4 Απρ 2010

Χρόνια Πολλά!


Και αισίως φτάσαμε στην Κυριακή του Πάσχα!
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!
Για να μη μείνουμε στο πένθος της Μεγάλης Παρασκευής, παραπέμπω στην περσινή ανάρτηση "Το Μεγάλο Σάββατο μέσα από τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη"  εδώ:
evaneocleous.blogspot.com/2009/04/blog-post_18.html

"Κι ύστερα ήρθε το Πάσχα..." ήταν ο τίτλος της αντίστοιχης περσινής ανάρτησης.Δείτε την   εδώ: 
evaneocleous.blogspot.com/2009/04/blog-post_19.html

Ένα χρόνο μετά και πάλι εδώ,προσβλέπουμε στους συμβολισμούς της Ανάστασης,έμπλεοι αισιοδοξίας κι ελπίδας ότι το χαρμόσυνο μήνυμά της θα βρει απήχηση,επιτέλους.Για την ειρήνη στον κόσμο,για την επανένωση της πατρίδας μας,για την εξανθρώπιση του ανθρώπου.Πάσχα του 2010 και το μικρό έαρ αναζητά χαραμάδες ενηλικίωσης...
Είθε...
***********

************
Η μεγάλη αποκάλυψη 
Στίχοι: Άρης Δαβαράκης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Κότσιρας

Εμείς αναστηθήκαμε
τη νύχτα που έβρεχε φως,
απ' τη σπηλιά μας βγήκαμε
κι είπαμε έχει ο Θεός.

Η μεγάλη αποκάλυψη
-μην το πεις πουθενά-
είναι η αγάπη την άνοιξη,
όταν τρέμει ξανά.

Το πεφταστέρι άστραψε
γρήγορο σαν την οχιά,
τα ψέματα όλα ανάτρεψε
κι άλλαξε ο κόσμος τροχιά.

5 σχόλια:

Giorge είπε...

Xronia Polla!Kali Anastasi!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ομολογήσω ότι αμφιβάλλω κατά πόσο ο όρος "επανένωση" είναι κατάλληλος στην περίπτωση της Κύπρου. Το βόρειο τμήμα τελεί υπο κατοχή και δεν "χωρίστηκε" έτσι απλά με την θέληση του ιθαγενούς πληθυσμού. Αντίθετα ο πληθυσμός αυτός εκδιώχθηκε βίαια από τες πατρογονικές του εστίες και η γή που του ανήκει εποικίστηκε. Απλή επανένωση δεν σημαίνει κατ' ανάγκη επιστροφή ή γενικά τερματισμό των τετελεσμένων της κατοχής. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το "απελευθέρωση" δίνει την σωστή διάσταση στο πρόβλημα μας.

Ανώνυμος είπε...

Εύα μου,
Καλή Ανάσταση σε σένα, σ' όσους αγαπάς και σ' αγαπούν και στην Κύπρο μας!

Ανώνυμος είπε...

Καλή δύναμη σε όλους και στον/στην Ανώνυμο/η σχολίου 2.Η Κατοχή είναι κατοχή, η ελευθερία ελευθερία και η αναζήτηση λύσης περνά μέσα από διαχωρισμό 35 και βάλε ετών; Ναι ή όχι; Στον "ιθαγενή πληθυσμό" ανήκουν μήπως και κάποιοι 'Άλλοι"; Μήπως και οι 'Άλλοι" έχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό προσφυγοποιηθεί; Από Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα κ.ά.! Εκτός κι αν διαγράψουμε τους αριθμούς τους από τους προσφυγοποιημένους της Κύπρου. Όπως και από τους "αγνοούμενους" της Κύπρου...Τότε πώς να βρεθεί η λύση;

Eva Neocleous είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλους!
Επιστρέψαμε,ας ελπίσουμε,έχοντας ερμηνεύσει το βαθύτερο νόημα του μυστηρίου της σταύρωσης και της ανάστασης.Με την ελπίδα ότι δεν εξαντλήσαμε τη μεγάλη γιορτή με επιφανειακές προσεγγίσεις και επιμονή στα έθιμα(που πια δεν είναι παραδοσιακά και αυθεντικά).
Πάντα ελπίζουμε...
Για το καλύτερο...
Για τον άνθρωπο,για τον τόπο μας,για τον κόσμο.