21 Δεκ 2008

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία μας

Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα ρατσισμού που σημειώθηκε σε σχολείο της Λευκωσίας, η Πλατφόρμα Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων εκπ/κών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τέτοια ρατσιστικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα αναφέρεται στα αίτια που οδηγούν σ΄αυτά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Πλατφόρμας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ
(Ελληνοκυπριακό τμήμα)

Να σταματήσουμε να συγκαλύπτουμε το ρατσισμό
που παράγουν τα σχολεία μας
Από τα ΜΜΕ και σχετική ανακοίνωση της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό, πληροφορηθήκαμε το νέο σοβαρό κρούσμα ρατσισμού που έκανε την εμφάνισή του στα σχολεία μας: Ομάδα σαράντα μαθητών από σχολείο της Λευκωσίας, επιτέθηκαν βίαια εναντίον μαθήτριας αφρικανικής καταγωγής, με μοναδική αφορμή το χρώμα του δέρματός της. Η μαθήτρια χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Δυστυχώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κράτος και η αστυνομία επέλεξαν την οδό της υποβάθμισης, αν όχι της αποσιώπησης του γεγονότος.
Ως Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών, πιστεύουμε ότι είναι άμεση ανάγκη η Πολιτεία και η κοινωνία όχι απλώς να καταδικάζουν τέτοια περιστατικά, αλλά προ πάντων να σταματήσουν να τα θεωρούν «μεμονωμένα».

Δυστυχώς, τόσο το συγκεκριμένο περιστατικό, όσον και πολλά άλλα ανάλογα που συμβαίνουν καθημερινά στα σχολεία και αποσιωπούνται, δεν είναι μεμονωμένα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρατσισμού στα σχολεία μας. Και δυστυχώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικά ως φαινόμενο που «εισάγεται» στο σχολικό χώρο απ’ έξω, από την υπόλοιπη δηλαδή κοινωνία. Σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα παράγει το ρατσισμό, τόσο με το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες της εκπαίδευσης, όσον και με το κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα.
Η δομή, οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων και οι σχέσεις επιβολής και εξουσίας που αναπτύσσονται στο σχολικό χώρο ανάμεσα στο τρίγωνο «Διευθύνσεις σχολείων – καθηγητές – μαθητές», παράγουν στάσεις οι οποίες εξελίσσονται εύκολα σε ρατσιστικές συμπεριφορές. Από την άλλη, η κουλτούρα κυριαρχίας που αποπνέουν τόσο οι εθνικοί εορτασμοί (που εύκολα παίρνουν χαρακτήρα ακραία εθνικιστικό), όσον και το περιεχόμενο που κατά κανόνα έχουν μαθήματα όπως η διδασκόμενη Ιστορία, παράγουν και αναπαράγουν μορφές του εθνικισμού που εύκολα μεταλλάσσονται σε κάθε είδους ρατσισμό.

Τα σχολεία μας είναι η απόδειξη ότι ο εθνικισμός που παράγεται μέσα και έξω από τις τάξεις δεν μπορεί να περιοριστεί στο δοκιμαστικό σωλήνα. Όταν με το πρόσχημα της «εθνικής υπεροχής» καλλιεργείται συστηματικά το μίσος απέναντι σε άλλους λαούς – ακόμη και σε κοινότητα της Κύπρου – πολύ σύντομα το μίσος διαχέεται και στις παραμέτρους του χρώματος, της σωματικής διάπλασης ή του θρησκεύματος.
Η Πλατφόρμα καλεί τόσο την Πολιτεία (Υπουργείο Παιδείας και Επιτροπή Παιδείας της Βουλής), όσον και τις εκπαιδευτικές και μαθητικές οργανώσεις (ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΣΕΜ) να αναγνωρίσουν το ζήτημα, να το αναδείξουν και να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και θάρρος απέναντί του.

Καλούμε ιδιαίτερα τους αντιρατσιστές εκπαιδευτικούς να σηκώσουν στους ώμους τους περισσότερη ευθύνη απ’ όση τους αναλογεί. Το χαλί κάτω από το οποίο κρύβουμε το πρόβλημα έχει ήδη παραφουσκώσει και σύντομα ολόκληρη η κοινωνία θα σκουντουφλά πάνω σ’ αυτό.(21/12/2008)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι με μία φωνή, ε/κ και τ/κ, καταδικάζουν αυτά τα λυπηρά φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία. Ωφείλουν οι μαθητές να σέβονται από μικροί τη διαφορετικότητα σε αυτό τον πολύχρωμο κόσμο που μεγαλώνουν.

Εύα, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

Καλό βράδι.

Eva Neocleous είπε...

Αγαπητή Λεμέσια,
αυτή η ανακοίνωση είναι το ελάχιστο, μπροστά στο χρέος όλων, να καταδικάζουμε φαινόμενα σαν κι αυτό.Και βέβαια, μια καταγγελία σε φραστικό επίπεδο δεν αρκεί.Αυτό επισημαίνει και ο "Πολίτης" σε σημερινό του δημοσίευμα.

Ενοχλήθηκαν οι πάντες, και καλά έκαναν, από τον ξυλοδαρμό της 14χρονης αλλοδαπής σε μαθητικό αγώνα βόλεϊ. Οι πάντες. Ακόμα και τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι, όχι λίγες φορές, προάγουν το ρατσισμό μέσα από τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν διάφορα θέματα. Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν όχι μόνο καταδικαστέο, αλλά και εξοργιστικό. Κι ίσως θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για να προβληματιστούμε όλοι για το ποια κοινωνία είναι που οικοδομούμε σε αυτό τον τόπο. Δεν αρκεί να καταδικάζουμε ένα γεγονός αλλά η όλη συμπεριφορά μας να είναι αυτή που γεννά αυτά τα φαινόμενα.
Είναι καιρός στην Κύπρο να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Ναι, σε πολλά ζητήματα είμαστε ρατσιστές. Η κοινωνία μας δείχνει λίγη κατανόηση στο διαφορετικό και λιγότερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τους μη Κύπριους. Είναι καιρός να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα το αντιμετωπίσουν. Κι αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν ως πρώτο και κύριο στόχο τη νεολαία. Οι νέοι της Κύπρου, κομμάτι της μεγάλης οικογένειας των νέων της Ευρώπης, θα πρέπει να μάθουν να ζουν αρμονικά και παραγωγικά στην πολυπολιτισμική πια κοινωνία, η οποία αποτελεί όχι μόνο μια πραγματικότητα, αλλά και μιαν αναγκαιότητα. Κι είμαστε βέβαιοι ότι τα νέα παιδιά έχουν όλη την καλή διάθεση. Άλλοι είναι που δηλητηριάζουν τη σκέψη τους.
Σε αυτό τον τόπο έχουμε και έναν ακόμα πιο ειδικό λόγο να εργαστούμε για συνθήκες καλύτερης κοινωνικής κατανόησης. Και αυτός είναι η ύπαρξη του εθνικού μας προβλήματος. Αν κάποτε θέλουμε να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης και πραγματικής προόδου, θα πρέπει να μάθουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές, να ανεχόμαστε το διαφορετικό, να αναζητούμε τα σημεία που ενώνουν και όχι αυτά που χωρίζουν, να συνειδητοποιήσουμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά του. Μια κοινωνία της ανοχής και της συνεργασίας προοδεύει. Σε αντίθεση με τις κοινωνίες της συνεχούς αντιπαλότητας και της σύγκρουσης, οι οποίες μένουν καθηλωμένες.
(ΠΟΛΙΤΗΣ:22/12/2008,σ.12)

Ας ελπίσουμε ότι η δημοσιοποίηση θα ευαισθητοποιήσειπερισσότερους αυτή τη φορά.
Νά΄σαι καλά.

Νίκος Ε. Νεοκλέους είπε...

Να το αναγνωρίσει και ο Υπουργός Παιδείας πρέπεικαι να μην τα βλέπει όλα ομορφα κι ωραία