14 Μαρ 2010

Έφυγε ο Δάσκαλος Κωστής Κολώτας(Προσθήκες)

Στον Κωστή...

"Επειδή
τα χέρια σου ήταν μαθημένα σε δεντρόκηπους όπου
Η θάλασσα εισχωρεί και τραβιέται γεμίζοντας μικρά λουλούδια
Φυσάει,φυσάει και λιγοστεύει ο κόσμος.Φυσάει
Φυσάει και μεγαλώνει ο άλλος.
Ο θάνατος ο πόντος ο γλαυκός κι ατελεύτητος
Ο θάνατος ο ήλιος ο χωρίς βασιλέματα". Οδ.Ελύτης

Έφυγε σήμερα το πρωί ο Κωστής Κολώτας,ο δάσκαλος,ο μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας,ο θεατράνθρωπος,ο συγγραφέας.Ένας άνθρωπος που τίμησε την πόλη του τη Λεμεσό και την Κύπρο ολόκληρη, με τη σημαντική προσφορά του στο χώρο του Πολιτισμού και των Γραμμάτων.Θλίψη και οδύνη για τους οικείους του αλλά και όλους εμάς. Μεγάλη η απώλεια,δυσαναπλήρωτο το κενό,καθώς αυτός ο τόπος έχει μεγάλη ανάγκη από ξεχωριστές προσωπικότητες σαν τον Κωστή Κολώτα.Υπηρέτησε με ζήλο και πάθος την εκπαίδευση,το θέατρο,τα γράμματα,τον πολιτισμό.Ενέπνεε σεβασμό,εκτίμηση και αγάπη σε όλους,μαθητές,εκπαιδευτικούς,συνεργάτες,φίλους,συμπολίτες του.

Αγαπημένος φίλος και για μένα ο Κωστής.Είχα την τύχη να τον γνωρίσω,καθώς υπηρετούσα στο ίδιο σχολείο με τη σύντροφό του τη Νάνα.Πόσο με στήριξε, όποτε του ζήτησα την πολύτιμη βοήθειά του για τις θεατρικές σχολικές παραστάσεις ή άλλες εκδηλώσεις!

Κι ήταν συνεχής η έγνοια του να συμμετέχουν τα σχολεία στη δημιουργία πολιτισμού.Γι΄αυτό κι ήταν πάντα κοντά στον εκπαιδευτικό κόσμο και στους μαθητές κι ας έφυγε νωρίς από την εκπαίδευση για ν΄ασχοληθεί με το θέατρο και το γράψιμο.

Τώρα φεύγει,μας αποχαιρετά κι ας είχε ακόμα τόσα πολλά να προσφέρει...

Αντίο αγαπημένε μας Κωστή,θα μας λείψεις...

Από το σημερινό τύπο:
"Απεβίωσε το πρωί σε ηλικία 76 ετών ο γνωστός εκπαιδευτικός Κωστής Κολώτας. Ο εκλιπών υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σχολείων Μέσης Παιδείας και καθηγητής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Ασχολήθηκε με το θέατρο ως μελετητής, συγγραφέας και μεταφραστής.

Μεταφράσεις και έργα του ανεβάστηκαν από θεατρικά σχήματα στην Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και από τα κρατικά κανάλια των δύο χωρών.

Ο Κωστής Κολώτας διετέλεσε μέλος και πρόεδρος σε αρκετά Διοικητικά Συμβούλια ανάμεσά τους στο ΘΟΚ και το ΡΙΚ.

Πρωτοστάτησε στην επανίδρυση της χορωδίας του Άρη και υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του ΤΕΠΑΚ και της ΕΘΑΛ Λεμεσού.

Βραβεύτηκε επίσης με το βραβείο θεατρικής συγγραφής και μετάφρασης "Μελίνας Μερκούρη" του ΘΟΚ".
Φιλελεύθερος,13-3-2010

 Το θέατρο θρηνεί το θάνατο του Κωστή Κολώτα
"Τη βαθιά θλίψη τους για το χαμό του επί σειρά ετών Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), Κωστή Κολώτα, εκφράζουν το Διοικητικό Συμβούλιο, η Καλλιτεχνική Επιτροπή, η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Οργανισμού.

Σε ανακοίνωση του, ο ΘΟΚ αναφέρει ότι «η θεατρική οικογένεια έχασε ένα θεατράνθρωπο που με τη θεατρική μεταφραστική δουλειά του, ιδιαίτερα στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, λάμπρυνε ακόμη περισσότερο το έργο μας και υπέδειξε νέους τρόπους προσέγγισης μεταφοράς του αρχαίου λόγου στο σύγχρονο κόσμο».

Βαθιά θλίψη εκφράζει και το ΑΚΕΛ για το θάνατο ενός σημαντικού ανθρώπου του θεάτρου και του πολιτισμού της Κύπρου, όπως αναφέρει ανακοίνωση. Ο Κωστής Κολώτας αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προβολή και προώθηση του θεάτρου και υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του, προσθέτει.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Κωστή Κολώτα, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, εκφράζει, σε γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

''Ο Κωστής Κολώτας υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του κυπριακού θεάτρου, γι' αυτό και ο θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό ανάμεσα στον πνευματικό κόσμο της Κύπρου'', προσθέτει ο κ. Δημητρίου, στη δήλωση του.

Τη θλίψη και οδύνη του εκφράζει ο Δήμος Λεμεσού για το θάνατο του Κωστή Κολώτα, ο οποίος, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του, υπήρξε σημαίνων πολιτιστικός και κοινωνικός παράγοντας για την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, με αδιάκοπη, μακρόχρονη προσφορά του στην εκπαίδευση, στα γράμματα, στο θέατρο και στα κοινά.

Aναφέρει επίσης ότι ο Κωστής Κολώτας ήταν μια ξεχωριστή παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού όταν αναδείχθηκε από το λαό Δημοτικός Σύμβουλος και υπήρξε Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής για πολλά χρόνια.
 Όλοι εκφράζουν τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
www.kathimerini.com.cy,13-3-2010

**********
Προσθήκες:

 1.Η κάλυψη της κηδείας από την εφημερίδα Πολίτης:
Ανεξίτηλο το πνευματικό στίγμα που άφησε ο Κωστής Κολώτας
Καλό ταξίδι Δάσκαλε

"Πολλές οι παρουσίες επωνύμων, αλλά κυρίως του απλού κόσμου, που αποχαιρέτησε ένα δικό του άνθρωπο.
Πάνδημη η Λεμεσός και η Κύπρος αποχαιρέτησαν στην τελευταία του κατοικία τον αείμνηστο Κωστή Κολώτα.
Ο άνθρωπος που έβαλε έντονα τη σφραγίδα του στα γράμματα, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή του τόπου, κηδεύτηκε από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη πόλη του, ενώ η σορός του ενταφιάστηκε στη γενέτειρα του το 'Αρσος. Σε ατμόσφαιρα συναισθηματικής φόρτισης, συγκίνησης και θλίψης, το πλήθος που κατέκλυσε την εκκλησία κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία, συλλυπήθηκε την οικογένεια για την απώλεια του δικού της ανθρώπου. Αλλά και της κοινωνίας μας ευρύτερα, αφού ήταν «ο Κωστής όλων», ένας πνευματικός άνθρωπος απλός, προσιτός, κοσμαγάπητος. Στοίβες τα στεφάνια κι οι ανθοδέσμες, ουρές σχηματίστηκαν για τα συλλυπητήρια στους οικείους, δύσκολο να περιγραφεί το εύρος της προσφοράς του εκλιπόντα από τις επικήδειες ομιλίες. Λίγες οι απουσίες των επωνύμων, αλλά μετρούσε περισσότερο η παρουσία του απλού και ανώνυμου κόσμου. Που μπορεί από μέσα του να έβραζε ασίγαστος ο θρήνος, αλλά είχε και μια λάμψη στα μάτια και μια βεβαιότητα στο πικρό του χαμόγελο, γνωρίζοντας πόσα έχει κερδίσει απ΄ το Δάσκαλο.
Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι, κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τη Λεμεσό χωρίς ανθρώπους όπως τον Κωστή Κολώτα, που όταν φεύγουν, σπάζει το καλούπι και είναι δύσκολο να τους αντικαταστήσεις. Το παρήγορο είναι πως αυτή τη μοναδικότητά τους, δεν την κράτησαν για τον εαυτό τους, αλλά την έκαναν δημιουργική γέφυρα για να περάσουν σημαντικές και ευφάνταστες ιδέες, να στηθούν θεατρικές παραστάσεις, να γίνουν μεταφράσεις, ομιλίες, δρώμενα. Έτσι ενεργούσε ο Κωστής! Ο δήμαρχος Λεμεσού είπε ότι η Λεμεσός φτώχυνε, αλλά έχει κερδίσει μια σπάνια και πολύτιμη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, που της άφησε ένας σπουδαίος παράγοντας. Ο μαθητής του Κωστή Κολώτα, δρ. Νίκος Ζάμπογλου, τόνισε πως ο Δάσκαλος που ήταν παντού, από παντού πλέον λείπει, ενώ ο γιος του εκλιπόντα Κρίστης Κολώτας είπε πως, η παρακαταθήκη του πατέρα του προς όλους τους μαθητές του, τους εκτιμητές και τους συνεχιστές του έργου του, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτό που εκείνος είχε στο μυαλό του κι ακολούθησε πιστά. Το μήνυμα του Καζαντζάκη, «φτάσε κι εκεί που δεν μπορείς».
Γύρω στις 4.40 χθες το απόγευμα ήχησε πένθιμα η καμπάνα στη κοινότητα του 'Αρσους. Ήταν η ώρα που περνούσε απ΄ το χωριό καταγωγής του αείμνηστου Κωστή η σορός του. Όλο το χωριό είχε παραταχθεί στους δρόμους για να κατευοδώσει το νεκρό, ενώ οι πάμπολλοι φίλοι του έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν και στην τελευταία του κατοικία".
Γιάννης Κωστακόπουλος
Πηγή:Πολίτης,17-3-2010
 ************
2. Ο αποχαιρετιστήριος λόγος που εκφώνησε ο Νίκος Ζάμπογλου από το μπλογκ του Τίτου Κολώτα:
http://kolotas.blogspot.com/2010/03/blog-post_26.html

7 σχόλια:

gyristroula2 είπε...

Τα συλλυπητήριά μας για τη μεγάλη απώλεια, Εύα.

Louiza Ioannou (Varnavidou) είπε...

Καλό ταξίδι στον Μεγάλο Δάσκαλο και Άνθρωπο Κωστή Κολώτα. Μια μεγάλη μορφή της Κύπρου αποχαιρετά αυτό τον κόσμο και τραβά για την Αιωνιότητα...

KOSTAS PAP είπε...

Καλό του ταξίδι.

Ανώνυμος είπε...

Η Λεμεσός θρηνεί την απώλεια ενός σημαντικού πνευματικού τέκνου της.
Καλό του ταξίδι...
Μαρία

Eva Neocleous είπε...

Γυριστρούλα,
αισθανόμαστε πιο φτωχοί με τέτοιες "αποχωρήσεις".
Λουίζα μου,
δύσκολο να τον ξεχάσουν όσοι,όπως κι εσύ,συνεργάστηκαν μαζί του...
Κώστα,
Μαρία,
Καλό του ταξίδι,θα τον θυμόμαστε...
.....................
Πράγματι,πρόκειται για μια απώλεια που θα γίνει αισθητή στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Η κηδεία του Κωστή Κολώτα τελείται αύριο Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας στη Λεμεσό και η ταφή του στη γενέτειρά του, το Άρσος Λεμεσού.
Επικήδειους θα εκφωνήσουν, ο Υπουργός παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου εκ μέρους της Πολιτείας, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου εκ μέρους της πόλης του, ο καθηγητής της Ογκολογίας και Αντεπιστέλλoν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών δρ Νίκος Ζάμπογλου εκ μέρους των μαθητών και των φίλων του και ο γιος του εκλιπόντος, καθηγητής της Ογκολογίας στην Ελβετία, εκ μέρους της οικογένειάς του.

Ανώνυμος είπε...

Στο καλό δάσκαλε!

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Εύα τι κάνετε, είστε καλά?
Είμαι η Μαρία Σύννου, δεν ξέρω αν με θυμάστε.
Ήμουν μαθήτριά σας πριν 2-3 χρόνια στο Λύκειο Λευκοθέας.
Απλά ήθελα να σας πω ότι το άρθρο που αναρτήσατε στο blog σας για τον κύριο Κολώτα ήταν πολύ καλό.