7 Δεκ 2008

Η Κύπρος τιμά τους Μαχητές της Αντίστασης





7 Δεκεμβρίου,
Μέρα Μνήμης και Τιμής των μαχητών
της Αντίστασης

Η Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης, που τιμούμε κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου, αφιερώνεται σε όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που πρόταξαν τα στήθια τους ενάντια στη βία του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Η ημέρα αυτή, που φέρνει επίσης στη θύμησή μας την επιστροφή του αείμνηστου Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Κύπρο, στις 7 Δεκεμβρίου 1974, ύστερα από την αναγκαστική αυτοεξορία του εξαιτίας του προδοτικού πραξικοπήματος, είναι μέρα μνήμης και τιμής για όλους όσοι με συνέπεια και αυταπάρνηση αγωνίστηκαν και αρκετοί θυσιάστηκαν προασπίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η πατρίδα μας Κύπρος, που απέκτησε στα 1960 την ανεξαρτησία της, ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, άρχισε την πορεία της ως ανεξάρτητο κράτος, με το όραμα της ειρηνικής συμβίωσης και της ευημερίας όλων των κατοίκων της: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Το όραμα, όμως, αυτό θρυμματίστηκε πολύ σύντομα εξαιτίας των διακοινοτικών συγκρούσεων του 1963-1964, αλλά και λόγω της εγκληματικής δράσης παράνομων και εξτρεμιστικών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων, όπως ήταν το Εθνικό Μέτωπο, η ΕΟΚΑ Β΄ και η ΤΜΤ.
Αποκορύφωμα της παρανομίας και της υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που στόχευε στη δολοφονία του εκλεγμένου Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και στην κατάλυση της δημοκρατίας, με απώτερο στόχο την επιβολή διχοτομικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Το πραξικόπημα άνοιξε την κερκόπορτα για να εισβάλει στην Κύπρο η Τουρκία, στις 20 Ιουλίου 1974, προκαλώντας στην πατρίδα μας μια πρωτόγνωρη τραγωδία, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε ίσαμε σήμερα.
Τριάντα τέσσερα χρόνια από τότε ο λαός μας βιώνει καρτερικά τις τραγικές συνέπειες της προσφυγιάς, ενώ το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στενάζει ακόμα κάτω από την μπότα του τουρκικού Αττίλα και αποτελεί αντικείμενο καθημερινής καταλήστευσης και διαρπαγής.
Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των μαχητών της αντίστασης, οι οποίοι τη μέρα του πραξικοπήματος λάμπρυναν την κυπριακή ιστορία με την αυτοθυσία τους για την προάσπιση της δημοκρατίας, υποκλινόμαστε ευλαβικά μπροστά στη θυσία τους και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη προσφορά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, αντλούμε από τη δική τους θυσία το μήνυμα ότι οφείλουμε κι εμείς να σεβόμαστε και να προασπίζουμε τη δημοκρατία από κάθε κίνδυνο και επιβουλή.
Με σταθερή προσήλωση στη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, όπως μας διδάσκει η θυσία των μαχητών της Αντίστασης, ας αγωνιστούμε όλοι ενωμένοι για την επανένωση και τη δικαίωση της πατρίδας μας. Η επανένωση της Κύπρου και ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής θα είναι η καλύτερη δικαίωση για τους ήρωες της δημοκρατίας που τιμούμε σήμερα, αλλά και για όλους τους πεσόντες της κυπριακής ανεξαρτησίας και ελευθερίας.
(Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας κ. Α. Δημητρίου προς μαθητές και εκπαιδευτικούς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: