11 Ιουλ 2009

"Περί Αποστασίας"


(Ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει υποστηρικτής του σχεδίου Άτσεσον, που έριχνε τον σπόρο της διχοτόμησης της Κύπρου, και φέρεται να προτείνει ακόμη και πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου)

Με τα "Ιουλιανά" και την Αποστασία του 1965 είχαμε ασχοληθεί τον περασμένο Απρίλιο. "Από τα Ιουλιανά στη Δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967"

Σήμερα επανέρχομαι με αφορμή την απόρρητη έκθεση Αμερικανού διπλωμάτη που δημοσιεύουν "ΤΑ ΝΕΑ" και που σύμφωνα μ΄αυτήν"η Αποστασία ήταν έγκλημα εκ προμελέτης".

Το απόρρητο υπόμνημα- με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1965- που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην κρίση που οδήγησε σε παραίτηση τον Γεώργιο Παπανδρέου αλλά αναμείχθηκε μετά στις κυβερνήσεις των Αποστατών. Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα και για το Κυπριακό. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό, ο Μητσοτάκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Άτσεσον, το οποίο, κατά την άποψή του, έπρεπε να επιβληθεί στον Μακάριο ακόμη και με πραξικόπημα!
"ΤΑ ΝΕΑ"

Απόρρητη έκθεση Αμερικανού διπλωμάτη αποκαλύπτει τον ρόλο του σημερινού επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. στο πολιτικό παιχνίδι που οδήγησε στη χούντα
.

Στο σπίτι του Μητσοτάκη μαγειρεύτηκε η Αποστασία.
Τι ειπώθηκε σε δείπνο τον Ιούνιο του ΄65 για τον Γ. Παπανδρέου, την κόντρα του με το παλάτι, τον Ανδρέα, το Κυπριακό...
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μητρόπουλος Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009

Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και έγινε στόχος προσβλητικών χαρακτηρισμών από τον υπουργό του.
Έγκλημα εκ προμελέτης ήταν η Αποστασία.
Το αποδεικνύει απόρρητη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου καταγράφεται σειρά συναντήσεων Αμερικανού διπλωμάτη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την «κλίκα του», αρκετές εβδομάδας πριν από την πτώση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Αμερικανός επισκέπτης, στο υπόμνημά του, θεωρεί «ολοφάνερο» ότι ο Μητσοτάκης εμφανιζόταν ως «καλύτερη εναλλακτική λύση για τη θέση του Πρωθυπουργού».
Το απόρρητο υπόμνημα- με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1965- που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην κρίση που οδήγησε σε παραίτηση τον Γεώργιο Παπανδρέου αλλά αναμείχθηκε μετά στις κυβερνήσεις των Αποστατών.
Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα και για το Κυπριακό. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό, ο Μητσοτάκης τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Άτσεσον, το οποίο, κατά την άποψή του, έπρεπε να επιβληθεί στον Μακάριο ακόμη και με πραξικόπημα!

Υπενθυμίζουμε εν τάχει τα γεγονότα. Στο τέλος Ιουνίου του 1965, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου είναι σε τροχιά σύγκρουσης με το Παλάτι. Ο «γέρος της Δημοκρατίας» προωθεί την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΣ. Όμως ο στρατηγός Γεννηματάς- που έχει παίξει ενεργό ρόλο στη «βία και νοθεία» των εκλογών του 1961- είναι ο τοποτηρητής στο στράτευμα των Ανακτόρων που αντιδρούν.
Αντίθετος είναι και ο υπουργός Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς, επίσης άνθρωπος του Παλατιού. Ο Παπανδρέου επιμένει και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, ενώ στήνεται σκηνικό κρίσης.

Το δείπνο.

Μέσα σε αυτή την ταραγμένη ατμόσφαιρα, τέσσερις επώνυμοι Έλληνες κι ένας Αμερικανός διπλωμάτης δειπνούν μαζί.
Το ξέρουμε γιατί ο τελευταίος συνέταξε μνημόνιο για τη συνάντηση αυτή, με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1965, κι ένα αντίγραφο υποβάλλεται προς τον Ρίτσαρντ Μπάραμ, υπεύθυνο Ελληνικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Οικοδεσπότης στο τραπέζι είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργός Οικονομικών τότε της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το δείπνο γίνεται, άλλωστε, στο σπίτι του.
Συνδαιτυμόνες, πέραν του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι ο Πάνος Κόκκας, εκδότης της εφημερίδας «Ελευθερία», ο Γιάννης Τσουδερός, βουλευτής Κρήτης της Ένωσης Κέντρου και ο υποδιευθυντής του ΙΚΑ Νίκος Δεληπέτρος.

Η βραδιά είναι πλούσια σε εκμυστηρεύσεις και αποκαλύψεις. Η κουβέντα ξεκινά από τον στρατηγό Γεννηματά και μετά περνά στον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο έχει εμμονή ο Μητσοτάκης. Κάποια στιγμή αστειευόμενος λέει πως η καλύτερη ιδέα θα ήταν να τον στείλουν στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα απαξιωτικός εμφανίζεται ο Μητσοτάκης για τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Το Κυπριακό.
Ωμός είναι ο Μητσοτάκης και για το Κυπριακό. Τάσσεται υπέρ μιας ελληνο-τουρκικής συμβιβαστικής λύσης, και τοποθετείται υπέρ του σχεδίου Άτσεσον. Ο μυστακοφόρος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Άτσεσον είχε αναλάβει από τον τότε Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να εκπονήσει ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού. Ο Άτσεσον έριξε πρώτος το σπόρο της διχοτόμησης του νησιού, δίνοντας την Καρπασία και κάποιες άλλες περιοχές στους Τούρκους, με αντάλλαγμα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είχε δεχθεί το σχέδιο το καλοκαίρι του 1964, αν ο Ανδρέας δεν έκανε προσωπικό διάβημα στον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Μητσοτάκης καταλήγει ότι το σχέδιο μπορούσε και έπρεπε να επιβληθεί στον Μακάριο- που το απέρριψε - ακόμη και διά των όπλων.


Η κορύφωση της κρίσης.

Οι επόμενες δεκαπέντε μέρες θα είναι ταραγμένες. Ο υπουργός Άμυνας Γαρουφαλιάς παραιτείται, το Παλάτι αρνείται στον Γεώργιο Παπανδρέου το δικαίωμα αντικατάστασής του. Το αδιέξοδο δεν αίρεται ακόμη κι όταν ο Πρωθυπουργός προτείνει να γίνει ο ίδιος και υπουργός Άμυνας. Η πολιτική και Συνταγματική κρίση είναι γνωστή ως «Ιουλιανά».
Ακολουθεί η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και η «Αποστασία», στην οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα είναι αρνητικός πρωταγωνιστής σε έναν ρόλο που θα στιγματίσει την πολιτική του καριέρα.

Η κουβέντα της ελληνο-αμερικανικής παρέας για την Κύπρο δείχνει την μακρά επώαση της ιδέας ότι η αντίσταση του Μακαρίου μπορεί να καμφθεί μόνον με πραξικόπημα. Αυτό θα γίνει τον Ιούλιο του 1974 υποκινημένο από την χούντα Ιωαννίδη στην Αθήνα, ανοίγοντας την πόρτα στον τουρκικό Αττίλα.

Το «Υπόμνημα Συζήτησης» είναι, σύμφωνα με τη διαβάθμιση των διπλωματικών απορρήτων, «εμπιστευτικού χαρακτήρα- ομάδας 3». Υποβαθμίζεται ανά 12 χρόνια, αλλά δεν αποχαρακτηρίζεται αυτόματα. Θα χρειαστεί να περάσουν σαράντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να έρθει στη δημοσιότητα από «ΤΑ ΝΕΑ». Η ανάγνωσή του φωτίζει μια σκοτεινή πτυχή της νεώτερης πολιτικής Ιστορίας.


Ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει υποστηρικτής του σχεδίου Άτσεσον, που έριχνε τον σπόρο της διχοτόμησης της Κύπρου, και φέρεται να προτείνει ακόμη και πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου .
Το Υπόμνημα Συζήτησης Ημερομηνία: 28 Ιουνίου 1965 Θέμα: Πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα
Συμμετέχοντες: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργός Οικονομικών Πάνος Κόκκας: Ιδιοκτήτης- εκδότης της καθημερινής εφημερίδας «Ελευθερία» Γιάννης Τσουδερός: Βουλευτής Κρήτης του κόμματος Ένωσης Κέντρου Νίκος Δεληπέτρος: Υποδιευθυντής στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ)
Αντίγραφα προς: Richard W. Βarham, υπεύθυνο Ελληνικών Υποθέσεων, ΝΕΑ- Αμερικανική Πρεσβεία Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια δείπνου στο σπίτι του υπουργού Οικονομικών κ. Μητσοτάκη, υπήρξα μάρτυς ορισμένων από τις πολιτικές απόψεις των ισχυρών Κόκκα- Μητσοτάκη, μερίδας της Ένωσης Κέντρου. Ο Κόκκας, το πιο δυναμικό μέλος της ομάδας, υπερίσχυσε στη συζήτηση. Ο Μητσοτάκης με ήρεμο αλλά σθεναρό τρόπο επίσης πήρε ενεργό ρόλο στην κουβέντα, με τον Τσουδερό και τον Δεληπέτρο να συμμετέχουν κατά διαστήματα. Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο επικεφαλής στρατηγός των χερσαίων δυνάμεων Γεννηματάς, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός και η Κύπρος.
[..........]


Ανδρέας Παπανδρέου.

Μέλη της ομάδας προχώρησαν στο θέμα Ανδρέας Παπανδρέου, ειρωνευόμενοι το γεγονός ότι κουβαλούσε όπλο για αυτοπροστασία. Ο Κόκκας χαρακτήρισε τον Ανδρέα ως «κακό για την Ελλάδα» και δήλωσε ότι πρέπει να φύγει από τη χώρα. Κανένας δεν τον εμπιστεύεται. Όχι μόνο ασκεί κακή επιρροή προς τον πατέρα του, αλλά επίσης τον χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς. Ο Ανδρέας δεν ενδιαφέρεται για το κόμμα της Ένωσης Κέντρου· ελπίζει να σχηματίσει το δικό του κεντροαριστερό κόμμα. Αυτές οι απόψεις, ελέχθη ότι εκφράστηκαν σε έναν Γερμανό αξιωματούχο με τον οποίο είχε μια κουβέντα ο Ανδρέας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία τον προηγούμενο χειμώνα.
Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης τον καταστρεπτικό ρόλο του Ανδρέα στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
Πρότεινε αστειευόμενος να ανατεθεί στον Ανδρέα μια πρεσβευτική αποστολή, ίσως στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη ή στο Παρίσι, ώστε να φύγει από την Ελλάδα.


Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου.

Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι παρ΄ όλη την προχωρημένη ηλικία του, ο Πρωθυπουργός βλέπει τα πράγματα καθαρά και ενεργεί προσεκτικά.
Εν τούτοις έχει δύο σοβαρά ελαττώματα:
(1) είναι ηθικά ελαστικός· γεννήθηκε έτσι και (2) είναι δειλός, με παντελή έλλειψη θάρρους.
Ο Μητσοτάκης υπαινίχθηκε επίσης ότι ο Παπανδρέου είναι διπρόσωπος και έχει έλλειψη αποφασιστικότητας. Κανένας δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί· άλλα λέει στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα μάλλον λέει στον Βασιλέα.

Κύπρος.

Υποστηριζόμενος από τον Κόκκα, ο Μητσοτάκης εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το θέμα της Κύπρου: έδωσε έμφαση στη σημασία τής ελληνοτουρκικής συμβιβαστικής λύσης. Μια τέτοια λύση ήταν κοντά το περασμένο καλοκαίρι, όταν το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα σχετικά με το Σχέδιο Αcheson.
Ωστόσο, ο Ανδρέας πήγε ο ίδιος στον Πρωθυπουργό και «σαμποτάρισε» την απόφαση, χωρίς ουσιαστικά να δώσει έναν σαφή λόγο. Ο Ανδρέας συνεργάζεται με τον Μακάριο και τους αριστερούς.

Το Σχέδιο Αcheson είναι η καλύτερη λύση· είναι πολύ καλύτερη από την παραχώρηση ελληνικού εδάφους, που καμία ελληνική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να προτείνει. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποδοχή του Μακάριου για τη λύση τύπου Αcheson, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να επιβληθεί επί του Μακαρίου, με πραξικόπημα, αν χρειαστεί.

10 σχόλια:

VAD είπε...

Kαλημέρα,Ευα,πολύ θαρραλέα σε βλέπω,Μητσοτάκη στο μπλογκ;Και δε φοβάσαι τη γρουσουζιά;:)))

-Αποστασία,από τις σκοτεινότερες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας...

Eva Neocleous είπε...

Καλημέρα VaD,
η ανάρτηση με αφορμή το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Μητσοτάκη στην Αποστασία.Ο Ιούλιος παραπέμπει στα Ιουλιανά με τις γνωστές συνέπειες για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Αναφέρεται στο δημοσίευμα:
"Η κουβέντα της ελληνο-αμερικανικής παρέας για την Κύπρο δείχνει την μακρά επώαση της ιδέας ότι η αντίσταση του Μακαρίου μπορεί να καμφθεί μόνον με πραξικόπημα. Αυτό θα γίνει τον Ιούλιο του 1974 υποκινημένο από την χούντα Ιωαννίδη στην Αθήνα, ανοίγοντας την πόρτα στον τουρκικό Αττίλα."
Τραγικός ο Ιούλιος του ΄74 για την Κύπρο.Πραξικόπημα, εισβολή, προσφυγιά, νεκροί, αγνοούμενοι.

stalamatia είπε...

Εύα ο γκαντέμης κατηγορεί το Γέρο για αναποφάσιστο,ασταθή και ίσως και πολλά άλλα ,αυτόε σε τι είναι σταθερός ?στην προδοσία και στη γκαντεμιά?Αραγε εκτός που ήθελαν να φάνε τη μισή Κύπρο και το Παπανδρεϊκο ,να φάγανε και ντολμαδάκια της Μαρίκας?
Καλή ξεκούραση να έχεις τώρα με τις σχολικές διακοπές.

kyriakos είπε...

Ο Μητσοτάκης πίστευε και το δήλωσε δημόσια ότι απο την στιγμή που είχε χυθεί αίμα στη Κύπρο δεν θα μπορούσε ποτέ ξανά να υπάρξει συνύπαρξη. Πίστευε ότι η μόνη βιώσιμη λύση θα ήταν η διχοτόμησή Ο Μακάριος εθεωρείτο πρόβλημα τότε απο τον Μητσοτάκη διότι διακήρυττε ότι εξακολουθούσε να ήθελε ''Ενωση''. Ηθελε να βάλει κάποιο πιο μετριοπαθή πολιτικό στη θέση του.

ΟΜΩΣ

Τη χρονική στιγμή που είχε γίνει το πραξικόπημα δεν νομίζω να την ενέκρινε ο Μητσοτάκης

Διότι ο Μακάριος είχε πλέων αποκηρύξει δημόσια τον στόχο της ένωσης, ο κυπριακός Λαός ήταν μαζί του και εξέφρασε το όραμα του για κοινό κράτος με τους ΤΚ.
Οι θύλακες των ΤΚ είχαν ξεκινήσει σιγά σιγά να σπάνε και η κυπριακή δημοκρατία όδευε προς ανάσταση.

Η συνέχεια είναι γνωστή.


Αν κάποιοι έπρεπε να ανατραπούν στη κύπρο και να εξοριστούν ήταν τα στελέχη της ΕΟΚΑ Β
Αντί αυτού ακόμη και μετά το πραξικόπημα και την εισβολή παρέμειναν στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, άλλαξαν τα ρούχα τους, επηρεάζουν σήμερα παρασκηνιακά καταστάσεις και γαλουχεύουν ανενόχλητοι τη νεολαία.




Η ελληνική ιστορία είναι ... ΣΚΑΤΑ!
και μας βλέπω να βυθιζόμαστε ακόμη πιο βαθιά μέσα στο μέλλον.

Λεμέσια είπε...

Κυριάκος: "Διότι ο Μακάριος είχε πλέων αποκηρύξει δημόσια τον στόχο της ένωσης, ο κυπριακός Λαός ήταν μαζί του και εξέφρασε το όραμα του για κοινό κράτος με τους ΤΚ.
Οι θύλακες των ΤΚ είχαν ξεκινήσει σιγά σιγά να σπάνε και η κυπριακή δημοκρατία όδευε προς ανάσταση."

Κυριάκο, η ε/κ ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργούσε παράνομα εναντίον των Τ/Κ μέχρι και το 1974. Ποτέ δεν όδευε προς ανάσταση το ενιαίο κράτος.

Διάβασε λίγο πιο κάτω...

http://archive.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=14.02.2009,id=75254820

kyriakos είπε...

Το λινκ που μου έδωσες είναι νεκρό.

Μπορείς να το αναστήσεις;

Πάντως για να σε προλάβω..
μεμονωμένα περιστατικά βίας σίγουρα υπήρχαν (απο τη στιγμή που υπήρχαν και άτομα ακόμη που ήθελαν πραξικόπημα) απλά είχα την εντύπωση ότι δεν ήταν τόσο τραγικά όσο τα γεγονότα 60-64. Λόγο του ότι μεσολάβησε και ο βομβαρδισμός της Τυλληρίας και η πρώτη εισβολή η οποία ακυρώθηκε μετά απο Αμερικανική παρεμβαση.

Αυτά τα περιστατικά είχαν διαχωρίσει κάπως τους Ελληναράδες που είχαν μια στάλαματιά μυαλό κουκούτσι απο αυτούς που δεν είχαν..
Κάποιοι σταμάτησαν τις βιεοπραγίες και κάποιοι ΤΚ μπόρεσαν ξανά να βρουν δουλειά.

Εχω την εντύπωση όμως ότι ουδέποτε η Κυπριακή κυβέρνηση μίλησε για αποκατάσταση των λειλατιμένων περιουσιών των ΤΚ

Λεμέσια είπε...

Κυριάκο,
σε μένα ανοίγει ο σύνδεσμος, αλλά
έψαξα και το βρήκα κι εδώ:

www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=3287&-V=history

(Τίτλος: "50 χρόνια από τη Ζυρίχη", Ελευθεροτυπία, 14.02.2009)

Δεν αμφισβητώ, ότι ίσως υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις καλών σχέσεων μέσα στο κλίμα έχθρας της εποχής, αλλά ήταν σίγουρα πολύ μεμονωμένες. Κράτος και παρακράτος προωθούσαν χέρι με χέρι και μαζικά την ένωση (οι τ/κ τη διχοτόμηση) και γενικά τη διχόνοια ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Κατ' εμένα η ε/κ ηγεσία φέρει όμως, μεγαλύτερη ευθύνη από την τ/κ, γιατί όντας η συντριπτική πλειοψηφία και μονοπωλώντας την εξουσία ήδη από το 1963, δεν επεδίωξε καμία συμφιλίωση κι εξομάλυνση της κατάστασης. Περίμεναν απλώς να παραιτηθούν οι τ/κ από τα δικαιώματα τους και να εξαφανιστούν ως διά μαγείας! (Μερικοί εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ελπίζουν σ' αυτό το "όραμα"...)

Eva Neocleous είπε...

Σταλαματιά,
με τα νέα αυτά στοιχεία αποκαλύπτεται ο ρόλος του Μητσοτάκη στην Αποστασία.Όχι πως δεν ήταν γνωστός βέβαια.
...ευχαριστώ για τις ευχές.
Καλά να περνάς κι εσύ!

Κυριάκο και Λεμέσια,
ενδιαφέρουσα η συζήτηση που ανοίξατε με αφορμή το ρεπορτάζ των Νέων.
Πολύ σύντομα και θα επανέλθω αργότερα:
- H απόρρητη έκθεση αναφέρεται στο 1965.Είναι όμως για μας αναπόφευκτα συνδεδεμένη εκείνη η περίοδος με το Πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή.
- ΕΟΚΑ Β΄τότε δεν υπάρχει Κυριάκο.Ιδρύεται όταν επιστρέφει μυστικά ο Γρίβας από την Αθήνα στην Κύπρο(τέλη Αυγ. του 1971).
Από τον Ιαν του 1968 υιοθετείται από τον Μακάριο η "γραμμή του εφικτού" που σήμαινε οριστική εγκατάλειψη της γραμμής της Ένωσης και εμμονή στην ανεξαρτησία.
- Λειτουργεί ο σύνδεσμος που δίνει η Λεμέσια Κυριάκο.Το κείμενο του Δρουσιώτη μπορείς να το βρεις και στην ιστοσελίδα του.

kyriakos είπε...

Τοο little too late,,,

Κορυφαίο..

Ποιός λέτε να πεθάνει πρώτος ο Ντεχτάς ή ο Λυσσαρίδης;

kyriakos είπε...

Πάντως πρέπει να καταλάβετε ότι για διαφορετικό πραξικόπημα μιλούσε ο Μητσοτάκης και διαφορετικό ο Ιωαννήδης.

Ο Μητσοτάκης ήθελε να βάλει στη θέση του Μακάριου κανονικό πολιτικό (Ι. Κληρίδη)

Ο Ιωαννήδης ήθελε να ρίξει τον Μακάριο διότι δεν προώθησε ως ήθελε το σχέδιο εθνοκάθαρσης που του είχε προτείνει παλαιότερα. Επιπλέον επειδή είχε εγκαταλείψει δημόσια την πολιτική του ιδεατού ασπαζόμενος αυτή του εφικτού.


όπως και να έχει..
Το μέγα λάθος του μακαρίου ήταν οι πολιτικοί του ακροβατισμοί.