18 Φεβ 2009

Αντίο στον Νίκο Κάσδαγλη(1928-2009)


Από τους σημαντικότερους πεζογράφους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς ο Νίκος Κάσδαγλης, γεννήθηκε στην Κω το 1928 και ήταν μόνιμα εγκαταστημένος στη Ρόδο.

Το διήγημά του "Σοροκάδα" περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη των Νέων Ελληνικών της Γ΄Λυκείου.

Αντίο στον συγγραφέα των «Κεκαρμένων»

Ο Νίκος Κάσδαγλης, που πέθανε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου(14-2-2009) στα 81 του χρόνια στη Ρόδο, ανήκε στους αντιπροσωπευτικότερους συγγραφείς της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ανήσυχο πνεύμα αλλά και άγρυπνη δημοκρατική συνείδηση, άφησε πίσω του 16 βιβλία, σημαντικότερα από τα οποία είναι τα μυθιστορήματα «Κεκαρμένοι» και «Τα δόντια της μυλόπετρας».

Στην περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε σε ομάδες της Δεξιάς, συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ και φυλακίστηκε για τρεις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, όμως οι πολιτικές απόψεις του άλλαξαν. Υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας από το 1948, ο Κάσδαγλης απολύθηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1969 εξαιτίας της γνωστής διακήρυξης που συνυπέγραψε με άλλους 17 συγγραφείς κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στις εκδόσεις «18 Κείμενα», «Νέα Κείμενα 1» και «Νέα Κείμενα 2», καθώς και στη σύνταξη του περιοδικού «Συνέχεια». Ο Νίκος Κάσδαγλης συνεργάστηκε κατά καιρούς με τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Η Καθημερινή» και με τα περιοδικά «Εποχές», «Ταχυδρόμος», «Διαγώνιος», «Γράμματα και Τέχνες» κ.ά. Ως το 1981 ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και από το 1982 της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Πηγή: Βήμα,17/02/2009

3 σχόλια:

Vasilis Simeonidis είπε...

Και για τις Σπιλιάδες μου επιτρέπεις τη γνώμη.

Μυρίζουν θάλασσα τα διηγήματα του Κάσδαγλη και αφήνουν αίσθηση παράξενη. Μικρές καταγραφές ιστοριών, αποσπάσματα – κομμάτια ενός σπασμένου καθρέφτη λαμπυρίζουν.

Και βέβαια σημαντικό το θάρρος του και η συναίσθηση κοινωικής ευθύνης. Ξεπέρασε τα κομματικά σχήματα και μάλλον αυτό ενόχλησε περισσότερο.

Οι σοροκάδες θα μας τον θυμίζουν πάντα.

Καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Είναι καλό που έστω και με αυτή την αφορμή μιλάμε για τον άνθρωπο και το έργο του.
Έστω κι αν κάποιοι νομίζουν ότι ήταν απλό αυτό που έκαναν οι δημοκράτες συγγραφείς με τα συλλογικά κείμενα και με τη "Συνέχεια", δίπλα στις αγωνίες, τους διωγμούς, τη διάλυση της ζωής όλων των άλλων που κυνηγήθηκαν επίσης από το καθεστώς της δικτατορίας.
Πληροφοριακά, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου υπάρχει όλη η σειρά της βραχύβιας, κυνηγημένης "ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ". Αναζητήστε την.
Γ. Μύαρης

Eva Neocleous είπε...

Βασίλη,
κι οι σοροκάδες κι η γεύση από αλμύρα...
Κι εκείνη η τίσις που πάντα θα συγκρατεί,ίσως, τους υπερόπτες θα μας τον θυμίζουν.


Γιώργο,
ο Κάσδαγλης υπερασπίστηκε τις ιδέες και τα ιδανικά του κι άφησε πίσω του σπουδαίο πνευματικό έργο.