24 Ιουν 2010

Αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης αποφάσισε η πλειοψηφία των Γ.Α. της ΟΕΛΜΕΚ

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε σήμερα(24/6/2010) την (προαιρετική) αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από τα 60 στα 63.
Από τους 180 Γ.Α., στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν οι 108.
Ψήφισαν 72 ΝΑΙ στην αύξηση του ορίου και 36 ΟΧΙ.

Η πρώτη πρόταση ψηφίστηκε από τις κινήσεις ΑΛΛΑΓΗ,ΔΗΚΙ,Νέα Κίνηση και μερίδα της Νέας Πνοής.Η δεύτερη ψηφίστηκε από την Προοδευτική,τη Συνεργασία Καθηγητών,μερίδα της Ν.Πνοής και κάποιους Γ.Α. που δεν ακολούθησαν την κίνησή τους.
Η δεύτερη πρόταση ζητούσε από την ΠΣΓΑ να ζητήσει τον Οκτώβριο από τη βάση να αποφασίσει.
Η μεθόδευση για προώθηση της αύξησης του ορίου είχε ξεκινήσει από πέρυσι τέτοιο καιρό.

Για υπενθύμιση παραπέμπω σε αυτή την ανάρτηση.


Πιο κάτω παραθέτω το Έντυπο που εξέδωσε και κυκλοφόρησε στα σχολεία η Συνεργασία Καθηγητών, με αφορμή την επαναφορά του θέματος και τη συμπερίληψή του στην ημερήσια διάταξη της ετήσιας τακτικής  ΠΣΓΑ Ιουνίου 2010.Τα περί "προαιρετικού" της αύξησης είναι μύθος.Κι ας το επικαλούνται οι υποστηρικτές της παράτασης.

Η απόφαση που λήφθηκε σήμερα (κατά πλειοψηφία) καταστρατηγεί τη βούληση της βάσης, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2006(60% κατά της αύξησης του ορίου).

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  ΕΠΙΑΣΕ, ΝΑ  ΚΑΙ  ΤΟ  63ο
Η γνωστή συνταγή ξανά στο προσκήνιο. Καλοκαίρι, εξετάσεις στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, καθηγητές , μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές ριγμένοι στη δύσκολη μάχη. Κατάλληλος καιρός, κατά κάποιους που επείγονται πια να ξεμπερδεύουν με το όριο αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών.
Μας έχουν συνηθίσει πια στις ύπουλες τακτικές. Κάθε καλοκαίρι το επαναφέρουν για να το περάσουν χωρίς αντιδράσεις , όπως ελπίζουν.
Οι συνασπισμένες συνδικαλιστικές-κομματικές κινήσεις της ΟΕΛΜΕΚ (ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΚΙ, Νέα Κίνηση), σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κόμματα που προωθούν το νόμο στη Βουλή, σε καιρό οικονομικής κρίσης  υποκρίνονται ότι δουλεύουν  για το ... καλό των εκπαιδευτικών.
Ας δούμε μέσα σε ποιες συνθήκες προωθείται η μεθόδευση αυτή. Δεν είναι πια δύσκολο για τους εργαζόμενους σ΄όλο τον κόσμο να αντιληφθούν το δρόμο που οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι έχουν επιλέξει, για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της κρίσης. Αυτοί που καταλήστευσαν τον πλούτο και τον διαχειρίστηκαν με αδηφαγία, αγνοώντας το συμφέρον των κοινωνιών, τώρα φορτώνουν τις συνέπειες στους μόνους που δεν ευθύνονται, στους εργαζόμενους. Με πολιτικές δυσβάσταχτες, με περικοπές κεκτημένων που κερδήθηκαν με σκληρούς, δύσκολους και μακρόχρονους αγώνες, με αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, περικοπές  μισθών, συντάξεων, αύξηση των ορίων αφυπηρέτησης στα 65 και στα 67,  ευέλικτο ωράριο εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, γκρέμισμα του κράτους πρόνοιας κ.λ.π.
Τα συνδικάτα στον κόσμο αγωνίζονται αυτή τη στιγμή να ανακόψουν την επίθεση και να περιφρουρήσουν κεκτημένα, αφού απειλείται πια η ίδια η επιβίωση και η ποιότητα ζωής των ιδίων και των επερχόμενων γενεών.
Στην Κύπρο οι πολιτικές δυνάμεις που συντάσσονται με την πολιτική του νεοφιλευθερισμού,  ανέλαβαν να περάσουν φέτα φέτα τις συντηρητικές επιλογές των δυνάμεων του κέρδους . Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το μέτρο παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης. Το παράδοξο είναι πως στην Κύπρο, στην παρούσα περίπτωση, έχουμε μια συνδικαλιστική οργάνωση, την  ΟΕΛΜΕΚ, που συνεπής στη ρεφορμιστική πολιτική της, συντάσσεται με τους κύκλους που προωθούν την αφαίρεση κεκτημένων κι όχι την υπεράσπισή τους! Και αναγορεύεται εθελοντικά και συνειδητά σε εφαλτήριο, για να ανοίξει ο δρόμος σε περαιτέρω συρρίκνωση κεκτημένων, στο όνομα μάλιστα του συμφέροντος-δήθεν- μιας μερίδας εκπαιδευτικών. Είναι φανερό όμως πως αν η παράταση περάσει ,θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τους εργαζόμενους.
Η φιλολογία της διαφοράς μισθολογικού καθεστώτος και άλλων εργασιακών συνθηκών μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που εντείνεται στις μέρες μας, εκεί ακριβώς στοχεύει. Να συγκαλύψει τα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, στρέφοντάς τους ενάντια στους συναδέλφους τους του δημοσίου. Γνωστή μέθοδος των κυρίαρχων οικονομικών κύκλων και των εργοδοτών,  για να καθηλώνουν τις διεκδικήσεις και να πετυχαίνουν την εξίσωση των εργαζομένων προς τα κάτω.
Κι αντί η συνδικαλιστική οργάνωση, η ΟΕΛΜΕΚ, σε αυτή την κρίσιμη φάση να εμβαθύνει στα προβλήματα, να επεξεργαστεί προτάσεις αντιμετώπισής τους προς όφελος του συνόλου των εκπαιδευτικών, της εκπαίδευσης και της νέας γενιάς, βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με όσους απεργάζονται το ροκάνισμα κατακτήσεων και την υποβάθμιση της ζωής μας!
Μάλιστα επενδύει την αντιεκπαιδευτική αυτή πολιτική με μια...φιλεργατική ρητορική, ότι η παράταση επιλύει το πρόβλημα όσων διορίστηκαν σε μεγάλη ηλικία. Χωρίς να απαντά σε ένα απλό αλλά ουσιώδες ερώτημα: Πόσοι ακριβώς συνάδελφοι, ωφελούνται από μια τέτοια παράταση; Πολύ απλά, πόσοι με την παράταση των τριών ετών θα βγουν με ΠΛΗΡΗ σύνταξη; ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ! Οι περισσότεροι απλώς στα λίγα έτη υπηρεσίας τους θα προσθέσουν άλλα τρία. Ας σταματήσει λοιπόν ο λαϊκισμός κομμάτων και ΟΕΛΜΕΚ, αφού πίσω απ΄το μέτρο βρίσκεται μια βαθιά συντηρητική πολιτική που θέλει εξοντωτικές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους και περισσότερα οφέλη για τις δυνάμεις της αγοράς.
Κι ας μην επικαλούνται το δήθεν προαιρετικό χαρακτήρα του μέτρου. Μόνον οι αφελείς δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι , απ΄τη μια, η αρχή της υποχρεωτικής καθιέρωσής του και απ΄την άλλη ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για περαιτέρω αφαίρεση κατακτήσεων , με πρόσχημα την οικονομική κρίση.
Η ΟΕΛΜΕΚ οφείλει να απολογηθεί στο σύνολο των καθηγητών . Το καθαρό πραξικόπημα των 70 Γενικών Αντιπροσώπων σε βάρος της δεσμευτικής και δημοκρατικής απόφασης του 60% των 6000 καθηγητών που καταψήφισαν την πρόταση της εργοδοσίας για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, την καθιστά αναξιόπιστη και ανίκανη να εκφράζει πλέον τη βάση, που είναι η μόνη κυρίαρχη για επιλογές τόσο σοβαρές, που καθορίζουν το παρόν αλλά και το μέλλον, αφού επηρεάζουν  τη νεολαία και τις μέλλουσες γενιές εκπαιδευτικών.
Η ΟΕΛΜΕΚ κατάργησε την ίδια την ουσία του συνδικαλισμού που είναι η δημοκρατία ! Παρανόμησε φανερά και προκλητικά και συντέλεσε στην καταστρατήγηση των συμφερόντων των μελών, όπως τα ίδια το καθόρισαν αμετάκλητα με την ψήφο τους.
Δε νομιμοποιείται, λοιπόν , να προωθεί μια αλλαγή που ανατρέπει τα δεδομένα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων . Οφείλει να προκηρύξει, επιτέλους, καταστατικό συνέδριο, το οποίο να προβεί σε αποκατάσταση της νομιμότητας και στις αναγκαίες αλλαγές που θα διασφαλίζουν τη δημοκρατία της κυρίαρχης βάσης και θα καθιστούν τα όργανα υπόλογα σ΄αυτήν!
Η ΟΕΛΜΕΚ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 63ου ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
Αν πιστεύει ότι η πλειοψηφία των καθηγητών είναι υπέρ του 63ου και συμφωνεί με τις ενέργειες της δεν έχει άλλη επιλογή.
Αν δεν το πράξει, θα γίνει σε όλους φανερή η ενσυνείδητη πρόθεσή της να επιβάλει την θέλησή της στην βάση των καθηγητών και να στηρίξει τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος του συνόλου. Σε αυτή την περίπτωση η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ θα επανεξετάσει την στάση της στα όργανα της ΟΕΛΜΕΚ, μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα είναι πλέον ΕΧΘΡΟΣ των μελών της.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε αυτό.Και στην περσινή παγκύπρια το ίδιο δεν έγινε;
Τι διαφορετικό περιμέναμε;
Εκπαιδευτικός