23 Δεκ 2008

"Ναι,υπάρχει ρατσισμός"


Στο πιο κάτω δημοσίευμα της Σημερινής παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το πρόσφατο κρούσμα ρατσισμού σε σχολείο της Λευκωσίας.Στα αποψινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων έκπληκτοι ακούσαμε ότι για κάποιους δεν πρόκειται για κρούσμα ρατσισμού αλλά για επεισόδιο "σχολικής βίας και παραβατικότητας".Επίσημη θέση ΟΕΛΜΕΚ,όπως εκφράστηκε διά του Γ.Γραμματέα της!

http://www.sigmalive.com/simerini,23/12/2008
"Ναι, υπάρχει ρατσισμός"
της Ελένης Μαυρουδή
Έρευνες διενεργούνται για το τι ακριβώς συνέβη την περασμένη Πέμπτη στο Γυμνάσιο Σταυρού στο Στρόβολο, όταν με το τέλος του αγώνα πετόσφαιρας κοριτσιών, η 14χρονη μαθήτρια Μαργαρίτα Ντούκου του αντίπαλου σχολείου, Γυμνασίου Ακακίου, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση.
Ο ίδιος ο Γυμνασιάρχης του σχολείου κ. Σόλων Χαραλάμπους δεν ήθελε να σχολιάσει το περιστατικό, όταν του το ζητήσαμε. Παρ' όλα αυτά σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Καθηγητικός Σύλλογος του Γυμνασίου Σταυρού ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό σχετίζεται με νεανική παραβατικότητα και δεν διαφέρει από τα επεισόδια που συμβαίνουν καθημερινά στα σχολεία. Καταδικάζουν, όμως, το επεισόδιο και εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων επεισοδίων. Καταδικάζουν, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο, κάποια ΜΜΕ, παρουσίασαν το επεισόδιο -χωρίς, όπως λένε, να τύχει αντικειμενικής διερεύνησης- μεγαλοποιημένο και παραποιημένο.
Δε δεχόμαστε το ρατσισμό.Σήμερα συνέρχεται εκτάκτως η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, για να συζητήσει θέματα που αφορούν ρατσιστικές συμπεριφορές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης δήλωσε στη «Σ»: «Στη συνάντηση συμμετέχουν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου, η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, που θα αναφερθεί και σε άλλες καταγγελίες σχετικά με ρατσιστικά επεισόδια, η Επίτροπος για την Προστασία του Παιδιού κ. Λήδα Κουρσουμπά, οργανώσεις γονέων και μαθητών, η ΚΙΣΑ και όλες οι πολιτικές νεολαίες.
Ο στόχος είναι να στείλουμε δύο μηνύματα: Πρώτον, δεν μπορούμε να δεχθούμε κανενός είδους ρατσιστική συμπεριφορά, γιατί υπάρχουν ήδη αρκετά προβλήματα στην κοινωνία της Κύπρου και το τελευταίο που πρέπει να της φορτώσουμε είναι ο ρατσισμός, και δεύτερο να ανταλλάξουμε απόψεις με το Υπουργείο Παιδείας και με τους άλλους φορείς για το πώς μπορούμε να οχυρώσουμε, να δυναμώσουμε το σύστημα εντός και εκτός σχολείων, για να μην αντιμετωπίζουμε στο μέλλον παρόμοια περιστατικά». Συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρόκειται η Επιτροπή να μετατραπεί σε αστυνομική επιτροπή για να εξετάσει το περιστατικό της μικρής Μαργαρίτας. Για το λόγο αυτό δεν θα παραστούν ούτε ο διευθυντής του σχολείου ούτε η μικρή με την οικογένειά της. Δεν θα προσπαθήσω να αναλύσω την υπόθεση. Με ενδιαφέρει να προστατέψουμε την κοινωνία μας από την αρρώστια που ονομάζεται ξενοφοβία και ρατσισμός. Για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει. Ό,τι και να έγινε, δεν γίνεται να ορμούν και να κτυπούν ένα κοριτσάκι.
Ποια είναι η μεταναστευτική πολιτική του κράτους; Πώς υποδεχόμαστε τους ξένους; Πώς τους ενσωματώνουμε στο κοινωνικό σύνολο; Πώς υποδεχόμαστε τα ξενόγλωσσα παιδάκια στα σχολεία μας;».
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αντρέας Δημητρίου επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι το Μακάρειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη η μικρή Αφρικανή μαθήτρια Μαργαρίτα Ντούκου. Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Παιδείας είπε: «Είναι σαφώς φαινόμενο ρατσισμού. Εκφράζω τη λύπη και την αγανάκτησή μου για το επεισόδιο. Εκφράζω εκ μέρους της πολιτείας και του Προέδρου της Δημοκρατίας τη λύπη μου προς τη Μαργαρίτα, που είναι το θύμα του επεισοδίου, και στην οικογένεια της. Καλώ την κοινωνία σε επαγρύπνηση, γιατί υπάρχει ρατσισμός. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού είναι υπόθεση του κάθε πολίτη. Να δοθεί από τις οικογένειες το μήνυμα στα παιδιά τους ότι η αξία του καθενός μας βγαίνει από το σεβασμό και την αγάπη που δίνουμε στον άλλο, ανεξάρτητα από προέλευσή του ή τη φυλή του. Η Μαργαρίτα νιώθει ότι ήταν θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς και αυτό είναι αρκετό για να οριστεί το επεισόδιο ως φαινόμενο ρατσισμού». Σε ερώτηση κατά πόσον μπορεί η Μαργαρίτα να προκάλεσε τους μαθητές του Γυμνασίου Σταυρού και γι' αυτό να της επιτέθηκαν, απάντησε: «Να μην ενοχοποιούμε το θύμα. Αυτά είναι άλλοθι, τα οποία δεν πρέπει να κάνουμε αποδεκτά. Δεν ενοχοποιείται το θύμα για ένα φαινόμενο ρατσισμού. Δεν ήταν απλώς φαινόμενο παραβατικότητας, είχε έντονα στοιχεία ρατσιστικής συμπεριφοράς».
Υπάρχει πρόβλημα.Ανησυχία γενικότερα προκάλεσε το συγκεκριμένο συμβάν στην κυπριακή κοινωνία, αφού περιστατικά ρατσισμού σημειώνονται συχνά. Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου για περιστατικά ρατσισμού: «Έχουν γίνει τέσσερις εκθέσεις στο γραφείο. Η μία έκθεση είναι για θέμα ρατσισμού σε σχολείο. Υπάρχει πρόβλημα διότι είναι καινούργια τα θέματα περί ρατσισμού και ασχολούμαστε επανειλημμένα. Για να γίνει μία έκθεση σημαίνει ότι έχουμε διερευνήσει το παράπονο και η υπόθεση κρίθηκε ότι ήταν βάσιμη. Για το περιστατικό της Μαργαρίτας δεχθήκαμε το παράπονο, η υπόθεση διερευνάται. Επισκέφθηκε λειτουργός του γραφείου μου τη Μαργαρίτα. Δεν έχω άλλα στοιχεία να σας πω».
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει, σχετικά με το περιστατικό ρατσισμού και βίας κατά της Μαργαρίτας, ότι «πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτεία» και προστίθεται ότι «ο ρατσισμός φαίνεται ότι ευδοκιμεί και ανάμεσα στους νέους, παρά τα κατά καιρούς προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας». Το Κίνημα διερωτάται ακόμα για τη στάση της Αστυνομίας, «η οποία φαίνεται ότι έχει ολιγωρήσει και δεν έχει προβεί σε καμιά σύλληψη ή άμεση διερεύνηση της υπόθεσης».
...................................................................................................................................
Σχετική Ανακοίνωση-Καταγγελία έχει εκδώσει και η Πλατφόρμα Εκπ/κών.
Εκτενή κάλυψη και γενικότερη ανάλυση-ερμηνεία του φαινομένου κάνει ο Γιώργος Πήττας στο ιστολόγιό του:
http://www.politispittas.blogspot.com/. Ένα ιστολόγιο που ξεχωρίζει τόσο για τη θεματολογία,όσο και για τη σοβαρή και διεισδυτική ανάλυση των γεγονότων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια σου Πολλά, Εύα...

Χαιρετισμούς

Eva Neocleous είπε...

Χρόνια Πολλά και σε σένα Λεμέσια.Ευχές για ένα κόσμο χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις, για ένα κόσμο της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης!