Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στο χώρο του πολιτισμού.Εξαιρετική διάκριση, καθώς επιβραβεύεται και αναγνωρίζεται η προσφορά του δημιουργού.Για φέτος το βραβείο απονέμεται στη γερμανίδα Χέρτα Μίλερ.
Στο σκεπτικό της βράβευσης ανάμεσα σε άλλα τονίζεται"γιατί σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων".
Δείτε στο Βήμα τη σχετική ανακοίνωση και βιογραφικό της στη wikipedia
Η συγγραφέας Χέρτα Μίλερ νικήτρια του φετινού Νομπέλ Λογοτεχνίας
Αθήνα - Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009
Ανακοινώθηκε σήμερα το όνομα του φετινού νικητή του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας. Πρόκειται για την γερμανίδα κυρία Χέρτα Μίλερ. Το βραβείο απονέμεται από τη Σουηδική Ακαδημία και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορονών (1,42 εκατομ. δολαρίων).
Η κυρία Χέρτα Μίλερ, είναι μυθιστοριογράφος, ποιήτρια και δοκιμιογράφος και στο έργο της περιγράφει τις συνθήκες ζωής κάτω από το καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου.
Αιτιολογώντας την απόφασή της η Σουηδιική Ακαδημία αναφέρει ότι η Μίλερ, «με την πυκνότητα της ποίησής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της, σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων».
Η κυρία Χέρτα Μίλερ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1953 στο γερμανόφωνο χωριό Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας, κοντά στην Τιμισοάρα και το 1987 μετανάστευσε στη Δυτική Γερμανία με τον σύζυγό της, συγγραφέα Ρίχαρντ Βάγκνερ, καθώς στη Ρουμανία δεν της επέτρεπαν να εκδωσει τα έργα της, στα οποία επέκρινε ανοικτά το ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως διευκρινίζει η Σουηδική Ακαδημία.
Η Μίλερ έζησε από κοντά τη διαβόητη μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου Securitate όταν στα τέλη της δεκαετίας του '70 εργάσθηκε ως μεταφράστρια σε ένα εργοστάσιο και αρνήθηκε να γίνει πληροφοριοδότης.
Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν «Η Συνάντηση» το 1997, ενώ είχε προηγηθεί μία συλλογή διηγημάτων το 1982, με την οποία πρωτοεμφανίστηκε.
Άλλα της μυθιστορήματα είναι «Η αλεπού ήταν κιόλας ο κυνηγός», «Το Ζώο της Καρδιάς», ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί το «Μετέωροι Ταξιδιώτες».
Η γερμανίδα συγγραφέας Χέρτα Μίλερ δηλώνει «έκπληκτη» που της απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας και ότι «δεν μπορεί να το πιστέψει», σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο εκδότης της. «Είμαι έκπληκτη και δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο προς το παρόν», δήλωσε η Μίλερ σε ανακοίνωση Τύπου που έγινε γνωστή μέσω του εκδοτικού της οίκου Καρλ Χάνσερ, με έδρα το Μόναχο. Ο κόσμος των γραμμάτων της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νίκη της ρουμανικής καταγωγής Μίλερ.
Ο γερμανός συγγραφέας κ. Γκίντερ Γκρας, που έχει και ο ίδιος κερδίσει Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1999, δήλωσε «εντυπωσιασμένος και πολύ χαρούμενος, γιατί πρόκειται για μία πολύ καλή συγγραφέα. Παραδέχομαι ότι προτιμούσα τον Αμος Οζ, αλλά πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Επιτροπή Νομπέλ πήρε μια πολύ σωστή απόφαση», πρόσθεσε ο Γκρας.
6 σχόλια:
Ευκαιρία να τη διαβάσουμε,ενδιαφέρουσα περίπτωση ακούγεται...
Καλημέρα,Εύα...
Και μόνο "γιατί σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων" άξιζε την τιμή!
Κώστας
Ας ελπίσουμε, ότι δε θα αποκαλυφθεί κάτι ανάλογο για το παρελθόν της, όπως στην περίπτωση του Γκίντερ Γκρας. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν, όταν βραβεύονται λογοτέχνες με πολιτικά κριτήρια. (Χωρίς να σημαίνει, ότι το έργο τους δεν είναι αξιόλογο)
Υ. Γ. Στη Γερμανία, προς το παρόν, έχει ανάψει η συζήτηση για τις σκοπιμότητες της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Μπάρακ Ομπάμα. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο βραβείο είχε λάβει και ο Χένρυ Κίσσιγκερ. (...)
Αγαπητή Εύα,
ΣΕ χαιρετώ!
Αν και λίγο ετεροχρονισμένα ένα [σύντομο] σχόλιο κι από μένα:
Ένα βραβείο, είτε τοπικό [εθνικό], είτε διεθνές [όπως τα Νόμπελ], έστω κι αν συχνά πυκνά κρύβουν ή αποκαλύπτουν ιδεολογικοπολιτικές σκοπιμότητες [ή δίνονται για να ευλογήσουν κάποιοι τα γένια τους], αποτελεί έκφραση τιμής και εκτίμησης για το έργο του τιμώμενου [Προσωπικά τα βραβεία Νόμπελ τα ‘χω γραμμένα – με το συμπάθκειον. Τον Ομπάμα γιατί τον βράβευσαν; Για ότι είπε πως ΘΑ κάμει; Απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ ή/και το Αφγανιστάν, και δεν το πήραμε πρέφα;]...
Το λογοτεχνικό έργο της ρουμανο-γερμανίδας κυρίας Χέρτα Μίλερ δεν το έχω υπ’ όψη μου, ούτε και είμαι ειδικός για να το κρίνω, αλλά ούτε κι αμφισβητώ τις ταλαιπωρίες που υπέστη υπό το καθεστώς Τσαουσέσκου ... Όμως διερωτούμαι πως έτυχε και συνέπεσε [τυχαία λέτε;] η βράβευση της κυρίας Μίλερ με το μόλις πρόσφατα εγκριθέν [από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] ψήφισμα καταδίκης [και εξομοίωσης] του φασισμού με τον κομμουνισμού; [Παρεμπιπτόντως τον Τσαουσέσκου πριν τον ανατρέψουν είχε γίνει ένα από τα αγαπημένα, στην ανατολική Ευρώπη, για τους δυτικούς. Μέχρι και ο ΔΗΣΥ είχε στείλει αντιπροσωπεία στο τελευταίο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας].
Anef_Oriwn
Κυριακή 11/10/2009 – 4:18 μ.μ.
Άνεφ σε χαιρετώ,
ενδιαφέρον και ενημερωτικό το άρθρο στο Βήμα για τα παρασκήνια του βραβείου:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=293318&dt=11/10/2009
Εύλογα τα ερωτήματα που θέτεις.
Και για τη βράβευση του Ομπάμα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις.
Κριτική ασκείται και στον ίδιο το θεσμό.
Από την άλλη όμως έχουμε να προβάλλουμε κι εμείς τη βράβευση των Σεφέρη και Ελύτη.
VaD,
στην Ελλάδα μόνο ένα βιβλίο της κυκλοφόρησε το 1993, το "Μετέωροι Ταξιδιώτες".Υποθέτω πως τώρα θα μεταφραστούν και άλλα, οπότε θα την γνωρίσουμε.
Καλό βράδυ,να΄σαι καλά...
Κώστα,
φαίνεται όμως, πως αυτή την άποψη δεν την υιοθετούν όλοι.
Λεμέσια,
αμφισβητείται από πολλούς η λογοτεχνική αξία του έργου της.Επικρίνουν μάλιστα το γεγονός ότι επικράτησαν τα πολιτικά κριτήρια(όπως κι εσύ επισημαίνεις, όχι για πρώτη φορά).
Από την άλλη όμως, δεν είναι συνυφασμένη και η πολιτική με το έργο του κάθε λογοτέχνη;Πόσο αυτά τα δύο μπορούν να είναι ξεκομμένα;
Για τον Ομπάμα και την αμφισβήτηση, πολλά θα λεχθούν από΄δω και πέρα.Τον βράβευσαν "για τα όσα προτίθεται να κάνει"...
Πόσο κύρος μπορεί να διαθέτει ο θεσμός αυτός;Κι αυτό δεν αφορά μόνο το σήμερα.
Δημοσίευση σχολίου