15 Δεκ 2008

"Ο Ελληνικός λαός δε σιωπά μπροστά στην αδικία"


1.
Η Ευρώπη ανησυχεί για γενίκευση των κινητοποιήσεων.Το ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Τα Νέα" εκφράζει τις ανησυχίες και την αγωνία ηγετών,αναλυτών,δημοσιογράφων.


"Οι ταραχές στην Ελλάδα προάγγελος και για άλλες χώρες"


«ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ στην Ελλάδα προκαλούν φόβους ανάφλεξης στην Ευρώπη». Αυτός είναι ο τίτλος δισέλιδου ρεπορτάζ που φιλοξενούν οι κυριακάτικοι «Τimes» για τα επεισόδια και τις διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις της περιφέρειας. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πολλοί αναλυτές, αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες, βλέπουν στα επεισόδια μια πρόγευση της επόμενης φάσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τις ανησυχίες αυτές ενισχύουν οι βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη και τη Μόσχα, σημειώνει ο απεσταλμένος των κυριακάτικων «Τimes» στην Αθήνα. Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρεται, επίσης, στην αδράνεια των Αρχών, η οποία προκάλεσε «φήμες στην πρωτεύουσα ότι ο Πρωθυπουργός υποφέρει από σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο». Επικαλούμενη οικονομικούς αναλυτές, η εφημερίδα «Ιndependent» σημειώνει στο φύλλο του Σαββάτου ότι χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα πρέπει να προετοιμαστούν για ανάλογες ταραχές. «Η ανεργία μεταξύ των νέων φτάνει το 22%, αν και κάποιοι αναλυτές δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα ξεπερνάει το 30%. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, πάντως, δεν απέχουν από τα ποσοστά άλλων ευρωπαϊκών χωρών με παρελθόν στις μαζικές διαδηλώσεις, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία», γράφει η βρετανική εφημερίδα. Στην Τουρκία, ο Τύπος συγκρίνει τις δύο χώρες υπό το πρίσμα των αντιδράσεων στα κρούσματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Αν κάνουμε μια λίστα με τους Τούρκους πολίτες που σκοτώθηκαν από σφαίρα αστυνομικού...», επισημαίνει αρθρογράφος της «Ραντικάλ», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα είναι τόσο κοντά γεωγραφικά στην Τουρκία, αλλά πολιτικά οπωσδήποτε δεν είναι». Η εφημερίδα «Βατάν» υπογραμμίζει σε ανάλυσή της ότι «ο λαός στην Ελλάδα δείχνει πως δεν κοιμάται, ότι η υπομονή έχει και τα όριά της και ότι δεν σιωπά μπροστά στην αδικία». Και προσθέτει: «Φυσικά δεν είναι σωστό να βγούμε όλοι στους δρόμους όπως στην Ελλάδα. Δεν πρέπει, όμως, να υψώσουμε τη φωνή μας; Μας ταιριάζει να τα παρακολουθούμε όλα σαν να είναι κινηματογραφική ταινία;».
Πηγή:Τα Νέα,15-12-2008
..................................................................................................

2.Πώς βλέπουν οι Έλληνες τις κινητοποιήσεις της τελευταίας βδομάδας.Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Ελευθεροτυπία.Για τη μεγάλη πλειοψηφία οι κινητοποιήσεις συνιστούν κοινωνική εξέγερση.


"Γκάλοπ: Κοινωνική εξέγερση, χαμένη η Ν.Δ."
Πολλά συμπεράσματα, ορισμένα από τα οποία είναι αντιφατικά μεταξύ τους, εξάγονται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, έξι τον αριθμό, που διενεργήθηκαν μετά την πολύκροτη εβδομάδα που προηγήθηκε.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα γεγονότα συνιστούν «κοινωνική εξέγερση», καταλογίζει στην κυβέρνηση αδυναμία και ανικανότητα να χειριστεί την κρίση και δεν είναι ικανοποιημένη από τη στάση όλων των πολιτικών αρχηγών.
Θα ήθελε, όμως, πιο σκληρή στάση από την Αστυνομία.Με βάση τους αριθμούς, μεγάλη χαμένη είναι η Ν.Δ. και κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ, που διευρύνει τη διαφορά του στην πρόθεση ψήφου. Τα δύο κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς δίνουν σκληρή μάχη για την πρώτη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπέστη κάποια ζημιά, προφανώς μετά το μπαράζ των επικρίσεων που δέχτηκε για τη στάση του έναντι των κουκουλοφόρων.Τα κυριότερα σημεία των δημοσκοπήσεων:
Το 60% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τα πρόσφατα γεγονότα «κοινωνική εξέγερση», σύμφωνα με την έρευνα της «Public Issue» για την «Καθημερινή». Το 69% αξιολογεί ως λάθος τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Το 48% λέει ότι δεν ήταν υποκινούμενα τα γεγονότα, αλλά το 14% βλέπει υποκίνηση από τον ΣΥΝ. Το 41% απάντησε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν είχε σωστή στάση στα γεγονότα. Και μετά τον «κανένα», έρχεται ο Κ. Καραμανλής με 20%, ο Γ. Παπναδρεου με 17%, η Αλέκα Παπαρήγα με 7%, ο Αλ. Αλαβάνος με 3%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 2% και ο Αλ. Τσίπρας με 1%.
Το 83,3% δηλώνει ότι δεν το ικανοποιεί η στάση της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Marc» για το «Εθνος». Μάλιστα τη στάση της επικρίνει και το 65,6% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.
Η διαφορά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχει φτάσει στο 4,8%, όπως δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας «Alco» για το «Πρώτο Θέμα».
Η διαφορά αυτή είναι 5,6% σε δημοσκόπηση της «Focus» για τη «Real News». Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν μικρή πτώση των ποσοστών τους. Το ΠΑΣΟΚ υπερέχει συντριπτικά στην παράσταση νίκης με 60,8%. Στην έρευνα αυτή, το 62,2% δηλώνει ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει η Αστυνομία δραστικότερα μέτρα για την αποτροπή των επεισοδίων. Και το 49% λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει την τάξη χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Το 62,2% θεωρεί αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις που ακολούθησαν τον θάνατο του 15χρονου, σύμφωνα με έρευνα της «Rass» για το «Παρόν». Και το 89,22% δηλώνει δυσαρεστημένο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Το 56% δεν θεωρεί πειστική την άποψη ότι οι κουκουλοφόροι είχαν πολιτική κάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πειστική τη θεωρεί το 29%, σύμφωνα με έρευνα της VPRC που δημοσιεύει η «Αυγή». Μάλιστα, μη πειστική θεωρεί αυτήν την άποψη και το 74% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, τα στελέχη του οποίου πρωταγωνίστησαν, ως γνωστόν, στις επικρίσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:http://www.enet.gr/,15/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: