4 Δεκ 2008

Ποινικοποίηση κοινωνικών φρονημάτων;

Όλα μπορούν να συμβούν!
Ο.Λ.Μ.Ε.
http://www.olme.gr/ Αθήνα, 3/12/2008
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ενας δάσκαλος διώκεται για άρθρο που έγραψε το 1989!
Ο δάσκαλος Χ. Παπαϊωάννου διώκεται για άρθρο που έγραψε το 1989 και το οποίο αναδηµοσιεύτηκε, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, σε ένα τοπικό ιστότοπο («Όµηροι» της Σερίφου). Οι εκπαιδευτικές αρχές µε έγγραφό τους, ύστερα από καταγγελία συνταξιούχου στρατιωτικού, αναφέρουν ότι «επειδή τα αναγραφόµενα στο δηµοσίευµα αυτό εκδηλώνουν άρνηση αναγνώρισης του Συντάγµατος και έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη ∆ηµοκρατία και επειδή δεν γνωρίζουµε τη δική σας θέση για τα καταγγελλόµενα σας παρακαλούµε να µας την εκθέσετε».
Είναι φανερό ότι πρόκειται για περίπτωση ακραίου αυταρχισµού. Γυρίζουµε δεκάδες χρόνια πίσω στην εποχή της ποινικοποίησης των κοινωνικών φρονηµάτων. Καταγγέλλουµε και καταδικάζουµε κάθε αυταρχική αντίληψη, πρακτική και πολιτική.
Ως ∆.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζουµε τη στήριξη και την αλληλεγγύη µας στο διωκόµενο εκπαιδευτικό X. Παπαϊωάννου.

Για το απαράδεχτο αυτό φαινόμενο μιλά και το άρθρο της Καθημερινής που παρατίθεται:
"Καταγγελία μετά... δέκα χρόνια"
Με απόλυση κινδυνεύει δάσκαλος από τη Σέριφο, εξαιτίας των απόψεων που εξέφρασε σε άρθρο.
Του Απόστολου Λακασά
Με την ποινή της απόλυσης κινδυνεύει δάσκαλος από τη Σέριφο, εξαιτίας των απόψεων που εξέφρασε σε άρθρο του σε εκπαιδευτικό περιοδικό το 1989.
Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, έπεσε στα χέρια συνταξιούχου στρατιωτικού μία αναδημοσίευση του άρθρου, ο οποίος κατήγγειλε τον δάσκαλο στο υπουργείο Παιδείας. Και το θέμα πήρε την οδό της... διερεύνησης αφού -εν έτει 2008- η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας κίνησε τη διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης και απόδοσης ευθυνών!
«Μοιάζει με φάρσα. Βέβαια, ούτε λίγο ούτε πολύ, όσα μου καταμαρτυρούν επισύρουν την ποινή της απόλυσης», ανέφερε χθες στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Σερίφου κ. Χ. Παπαϊωάννου. Και ο 51χρονος εκπαιδευτικός μας ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης. «Το 1987 έγραψα ένα άρθρο, μία σύντομη πραγματεία, για τις παρελάσεις. Υποστήριζα ότι οι παρελάσεις είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός, που δεν συνάδει με τη σχολική πραγματικότητα, τον οποίο εκμεταλλεύονται οι μαθητές για παιχνίδι και χαλάρωση από τα μαθήματα». Και συνεχίζει: «Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 1989 στο περιοδικό “Εκπαιδευτική Κοινότητα”. Είναι η μόνη δημοσίευση για την οποία ρωτήθηκα και έδωσα την άδειά μου. Μάλλον θα υπήρξαν αναδημοσιεύσεις της -μου είπαν και για μία σε ιστοσελίδα της Σερίφου- έως ότου το κείμενο, σε ποια μορφή πλέον δεν γνωρίζω, έπεσε στα χέρια ενός συνταξιούχου στρατιωτικού. Ο τελευταίος έκανε καταγγελία στο υπουργείο, όπου η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαβίβασε την εντολή στο 4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων να διερευνήσει την υπόθεση.
Να ψάξει, δηλαδή, εάν μέσω του κειμένου υποδηλώνω άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος και έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και τη δημοκρατία. Είναι το μόνο αδίκημα που τιμωρείται με απόλυση».
Η εξέλιξη της υπόθεσης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις δασκάλων και καθηγητών στις Κυκλάδες. Είναι ενδεικτική η αναφορά του συλλόγου δασκάλων Πάρου - Αντιπάρου, που τονίζει ότι «το δικαίωμα έκφρασης άποψης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και η μεθόδευση του ΥΠΕΠΘ και του 4ου Γραφείου Π.Ε. Κυκλάδων παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουν οριστικά καταδικαστεί στη συνείδηση των Ελλήνων».
Ακολούθησαν οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ... και της ΔΟΕ. Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε στην «Κ» ότι εκτιμά, με βάση πληροφορίες από στελέχη της εκπαιδευτικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, πως η υπόθεση θα κλείσει θετικά γι’ αυτόν. Και εάν κάποιος έχει ισχυρά αντανακλαστικά και υποβάλει ένσταση κατά της αθωωτικής απόφασης πώς θα αντιδράσει το υπουργείο;
Πηγή:
http://kathimerini.gr/,4-12-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: