα Δημητρίου.
Επίσης,με ανακοίνωσή του προς τα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν με τα Μαθητικά Συμβούλια, ώστε οι προγραμματιζόμενες από τους μαθητές εκδηλώσεις για τις 15 και 17 Νοεμβρίου του 2010 να πραγματοποιηθούν μέσα στα πλαίσια της μαθητικής ευπρέπειας και κοσμιότητας και σύμφωνα με τις πρόνοιες των Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων.
Ας ελπίσουμε ότι οι αυριανές αντικατοχικές εκδηλώσεις των μαθητών θα πραγματοποιηθούν μέσα σ΄αυτό το πνεύμα!
********
Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ανδρέα Δημητρίου για την ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους (15 Νοεμβρίου)

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες
Στις 15 Νοεμβρίου 1983, εννιά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Άγκυρα μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον κ. Ντενκτάς προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει στο νησί μας νέα τετελεσμένα. Η παράνομη αυτή ενέργεια της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. 
Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τα ψηφίσματα αυτά, αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για την Κύπρο και το λαό της και έχουν ως αποτέλεσμα το ψευδοκράτος να μην αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα από καμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία.
Συμπληρώνουμε φέτος 27 χρόνια κατά τα οποία το ψευδοκράτος συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού. Καταδικάζοντας σήμερα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάζουμε ταυτόχρονα την εισβολή, την κατοχή και όλα τα δεινά που επέφεραν στην πατρίδα μας. 
Μέσα από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις της φοιτητιώσας και μαθητιώσας νεολαίας ολόκληρος ο κυπριακός λαός υψώνει φωνή καταδίκης του φασιστικού πραξικοπήματος, της τουρκικής εισβολής και κατοχής, του εθνικού ξεκαθαρίσματος, του εποικισμού, της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του σφετερισμού των περιουσιών των προσφύγων, της διαιώνισης του δράματος των αγνοουμένων και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση.
Λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου. Λύση που να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εξαρτήσεις από ξένες χώρες. Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας συστατικό στοιχείο της οποίας θα είναι και η πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες,
Θεωρούμε δεδομένο πως η πραγματική επιθυμία και στόχος όλων μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού μας, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης, ώστε να ζήσουμε ξανά μαζί σε μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ομοσπονδιακή. Σε μια Κύπρο όπου η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μιας κοινότητας δεν θα αποβαίνει σε βάρος των δικαιωμάτων της άλλης.
Σε μια Κύπρο ειρηνική και ευημερούσα όπου θα μετρά ο άνθρωπος ανεξάρτητα από την γλώσσα και την καταγωγή του. Επιθυμία και στόχος που μπορεί και πρέπει να γίνει ζωή και πράξη. Και θα γίνει ζωή και πράξη ως αποτέλεσμα του κοινού αγώνα του λαού μας.
 
Ανδρέας Δημητρίου Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
15 Νοεμβρίου 2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς,κάθε χρόνο οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους.Και οι περισσότεροι δεν πάνε στις εκδηλώσεις αλλά στις καφετέριες.

Πορτιάτης είπε...

Τι άλλο να πούμε Εύα μου;
Δεν το ξεχνούμε το δράμα σας!
Το'χουμε φωνάξει εκατοντάδες φορές στις διαδηλώσεις: δίκαιη και βιώσιμη λύση του ζητήματος ΤΩΡΑ!
Για μια Κύπρο ειρηνική, ανεξάρτητη, στο δρόμο της προόδου!

Eva Neocleous είπε...

Ανώνυμε,
δυστυχώς!

Πορτιάτη μου,
αυτό ευχόμαστε κι εμείς!Όσο περνάει ο καιρός όμως,τα πράγματα δυσκολεύουν...