16 Οκτ 2009

"Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους"



Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009, διοργανώνουμε φεστιβάλ διαμαρτυρίας για την επίθεση της αστυνομίας σε νεαρούς που διασκέδαζαν στην Πλατεία Φανερωμένης. Θεωρούμε ότι οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους , πολίτες και μετανάστες, άντρες και γυναίκες, νέους και γέρους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, την εμφάνισή τους ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η προσπάθεια της αστυνομίας να ποινικοποιήσει την παρουσία της νεολαίας στην Πλατεία της Φανερωμένης θα συναντήσει την αντίστασή μας. Θέλουμε ζωντανές πλατείες, όπου οι άνθρωποι θα κοινωνικοποιούνται ελεύθερα. Η αστυνομική τρομοκρατία στην παλιά πόλη δε θα περάσει.

Το φεστιβάλ που θα γίνει στην Πλατεία Φανερωμένης θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, γκραφίτι σε καμβά, παράσταση δρόμου, προβολές και μουσική. Θα αρχίσει στις 17.00 το απόγευμα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12.00. Δε θα υπάρχουν ομιλίες αλλά μερικές σύντομες παρεμβάσεις από νεαρούς/ές Κύπριους/ες και μετανάστες που έτυχαν κακομεταχείρισης από την αστυνομία και δηλώσεις στήριξης στο δικαίωμα συνάθροισης στους δημόσιους χώρους από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.

Συνδιοργανωτές:
Νεολαία της Φανερωμένης
Κίνηση Πολιτών ALERT
Κίνηση κατοίκων Άγρυπνοι εντός των τειχών

Στηρίζει η
Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντι-ρατσισμό (ΚΙΣΑ)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να πάμε!
"Είμαι alert"

Meropi είπε...

Τι έγινε βρε Εύα μου? Δεν πήρα είδηση. Με ποια δικαιολογία επιτέθηκε οι Αστυνομία στους νεαρούς?

Eva Neocleous είπε...

Μερόπη μου,
δες για ενημέρωση την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση Πολιτών Alert:
(http://alertcy.wordpress.com/page/2/)

11/10/2009
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT
Η Αλέρτ καταδικάζει την νέα εκδήλωση αστυνομικής βίας
"Η Κίνηση Πολιτών Αλέρτ καταδικάζει την νέα αυθαίρετη άσκηση αστυνομικής βίας το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου 2009 εις βάρος νεαρών που συμμετείχαν σε κοινωνική εκδήλωση στην Πλατεία Φανερωμένης στην εντός των τειχών Λευκωσία.
Μετά από την τελευταία παράνομη επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας της 25ης Σεπτεμβρίου 2009 εναντίον των μεταναστών, και επανειλημμένες επιθέσεις φασιστικών στοιχείων κατά νεαρών, Κυπρίων και μεταναστών, που συχνάζουν στην περιοχή, η αστυνομία με μια νέα προκλητική και συντεταγμένη επιχείρηση επιτέθηκε κατά των νεαρών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των 100 ατόμων, τα οποία αντέδρασαν όταν είδαν αστυνομικούς με πολιτική ενδυμασία να κακοποιούν 2 ανήλικους στο προαύλιο της εκκλησίας. Αμέσως μετά έφθασαν στην περιοχή δυνάμεις της ΜΜΑΔ, οι οποίες ύβρισαν και επιτέθηκαν στους νεαρούς με γκλοπ και σπρέι διαλύοντας βίαια μιαν ειρηνική εκδήλωση. Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 8 άτομα, εκ των οποίων 2 στην Πύλη Πάφου όπου κατευθύνθηκαν δεκάδες άτομα για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις που προηγήθηκαν. Δεν επιτράπηκε στους συλληφθέντες να δουν δικηγόρο και σε μια περίπτωση η αστυνομία αρνήθηκε να μεταφέρει στο νοσοκομείο συλληφθέντα που είχε κτυπηθεί βάναυσα.
Η Κίνηση Πολιτών Αλέρτ θεωρεί την τελευταία αυτή επιχείρηση της Αστυνομίας ως συνέχιση της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας στην εντός των τειχών Λευκωσία μέσω της στοχοποίησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Με αυτό τον τρόπο η Αστυνομία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα διαφθοράς και εγκληματικότητας (ακόμη και στους κόλπους της), καθώς και από την εικόνα της ίδιας, όπως την είδαμε στις οθόνες μας στην περίπτωση του ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών από την ομάδα των δέκα.
Τέτοιου είδους αστυνομικές ενέργειες προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συρρικνώνουν το δημοκρατικό κεκτημένο. Ως Κίνηση Πολιτών Αλέρτ δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την αντίστασή μας ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία."

Επίσης στο bolg Νεκατώματα:
http://nekatomata.blogspot.com/2009/10/blog-post_13.html