24 Αυγ 2009

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS!


Η φωτογραφία από τα "Νέα"

Η Ελλάδα εκπέμπει sos!

Κι όμως υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο.
Πάντα τραγικές,πάντα επώδυνες.
Σαν τις μαύρες επετείους του Αυγούστου.

Η Β.Α. Αττική στις φλόγες.250.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.
Γραμματικό,Πεντέλη,Διόνυσος,Μαραθώνας,Σταμάτα,Πικέρμι.. .
Ένας ατέλειωτος κατάλογος.

Η καμένη γη, οι άνθρωποι που βλέπουν το βιος τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός,
τα δέντρα που τ΄αφήσαμε ανυπεράσπιστα, η φύση...
Απόγνωση,φρίκη! Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό το τοπίο θανάτου.
"Τετέλεσται"γράφει η Ελευθεροτυπία.

Κι είναι μόλις δυο χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι της Ηλείας.
Γιατί;Γιατί δε μερίμνησαν οι αρμόδιοι να μην υπάρξει άλλο τέτοιο κακό;
Ρωτάνε οι άνθρωποι, φωνάζουν, πού είναι η προστασία της Πολιτείας;
Κραυγές απόγνωσης!

Τώρα όμως προέχει η ενότητα.
Όλοι μαζί, από κοινού να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα.Πριν προχωρήσει το κακό.Ύστερα η απόδοση ευθυνών.Ύστερα η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για το μέλλον.
Η ανταπόκριση χωρών της Ε.Ε. είναι συγκινητική.
Ανάμεσα σ΄αυτές και η μικρή Κύπρος, όπως έκανε και τότε, στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές.

Για την ώρα επείγει να σβήσουν οι φωτιές.Ευχή όλων.
Τα άλλα, ας περιμένουν...

Προσθήκη(27/08/2009)
Οργή και αγανάκτηση εκφράζει ο Δημήτρης Δανίκας για τους σύγχρονους "Νέρωνες Δασοπυρομανίας" στο άρθρο που ακολουθεί:

[ ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ ] Νέρων
Νέα, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
Δημήτρης Δανίκας

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ όπως Νέα Δυστυχία και τελευταία Νέρωνες Δασοπυρομανίας. Κάψανε την Πεντέλη. Κάψανε την Πάρνηθα. Κάψανε τον Υμηττό. Κάψανε την Ηλεία. Κάψανε την Ολυμπία. Κάψανε τον Διόνυσο. Κάψανε τη Λακωνία. Κάψανε τη Χίο. Κάψανε το Πόρτο Γερμενό. Κάψανε την Ανθούσα. Κάψανε τον Μαραθώνα. Κάψανε τη Νέα Μάκρη. Κάψανε τον Άγιο Στέφανο. Κάψανε τον Βαρνάβα. Κάψανε το Κάτω Σούλι. Κάψανε την Παλλήνη. Κάψανε το Ντράφι. Κάψανε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Κάψανε καμιά πεντακοσαριά σπίτια. Κάψανε τα ομόλογα. Κάψανε τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάψανε την Παιδεία. Κάψανε τα δημόσια ταμεία. Κάψανε κάθε ίχνος αξιοκρατίας. Κάψανε τους μισθούς. Κάψανε κάθε διαφάνεια και δημοκρατική διαδικασία. Ό,τι αγγίζουν το καίνε. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, αλλά φλεγόμενα κουκουνάρια. Σκέφτονται οι στάχτες και τα αποκαΐδια; Παράδειγμα η αρλούμπα του Αντώναρου για τα πεύκα. Μια κατάρα γι΄ αυτούς, ευχή για εμάς.
Να πέσει φωτιά και να τους κάψει!

16 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Η εικόνα της φλεγόμενης Ελλάδας έγινε και πάλι πρώτη είδηση και κάνει το γύρο του κόσμου...
Φυσικές καταστροφές θα υπάρχουν πάντα. Δεν ξέρω αν μπορούσαν να προληφθούν οι πυρκαγιές, όπως και να έχει, θα μπορούσε, όμως να υπάρχει σίγουρα μια καλύτερη οργάνωση για την πυρόσβεση και τη διάσωση ανθρώπων και περιουσιών...

Vasilis Simeonidis είπε...

Μα, Εύα, πριν από δυο χρόνια, όταν καιγόταν η Πελοπόννησος και η Αττική ΠΑΛΙ, οι ευθύνες καταλογίστηκαν στις... κουκουνάρες και στις αλεπούδες!
Αφού αυτές δε συνελήθφησαν επόμενο ήταν να ξαναχτυπήσουν με δόλια εμπρηστικά σχέδια.

Ας μη γελιόμαστε! Η Αθήνα γιγαντώθηκε και έφτασε σε Χαλκίδα, Θήβα, Κόρινθο. Όλα πρέπει να αξιοποιηθούν, να χτιστούν. Να γίνουν νέοι δρόμοι, νέες επενδύσεις. Να υπάρξει ανάπτυξη. Τα δάση είναι εμπόδιο σε αυτούς τους εθνικούς στόχους. Όχι, η απόδοση ευθυνών δεν είναι για ύστερα. (Πάλι θα φταίνε οι αλεπούδες και οι κουκουνάρες! Ναι! λέγονταν επισήμως).

Υπάρχει λύση: ότι χτίζεται να είναι δεντρόμορφο και βαμμένο πράσινο. Αυτή θα είναι μια σίγουρη αναδάσωση.

(υπάρχει κανείς που έχει αγοράσει οικόπεδο και μετά ανακάλυψε ότι ήταν μέσα σε δάσος;)

Χαιρετίσματα από μιαν «άλλη» Ελλάδα που ποτέ δεν είναι μέσα στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών.

Γιώργος Κολοκοτρώνης είπε...

"Πρώτος στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας". Όσο το άκουγα αυτό στα Μ.Μ.Ε. συνειδητοποιούσα ότι το πύρινο πάθημα ούτε αυτή τη φορά θα γινόταν μάθημα. Μα γι'αυτή την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία γίνονται όλα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης (να 'ναι καλά οι άνθρωποι) συγκεντρώνονταν γύρω από τα σπίτια περιμένοντας τη φωτιά να κάψει το δάσος, για να τη στήσουν στη γωνιά στην περίπτωση που θα τολμούσε να κάψει τα αυθαίρετα (όχι όλα βέβαια) τα οποία κτίστηκαν στις στάχτες της πυρκαγιάς του 80τόσο, του 90τόσο, του 2000τόσο. Οι φυσιολάτρες νεόπλουτοι (όχι όλοι βέβαια), που δεν μπορούσαν να φανταστούν τη ζωή τους μακριά από το πράσινο, πρώτα έπωφελήθηκαν της πυρκαγιάς και ακολούθως έκτισαν τα σπίτια τους στο πρώην δάσος, νυν οικισμός "Γαλήνη", "Θαλπωρή" και δε συμμαζεύεται. Στη χώρα της ατιμωρησίας (βλ. Ελλάδα, Κύπρος)τα δέντρα είναι φτηνότερα από την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία. Αλήθεια...Πόσο αξίζει η ζωή ενός οικοπεδοφάγου; Πόσο αξίζει η ζωή ενός πεύκου, μιας λεύκας; Χαίρομαι για την απάντησή σας. Τουλάχιστο γι'αυτή που πρωτοσκεφτήκατε.

Υ.Γ. Ξέρω ότι αν διαβάσω το σχόλιό μου σε μια βδομάδα, θα το θεωρήσω αυστηρό, σκληρό και ίσως αστείο. Δε με ενδιαφέρει.

AATON είπε...

BRAKING NEWS
Πολύ καλά κάνουνε και καίνε τα παλιόχορτα και τα βρωμόδεντρα που μας κρύβουν τον ήλιο. Έχουμε μπόλικα, δεν θέλουμε άλλα. ¨Εχουμε μια λεύκα στην Ραπεντώσα, μια βαλανιδιά στο σχηματάρι και έξι συκιές στην Πάρνηθα. Να μην ξεχάσω και την κλαίουσα στου Ζωγράφου.

Και παρακαλούνται οι πυροσβέστες, να μην ενοχλούν προσπαθώντας να σβήσουν τις φωτιές. Άμα ήταν να τις σβήσουν, δεν θα τις βάζανε.

Σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας θα αναπνέουν πέτρα και φώς.
Με είδε τις προάλλες ο γιός μου σε μια φωτογραφία που ήμουν μικρός, κάτω απο έναν πλάτανο και με φόντο καμιά δεκαριά άλλα πλατάνια, και με ρώτησε, "βρε θηρίο πατέρα, καλά πότε πήγες στον Αμαζόνιο;".
(Χάρρυ Κλύνν)

lakis είπε...

Το ελληνικό κράτος αποδεικνύεται ξανά και ξανά ανίκανο, οπότε την ευθύνη πλέον πρέπει να την αναλάβουν με το έτσι θέλω οι πολίτες. Εξάλλου το πρώτο δεν είναι εκείνο που νομιμοποιεί ξανά και ξανά τα αυθαίρετα για να εισπράξει φόρους και ψήφους;

koutso είπε...

H Eλλάδα ουδέποτε θα καταφέρει να βγεί απο την κατάσταση SOS....

Ανώνυμος είπε...

Ζω σε ενα μικρό χωριό μακριά απο την Αθήνα. Δεν θα σταθώ στο κράτος γιθατί ποτέ δεν φτάνει σε περιπτωση πυρκαγιών εδώ, δεν θα σταθώ στην Γυμνή Πυροσβεστική ουτε στα Δασαρχεία της διαφθοράς.Στέκομαι σε αυτούς της Τ.Α. και τους απλούς δημότες. Ειδαν τι έκαναν οι Κύπριοι Δσοκομμάντος στην Ηλεία και στην Αθήνα; Αν δεν είδαν να σπεύσουν να διδαχθούν. Το Δάσος ήταν χώρος γνωστός προς αυτούς; Αν όχι να ξέρουν οτι πληρωνουμε την εγκατάλειψη του και τον νεοελληνισμό μας.Τίποτα άλλο και μην πεί κανείς ότι μιλώ εκ του ασφαλούς.Τρέχουμε σε φωτιές απο πολύ μικρή ηλικία, έχω καεί και έχει καεί και το νοικοκυριό μου.Η Πυρκαγιά είναι μάχη και θέλει μαχητές όχι λουφαδορους,κοπανατζηδες και θεατές.

stalamatia είπε...

Να μην μας γίνει συνήθεια!!

Eva Neocleous είπε...

Λεμέσιά μου,
σίγουρα θα υπάρχουν πάντα φυσικές καταστροφές και γι΄αυτό ακριβώς θα πρέπει να υπάρχει και η οργανωμένη πολιτική πρόληψης.
Φαίνεται ότι τώρα που έσβησαν οι περισσότερες πραγματικές φωτιές θ΄αρχίσουν οι "πολιτικές φωτιές" για την αποτίμηση και τις ευθύνες.
Δες εδώ αναφορές:
http://www.tvxs.gr/
Καλό απόγευμα...

as eon,
τότε ήταν οι κουκουνάρες κι ο στρατηγός άνεμος, τώρα είναι τα πεύκα, λέει ο Αντώναρος...
Λες να αναγκαστούν κάποιοι να λογοδοτήσουν αυτή τη φορά;
Συμφωνώ με τα σχόλιά σου.
Χαιρετίσματα στην "άλλη" Ελλάδα Βασίλη μου.Να την προσέχετε...

Eva Neocleous είπε...

Πλάνη μου,
δεν έχεις άδικο."Στη χώρα της ατιμωρησίας"...
Γι΄αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε ποιος θα πληρώσει;
Όλοι μιλούν για τραγικά κενά και παραλείψεις.

ΑΑΤΟΝ,
έχει δίκιο ο Χάρρυ Κλυνν...
Κάποτε εκεί θα φτάσουμε!
Να βλέπουνε τα παιδιά δέντρα και πράσινο, μόνο από φωτογραφίες.
Αν και με την οικολογική καταστροφή που συνεχώς συντελείται, δεν ξέρουμε κι αν θα αντέξει για πολύ ακόμα ο πλανήτης μας.Και ας μοιάζει, προς το παρόν, αυτό με σενάριο επιστημονικής φαντασίας...
Να΄σαι καλά Νικόλα

Eva Neocleous είπε...

Λάκη Φουρουκλά,
συμφωνώ και επαυξάνω Λάκη μου.
Η Ελλάδα είναι οι πολίτες της, ο πολιτισμός της, τα δέντρα της, η φύση της, οι θάλασσές της, ο ουρανός της, τα σπίτια της...
Δεν είναι οι κυβερνήσεις, δεν είναι τα κόμματα και οι πολιτικοί.
Είναι οι άνθρωποι που την αγαπούν και την πονάνε.
Και οι πολίτες θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν, όπως έκαναν και δύο χρόνια πριν.
Ελπίζουμε να πιάσει τόπο αυτή τη φορά.
Καλό βράδυ...

Koutso,
επιγραμματικός και εύστοχος Κώστα!
Ακόμα είσαι στην υπέροχη Σαντορίνη;

Eva Neocleous είπε...

Sub92,
καλά τα λες.
Διάβασα στον τύπο για τραγικά κενά στο μηχανισμό πυρόσβεσης, για αλαλούμ, εκκενώσεις στο κενό.Ακόμα και για τη σύλληψη στη Ρόδο του πιλότου του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που απέστειλε ως βοήθεια η Κύπρος!
Να΄σαι καλά κι ας ελπίσουμε ότι δε θα έχουμε άλλα τέτοια εγκλήματα...

stalamatia,
είσαι καλά Σταλαματιά μου;
Η Ελλάδα θ΄αναρρώσει κι αυτή τη φορά.
Θα βρει τη δύναμη, δεν έχει άλλη επιλογή.
Καλό βράδυ...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Βρέχει πνιγόμαστε,χιονίζει αποκλεινόμαστε,φωτιά καιγόμαστε,ζέστη σκάζουμε.
Ευτυχώς ο Θεός είναι Ελληνας και αντέχουμε σε όλα.
Την καλημέρα μου

Eva Neocleous είπε...

"Η πρωτοβουλία για την Αντι-συστημική Αριστερά καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις καταστροφικές πυρκαγιές, την Παρασκευή 28/08 και ώρα 19.00, στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας.

Η πρόσκληση κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο, σε blogs και με emails, ενώ μεταδίδεται και μέσω sms.


Σύμφωνα με τους συντάκτες της πρόσκλησης, οι οποίοι αποτελούνται από μέλη του ΣΥΝ, ενταγμένα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ανένταχτους αριστερούς, την Παρασκευή «θα κατατεθούν στο προεδρείο της Βουλής καμένα δέντρα σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν» και θα απαιτηθεί να κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέα όλα τα καμένα των τελευταίων δέκα ετών. Παράλληλα, τα μέλη της πρωτοβουλίας για την Αντι-συστημική Αριστερά απαιτούν να καταδικάζονται για κακουργήματα οι ιδιοκτήτες, οι εργολάβοι και οι υπεύθυνοι που έδωσαν άδεια σε οποιοδήποτε κτίσμα ανεγέρθηκε σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοια διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί το 2007 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν Πάρνηθα, Εύβοια, Χαλκιδική και Πελοπόννησο".
Πηγή:tvxs.gr

Eva Neocleous είπε...

Ανέστη Κετσετζίδη,
την καλημέρα μου και καλώς ήρθες.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το έγκλημα σε βάρος της φύσης θα είναι(;) το τελευταίο.
Αλλιώς,
"το δάσος που λαχτάριζες
ώσπου να το περάσεις
τώρα θα το ξεχάσεις..."
μια για πάντα...
Υ.Γ. Μα είναι λες Έλληνας ο θεός;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεδομένου ότι μένω στη Βόρεια Αττική υπήρξα, δυστυχώς, μάρτυρας της καταστροφής :(

Ρωτάνε οι άνθρωποι, φωνάζουν, πού είναι η προστασία της Πολιτείας;
Πάλι καλά που έγραψες άνθρωποι, γιατί την Πολιτεία την χτίζουν οι ΠΟΛΙΤΕΣ και δυστυχώς σε αυτό τον τομέα η χώρα μας έχει ένα τεράστιο έλλειμμα...