16 Δεκ 2008

Μακριά νυχτωμένοι!

Το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας "προσπαθεί" να προσεγγίσει τη νεολαία με τη δημιουργία e.mail...Αν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τώρα πλέον τους νέους και να καμώνονται πως νοιάζονται πραγματικά γι΄αυτούς! Πολύ εύστοχα όσα επισημαίνει ο Π.Μανδραβέλης στο άρθρο που ακολουθεί.

fonitonmathiton @ypepth.gr
Tου Πάσχου Μανδραβέλη
Πολλοί ξαφνιάστηκαν από το ξέσπασμα της οργής. Απόρησαν και με το γεγονός ότι σε μικρό χρονικό διάστημα οι εστίες φούντωσαν σε ολόκληρη τη χώρα. Βιτρίνες έσπασαν ακόμη κι εκεί που οι διαδηλώσεις ήταν σπάνιες. Οι τηλεοράσεις έδειχναν μια χώρα με φωτιές απ’ άκρου εις άκρον του χάρτη.
Πολλοί είδαν τα, όντως εντυπωσιακά, γραφικά και έβγαλαν αμέσως συμπεράσματα. Δόλια και μη. Οι ντελάληδες κάθε κυβερνητικής παρόλας μίλησαν για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού της χώρας, λόγω της όψιμης αντιιμπεριαλιστικής της στάσης. Ήταν η ασύμμετρη απειλή με άλλη ενδυμασία. Κάποιοι άλλοι μίλησαν για «εισαγόμενους ταραξίες» που ξέρει ο Καραμανλής, αλλά δεν μπορεί να τους αποκαλύψει.
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για το ξέσπασμα της νεολαίας. Καταστρώθηκε ταχύτατα και στο πόδι. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα που παίζει στα δάχτυλα η νεολαία, αλλά δεν υποψιάζεται καν η κυβέρνηση. Τα blog, email και SMS ήταν το νευρικό σύστημα της εξέγερσης που εξαπλώθηκε σε όποια πόλη υπήρχε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Όσοι παρακολουθούν τον κυβερνοχώρο μπορούν να καταλάβουν ότι δεν χρειάζονται σκοτεινοί Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι για να οργανωθεί η διαμαρτυρία. Μόνο η αδιάκοπη χρήση πληκτρολογίων.
Πώς απάντησε η Πολιτεία στο φουσκωμένο κύμα οργής; Στον πραγματικό κόσμο το είδαμε στις τηλεοράσεις. Στον κυβερνοχώρο απάντησε με το fonitonmathiton@ypepth.gr. Αντιγράφουμε την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας: «Οι μαθητές έχουν δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης... Για τον λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail)».
Προσοχή! Δεν άνοιξε καν ένα blog, ώστε να γίνει πραγματικά ανταλλαγή απόψεων αλλά μόνο μια μονόδρομη ηλεκτρονική διεύθυνση. Και αυτό το σχεδόν τίποτα (που κάνουν κάθε μέρα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις) χρειαζόταν «πρωτοβουλία υπουργού»;

Επιπλέον: τι ακριβώς σημαίνει «οι μαθητές έχουν δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης»; Φυσικά το έχουν, και το ασκούν ερήμην του υπουργείου σε εκατομμύρια blogs της οικουμένης.
«Μικρό το κακό», θα πουν πολλοί. Μικρό, αλλά δείχνει το μεγάλο. Δείχνει πόσο μακριά νυχτωμένοι είναι όσοι διαχειρίζονται τα θέματα νεολαίας - και δεν εννοούμε μόνο το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας βρισκόταν στα μπουζούκια την ώρα που εξελισσόταν η εξέγερση. Δεν είναι μακριά μόνο από τις αναζητήσεις των νέων, αλλά και από τα μέσα που χρησιμοποιούν. Κι επειδή η μπλογκόσφαιρα εκδικείται με χιούμορ το «Anemos» ήδη διάβασε το «fonitonmathiton@ypepth.gr» σε «ΦόνοιΤωνΜαθητών@ypepth.gr»...


Πηγή:http://www.kathimerini.gr/16/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: