19 Ιαν 2009

"Πυρ ομαδόν" κατά του Υπουργού Παιδείας για την επίμαχη παράγραφο







Είθισται, εδώ και χρόνια, να διαβάζεται στις σχολικές επετείους το μήνυμα του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας.Μέχρι τώρα κανένας δεν έπαιρνε είδηση κι ούτε έδινε σημασία στο τι έλεγε αυτό το κείμενο.Φέτος όμως, μια "επίμαχη" παράγραφος έδωσε το έναυσμα για ομοβροντία πυρών κατά του Υπουργού (και της Κυβέρνησης).


Ιδού το επίμαχο μήνυμα
(για όσους πιθανόν θα ήθελαν να ενημερωθούν):


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για τον Εθνάρχη Μακάριο (19 Ιανουαρίου 2009)
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες σπουδαστές και σπουδάστριες,
Κάθε χρόνο, στις 19 του Γενάρη τιμούμε τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η μνήμη μας ταξιδεύει σήμερα στη μεγάλη προσφορά του Μακαρίου, ο οποίος γεννήθηκε το 1913, στο χωριό Παναγιά της Πάφου, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Το φτωχό παιδί της Πάφου γίνεται στα δεκατρία του χρόνια δόκιμος στο μοναστήρι του Κύκκου (1926). Φοιτά μετά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπουδάζει αργότερα στην Αθήνα, Θεολογία και Νομικά, και στη Βοστώνη των ΗΠΑ Κοινωνιολογία της Θρησκείας. Χειροτονείται στα 1948 μητροπολίτης Κιτίου και τον Οκτώβρη του 1950 εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Στη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 εκπροσωπεί τον κυπριακό ελληνισμό στις συνομιλίες που γίνονται με τους Άγγλους κατακτητές και εξορίζεται για την αντιαποικιακή του δράση στις Σεϋχέλλες, όπου παρέμεινε μέχριτο 1957. Στα 1960, με την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ εκλέγεται ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στα 17 χρόνια της προεδρίας του η Κύπρος κατάφερε να ευημερήσει και να κατακτήσει τη δική της θέση στον κόσμο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.


Ταυτόχρονα, πέρασε μέσα από αιματηρές περιπέτειες και διακοινοτικές συγκρούσεις, τις οποίες προκάλεσαν παράνομες και εξτρεμιστικές ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε μέχρι σήμερα.


Ο λαοπρόβλητος ηγέτης της Κύπρου υπήρξε επανειλημμένα στόχος δολοφονικής απόπειρας, με αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα της 15ηςΙουλίου 1974, που οργάνωσαν στην Κύπρο η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β΄, με στόχο τη φυσική εξόντωση του Μακαρίου και τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος αγωνιζόταν πάντοτε, ως την ημέρα του θανάτου του, στις 3 Αυγούστου 1977, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για την προάσπιση της κυπριακής ανεξαρτησίας και για την αποκατάσταση των καταπατημένων, από τον τουρκικό Αττίλα, δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού. Όραμά του ήταν μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, χωρίς κατοχικά και άλλα στρατεύματα, έποικους, ξένες εγγυήσεις και συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού. Τιμώντας σήμερα τον Εθνάρχη Μακάριο, τιμούμε τους αγώνες του, την ιεραποστολική του αφοσίωση στα δίκαια της Κύπρου, τη σταθερή προσήλωσή του σε αρχές, αλλά και την ανυποχώρητη αγωνιστικότητά του. Ας αναλογιστούμε λοιπόν σήμερα για την πορεία ενός μεγάλου ηγέτη, που τη μνήμη του τιμούμε σήμερα, και ας ευχηθούμε το 2009 να είναι χρόνος ελευθερίας και επανένωσης της μαρτυρικής μας πατρίδας.


Και η σημερινή δήλωση του Υπουργού Παιδείας ύστερα από τη σωρεία των αντιδράσεων:


Δήλωση Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
για το Μήνυμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
για τον Εθνάρχη Μακάριο στις 19 Ιανουαρίου 2009.
Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την ονομαστική εορτή του Εθνάρχη Μακαρίου αναφέρεται σε όλη την πορεία του στην κυπριακή ιστορία, με έμφαση στη δεκαεφτάχρονη παρουσία του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν αναφέρεται μόνο στην περίοδο των δικοινοτικών ταραχών του 1963-64. Η αναφορά σε εξτρεμιστικές οργανώσεις αφορά οργανώσεις όπως η ΕΟΚΑ Β΄ και η ΤΜΤ που με τη δράση τους προσπάθησαν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά στις δικοινοτικές ταραχές του 1963-64, είναι ιστορική πραγματικότητα ότι προκλήθηκαν από τη δράση της τρομοκρατικής σοβινιστικής τουρκοκυπριακής Οργάνωσης ΤΜΤ και εξτρεμιστικών, σοβινιστικών κύκλων στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι έπεσαν στις παγίδες που έστησαν ξένοι σε βάρος της Κύπρου. Ας μην αφήσουμε παρερμηνείες του ξεκάθαρου νοήματος του μηνύματος για τον Εθνάρχη Μακάριο, να φορτίσει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο.
Από την ταραγμένη εκείνη περίοδο πρέπει να αντλήσουμε τα απαραίτητα μαθήματα για την ύπαρξη ενότητας στον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του Κυπριακού που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει το έδαφος και το λαό της Κύπρου. (19/1/2009)

14 σχόλια:

maria είπε...

Θα αλλάξουμε τα ιστορικά γεγονότα και την πραγματικότητα?
έδωσαν όλοι(ασχετοι και μη) με τα μούτρα εναντίων της κυβέρνησης.αναζητώντας να πιαστούν απο την κάθε ευκαιρία. άραγε τα μηνύματα των προηγούμενων χρονιών τι έλεγαν? γνωρίζουν?

Meropi είπε...

Εύα μου καλησπέρα.
Διαβασα και αλλού ότι υπήρχαν αντιδράσεις για το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω πού εστιάζονταν οι αντιδράσεις. Διαβάζοντας όμως πολλές φορές το κείμενο, η μόνη παράγραφος που βρήκα ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσει αντιδράσεις (σε όσους εθελοτυφλούν) ήταν αυτή που σημειώνεις κι εσύ. Μα είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος εχέφρων που θεωρεί ότι δεν ήταν παράνομη και εξτρεμιστική οργάνωση η ΕΟΚΑ Β΄και όχι μόνο αυτή, αλλά και οι ομάδες Σαμψών??? Πώς θα μάθουμε από τα λάθη μας, αν δεν τα αναγνωρίζουμε???

Eva Neocleous είπε...

@fairyland,
όπως τόσο απλά λες κι εσύ,
τίποτε δε μας δίδαξε το παρελθόν.
Τα μηνύματα ίδια περίπου ήταν. Κανένας δεν τα άκουγε, κανένας δεν έδινε σημασία.

Eva Neocleous είπε...

Μερόπη μου,
φαντάζομαι τώρα που άφησαν ελεύθερο τον εφοπλιστή θα κοιμηθείτε κι εσείς ήσυχα...
Για τον "εμφύλιο" που μαίνεται στην Κύπρο, καλά τα λες.Εθελοτυφλούμε και δε θέλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.Μέχρι την ΕΟΚΑ Β΄το δεχόμαστε.Παρακάτω όμως; Εκεί σιωπή...
Η παραποίηση και εκμετάλλευση της Ιστορίας έκανε τον Κώστα Μόντη να γράψει αγανακτισμένος:
"Το ξέρετε πως το παρακάναμε με την Ιστορία;"
Καλό βράδυ.

Anef_Oriwn είπε...

Eva Neocleous,

Μήπως έχεις εντοπίσει κάπου και την ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ;

Anef_Oriwn
Τρίτη 20/1/209 – 11:32 μ.μ.

Eva Neocleous είπε...

@Anef_Oriwn,
καθόλου δύσκολο. Η ανακοίνωση έχει σταλεί στα σχολεία Μ.Εκπ/σης.Μπορείτε να την βρείτε και στην ιστοσελίδα της ΟΕΛΜΕΚ:
www.oelmek.org
(η ιστοσ. και στις συνδέσεις στο "Επισημάνσεις").

Ανώνυμος είπε...

Εύα,

έχω διαβάσει την ανακοίνωση και απόρησα για την ΟΕΛΜΕΚ. Προσωπικά, είμαι της άποψης, ότι ο μεγαλύτερος τους φόβος, είναι μη συμπεριλάβει η Ιστορία τα λάθη του Μακαρίου και των υπολοίπων.

Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σου, ότι..."Εθελοτυφλούμε και δε θέλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.Μέχρι την ΕΟΚΑ Β΄το δεχόμαστε.Παρακάτω όμως; Εκεί σιωπή..."

Eva Neocleous είπε...

Λεμέσιά μου,
το σήριαλ συνεχίζεται.Έχει αναχθεί σε μέγα εθνικό θέμα.Απόψε ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα συζητήσει επί τούτου με τον κ. Χριστόφια!
Ως προς την ΟΕΛΜΚ συμφωνώ με όσα λες.
Το ιστορικό: είχε εκφράσει τη διαφωνία της με την "επίμαχη" παράγραφο και ζητούσε από τον Υπουργό να στείλει άλλο μήνυμα.
Αν είναι δυνατό! Και τι θα έλεγε ο Υπουργός στα σχολεία "σκίστε το πρώτο, πάρτε αυτό"; Έτσι κι η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ συνήλθε εκτάκτως και έξέδωσε αυτή την ανακοίνωση. Η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται αναρτημένη στις πινακίδες των σχολείων για να θυμίζει στους εκπ/κούς ότι η οργάνωσή τους "δε θα επιτρέψει την παραχάραξη της Ιστορίας".
Αυτά για την ώρα.

Phivos Nicolaides είπε...

Εύα ας δούμε πως προχωρούμε παραπέρα με τα τεράστια προβλήματα που έχουμε και άλλα τόσα μας αναμένουν κι ας αφήσουμε κατά μέρος τις 'ιστοριογραφίες'.

Ανώνυμος είπε...

Το ρήμα αναξιόπιστο και η γλώσσα ανάπηρη.[...]


Για την αντιγραφή, Γιώργος Μύαρης

Υ.Γ. Αφιερωμένο,μεταξύ άλλων, στους συναδέλφους της ΟΕΛΜΕΚ, συμ- πτωματικά.
Υ.Γ.2 Ευχαριστούμε για το μάθημα Ιστορίας.

υ.γ.3

Μπαγιάτικη επανάληψη: '57,
'58,'63,'65,'70,'73, '74... ∞

Οι νεκροί στις αγχόνες
Οι νεκροί στα πηγάδια, ΣΤΑ ΡΈΜΑΤΑ, ΣΤΙς ΆΚΡΕς ΤΩΝ ΔΡΌΜΩΝ
Οι νεκροί στα χαρακώματα
οι νεκροί χωρίς ηλικία
Οι νεκροί ΟΛΟΙ, ΟΛΩΝ
Οι νεκροί ΑΠΟ ΟΛΑ, ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
Οι νεκροί ΑΠΟ ΤΙΠΟΤΑ

Μόνο οι νεκροί κάτω από το βλέμμα του θεού

21 Ιανουάριος 2009 10:06 μμ

Eva Neocleous είπε...

@Phivos Nicolaides,
σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου.
Η άποψή μου είναι ότι έχει αναδειχθεί ένα πολύ σοβαρό θέμα με αφορμή το μήνυμα του Υπουργού.Δόθηκε η ευκαιρία να αποφανθούν όλοι επί της ιστορικής αλήθειας.Ποιος λέει ότι αυτή η αλήθεια είναι θέμα ψηφοφορίας, όπως έκανε η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ; Ή αποκηρύξεων, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι; Είναι σοβαρή υπόθεση η Ιστορία και η ιστοριογραφία και ας αφήσουν τους ειδικούς να μιλήσουν.
Συμφωνώ ότι έχουμε μπροστά μας πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε.

Eva Neocleous είπε...

Γιώργο,
εξαιρετικοί οι στίχοι.
Εύστοχο το "Μάθημα Ιστορίας", όπως λες, από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.Οι 7 της Γραμματείας ψήφισαν για το ποια είναι η ιστορική αλήθεια!
Είδα την ανακοίνωση της Προοδευτικής στο teachershistorybook.blogspot.com.
Επίκαιροι οι στίχοι του Μόντη, που αυτές τις μέρες τους ξαναδιαβάζω:
Αρχίστε, λοιπόν, να κατεδαφίζετε την Ιστορία,
αρχίστε, επιτέλους, να κατεδαφίζετε την Ιστορία!

maria είπε...

Είναι λυπηρό.Δυστυχώς.Οι μαθητές φανατίζονται χωρίς να έχουν ερευνήσει και αυτό φαίνεται στην φοιτητική ζωή, όπου ο φανατισμός κάνει πάρτυ.Είναι κρίμα.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ευα ότι έχει αναδειχθεί ένα πολύ σοβαρό θέμα και χρήζει σημασίας. Όπως και η ιστορία, δεν είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε". Δεν μπορεί ο κάθε ένας να αραδιάζει αρλούμπες και να παριστάνει τον ειδήμονα. Η αλήθεια δεν μπορεί να ραφτεί στο μέτρο που επιθυμεί ο καθένας. Είναι η αλήθεια όμως.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Εύα μου!!