25 Οκτ 2010

Πάμπλο Πικάσο(1881-1973)




 "Η γυναίκα που κλαίει", ένα από τα εξαιρετικά σπάνια πολλαπλά του Πάµπλο Πικάσο.Σύμφωνα με τους ειδικούς η συγκεκριµένη µορφή αποτελεί σπουδή για την Γκερνίκα, το εµβληµατικό έργο του ισπανού ζωγράφου που φιλοτεχνήθηκε το 1937. Ως µοντέλο για την απόδοση της συγκεκριµένης µορφή, η οποία εκφράζει τον πόνο και τη θλίψη των θυµάτων του βοµβαρδισµού της πόλης Γκερνίκα κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εµφυλίου , ο Πικάσο χρησιµοποίησε τη µούσα του, σουρεαλίστρια φωτογράφο Ντόρα Μάαρ.



"Μικρή κιθάρα".Μέσα σε κουτί παπουτσιών βρέθηκε κρυμμένη,πρόσφατα, η μικρή ξύλινη κιθάρα του Πικάσο, την οποία είχε φιλοτεχνήσει ο μεγάλος δημιουργός για την κόρη του Παλόμα...
Το έργο βρίσκεται πλέον στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μακάνιο.

*********
Επέτειος γέννησης του Πάμπλο Πικάσο σήμερα(25 Οκτ.1881-8 Απρ.1973)

Για το μεγάλο Ισπανό ζωγράφο είχα κάνει και εδώ ένα μικρό αφιέρωμα με τίτλο "Ωδή στον Πικασσό".
Μέρα μνήμης για τον δημιουργό της "Γκουέρνικα" και των τόσων άλλων σημαντικών έργων που σφράγισαν την ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού του εικοστού αιώνα.

"Ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος ύμνησε την ειρήνη και αγωνίστηκε μέσα από το έργο του για την επικράτησή της.Γι΄αυτή την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε.Κι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο το αίτημα..."(από την περσινή ανάρτηση)

"Μαύρα τείχη γύρω μας-αλλά συ μεμιάς 
ανοίγεις πάνω τους μυριάδες πόρτες και παράθυρα"Οδ.Ελύτης
(Απόσπασμα από το ποίημα "Ωδή στον Πικασσό")



5 σχόλια:

VAD είπε...

Καλημερα,Εύα,έχω δηλώσει ανιδεος περι την τέχνη,αλλά εκεινη η Γκουέρνικα με συγκλονιζει...

Phivos Nicolaides είπε...

Αξεπέραστος ο Πικάσο!

Eva Neocleous είπε...

VAD,
καλησπέρα!
Θαρρώ πως συγκλονίζει όλο τον κόσμο.Έχει λεχθεί ότι αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου όσο κανένα άλλο έργο τέχνης.Δες κι αυτό για την αποκωδικοποίηση του πίνακα από την ζωγράφο Αθηνά Κοτσώνη Συνετού:
http://www.provoles.de/themata/dimosievmata/5909-mia-ellinida-apokodikopoiei-to-ergo-gkoyernika-toy-pikaso.html
.....
Φοίβο μου,
χαρακτηριστικοί και οι στίχοι του Ελύτη.

ποραντίδα είπε...

Kαλησπέρα Εύα,
Tούτες οι σπερματικές συλλήψεις των γυναικείων μορφών έχουν ένα εξαιρετικά δραστικό κώδικα αφού τα αιχμηρά σχήματα δαγκώνουν και πονάνε. Πριν αποκρυσταλλωθούν στην τελική μορφή του έργου ετοιμάζονται να μας ρίξουν στην κόλαση της φλεγόμενης Γκουέρνικα. Όλοι οι πρωταγωνιστές αυτού του αξεπέραστου έργου- τέσσερις γυναίκες, ένα σκοτωμένο παιδί, ο διαμελισμένος πολεμιστής, αμφίσημη εικόνα ανθρώπου ή αγάλματος, ο ταύρος, το άλογο, το πουλί- έχουν αναχθεί, χάρη στη μεγαλοφυία του Πικάσο, σε μια πανανθρώπινη κραυγή διαμαρτυρίας, ένα αντιφασιστικό και αντιπολεμικό μανιφέστο.

Eva Neocleous είπε...

ποραντίδα,
τόσο μα τόσο εύστοχος ο σχολιασμός σου!
Στέκομαι στην κατακλείδα:"μια πανανθρώπινη κραυγή διαμαρτυρίας, ένα αντιφασιστικό και αντιπολεμικό μανιφέστο".
Ίσως αυτή η κραυγή να αποτελεί μια μορφή προστασίας και ασφάλειας...
Καλό σου βράδυ!