27 Νοε 2008

Βραβεία Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης




Ανόμοιες ταινίες με διαφορά στήθους
Πρώτο βραβείο στο «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά και δεύτερο στους «Σκλάβους στα δεσμά τους»
Της Μαρίας Κατσουνάκη

Δύο από τις 22 ταινίες μυθοπλασίες που συμμετείχαν στα φετινά Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία μοιράστηκαν το σύνολο των διακρίσεων: το «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά (6) και οι «Σκλάβοι στα δεσμά τους» του Τώνη Λυκουρέση (10). Είναι εντυπωσιακό πώς μια τόσο ανομοιογενής επιτροπή στοιχήθηκε σε δύο παραγωγές, εκ των οποίων η πρώτη μπορεί να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη, η δεύτερη όμως είναι μια θαμπή, αδιάφορη, παρελθούσας τηλεοπτικής λογικής ταινία εποχής που σάρωσε σε όλες τις κατηγορίες. Και μάλιστα η απόσταση που τις χώρισε είναι μία μόνον ψήφος! Το «Without» ήρθε πρώτο με 98 ψήφους και οι «Σκλάβοι στα δεσμά τους» δεύτερη με 97.
Οι αναταράξεις αυτής της ανισότητας αποτυπώνονται και στην επιστολή - διαμαρτυρία του τρίτου, κατά σειρά, βραβευμένου σκηνοθέτη Παναγιώτη Καρκανεβάτου («Καλά κρυμμένα μυστικά: Αθανασία»), ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον Τύπο: «Είμαι ευτυχής που μια επιτροπή ανθρώπων ξένων προς τον ελληνικό κινηματογραφικό μικρόκοσμο μας απένειμε ομόφωνα το βραβείο της FIPRESCI (σ.σ. Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου). Ευχαριστούμε για το 3ο Κρατικό Βραβείο, αλλά διά της απουσίας μου δηλώνω έμπρακτα την αντίρρησή μου γι’ αυτήν την απολύτως “παρωχημένη” διαδικασία και πιστεύω ότι τώρα είναι καιρός -αύριο αν είναι δυνατόν- να αλλάξει».
Η επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η διαδικασία και ο τρόπος απονομής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια. Η τραυματισμένη αξιοπιστία του θεσμού δεν φαίνεται, όμως, να συγκινεί τους αρμόδιους υπουργούς, αφού όλοι υπόσχονται, αλλά κανείς δεν τολμά.

Μέσα στη γενική δυσθυμία, τις διαμαρτυρίες και τους ψιθύρους, υποβαθμίζεται άδικα και η χαρά μιας διάκρισης σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, που η ταινία του συγκέντρωσε τις πιο επαινετικές κρίσεις: ο Αλέξανδρος Αβρανάς με την εικαστική ματιά, τη βιντεοαρτίστικη οπτική και την τολμηρή διάθεση, έκανε τη διαφορά.
Μεγάλος αδικημένος, ένας άλλος πρωτοεμφανιζόμενος, με παράδοξο βλέμμα και προχωρημένη αισθητική, ο Αλέξης Αλεξίου, που με την «Ιστορία 52» δεν έφτασε ούτε σε απόσταση ανάσας από τις βραβεύσεις.
Για τα ντοκιμαντέρ μόνο καλά λόγια ακούστηκαν φέτος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι Ελληνες κριτικοί (ΠΕΚΚ) έδωσαν το βραβείο τους σε ντοκιμαντέρ: «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στ. Χαραλαμπόπουλου. Μια δημιουργική συνάντηση της λογοτεχνίας με το σινεμά.

Πηγή:Καθημερινή,25/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: