24 Ιουλ 2009

Συμπαράσταση στον Γιώργο Κόκκινο.Υπογραφές

Σαν σήμερα,στις 24 Ιουλίου του 1974, η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα.Η Χούντα των Συνταγματαρχών κατέρρευσε κάτω από το βάρος της προδοσίας που συντελέστηκε στην Κύπρο.
Πέρασαν 35 χρόνια από τότε που το "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών" πέρασε ανεπιστρεπτί.
Κι όμως σ΄αυτή τη χώρα δυστυχώς και σήμερα γίνονται προσπάθειες να φιμωθούν οι ακαδημαϊκές ελευθερίες.
Δείτε μια ακόμα ανακοίνωση συμπαράστασης στον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας Γ. Κόκκινο και υπογράψτε, αν συμφωνείτε στο http://www.petitiononline.com/KOKKINOS/petition.html


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ Γ.ΚΟΚΚΙΝΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Κατά της προκλητικής προσπάθειας να φιμωθούν οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και να σπιλωθούν η προσωπικότητα και το ήθος του πανεπιστημιακού καθηγητή Γ. Κόκκινου

Ύστερα από τα δύο συνεχόμενα δημοσιεύματα της κυριακάτικης εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα" στις 5 και 12 Ιουλίου 2009, που στρέφονται με απαράδεκτο και υβριστικό τρόπο κατά του κ. Γ. Κόκκινου, αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, οι υπογράφοντες, φίλοι, συνεργάτες, συνάδελφοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες με δημοκρατικές ευαισθησίες που υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης, αισθανόμαστε την ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε και να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον κ. Γ. Κόκκινο.


Γι’ αυτό το λόγο δηλώνουμε τα εξής:


Α) Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας την υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης, που είναι κατοχυρωμένη δημοκρατική κι επιστημονική αξία από το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομολογία όλων των Δικαστηρίων.


Β) Πιστεύουμε ότι οι επιστημονικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις βρίσκουν την έκφρασή τους μέσα από το διάλογο και τη γόνιμη αντιπαράθεση και όχι μέσα από λιβελλογραφήματα, ψευδείς κατασκευές περί εθνικών συνωμοσιών και απόπειρες εκφοβισμού που θυμίζουν άλλες εποχές.


Γ) Κατακρίνουμε ως απαράδεκτη την πρακτική της παραποίησης των απόψεων του κ. Γ. Κόκκινου και την παρουσίαση της προσωπικής άποψης και ερμηνείας του δημοσιογράφου ως αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας. Πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας, όπως: «οι παραχαράκτες της ιστορίας», «το ανθελληνικό παραλήρημα του καθηγητή Γ. Κόκκινου», ο Γ. Κόκκινος «κατηγορεί τη συγγραφέα του ανιστόρητου βιβλίου της Στ΄ Δημοτικού ως υπερβολικά εθνικίστρια» κ.ά. αποτελούν χαρακτηρισμούς που δεν προκύπτουν από τα παραθέματα που ο ίδιος ο δημοσιογράφος παραθέτει(!) και που υποτίθεται ότι είπε ή έγραψε ο κ. Γ. Κόκκινος.


Δ) Καταδικάζουμε την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων σε ζητήματα πανεπιστημιακής έρευνας, που εκδηλώθηκε με ερώτηση βουλευτή του ΛΑΟΣ στη Βουλή μετά το δημοσίευμα του «Θέματος» και με απειλητικές δηλώσεις άλλου βουλευτή του ίδιου πολιτικού χώρου σε τηλεοπτικούς σταθμούς για ποινές απόλυσης (και άλλα φαιδρά που θύμιζαν "ιδιώνυμο", αλλά αυτή τη φορά ‘όχι ως τραγωδία αλλά ως φαρσοκωμωδία’). Θεωρούμε την κομματική αυτή ανάμειξη ως προσπάθεια λαϊκιστικού αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με ψηφοθηρικούς στόχους που συντηρούν το ιδεολόγημα του «εθνικού κινδύνου». Σε αυτό το στόχο τους οι συγκεκριμένοι πολιτικοί βρίσκουν συμμάχους δημοσιογράφους, γιατί το θέμα αυτό δυστυχώς «πουλάει». Όμως, η ψηφοθηρική πολιτική και οι δημοσιογραφικές σκοπιμότητες καμία σχέση δεν έχουν με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την επιστημονική έρευνα.


E) Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν θέλουμε να αποτελέσουν αντικείμενο παρανόησης ή παραποίησης οι θέσεις μας και να πιστέψει κάποιος ότι δεν έχει το δικαίωμα άποψης ο μη ειδικός σε θέματα Ιστορίας. Αντίθετα, δηλώνουμε ότι για επίμαχα θέματα θα πρέπει να ανοίξει πλατύς διάλογος από όλες τις πλευρές, με όλες τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, όπου θα έχουν δικαίωμα έκφρασης όλοι, χωρίς κοινωνικούς ή μορφωτικούς αποκλεισμούς. Θεωρούμε πολύ εποικοδομητικό αυτό το διάλογο για δύο λόγους :


αφενός μεν θα επαναπροσδιοριστεί τι είναι εθνικό και τι δεν είναι (αλήθεια, έχει αναρωτηθεί ο αρθρογράφος που έκανε το "ρεπορτάζ" στο «Πρώτο Θέμα» ποιος καθορίζει κάθε φορά τι είναι εθνικό και τι αντεθνικό;), εφόσον έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι χαλεποί καιροί των εθνοκάπηλων και η χώρα μας αποτελεί ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος, και αφετέρου θα αξιοποιήσουμε ως διαρκές εθνικό παρόν και ζωντανή ελληνική παράδοση τον αγωνιστικό συνταγματισμό για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες και όχι το παρελθόν του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και της «συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις»


Στ) Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή μας προς τον κ. Γ. Κόκκινο, όπως και προς κάθε πολίτη που υφίσταται ψυχολογική βία, επειδή διατυπώνει προφορικά ή γραπτά τις απόψεις του, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και "κοινός τόπος" για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αν αυτές δεν είναι αρεστές σε κάποιους, αυτοί, βεβαίως, έχουν κάθε δικαίωμα να αντιπαραθέσουν τις δικές τους. Νομίζουμε, όμως, ότι είναι ανέντιμο να υποκαθίστανται τα επιχειρήματα από κατασκευασμένα ψεύδη, σπίλωση του εκπαιδευτικού έργου και του ήθους του κ. Γ. Κόκκινου και αφελείς αλλά εξοργιστικές απειλές.


Ζ) Καλούμε κάθε πολίτη με δημοκρατικές ευαισθησίες να αντιταχθεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις και να υπογράψει τη διαμαρτυρία μας. Ιδιαίτερη έκκληση κάνουμε σε επώνυμους πνευματικούς ανθρώπους, των οποίων η φωνή έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τη δική μας, να αντιδράσουν, με όποιο τρόπο θεωρούν πρόσφορο, στην απόπειρα κατασκευής ανθελληνικής υστερίας, εκφοβισμού και φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης.


Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μεμονωμένα πρόσωπα, αφορά όλους μας. Και γι’ αυτό η απουσία παρέμβασης σημαίνει έλλειψη συλλογικότητας και η έλλειψη συλλογικότητας έλλειμμα Δημοκρατίας.


Ομάδα Εκπαιδευτικών

Αθήνα 18/7/2009.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Στο: http://www.petitiononline.com/KOKKINOS/petition.html
Πηγή:alfavita

13 σχόλια:

rose είπε...

σε ευχαριστώ

Αμαδρυάς είπε...

Πόσο πίσω είναι ακόμη η εποχή μας από την πραγματική ελευθερία ιδεών!

Τα διάφορα κέντρα εξουσίας και αυτοί που τα εξυπηρετούν-"ανεξάρτητοι" δημοσιογράφοι"- θέλουν να ελέγχουν και τη σκέψη και το επιστημονικό εργο των Ακαδημαϊκών, των εκπαιδευτικών και όλων όσων έχουν σχέση με τις ιδέες!

Ε, η χούντα δεν είχε παύσει καθηγητές ,δεν είχε διορίσει φοιτητικές επιτροπές-καταργώντας τα εκλεγμένα φοιτητικά συμβούλια, για να επιτηρεί καλύτερα τους καθηγητές στις αίθουσες;

Για να μην πάμε πιο πίσω στο ναζισμό που εξόντωσε ανθρώπους, έκαψε βιβλία, γιατί ήταν εχθροί του έθνους.

Για να μην πάμε ακόμη πιο πίσω ,όπου φυσιολογικά μας πάνε τέτοιες πρακτικές,στο Μεσαίωνα,όπου και μια απαγγελία ποιημάτων απ΄τον καθηγητή στους φοιτητές του, συνεπαγόταν τη σύλληψη όλων και την καταδίκη απ την Ιερά Εξέταση!

Και απ το ρόλο κομμάτων τύπου ΛΑΟΣ-που παρεμπιπτόντως διαθέτει αδελφό κόμμα και στην Κύπρο, όπως ο Ηγέτης του διατείνεται και εσχάτως μας εξαγγέλλουν οι συνεργάτες του την πρόθεση έναρξης δράσης και στην Κύπρο- ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας:

Πόσο επικίνδυνος για την ελευθερία των ιδεών και των ανθρώπων είναι ο εθνικισμός-ρατσισμός . Στο όνομα της ελευθερίας θέλουν να ελέγξουν τα μυαλά των ανθρώπων, να γυρίσουν τη διακίνηση των ιδεών αιώνες σκέψης πίσω.

Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλει να ταχθεί εναντίον τέτοιων πρακτικών!
Ντροπή για κάθε έναν που θα ανεχθεί, οι καθηγητές και οι επιστήμονες να γίνουν φερέφωνα πολιτικών, δημοσιογράφων, κέντρων πάσης φύσεως εξουσίας!

Όχι στην επίθεση κατά του Κόκκινου!

ΟΛΟΙ να υπογράψουμε το κείμενο υπογραφών!

Ανώνυμος είπε...

Ζω για τη μέρα που θα δω συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΛΑ.Ο.Σ και τον Άδωνη Γεωργιάδη υπουργό δημοσίας τάξης! Ε ρε γλέντια που θα γίνουν!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κυρία μου αντί να καταπιάνεσαι κάθε μέρα με αυτόν τον καθηγητή, ασχολήσου καλύτερα με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της Κυβέρνησης Χριστόφια που είναι αυτή που πραγματικά επιβάλει την φίμωση της αντίθετης άποψης!

Meropi είπε...

Εύα μου,
επειδή δεν ξέρω το θέμα, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη, προς το παρόν, ούτε υπέρ του Κόκκινου, αλλά ούτε και εναντίον του. Θα διαβάσω τα δημοσιεύματα και θα επανέλθω αν διαμορφώσω γνώμη.

Eva Neocleous είπε...

rose,
να΄σαι καλά.

Αμαδρυάς,
δεν έχω τίποτε παραπάνω να προσθέσω!
Η αδιαφορία αυτή τη φορά θα είναι συνενοχή.

Ανώνυμε(1)
!!!

Ανώνυμε(2)
ανώνυμε κύριε δε θα μου υποδείξετε εσείς με τι θα καταπιαστώ στις αναρτήσεις μου.
Προφανώς δεν ζείτε στην Κύπρο και δεν ενημερώνεστε επαρκώς.Αυτά σας είπαν για την κυβέρνηση Χριστόφια;

Μερόπη,
έχεις απόλυτο δίκιο Μερόπη μου.Έχω σε προηγούμενες πρόσφατες αναρτήσεις μου ασχοληθεί με το θέμα αυτό.Τις σχετικές ανακοινώσεις μπορείς να τις βρεις και στην alfavita και σε μερίδα του τύπου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εκεί για να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση Χριστόφια έχει καταφέρει στον 1 και κάτι χρόνο εξουσίας της να καταπατήσει βασικά πολιτικά δικαιώματα!Κάθε φιλελεύθερος κύπριος πρέπει να αντιδράσει!

Αμαδρυάς είπε...

Ανώνυμε,

Πόσο, μα πόσο όμορφο το όνειρό σου για κυβέρνηση Ν.Δ και ΛΑΟΣ! Και προπάντων με υπουργό παιδείας και πολιτισμού τον Γεωργιάδη...Μήπως ονειρεύεσαι και καμιά Γυάρο, κάναν Άη Στράτη για τύπους σαν τον θρασύ καθηγητή Κόκκινο, που τόλμησε να αναλύσει το φαινόμενο του εθνικισμού;

Ευτυχώς που αυτά τα διεστραμμένα όνειρά σου δεν τα συμμερίζεται ο ελληνικός λαός.Η γενιά που έζησε τους φασισμούς στην Ελλάδα δεν εξέλιπε και άφησε και γερές καταβολές δημοκρατικές στις νεότερες γενιές.

Είναι αστείο απ τη μια να ονειρεύεσαι λογοκρισίες και διώξεις πνευματικών ανθρώπων και των ιδεών τους και απ την άλλη να μιλάς για φίμωση και καταπάτηση βασικών πολιτικών δικαιωμάτων!

Για την πολιτική Χριστόφια,μην μπεις στον κόπο να ασχοληθείς ο ίδιος, υπάρχουν τόσοι και τόσοι εργολάβοι στα μπλογκς εδώ και στα ΜΜΕ που βλέπω σ έχουν ενημερώσει.. σφαιρικά...Τόχεις αναλύσει κιόλας το ζήτημα!

Το λάθος της κυβέρνησης αυτής ξέρεις ποιο είναι; Που δεν ξεκίνησε σε βάθος ανάλυση για τη διαπλοκή των διάφορων με την -μάλλον προσφιλή σου -Χρυσή Αυγή και τις χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις από εκκλησιαστικούς,παραεκκλησιαστικούς και Αγιορείτικους κύκλους..

Όσο για τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα, άντε πες τα στη δεξιά στην Ελλάδα με τα λαμπρά έργα και ημέρες. Με τις εν ψυχρώ δολοφονίες παιδιών απ΄τους μπάτσους .Με τα ΜΑΤ που τα είδαμε και,τα θαυμάσαμε να δέρνουν παιδιά και φρίξαμε.

Με τις διώξεις καθηγητών που τόλμησαν να μιλήσουν για το φασισμό στην τάξη τους.

Άντε πες τα και στη Χρυσή Αυγή και στο ΛΑΟΣ με τα οργανωμένα πογκρόμ κατά των μεταναστών. Άγιος Παντελεήμονας, σου λέει κάτι;

Άσε ανώνυμε,ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Χριστόφια ωχριά...Είναι τόσο μεγάλος, που μπορούν να τον λένε και μειοδότη σε συγκεντρώσεις, σε πολιτικούς λόγους και λογύδρια, σε φυλλάδες τους.. Και να συμμετέχουν και στην κυβέρνησή του!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι τόσο ενοχλημένος από την επιστροφή της νομιμότητας και την κατάρρευση του αριστερισμού στην Ελλάδα.

Τσάι κατ συμπάθιο!

Αμαδρυάς είπε...

Υπάρχει πρόβλημα κατανόησης!Η προκατάληψη δεν είναι καλός σύμβουλος, Ανώνυμε.

Για τους φασισμούς και τα σύγχρονα φαινόμενά του σου μίλησα, για κατάρρευση του "Αριστερισμού"(!)

Τίποτα περί της ουσίας.Ίδιον όσων τους αναθρέφει η εμπάθεια και το μίσος κατά των φορέων άλλων ιδεών.

Ανώνυμος είπε...

Οι αριστερές ιδέες έχουν καταρρεύσει παντού. ώρα να γίνει το ίδιο και στην Κύπρο με την απόσυρση του ΑΚΕΛ!

Α είπε...

Εξακολουθείς να μην αναφέρεις ούτε ένα επιχείρημα σε όσα παρατέθηκαν!

Δεν τοποθετείσαι για την πολιτική της δεξιάς στην Ελλάδα, έχεις μια αστήρικτη εμπάθεια κατά της Αριστεράς,έχεις κηρύξει και το θάνατο των ιδεών της ,σε μια εποχή όπου η ιδεολογική βάση του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που η δεξιά υποστηρίζει-ο νεοφιλελευθερισμός- περνά τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του,και καλείς σε "απόσυρση του ΑΚΕΛ". {Ξεχνάς πως δεξιές κυβερνήσεις διαφεντεύουν στον αγγελικά πλασμένο πλανήτη που υποφέρει από χίλια δυο προβήματα;}

Αυτό, άσε να το αποφασίσει ο Κυπριακός λαός. Αυτός κυβερνήθηκε τόσα χρόνια απ τη δεξιά και απ΄το παρακράτος που αυτή εξέθρεψε, και οδήγησε σε μια κατάρρευση της Κυπριακή Δημοκρατίας το 63, σε ένα φασιστικό πραξικόπημα το 74 και σε μια εισβολή-διχοτόμηση ακολούθως.

Ε, είπαμε να δοκιμάσουμε και την Αριστερά. Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε. Ή η δεξιά παθαίνει υστερία, όταν χάσει μια εκλογική αναμέτρηση, στα πλαίσια της δημοκρατίας, που κατά τ΄άλλα δοξάζει δήθεν.
Εκτός αν με την "απόσυρση" εννοείς πως δε θα σε ενοχλούσε αν ξεμπερδεύαμε με μια ολίγον...βίαιη απόσυρση.

Αυτά, και αν ακολουθήσουν επιχειρήματα, τότε μόνο αξίζει να κάνει κανείς αυτή τη συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Η δεξιά στην Ρλλάδα δεν παρακολουθεί πολίτες, ούτε διώκει [πολιτικές ιδέες όπως το ΑΚΕΛ! Απλά αντιμετώπισε στο κέντρο της Αθήνας εξτρεμιστές διαδηλωτές.