5 Ιαν 2009

Νίκος Τεμπονέρας




Η 9η Γενάρη,μέρα που δολοφονήθηκε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, έχει κηρυχθεί "Ημέρα Παιδείας και Αγώνα" από την ΟΛΜΕ.
Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία του Σπύρου Σκούτη, ανεψιού του Ν. Τεμπονέρα,καθώς και το video της δολοφονίας από το ιστολόγιό του.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε!
Νίκος Τεμπονέρας
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-91.
Το ιστορικό
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας
Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ.Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης). Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.
Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Βγήκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Το
3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.
(Πηγή:Βικιπαίδεια).

5 σχόλια:

Greekstories είπε...

Καλως σε βρηκαμε στην μπλοκοσφαιρα. Σε ειδα στο μπλοκ του κολλητου μου Λεξη και ειδα οτι αναρωτηθηκες πως γινονται οι 3 στηλες στο σχεδιο του μπλοκ. Αν θελεις μπορω να σε βοηθησω, δεν ειναι δυσκολο ή αν εχεις μια καποια ιδεα κανε μια αναζητηση στο Google για 3 column templates.
Στο επανειδην...

Ανώνυμος είπε...

Και δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Ο θάνατος του Αλέξανδρου και οι ταραχές του Δεκέμβρη του 2008, αποκάλυψαν και πάλι τη γύμνια και τα μονίμως άλυτα προβλήματα της παιδείας.

Eva Neocleous είπε...

Greekstories, ευχαριστώ για την εισήγηση για το ιστολόγιο.
@Λεμέσια,
δεν ξέρω αν είχες το χρόνο να ανατρέξεις στο μπλοκ του Σπύρου Σκούτη και στα όσα συγκλονιστικά αφηγείται.Πράγματι, τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, με τη δολοφονία του Αλέξη, την εξέγερση των νέων, τις συλλήψεις και τα τόσα που ακολούθησαν, δείχνουν ότι τα αιτήματα για την παιδεία είναι δίκαια και ζωντανά.

Σπύρος είπε...

Σε ευχαριστω πολύ να εισαι καλα :) καλη χρονια θα τον θυμόμαστε πάντα με αγωνες για δημοκρατία και ελευθερία

Eva Neocleous είπε...

Σπύρο,έχουμε χρέος όλοι απέναντι στο Νίκο Τεμπονέρα!
Δες απόσπασμα από ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την αυριανή μέρα.
"Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεµπονέρας, υπερασπίζοντας τους µαθητές του, την παιδεία και τις δηµοκρατικές ελευθερίες του λαού µας, έθεσε τον εαυτό του φραγµό στα κυβερνητικά σχέδια και την παρακρατική πρακτική.
Θυσιάστηκε για να υπάρξει ένα πιο φωτεινό µέλλον.
Θυσιάστηκε γιατί γνώριζε ότι το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο µεγάλο είναι όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να σηκώσει το κεφάλι του και να γενεί ένα µε τους πολλούς, και όλοι µαζί ένα σώµα.
Θυσιάστηκε γιατί, όπως θα’ λεγε και ο ποιητής,
«αν δεν καώ εγώ,
αν δεν καείς εσύ,
αν δεν καούµε εµείς
πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάµψη;»".
Να΄σαι καλά.