5 Ιαν 2010

"Επανένωση 2010"






Ένα νέο συμμετοχικό μπλογκ έκανε την εμφάνισή του στην "κυπριακή μπλογκόσφαιρα" τις τελευταίες μέρες του 2009. Στο "Επανένωση 2010" δηλώνουν παρόντες 35 περίπου μπλόγκερς,από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους.Υπόσχονται να μετατρέψουν τον ιστοχώρο τους σ΄ένα χώρο γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου,σ΄ένα χώρο προβληματισμού, άσκησης κριτικής και κατάθεσης τεκμηριωμένων απόψεων.Κοινή τους έγνοια η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης,κοινό τους όραμα η επανένωση της Πατρίδας μας και η οριστική αποσόβηση του κινδύνου της διχοτόμησης.Καλή Επιτυχία στο νέο μπλογκ!


Θα βρείτε το "Επανένωση 2010" εδώ:
http://www.epanenosi.com/
Το "καλωσόρισμα" είναι από την πρώτη μας ανάρτηση.

Καλωσόρισμα
Καλώς ορίσατε στο μπλογκ «Επανένωση 2010». Το μπλογκ που προσδοκία των συντελεστών του είναι να καταστεί σημείο αναφοράς για όλους όσους υποστηρίζουν τις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας. Προσδοκούμε να γίνουμε ο ιστοχώρος, όπου οι άνθρωποι που νοιάζονται και προβληματίζονται για το μέλλον του τόπου μας, θα μπορούν να συζητήσουν και να συνδιαλεχθούν με τους μπλόγκερς πάνω σε όλα τα επί μέρους θέματα που αφορούν τόσο το δρόμο προς τη λύση, όσο και τη ζωή μετά από αυτήν. Κοινός παρονομαστής που ενώνει τη δράση μας, είναι η πίστη ότι το ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον της Κύπρου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Θεωρούμε δε, ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή μέσα στο 2010.

Μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Αντικρούουμε με επιχειρήματα τις θέσεις και τα προσκόμματα των απορριπτικών. Η ανάπτυξη του υγιούς διαλόγου πάνω σε όλες τις πτυχές που αφορούν τη συμφωνημένη λύση, τα δημοψηφίσματα και τη μελλοντική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους είναι από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το «Επανένωση 2010».

Όσο διαφαίνεται ότι μεγαλώνει η πιθανότητα να κληθούμε σε δημοψηφίσματα για να αποφασίσουμε πάνω σε ένα νέο σχέδιο λύσης, θα χρειαστεί να ανταλλάξουμε γνώμες, να συζητήσουμε ελεύθερα, να αναζητήσουμε την αλήθεια για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε ορθολογιστικά και νηφάλια πάνω στις επιλογές που θα μας προταθούν. Με ήθος και ύφος, που αποδεδειγμένα οι συντελεστές του μπλογκ και άλλοι μπλόγκερς καλλιεργούν στην Κυπριακή μπλογκόσφαιρα, θα δώσουμε τον δικό μας αγώνα, με όπλα την αλήθεια, την παράθεση επιχειρημάτων και τον νηφάλιο διάλογο.

• Πεποίθησή μας είναι ότι η επανένωση δε θα έρθει από μόνη της. Απαιτείται  συλλογική  προσπάθεια, συστράτευση όλων των δυνάμεων, δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
• Δεν πιστεύουμε σε από μηχανής θεούς, αλλά στη δύναμη της βούλησης για ειρήνη, πρόοδο και συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
• Κόντρα στη στασιμότητα που συντηρεί παγιωμένα συμφέροντα κι αναπαράγει παλιούς και νέους εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες, προβάλλουμε τη δύναμη της γόνιμης σκέψης.
• Κόντρα στη λογική της απραξίας, προβάλλουμε τη δύναμη της λαϊκής συμμετοχικής δράσης.
• Κόντρα στο μούδιασμα της προελαύνουσας διχοτόμησης επί του εδάφους, προβάλλουμε την ελπίδα για ένα κοινό ειρηνικό μέλλον Ε/κ και Τ/κ.
• Κόντρα στο συρματόπλεγμα που διαμελίζει τη χώρα μας, τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων, προβάλλουμε τη δύναμη της σιγουριάς πως θα κάνουμε  ό,τι περνά από το χέρι μας για την παρεμπόδιση της διχοτόμησης.
• Ενάντια στην απαισιοδοξία των καιρών απαντούμε με το μανιφέστο της επανένωσης μιας χώρας, για την οποία αξίζει κάποιος να αγωνίζεται και να υπηρετεί.
• Πιστεύουμε ότι μπορεί να οικοδομηθεί, επιτέλους, μια επανενωμένη ομόσπονδη πολιτεία στη βάση των αρχών που συμφωνήθηκαν.
Στον όμορφο αυτόν αγώνα έχουν θέση όλοι οι Κύπριοι που αγαπούν την πατρίδα τους. Δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, κομματικοποιημένοι και ακομμάτιστοι. Γι’ αυτό και μαζευτήκαμε εμείς, ευαισθητοποιημένοι μπλόγκερς από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους, γιατί αντιληφθήκαμε την ανάγκη για ένα πιο συγκροτημένο διάλογο, με σκοπό τη συζήτηση για την επανένωση του τόπου μας. Θα καλωσορίσουμε όποιον συμφωνεί με τους στόχους του ιστολογίου και επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα των συντακτών.

Προερχόμαστε από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους. Δεν συμφωνούμε σε όλα – δεν ξέρουμε ακριβώς σε πόσα συμφωνούμε κι ούτε έχει και σημασία. Πιστεύουμε στην πολυφωνία και τη διαφορετικότητα αλλά και στην ισότητα. Μας ενώνει, ωστόσο, ο κοινός στόχος της επανένωσης της χώρας μας κι η αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε, μέσα  στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου για να πετύχει αυτός ο σκοπός.  Πιστεύουμε δε, ότι αυτό αποτελεί κοινό πόθο της  πλειοψηφίας του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ.

Με αυτά τα λίγα λόγια σας καλωσορίζουμε στο «Επανένωση 2010».Θεωρούμε ότι η μάχη για τη λύση και την επανένωση πρέπει να κερδηθεί πρώτα στη δημόσια σφαίρα και μετά στην κάλπη. Εμείς, οι μπλόγκερς που συμμετέχουμε σ΄ αυτό το ιστολόγιο, υποσχόμαστε να συμβάλουμε με την κοινή μας προσπάθεια, μέσα από το διαδικτυακό αυτό χώρο, στην επίτευξη μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό μέλλον σ΄ αυτό τον τόπο.
Από τη Συντακτική Ομάδα

11 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ελπιδοφόρες αυτές οι συμπράξεις, οι συνεργασίες, κόντρα στην αδράνεια και την παθητικότητα. Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Καλή Επιτυχία!

Eva Neocleous είπε...

Διονύση μου,
ήταν κάτι που έλειπε από την κυπριακή μπλογκόσφαιρα.Κι όπως φαίνεται, από το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί,η προσπάθεια πηγαίνει πολύ καλά.
Η επιτυχία θα φανεί στην πορεία.
Υ.Γ.Το είδες καθόλου;

Ανώνυμε,
μακάρι...

gyristroula2 είπε...

Καλή χρονιά, Εύα μου και για σένα προσωπικά και για την Κύπρο που αγαπάμε.
Χαίρομαι που ακόμα και οι μπλόγκερς εκεί αξιοποιούν καλύτερα το μέσο αυτό για συλλογικούς σκοπούς.
Και στα δικά μας.

Αμαδρυάς είπε...

Το μπλογκ "Επανένωση" είναι πράγματι ένα σοβαρό μέσο στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λύση-επανένωση, τις πολιτικές και νομικές πτυχές της και ξεκαθαρίζει πολλά γύρω από τα ζήτημα της Ομοσπονδιακής δομής . Ο διάλογος είναι τεκμηριωμένος και υψηλού επιπέδου.
Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και τις μικροπολιτικές στοχεύσεις.

Το γνήσιο ενδιαφέρον, η αυθεντικότητα του προβληματισμού και ο πειστικός λόγος, σε αντιπαραβολή με το λαϊκισμό και τη διαστρέβλωση που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή αυτή την περίοδο, και στα Κυπριακά ΜΜΕ, γύρω από την επιδιωκόμενη και προσδωκόμενη λύση, είναι , κατά τη γνώμη μου , η μεγαλύτερη συνεισφορά του μπλογκ.

Καλή επιτυχία!

Eva Neocleous είπε...

Γυριστρούλα μου,
Καλή,γόνιμη και δημιουργική χρονιά και για σένα!
Καλή δύναμη,επίσης,για τον καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο!Και ξέρω πόσο γνοιάζεσαι γι΄αυτό...
Το "Επανένωση 2010" αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με την επίλυση του κυπριακού,την προοπτική επίτευξης λύσης και την αποφυγή της διχοτόμησης.Οι δημιουργοί του μπλογκ πιστεύουν ότι αυτό το βήμα διαλόγου έλειπε από την κυπριακή πραγματικότητα.

Eva Neocleous είπε...

Αμαδρυάδα,
πράγματι,τόσο το επίπεδο των αναρτήσεων όσο και ο διάλογος μέσω των σχολίων προοιωνίζονται τη σοβαρή παρουσία του ιστοχώρου.
Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σου.
Να΄σαι καλά...

Ειρήνη είπε...

Με τόση αντίδραση που υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο,τι δυνατότητες παρέμβασης έχει ένα τέτοιο blog;
Μακάρι να διαψευστώ

Ανώνυμος είπε...

Καλές αντοχές, φίλοι! Η Επανένωση έχει ανάγκη όλους και όλες!
Γ.

Eva Neocleous είπε...

Ειρήνη,
και όμως έχει...

Γ.
σ΄αυτό τον αγώνα όλοι έχουν θέση.
Να΄σαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Για νονά τί κάνεις?