30 Δεκ 2009

Το "εθνικόμετρο" ξανάρχεται


Το άρθρο της Χρ. Κουλούρη δημοσιεύτηκε στο protagon.gr 
http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=37






Δείτε επίσης στην ίδια ιστοσελίδα  και το άρθρο "Η Θάλεια Δραγώνα και ο αρχαϊκός εθνικισμός" του Ηλία Κανέλλη.

Tο «εθνικόμετρο» ξανάρχεται
28/12/2009 
της Χριστίνας Κουλούρη
Ευτυχώς δεν έχουμε τις σκοτούρες των Γάλλων. Εδώ και μήνες διεξάγουν τον λεγόμενο «διάλογο για την εθνική ταυτότητα» και μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν αποφασίσει τι σημαίνει να είσαι Γάλλος. Πρέπει να μιλάς τα γαλλικά χωρίς προφορά υποβαθμισμένου παρισινού προαστίου; Πρέπει να έχεις όχι μόνο γονείς αλλά και παππούδες γεννημένους στη Γαλλία, δηλαδή μέσα στο περίφημο «εξάγωνο»; Τι γίνεται με όσους κατάγονται από τις πρώην γαλλικές αποικίες, μερικοί εκ των οποίων έχουν καταλάβει και υψηλά κρατικά αξιώματα; Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, η «γαλλικότητα», που τη νιώθεις κι επομένως μπορείς με βεβαιότητα να πεις ότι είσαι Γάλλος; Είναι πράγματι δυνατό, μέσα από δημόσιο διάλογο, να γράψεις έναν «δεκάλογο» της εθνικής ταυτότητας, γαλλικής ή άλλης;

Στην Ελλάδα, βεβαίως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το τι σημαίνει Έλληνας προσδιορίζεται με βάση τον «ανθέλληνα». Παλιά ιστορία. Στην Ελλάδα, υπήρχαν πάντα οι «πατριώτες», οι γνήσιοι Έλληνες, και οι «προδότες», οι ανθέλληνες. Κάτι διαφορετικό από τη διάκριση ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους. Γιατί με βάση κλασικά κριτήρια εθνικού προσδιορισμού –γλώσσα, καταγωγή, ιστορία, κουλτούρα- δεν ήταν ορατή ούτε αυτονόητη αυτή η διάκριση ανάμεσα σε Έλληνες-Έλληνες και Έλληνες-μη Έλληνες. Κληρονομιά του Εμφυλίου, οι εθνικόφρονες μπορούσαν να εξοβελίζουν εκτός κρατικών αξιωμάτων όσους, σύμφωνα με το «εθνικόμετρο» που κρατούσαν, δεν έκριναν ως επαρκώς «Έλληνες». Ποιο ήταν το κριτήριο; Μα φυσικά, οι ιδέες, οι πολιτικές θέσεις, η κομματική ένταξη. Ήταν αριστεροί; Δεν ήταν Έλληνες! Η θέση τους ήταν στις φυλακές και τα ξερονήσια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα, με άλλους όρους. Εμφανίζεται κάποιος να υποστηρίζει αιτήματα των μεταναστών; Κάποιος άλλος να ψηφίζει «ναι» στο σχέδιο Ανάν; Ένας άλλος να προτείνει μια διαφορετική αντιμετώπιση των μειονοτικών ζητημάτων; Είναι ύποπτος ότι στην εξωτερική πολιτική προτείνει προσέγγιση με την Τουρκία; Έχει αμφισβητούμενες απόψεις για τον Μεγαλέξανδρο; Τότε, είναι σαφές ότι ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία των Ελλήνων-μη Ελλήνων. Αμέσως ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά όσων έχουν αυτό-οριστεί θεματοφύλακες της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, καταρτίζονται μαύρες λίστες, στοχοποιούνται και δαιμονοποιούνται πρόσωπα με δημόσια δράση. Το είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα με την πορεία του ΛΑΟΣ εναντίον της Θάλειας Δραγώνα. Ποιο ήταν το βασικό τους σύνθημα; Το σύνθημα που περιλήφθηκε στη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του 1974 του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου διεξήγαγε τη προεκλογική του εκστρατεία λίγους μήνες αργότερα: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Ιδεολογική σύγχυση των οπαδών του ΛΑΟΣ; Άγνοια της ιστορίας; Ίσως τελικά δεν θα έβλαπτε να γίνει μια δημόσια συζήτηση όχι μόνο για το ποιοι είμαστε αλλά και για το ποιος κρατά απειλητικά το «εθνικόμετρο». Ξανά.

Η Χριστίνα Κουλούρη είναι Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

13 σχόλια:

Meropi είπε...

Ax Εύα μου,
τώρα που η ΝΔ του Σαμαρά έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά, το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, για να μη χάσει οπαδούς, θα μας τρελάνει με τα "ελληνόμετρα"!! Έχουν να δουν τα μάτια μας πολλά και άσχημα....
Την καλημέρα μου.

Θερσίτης είπε...

Θα ήθελα να πω "και μη χειρότερα", αλλά δεν το λέω, μια και θα έρθουν τα χειρότερα. Και μπορεί να ξεκινούν από περιθωριακές ομάδες, αλλά τη ζημιά αναμφίβολα μπορούν να την κάνουν. Θυμίζω έναν ανόητο απόστρατο της ελληνικής αεροπορίας που επί Μητσοτάκη και Σαμαρά γέμισε ένα ψεκαστικό αεροπλάνο με προκηρύξεις "Αδέλφια μας Βορειοηπειρώτες, η πατρίδα έρχεται να σας ελευθερώσει" ή κάτι τέτοιο, τις πέταξε στη Βόρειο Ήπειρο και σε δυο εβδομάδες ο Μπερίσα τις επιδείκνυε από το Βήμα του ΟΗΕ σαν αποδείξεις ελληνικής επιθετικότητας και επικείμενης εισβολής.
Καλή χρονιά, Εύα.

Λεμέσια είπε...

Καλημέρα Εύα μου...
To "εθνικόμετρο" δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι καθαρά προσωπικό θέμα το που νοιώθει, ότι ανήκει, ο καθένας.

Σε διεθνές, πολιτικό επίπεδο, ισχύουν μόνο τα διαβατήρια και οι υπηκοότητες. Πάλι καλά, γιατί αλλοιώς δε θα είχε τέλος αυτή η συζήτηση.

VAD είπε...

Θελω να πιστεύω ότι η τελευταία εξαρση σοβινισμού,με ηθικό αυτουργο το Σαμαρά ως υπουργο Εξωτερικών,μην το ξεχνάμε,δεν προκειται να αναβιώσει.Το έδαφος μεν μοιάζει πρόσφορο,μεταναστες,
ανεργία,εγκληματικότητα,αλλά η γενιά που παρασύρθηκε από Ανθιμο-Παπαθεμελο-Ζουραρο-συνθήματα του τύπου "Στα όπλα,στα όπλα,να πάρουμε τα Σκόπια",αντικαταστάθηκε από μια γενιά που εχει άλλες έγνοιες και καλά κανει.
Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και να μην αρχίσουν ανθρωποθυσίες στο βωμό του κατευνασμού των πνευματων...

Καλή Χρονιά,Εύα μου...

VAD είπε...

Kατά καλή συμπτωση,η λεκτική επαλήθευση για το προηγούμενο σχόλιο μου έβγαλε τη λέξη holere:)
Αστους να φωνάζουν οι...χολεριασμένοι,τίποτα δε θα καταφερουν,δεν εχουν ακροατήριο πια!

-Τωρα ,με το χαρακτηρισμό που τους απέδωσα,μηπως κινδυνεύω να χαρακτηριστω και γω ρατσιστής;:)

Phivos Nicolaides είπε...

Εύχομαι Καλή Χρονιά Εύα μου σε σένα και την οικογένειά σου χωρίς ελληνόμετρα και σταθμα!!

Eva Neocleous είπε...

Δείτε στο protagon.gr εδώ:http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=26857 παρουσίαση από την Μ.Ζαφειριάδου της συνέντευξης που παραχώρησε η κ.Δραγώνα στο "Κανάλι Ένα 90,4".
Ένα ενδεικτικό απόσπασμα:
«Οι επιθέσεις που δέχομαι είναι μία κατασκευασμένη διαδικασία, η οποία κλιμακώνεται από την πρώτη ημέρα που τοποθετήθηκα, με τα ίδια βέβαια επιχειρήματα, τα οποία είναι και ψευδή», είπε. Αναφερόμενη στο βασικό επιχείρημα των αντιπάλων της, στο βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει το 1997 και μάλιστα είχε επικροτηθεί από την επιστημονική κοινότητα, έκανε λόγο για «φράσεις που απομονώνονται» δημιουργώντας νέες, για τις οποίες τώρα θα πρέπει εκείνη να απολογηθεί, καθώς προκύπτει από αυτές μειωμένη εθνική ακεραιότητα…
Εκτιμώντας ότι το όλο ζήτημα είναι άκρως πολιτικό, με αιτίες που βρίσκονται στο εκλογικό αποτέλεσμα και συναρτώνται με τη συζήτηση που γίνεται για το μεταναστευτικό, κάνει λόγο για ένα «κυνήγι μαγισσών» που συνδέεται με εσωτερικά προβλήματα της δεξιάς παράταξης. Δηλώνει δε σίγουρη για την αποφασιστικότητα του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στη νέα μεταναστευτική πολιτική που έχει χαράξει.
Ειδικά για τις επιθέσεις που δέχεται από τον ΛΑ.Ο.Σ, οι οποίες είναι και οι σφοδρότερες, τις αποδίδει στην προσπάθειά του να ανακτήσει τα ποσοστά που αισθάνεται ότι χάνει, ενώ για τη ΝΔ σημειώνει ότι μερικές καταστάσεις, όπως η εκλογική ήττα του Οκτωβρίου ή η αντίστοιχη των ευρωεκλογών τον Ιούνιο την αναγκάζουν να στραφεί δεξιότερα, για να μη χάσει ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση, η ίδια εκτιμά ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας «αγκαλιάζουν» τις κινήσεις που γίνονται υπέρ των μειονοτήτων, διαχωρίζοντας σαφώς τις όποιες "ακραίες" απόψεις ακούγονται κατά καιρούς. «Οι "πατριώτες" ψάχνουν πάντα κάτι που να μοιάζει εκφοβιστικό, άρα το να ασχολείται κανείς με την μειονότητα είναι από μόνο του ένα θέμα … "εθνικά ύποπτο"», είπε, κάνοντας λόγο για μία "βαθύτερη, ρητή ή άρρητη επιθυμία (τους) να αφεθεί αγράμματη ή στο περιθώριο", απόψεις όμως που έχουν καταδικαστεί από τη σύγχρονη κοινωνία.
Ειδικότερα, μιλώντας για το πρόγραμμα με στόχο την ελληνομάθεια των παιδιών της μειονότητας στην Θράκη και την ομαλότερη κοινωνική τους ένταξη, στο οποίο εργάστηκε για πάνω από δέκα χρόνια, το χαρακτήρισε επιτυχημένο. Και αυτό διότι από το 65% στο οποίο υπολογιζόταν η σχολική διαρροή του μειονοτικού μαθητικού πληθυσμού το 2000 (όταν ο εθνικός μέσος όρος δεν ξεπερνούσε το 6%), έπεσε στο 30% μέσα σε έξι χρόνια, ενώ σε διάστημα δέκα ετών τετραπλασιάστηκε η πρόσβαση των παιδιών στο Γυμνάσιο.

Eva Neocleous είπε...

Μερόπη μου,
αυτά ακριβώς επισημαίνει και η κ.Δραγώνα στη συνέντευξή της.
Έχουμε ακόμα να δούμε πολλά...
Καλό νέο έτος, που λένε και χωρίς "εθνικόμετρα"...

Θερσίτη μου,
έχεις δίκιο,έτσι κάπως ξεκινά κι ύστερα πάμε στα χειρότερα.Και να πεις ότι δε γνώρισε η Ελλάδα τι σημαίνουν οι δικτατορίες και οι ολοκληρωτισμοί!
Επικρίνεται η Δραγώνα από κείνους που ούτε καν άνοιξαν το βιβλίο της(που δεν είναι δικό της αλλά αποτελεί συλλογική εργασία,του οποίου εκείνη και η Φραγκουδάκη έχουν την επιμέλεια)...
Ευτυχώς,αποτελούν μια μικρή μειοψηφία.
Καλή Χρονιά,δημιουργική και αγωνιστική!

Eva Neocleous είπε...

Λεμέσιά μου,
συμφωνώ και επαυξάνω.Κάποιοι,δυστυχώς, νομίζουν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα...
Και εδώ στην Κύπρο,δεν πάμε πίσω...
Χρόνια Πολλά!

VaD μου,
οι ενδείξεις αυτό λένε,είμαστε όλοι αισιόδοξοι.
Εσύ ρατσιστής;
Την καλημέρα μου και Χρόνια Πολλά!

Φοίβο μου,
Καλή Χρονιά και σε σένα και σ΄όλο τον κόσμο!
Και για τον τόπο μας να δούμε επιτέλους την πατρίδα μας ελεύθερη και επανενωμένη!

porantida είπε...

Eva, poli poli kali xronia sou efxome.

Xafniazi ke tromazi kathe fora pou emfanizete to paralirima ton patriotikon ordon.Tora alalazi apenanti sti Dragona. Kratontas to ethnikometro strefonte apenanti se aftous pou kata periptosi theoroun pladarous ellines. Sinithisame ke stin kipro aftes tis omades krousis-eite stin kinovouleftiki eite stin exokinovouleftiki tous morfi- pou vriskonte, distixos, panta stin proti grammi tis dimosias zois.

Efxome o neos xronos na periorisi, toulaxiston, afti ti mavrila pou stoxopii ti skepsi, pou astonimevi tis idees.

Kali xronia se olous...

Eva Neocleous είπε...

porandida μου,
Καλή Χρονιά και σε σένα!
Ας ευχηθούμε να σταματήσουν επιτέλους τα εθνικιστικά παραληρήματα.Ο Ελληνισμός δεν έχει ανάγκη από εθνοσωτήρες.
Με την ελπίδα για το καλύτερο αύριο...

Aμαδρυάς είπε...

Εύα,
στο Μεσαίωνα διώκονταν οι ιδέες που η εκκλησία θεωρούσε επικίνδυνες για την τάξη του κόσμου όπως η ίδια την είχε ορίσει. Πόσο απέχουν τα παραληρήματα των επιμετρητών της ελληνικότητας μας;

Μα όφειλαν όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους διανοούμενο, καλλιτέχνη, άνθρωπο των γραμμάτων και του πολιτισμού,δημοσιογράφο, να συνταχθούν σε ένα μέτωπο κατά του φασισμού και του εθνικισμού. Και να εκφράσουν, μαζί με τους δημοκρατικούς και σκεπτόμενους πολίτες, δημόσια και με πολλούς τρόπους την αντίθεσή τους σε αυτή την ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται στο όνομα μιας πατριωτικής ρητορικής.

Πώς αυτοχρίζονται κάποιοι ως οι εκφραστες του πατριωτισμού και του "έθνους"; Αυτό είναι η χειρότερη λαθροχειρία που έγινε ποτέ, αφού χάρη σε αυτούς και με παντιέρα το έθνος και τον πατριωτισμό, το έθνος των ελλήνων ηττήθηκε πολλές φορές και απώλεσε ζωές, γη, πατρίδες!

Και δω στην Κύπρο, η καταδίκη ανάλογων φαινομένων, στα οποία όχι μόνο υστερούμε, αλλά μας κατακλύζουν καθημερινά, πρέπει να είναι αποφασιστική:

Κατά της ηθελημένης υποκρισίας όσων δήθεν κλαίνε για την αλλοίωση του πολιτισμού μας από τους μετανάστες-πολιτισμό που κατά τ' άλλα τον χάρισαν βορά στη δυτική
"κουλτούρα" ,στα κατασκευασματα της μαζικής υποκουλτούρας των βιομηχανιών του "πολιτισμού" και στην ιδεολογία του καναλωτισμού!

Κατά όσων διαδηλώνουν με στρατιωτικό σχηματισμό και στρατιωτικά παραγγέλματα και φέροντας κουμπούρια , με ελληνικές σημαίες(!) κραυγάζοντας τα ρατσιστικά συνθήματά τους κατά όσων καθαρίζουν τις βρωμιές τους, περιθάλπουν τους παππούδες τους, γυαλίζουν τα σαλόνια τους, μαζεύουν τις πατάτες και τα πορτοκάλια, κάνουν τη λάντζα στα εστιατόρια και στα κέντρα αναψυχής που διασκεδάζουν και τέρπουν τα στομάχια τους!

Αυτές τις θέσεις εργασίες διεκδικούν δήθεν για τους Κύπριους ! Αν τους ρωτούσαμε, θα ζήλευε απ αυτούς κανείς αυτές τις θέσεις εργασίας;

Όλοι αυτοί θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή που υποστηρίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και καταδικάζει τη ρατσιστική αντιμετώπισή τους. Θεωρώντας όποιον το κάνει, ως εχθρό των συμφερόντων των Κυπρίων.

Πίσω απ αυτές τις ιαχές είναι το βαθύ μίσος κατά των ξένων και το μίσος κατά των Τουρκοκυπρίων, και κατά όποιου προβάλλει τη λύση της συνύπαρξης σε κοινό κράτος μαζί τους. ΄Εχομε πικρή πείρα με τα εθνικόμετρα που από το 2004 και εντεύθεν αυξήθηκαν οι χρήστες τους και εντάθηκαν οι επιμετρήσεις. Δεν ξεχνάμε τους "Νενέκους", τους πληρωμένους απ΄τη Unops, κατηγορίες που διατυπώθηκαν μάλιστα από τον ανώτατο θεσμό της Κυπριακής Πολιτείας! Τις προσωπικές επιθέσεις και διαβολές όσων υποστηρίζουν την Ομοσπονδίας, ως απεμπολούντες την ελληνικότητα του τόπου!

Αυτά είναι η αντίστοιχη ιδεολογική επίθεση των εθνικιστών,σοβινιστών και εθνομετρητών στην Κύπρο. Κι αν έχουμε πείρα πικρή εδώ, για το τι σημαίνουν οι ιαχές τους! Αρχικά έφεραν αντί της Ένωσης τη Ζυρίχη, τις εγγυήσεις της Τουρκίας, στη συνέχεια την κατάργηση της Ζυρίχης, το πραξικόπημα και μετά την Τουρκία! Ωφέλιμη για τον ελληνισμό, όντως, και νικηφόρα η εθνικοφροσύνη τους!

Πιστεύω πως λίγους μπορούν πια να παρασύρουν τα κατάλοιπα του πραξικοπήματος και της ΕΟΚΑ β και οι κληρονομικοί "υπερασπιστές" του έθνους. Κάθε φορά που έμπαινε σε εφαρμογή η υλοποίηση των "εθνικών " τους σχεδίων , είχαμε και μια νέα, τόσο συντριπτική ήττα για τον ελληνισμό, που ο μέσος Κύπριος γνωρίζει πια πως οι εθνομετρητές μόνο στη οριστική απώλεια της μισής Κύπρου μπορούν να μας οδηγήσουν!

Eva Neocleous είπε...

Αμαδρυάς,
όπως πολύ ορθά σημειώνεις,το εθνικιστικό παραλήρημα πολύ λίγους επηρεάζει.Αυτοί οι λίγοι,που ούτε καν έχουν ανοίξει το βιβλίο,προσπαθούν να επιβληθούν δια των φωνασκιών και του εκφοβισμού.Αμφισβητούν την επιστημοσύνη της κ.Δραγώνα(αλήθεια η δική τους πού είναι;),λασπολογούν,εξαπολύουν βαρύτατες κατηγορίες.
Ευτυχώς, δεν έμειναν αναπάντητες!
Δεν έχω παρά να συμφωνήσω με τις γενικότερες διαπιστώσεις σου.