18 Μαρ 2011

"Ωραίε μου Αρχάγγελε γεια σου".Μνήμη Οδυσσέα Ελύτη...

Πηγή:Εθνικό Κέντρο Βιβλίου 
 Σαν σήμερα,πριν από 15 χρόνια, έφυγε ο μεγάλος μας Ποιητής.Πώς θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε τη μέρα τούτη.
Ειδικά φέτος που γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του και ολόκληρος ο Ελληνισμός τιμά τον νομπελίστα ποιητή!
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε αναφορά στον Οδυσσέα Ελύτη κι ούτε κρύβουμε την ιδιαίτερη αδυναμία μας στην ποίησή του."Δύο του Νοεμβρίου ξημερώματα"με αφορμή την επέτειο γέννησής του,"Οδυσσέας Ελύτης,14 χρόνια από το θάνατό του","Οδ.Ελύτης,30 χρόνια μετά την αναγγελία της βράβευσής του".
************
Λακωνικόν


 ***********
"Να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε το έργο του",από την ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου(ΕΚΕΒΙ),όπου υπάρχει πλούσιο υλικό για τον ποιητή και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Εκτενής αναφορά σε όλες τις εκδηλώσεις στο άρθρο που ακολουθεί:
Τα άπαντα για τον Ελύτη
Του Μανώλη Πιµπλή
 Πηγή:Τα Νέα, 17/2/ 2011
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, µε τη συνεργασία της οποίας οργανώνονται οι εκδηλώσεις για τον Οδυσσέα Ελύτη, µε την ποιήτρια Κική Δηµουλά στην οποία απονεµήθηκε πριν από λίγες µέρες το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας
Διεθνές συνέδριο, έκθεση ζωγραφικής, νέες εκδόσεις, ηµερίδα, συζητήσεις, µια νέα ιστοσελίδα αλλά και τα θυρανοίξια µιας µικρής εκκλησίας στη Σίκινο περιλαµβάνουν οι εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του νοµπελίστα ποιητή.

Στις 2 Νοεµβρίου συµπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία µε την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, οργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγµατοποιηθεί (21 Οκτωβρίου και 1 Νοεµβρίου) διεθνές συνέδριο µε θέµα: «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα».

Οι συµµετοχές πολλές: Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μπαµπινιώτης, Μαρίνα Λαµπράκη - Πλάκα, ∆ηµήτρης Μαρωνίτης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Πάολα Μαρία Μινούτσι, Ντέιβιντ Κόνολι, Τζέφρι Κάρσον, Μιχάλης Λειβαδιώτης, Αρης Μπερλής, ∆ηµήτρης Νανόπουλος, Κική ∆ηµουλά, Γιώργος Κουρουπός, Χρόνης Μπότσογλου, Θανάσης Τζαβάρας.

Στις 2 και 3 Νοεµβρίου θα ακολουθήσουν, πάντα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα πρόγραµµα ποίησηςκαι µουσικής που περιλαµβάνει µία πρωτότυπη µουσική σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού για δύο τραγουδιστές (Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα), πιάνο (Θανάσης Αποστολόπουλος) και τρίο εγχόρδων, και µε παράλληλη απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

«Επειδή η µελοποίηση του "Αξιον Εστί" από τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν κορυφαίο έργο, κι επειδή υπάρχουν και άλλα τραγούδια που γράφτηκαν πάνω στην ποίησή του, πολλοί νοµίζουν ότι ο Ελύτης είναι εύκολα µελοποιήσιµος», λέει ο Γιώργος Κουρουπός. «Πρόκειται για παρανόηση. Το µεγαλύτερο µέρος του έργου του είναι πολύ δύσκολο να µελοποιηθεί, όχι µόνο γιατί είναι σε ελεύθερο στίχο, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλαπλά νοήµατα και πολυεπίπεδες συνδέσεις ανάµεσα στους στίχους».

Τέσσερις εκδόσεις και µια µεγάλη έκθεση ανακοίνωσε εξάλλου η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, επιµελήτρια του έργου του νοµπελίστα ποιητή. «Ο κόσµος του Οδυσσέα Ελύτη» είναι ο τίτλος της µεγάλης έκθεσης ζωγραφικής που θα παρουσιάσει το Ίδρυµα Θεοχαράκη στα τέλη Σεπτεµβρίου. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωµένη έκθεση των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη, τουλάχιστον στην Αθήνα. «Το σύνολο των έργων του Ελύτη θα εκτεθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του ιδρύµατος», είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του, Βασίλης Θεοχαράκης.

Στις νέες εκδόσεις περιλαµβάνονται: ένα λεύκωµα - σύνοψη της σκέψης και αισθητικής του Ελύτη µε τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ναυτίλος του αιώνος» (εκδ. Ίκαρος, έρευνα, επιµέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου). Το βιβλίο αναλύει τη σχέση του ποιητή µε τη γενιά του ‘30 και µε κυρίαρχα ρεύµατα της εποχής του (κυβισµός, υπερρεαλισµός), ενώ περιλαµβάνει χρονολόγιο 80 σελίδων, αποσπάσµατα κριτικών, φωτογραφικό και εικαστικό υλικό. Επίσης, από τον Ίκαρο θα εκδοθούν τα πρακτικά του συνεδρίου που πραγµατοποιήθηκε στο Πανεπιστήµιο «Sapienza» της Ρώµης το 2006, βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη στα ιταλικά µε τη φροντίδα της πανεπιστηµιακού Πάολα Μινούτσι.

∆ύο ακόµα εκδόσεις θα πραγµατοποιηθούν από τις εκδόσεις Ύψιλον: Η µία λέγεται «Συν τοις άλλοις» και περιέχει 37 σηµαντικές συνεντεύξεις του Ελύτη από το 1942 µέχρι το 1992. Η δεύτερη λέγεται «Με το λύχνο του άστρου» και είναι µικρή ανθολογία ποιηµάτων και µελοποιήσεων. «∆ιπλή χαρά» τη χαρακτηρίζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου καθώς περιλαµβάνει και CD µε µουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Κουρουπού, βασισµένων στον λόγο του Ελύτη.

Το καλοκαίρι θα πραγµατοποιηθούν τα θυρανοίξια µιας µικρής εκκλησίας στη Σίκινο – τη σχεδίασε ο Αλέξανδρος Σαµαράς – αφιέρωµα του ίδιου του Οδυσσέα Ελύτη (είχε µιλήσει γι’ αυτό στην Ιουλίτα και την αδελφή της) στην Παναγία την Παντοχαρά.

    Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σύντοµα σε λειτουργία επίσηµη ιστοσελίδα για τον ποιητή


Και στην Παγκόσµια Ηµέρα Ποίησης

Σηµαντικό αριθµό εκδηλώσεων για τον Οδυσσέα Ελύτη ανακοίνωσε και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, στίχοι του ποιητή θα αναρτηθούν στα Μέσα Μεταφοράς, αναγνώσεις και συζητήσεις θα πραγµατοποιηθούν σε βιβλιοπωλεία. Στο πλαίσιο της ∆ιεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα οργανωθεί, στις 7 Μαΐου, στρογγυλό τραπέζι µε θέµα «Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση», ενώ θα υπάρχει και ειδικό περίπτερο µε υλικό για τη ζωή και το έργο του. Τον Οκτώβριο στην «Τεχνόπολι» θα οργανωθεί ηµερίδα για τον Ελύτη µε ποιητές από τις νεότερες γενιές, ενώ θα υπάρχει και Κινητή Έκθεση µε 16 ταµπλό, εξώφυλλα, φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό. Το ΕΚΕΒΙ θα στηρίξει επίσης εκδηλώσεις για τον Ελύτη στο εξωτερικό.

5 σχόλια:

VAD είπε...

Ὁ μικρὸς Ναυτίλος

Ὅτι μπόρεσα ν΄ ἀποχτήσω μία ζωὴ ἀπὸ πράξεις ὁρατὲς γιὰ ὅλους, ἑπομένως νὰ κερδίσω τὴν ἴδια μου διαφάνεια, τὸ χρωστῶ σ΄ ἕνα εἶδος εἰδικοῦ θάρρους ποὺ μοῦ ῾δωκεν ἡ Ποίηση: νὰ γίνομαι ἄνεμος γιὰ τὸ χαρταετὸ καὶ χαρταετὸς γιὰ τὸν ἄνεμο, ἀκόμη καὶ ὅταν οὐρανὸς δὲν ὑπάρχει.

Δὲν παίζω μὲ τὰ λόγια. Μιλῶ γιὰ τὴν κίνηση ποὺ ἀνακαλύπτει κανεὶς νὰ σημειώνεται μέσα στὴ «στιγμή» ὅταν καταφέρει νὰ τὴν ἀνοίξει καὶ νὰ τῆς δώσει διάρκεια. Ὁπόταν, πραγματικά, καὶ ἡ Θλίψις γίνεται Χάρις καὶ ἡ Χάρις Ἄγγελος· ἡ Εὐτυχία Μοναχὴ καὶ ἡ Μοναχὴ Εὐτυχία.

μὲ λευκές, μακριὲς πτυχὲς πάνω ἀπὸ τὸ κενὸ ἕνα κενὸ γεμάτο σταγόνες πουλιῶν, αὖρες βασιλικοῦ καὶ συριγμοὺς ὑπόκωφου Παραδείσου.

-Μικρη συνεισφορά μου στο ωραιο αφιέρωμα σου...

Καλο Σαββατοκύριακο,Εύα...

Διονύσης Μάνεσης είπε...

rΠραγματικά πολλές οι εκδηλώσεις. Ανοίγουν πολλές πόρτες για το ποιητικό του σύμπαν.
Και δε θα έλεγα ποτέ ότι αυτά είναι εκτός εποχής, μια και η κρίση δημιουργεί τεράστια ατομικά, οικογενειακά, κοινωνικά προβλήματα. Ίσα ίσα. Αντίδοτα προσφέρει η ποίηση. "Ακόμη κι όταν ουρανός δεν υπάρχει", που λέει κι ο μικρός ναυτίλος που μας πρόσφερε ο/η VAD.
Φιλιά.

Phivos Nicolaides είπε...

Διαχρονική ποίηση κορυφαίου ποιητή!

VAD είπε...

Διονύσης Μανεσης,ολοκληρος Vad από πάνω μεχρι κατω,πάντοτε γένους αρσενικού και δεν τό'χει σκοπό ν'αλλάξει τώρα:))

Eva Neocleous είπε...

VAD,
μικρή συνεισφορά;
"Ποίηση νεότητας" είπαν για τον "Μικρό Ναυτίλο".Ούτε πως προηγήθηκε το "Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου".Στίχοι που υμνούν τη ζωή,την ομορφιά,την Ελλάδα.
Να΄σαι καλά,Βασίλη...
.........
Διονύση,
ακριβώς όπως τα λες.Αντίδοτα προσφέρει η ποίηση.Κι όπως λέει κι ο ίδιος ο ποιητής."Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους durftiger είναι ακριβώς αυτή:ότι η μοίρα μας, παρ΄όλα αυτά, βρίσκεται στα χέρια μας".
Καλό απόγευμα,φιλιά.
.........
Φοίβο,
γι΄αυτό και αξίζει να τον τιμούμε!