9 Ιουλ 2009

"Συμπαράσταση στον καθηγητή Γιώργο Κόκκινο"



"Πρώτο Θέμα"
, 5-7-2009
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
8 Ιουλίου 2009

Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας και εκπομπή σε τηλεοπτικό κανάλι θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου στο συνάδελφό μας στη Ρόδο , Γ. Κόκκινο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο αντικείμενο της Διδακτικής της Ιστορίας, ο οποίος δέχεται επίθεση για τις ακαδημαϊκές και επιστημονικές του απόψεις σχετικά με τη Διδασκαλία της Ιστορίας.

Η έρευνα, η διδασκαλία, οι ακαδημαϊκές, πολιτικές και κοινωνικές τοποθετήσεις δεν μπορούν να υποτάσσονται στις πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η επίθεση ενάντια στο συνάδελφο αποσκοπεί στον εκφοβισμό όλων των πανεπιστημιακών και αμφισβητεί το πανεπιστήμιο ως χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη αυταρχική στροφή ενάντια στις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το πανεπιστημιακό άσυλο, στην οποία πρωτοστατούν η κυβέρνηση αλλά και οι δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Ο Σύλλογος Πανεπιστημίου Αιγαίου καταγγέλλει τις μορφές άμεσης ή έμμεσης περιστολής της ελεύθερης διακίνησης απόψεων μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο και τις πρακτικές φρονηματικής στοχοποίησης συναδέλφων και βρίσκεται στο πλευρό του συναδέλφου Γ. Κόκκινου.

Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές να καταδικάσουν απερίφραστα την επίθεση που δέχεται ο συνάδελφος. Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα να βρίσκεται σε εγρήγορση απέναντι στην αμφισβήτηση του πανεπιστημίου ως χώρου ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Πηγή:alfavita



Για την ελευθερία του λόγου και της έρευνας
«Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες».

Αυτό ορίζει η πρώτη παράγραφος του άρθρου 16 του Συντάγματός μας.

Κάποιοι όμως φαίνεται πως το αμφισβητούν.Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από πολιτικούς φορείς του ακροδεξιού και εθνικιστικού χώρου και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης να ελεγχθούν επιστήμονες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι για τις απόψεις τους ή για το αντικείμενο της έρευνάς τους. Καταγγέλλονται όσοι δεν ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις ενός μετώπου αυτόκλητων υπερασπιστών της “εθνικής ορθότητος”.

Διαβάλλονται όσοι ασχολούνται με μια απαλλαγμένη από προκαταλήψεις επιστημονική έρευνα των μειονοτικών ομάδων και γλωσσών. Πλέον, επιχειρείται ακόμα και ο εξοστρακισμός τους από τα Πανεπιστήμια. Και δυστυχώς οι καταγγελίες αυτές ενίοτε βρίσκουν ανταπόκριση σε όσους προτάσσουν το πολιτικό όφελος σε βάρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στη θεμιτή επιστημονική κριτική, αλλά στη στοχοποίηση δια του τύπου και στην πολιτική πίεση. Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν απόπειρες λογοκρισίας και εκφοβισμού στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.Είναι γνωστό από την ιστορία πού οδήγησαν τέτοια φαινόμενα όταν υποτιμήθηκαν ή όταν θεωρήθηκε ότι αγγίζουν μόνο μειοψηφίες.Με αυτή την ανακοίνωση δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που δυσφημούνται για τις επιστημονικές τους θέσεις και καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσει.
Αν κάποιοι υπονομεύουν το συμφέρον της χώρας είναι αυτοί που μάχονται την ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα. Όσοι θέλουν τους πολίτες, όχι ενεργούς και σκεπτόμενους, αλλά καθηλωμένους σε φοβικά στερεότυπα και προκαταλήψεις. Όσοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κριτικό και τεκμηριωμένο λόγο.
Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος εξακολουθεί να ορίζει πως «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων». Εδώ κρίνεται ο συνταγματικός πατριωτισμός όλων μας: στην υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, εκ των οποίων θεμελιώδεις είναι η ελευθερία του λόγου και η ανεξαρτησία της έρευνας και της πανεπιστημιακής διδασκαλίας.

Εκ μέρους των μελών του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ),
Η γραμματεία

www.kemo.gr
8 Ιουλίου 2009







Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Να αντιδράσουμε στο διωγμό πανεπιστημιακών δασκάλων



Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, πάντοτε επηρέαζαν και επηρεάζουν τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου. Την ίδια στιγμή επηρεάζουν και το κλίμα αποδοχής, διαλόγου και ανεκτικότητας στη διαφορετική άποψη, στο εσωτερικό των δύο κοινοτήτων.

Ως Πλατφόρμα εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά μας, για το γεγονός ότι ταυτόχρονα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ξεκίνησε τελευταία μια νέα επίθεση εναντίον πανεπιστημιακών δασκάλων για τις απόψεις τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο στόχαστρο βρίσκονται και στις δύο χώρες καθηγητές Ιστορίας. Κατηγορούνται για το επιστημονικό τους έργο, τη στιγμή που αυτό δεν αμφισβητείται επιστημονικά, αφού πρόκειται για καταξιωμένους διεθνώς πανεπιστημιακούς. Κατά κανόνα οι επικρίσεις είναι γενικόλογες και δαιμονοποιημένες, επισείοντας τον κίνδυνο απώλειας της «εθνικής καθαρότητας».



Τις τελευταίες μέρες, μέσα από έντυπα και δημόσιες παρεμβάσεις, ακραία και φανατικά στοιχεία έχουν στοχοποιήσει τον καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιώργο Κόκκινο. Έχει τεθεί από τηλεοράσεως μέχρι και θέμα απόλυσής του, για επιστημονικές θέσεις του που δημοσιεύθηκαν, και που με σκόπιμο τρόπο διαστρεβλώθηκαν βάναυσα. Πέραν του γεγονότος ότι ο καθηγητής δεν ανέφερε οτιδήποτε που θα μπορούσε να θεωρηθεί εκτός του επιστημονικού λόγου, η ουσία στην προκειμένη περίπτωση είναι το κλίμα πνευματικής τρομοκρατίας: Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αφεθεί να δημιουργηθεί κλίμα ελέγχου της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης. Και είναι ακόμη πιο επικίνδυνο να ελέγχεται – με την απειλή μάλιστα της απόλυσης – ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, για όσα διατυπώνει στο πλαίσιο της επιστημονικής του δουλειάς.




Η Πλατφόρμα εκφράζει τη συμπαράστασή της στον καθηγητή Γιώργο Κόκκινο, και καλεί την πνευματική και πανεπιστημιακή κοινότητα της Κύπρου να εκφράσει με έντονο τρόπο τη δική της συμπαράστασή και την αντίθεσή της σε φαινόμενα ολοκληρωτισμού. Η σιωπή μπροστά σε τέτοια φαινόμενα εκτρέφει το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τους λαούς, δημιουργεί συνθήκες οργουελικού φασισμού στην καθημερινότητα όλων μας. Εξάλλου, ενόσω οι φωνασκίες εθνικιστικού χαρακτήρα μένουν αναπάντητες, κινδυνεύει να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά στενό πλαίσιο για το τι είναι «εθνικά ορθόν». Ένα πλαίσιο-κώδικας, που θα απαγορεύει να εκφραστεί οτιδήποτε δε συνοδεύεται από πιστοποιητικό εθνικών φρονημάτων.

Κατά τον ίδιο τρόπο η Πλατφόρμα εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους Τούρκους πανεπιστημιακούς, καλώντας όλους να αντιδράσουν εξίσου. Γιατί, όπως ο φανατισμός απλώνεται πέραν των συνόρων και δια μέσου των εθνών, έτσι και η αλληλεγγύη δεν πρέπει να αναγνωρίζει σύνορα.


Δείτε σχετική ανάρτηση και στο teachershistorybook.blogspot.com


Σημ.
Ο Γιώργος Κόκκινος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει Διδακτική της Ιστορίας και Ευρωπαϊκή Μεσογειακή και Ελληνική Ιστορία.

.............................................

Προσθήκη,18-7-2009
Δείτε επίσης:

http://kars1918.wordpress.com/

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας τσούζει λιγάκι;

VAD είπε...

Γεια σου,Ευα,δεν ξερω λεπτομέρειες για το θέμα,μπορεις να μας διαφωτίσεις περισσότερο;Οπως και νάχει βέβαια το πράγμα,οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου στο χωρο της επιστήμης οδηγούν σε επικίνδυνες περιπέτειες,στον έλεγχο της αλήθειας,στον έλεγχο της γνώσης...

Citro είπε...

εύα μου γεια σου!

θωρώ έπιασεν ανώνυμη κατσαρίδα το μπλογκ σου. να την αγνοήσουμε πέρκιμον πάει πίσω στο βόθρο που τον οποίον εφκύκεν οξά να της πιτήσεις αροξόλ?

Eva Neocleous είπε...

Ο Γιώργος Κόκκινος κρίνεται για τακτικός καθηγητής τον προσεχή Σεπτέμβριο.Οι αναφορές στο "Πρώτο Θέμα"(5-7-2009) διαστρεβλώνουν γνωστές θέσεις του με την πρακτική του "κόβω-ράβω-αποσιωπώ-επιλέγω".Τη σκυτάλη πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης και η τηλεοπτική του εκπομπή από την οποία εξαπολύει απειλές.
Η συκοφαντία και η διαστρέβλωση μέσα από τα παντοδύναμα media!

Ανώνυμος είπε...

Να στείλουμε τον Άδωνι στα γκουλάγκ; Αιρετός είναι κυρία μου. Αν δεν σας αρέσει, έχει καλώς. Σε κάποιους από εμάς δεν αρέσουν η Ρεπούση, ο Λιάκος και ο Κόκκινος. Με την άδεια σας φυσικά. Ο Κόκκινος όμως, μια που επικαλείστε το Άρθρο 16, ξέχασε κάπου στη διαδρομή την παράγραφο 2, όπως και εσείς:

"Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες".

VAD είπε...

Α,ο Αδωνις;Καλά...

Vassiliki Sakka είπε...

Προφανώς, η ' ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων' δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της ανάπτυξης της ιστορικής και πολιτικής συνείδησής τους, ούτε να αντιβαίνει στην αντίστοιχη ανάπτυξη της διαφορετικής θρησκευτικής συνείδησης των 'άλλων' ελλήνων πολιτών και των μαθητών των ελληνικών σχολείων. Η πολυπολιτισμική πραγματικότητα της σημερινής κοινωνίας επιβάλλει διαφορετικές προσεγγίσεις σε άκαμπτες διατυπώσεις χωρίς να αναιρεί την ουσία. Προσωπικά εκτιμώ την εντιμότητα, ευθύτητα και επιστημονική ευθύνη ακαδημαϊκών σαν τον Γ. Κόκκινο ως πολύ περισσότερο πατριωτική από τις υστερικές προσεγγίσεις του Άδωνι και του κάθε άδωνι...

K.Σ.

Ειρήνη Ασιήκκαλη είπε...

Όταν ο εθνικισμός χάσει τον έλεγχο του κόσμου,
τότε χάνει το παιγνίδι των πολέμων, δηλ. των αλληλοσκοτωμών, των αλληλοφαγωμάτων, των πολεμικών βιομηχανιών, των διαχωρισμών, των τεχνητών τειχών, των οικονομικών συμφερόντων, των φανατισμών, των ηγεσιών, των προβάτων, των αγελών, των «αγγέλων», των εγκάθετων, των προτεκτοράτων, των «καρεκλών» και ούτω καθεξής...
Γι’ αυτό πρέπει να διώκεται η κάθε φωνή που τολμά να θέτει υπό αμφισβήτηση όλα όσα συντηρούν τα πιο πάνω, γι’ αυτό ο καθηγητής Γ. Κόκκινος και ο κάθε Κόκκινος θα διώκεται σ’ αυτό τον κόσμο που έχει διαχωρίσει και χωρίσει τα πάντα: αέρα, νερό, χώμα, βυθό, χρώμα, συνείδηση, ηθική, δικαιώματα και ό, τι άλλο μπορεί να είναι κοινό για τους ανθρώπους...

Γιατί πώς θα γίνει ο κόσμος με τέτοιους επιστήμονες σαν τον Κόκκινο, μου λέτε;

Ποντος και Αριστερά είπε...

Δείτε επίσης:

http://pontosandaristera.wordpress.com/

http://kars1918.wordpress.com/

Eva Neocleous είπε...

@Πόντος και Αριστερά,

σας ευχαριστώ για τις παραπομπές.
Δείτε και εδώ ανακοινώσεις συμπαράστασης:
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank16_7_9_0135.php