4 Οκτ 2009

Για τις εκλογές.(Προσθήκη)

Προσθήκη(4/10/2009)



(φωτό:TVXs)
Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009,11 μ.μ.
Πρώτες σκέψεις...
Το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.Ίσως και 10 μονάδες η διαφορά από τη Ν.Δ.
Η νίκη αυτή σε μεγάλο βαθμό ανήκει στον Γιώργο Παπανδρέου, το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που εδώ και χρόνια είχε ν΄αντιπαλέψει όχι μόνο με τους αντιπάλους εκτός αλλά και με άσπονδους φίλους εντός.Οι "μάχες" που έδωσε δεν ήταν λίγες και τα κατάφερε.Σήμερα, πέτυχε μια ιστορική νίκη και σίγουρα δικαιούται να νιώθει περήφανος γι΄αυτό.
Όσο για τη Ν.Δ. εισέπραξε σήμερα τα αποτελέσματα της ακυβερνησίας της.Η ήττα του Καραμανλή συνιστά και ήττα(ή τουλάχιστον συρρίκνωση) της δεξιάς στην Ελλάδα κι αυτό είναι ένα άλλο ελπιδοφόρο μήνυμα.Η συντριβή αναπόφευκτα θα επηρεάσει και το ΛΑΟΣ(ενδυναμώθηκε επί ημερών Ν.Δ.).
Ο Καραμανλής σε δήλωσή του ανέλαβε την ευθύνη της ήττας-και είναι προς τιμή του αυτό- και ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί και από την ηγεσία του κόμματός του.
Πολύ καλό το αποτέλεσμα(4.5%) και για το ΣΥΡΙΖΑ.Αξιοπρεπής και επιτυχημένη η παρουσία του Τσίπρα.
Το ΚΚΕ εξασφάλισε τα ποσοστά του και οι Οικολόγοι δεν κατάφεραν να μπουν(όπως φαίνεται) στη βουλή.
Από αύριο η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα πορεία ανασυγκρότησης.
Ο καιρός θα δείξει, αν δίκαια ατενίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απόψε το μέλλον με αισιοδοξία.
***********
"Το θέμα είναι τώρα τι λες"
,
Μανόλης Αναγνωστάκης

Σάββατο,3/10/2009

Η
αυλαία έπεσε .
Αύριο η Ελλάδα προσέρχεται στις κάλπες, ίσως σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης.
Οι Έλληνες πολίτες, προβληματισμένοι,αμήχανοι ίσως, προσβλέπουν(;) σε καλύτερες μέρες.
Θα επηρεάσει άραγε το εκλογικό αποτέλεσμα τη γενικότερη εικόνα της χώρας;
Χειρότερα δεν μπορεί να γίνουν τα πράγματα.Η Ν.Δ. "πήρε την εξουσία και τη χειρίστηκε σαν μια αντιπροσωπεία των Βρυξελλών.Αντί να κυβερνήσει, έστω και κακά, έβαλε έναν "αυτόματο πιλότο" και έριξε το καράβι σε ξέρες", λέει ο Π. Κοροβέσης σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία.
Η οικονομική κρίση,τα σκάνδαλα,η κακοδιαχείριση,η καμένη γη, ο Δεκέμβρης του 2008, οι μισθοί πείνας, η απουσία κράτους δικαίου, η καταστρατήγηση των θεσμών...

Αυτά πώς να τα ξεχάσει ο κάθε απλός πολίτης που καλείται αύριο να ασκήσει το ιερό δικαίωμα του εκλέγειν;
Ψήφος διαμαρτυρίας, ψήφος καταγγελίας, ψήφος ελπίδας...
Απ΄ότι φαίνεται το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται, είναι έτοιμο να αναλάβει το πηδάλιο και να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στα μεγάλα διακυβεύματα της διακυβέρνησης της χώρας.
Δύσκολα θα ξεφύγει η Ελλάδα από το δίπολο Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ.


(Φωτό:Ελευθεροτυπία)
Όσο για το Κυπριακό, ουδόλως απασχόλησε την προεκλογική εκστρατεία.Δε συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα των "καυτών" θεμάτων, εκτός από το ελάχιστο του "ιστορικού" debate.Και κάποιοι διαξιφισμοί μεταξύ των δύο μονομάχων την τελευταία μέρα του προεκλογικού αγώνα.
Δεν πουλάει φαίνεται.
Ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του, όπως αποδείχτηκε, κράτησαν αποστάσεις εδώ και πολύ καιρό.Αδιαφόρησαν, είχαν άλλα πιο κρίσιμα εθνικά ζητήματα, δεν το ενέταξαν στις προτεραιότητές τους;
Κι ενώ το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια νέα κρίσιμη φάση με τις συνομιλίες μεταξύ Χριστόφια- Ταλάτ, η Ελλάδα έμεινε, σε μεγάλο βαθμό, απλός θεατής.Ούτε στον ΟΗΕ ούτε στην Ε.Ε., όπου διαθέτει εμπειρία και εκτόπισμα, δε βρήκε η Κύπρος τη συμπαράσταση και τη στήριξη που ίσως θα ανέμενε.
Ας ελπίσουμε ότι το σκηνικό θ΄αλλάξει προς το καλύτερο και προς αυτή την κατεύθυνση.
Καλή ψήφο λοιπόν!

Σχετικά:
Διαβάστε στην Ελευθεροτυπία(3-10-2009) το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Χρήστου Ζέρβα, "Το λεξικό της μεταπολίτευσης" για τη γλώσσα της εξουσίας(φράσεις, λεξιλόγιο,σύμβολα, κώδικας επικοινωνίας κ.λπ. από το 1974 και μετά).

Επίσης, από το Βιβλιοδρόμιο των Νέων(3-10-2009) το επίκαιρο sms της Άννας Φραγκουδάκη με τον τίτλο "Αύριο ψηφίζουμε"
href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CADMINI%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml" rel="File-List">



Αύριο ψηφίζουμε

της Άννας Φραγκουδάκη



Όλα τα κόμματα έχουν στα μάτια των πολιτών σαφή θέση στο πολιτικό φάσμα «αριστερά/ δεξιά». Εκτός από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αρκετοί πολίτες έχουν εικόνα συγκεχυμένη. Ίσως εξαιτίας της έμφασης στους «μη προνομιούχους Έλληνες». Αυτό το κόμμα αποκαλεί «φανταστική» τη διάκριση «αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί» και αντιπροτείνει: «πλούσιοι, προνομιούχοι και μη προνομιούχοι». Ίσως με την κρίση των πολιτικών αξιών, αυτή η άρνηση της πολιτικής ακούγεται σε κάποιους πειστική.

Ωστόσο οι θέσεις του είναι ξεκάθαρα πολιτικές σε καίρια ζητήματα. Η ίδρυση του ΛΑΟΣ έγινε, κατά τα κομματικά κείμενα, ενάντια στον «ενδοτισμό» των μεγάλων κομμάτων και για να σταματήσει το «κατεστημένο που καταδυναστεύει τη χώρα και την οδηγεί σε βαθμιαίο αφελληνισμό και υποδούλωση».

Βασική θέση του εξωτερικής πολιτικής είναι άρνηση «ηττοπάθειας» και «δουλοπρέπειας» και απευθύνει την εξής ερώτηση προς τον πολίτη: «Πού βρίσκονται τα σύνορα που είσαι διατεθειμένος να αγωνιστείς, και αν χρειαστεί να δώσεις ακόμα και τη ζωή σου, για να τα προστατέψεις; Στη Μακεδονία ή στη Ραφήνα; Στη Θράκη ή στο Καστρί; Στην Ήπειρο ή στην Κουμουνδούρου; Στα νησιά του Αιγαίου ή στον Περισσό; Στο Κολωνάκι ή στην Κύπρο;».

Η ύβρις ότι όλοι ανεξαιρέτως «οροθετούν» τα ελληνικά σύνορα «στη Ραφήνα, το Καστρί, την Κουμουνδούρου» κ.τ.λ. επισκιάζει ότι τα «σύνορα» του ελληνικού κράτους, κατά το ΛΑΟΣ, περιέχουν την Κύπρο σαν να ήταν επαρχία ή αποικία και όχι κράτος ανεξάρτητο.

Εκτός από την Κύπρο, αυτό το κόμμα έχει για τα «ελληνικά σύνορα» την απολύτως αδιανόητη θέση να τα «επεκτείνει» στα κρατικά εδάφη της Αλβανίας και της Τουρκίας. Αυτή τη θέση συμβολίζει ζοφερά και η υποψηφιότητα του αρχηγού του στη Ροδόπη.

Σε πατριωτική εκδήλωση, 8.2.09, στο κτίριο του ΛΑΟΣ, ο αρχηγός του άρχισε την ομιλία του ως εξής: «Για μένα δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος. Υπάρχει Ήπειρος, η μισή ελεύθερη, η μισή δεν είναι ακόμα ελεύθερη. Όπως δεν υπάρχει Δυτική και Ανατολική Θράκη. Υπάρχει Θράκη, η μισή ελεύθερη, η μισή ακόμα δεν είναι ελεύθερη».

11 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Καλημέρα Εύα...
Έχει δίκαιο ο Αναγνωστάκης:
"Το θέμα είναι τώρα τι λες"
Παρακολουθούμε τις εκλογές στην Ελλάδα με μεγάλη αμηχανία. Η χώρα απέδειξε πέρυσι, ότι είναι στα πρόθυρα της κοινωνικής έκρηξης και οι πολιτικοί φαίνονται να μην έχουν λάβει τόσο υπόψη αυτό το μήνυμα.
Ας νικήσει σήμερα τουλάχιστον, ο λιγότερος επικίνδυνος για τη δημοκρατία. Όσο για την Κύπρο, ο Κ. Καραμανλής ήταν αμέτοχος και απαθής σε όλες τις κρίσιμες μας στιγμές. Θα μας μείνει αξέχαστος...

Eva Neocleous είπε...

Καλημέρα Λεμέσια και Χρόνια Πολλά(σύμπτωση:σου έγραφα σχόλιο στο ιστολόγιό σου την ίδια ώρα).Το Ερωτικό/με μια πιρόγα, δεξιά στις μουσικές επιλογές, αφιερωμένο σε σένα.

Όσο για τις εκλογές...
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, λοιπόν,με αγωνία και έγνοια...
Ας νικήσει η δημοκρατία.
Συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις σου για τον Καραμανλή.Θυμήθηκε στην τελευταία συγκέντρωσή του να μιλήσει για την Κύπρο.Όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον.Πατριωτικές κορώνες της τελευταίας στιγμής για χάρη των προεκλογικών σκοπιμοτήτων!

Λεμέσια είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ Εύα...

(Τώρα πραγματικά δεν έχω λόγια)

...

Αθηνά είπε...

Οι εκλογές στην Ελλάδα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μας στην Κύπρο.Αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπανδρέου είναι ποιο γνήσιος και αληθινός σε σύκγριση με τον απατεώνα τον Καραμανλή, είναι γνωστές οι ευθύνες τους για την τραγωδία της Ελλαδος 1967 Χούντα και Κύπρο 1974.

Phivos Nicolaides είπε...

Κανένα ενδιαφέρο δυστυχώς... Ένα από τα ίδια με αναμασημένα κρύα φαγητά της ώρας!!

Ανώνυμος είπε...

Κανένα ενδιαφέρον?
Έχουμε νέο πρωθυπουργό, άλλη φιλοσοφία και ήττα της νεοφιλελεύθερης παράταξης!

Eva Neocleous είπε...

Τα αποτελέσματα έδωσαν συντριπτική νίκη στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ.Παπανδρέου.Οι αναλύσεις της επόμενης μέρας καταγράφουν αυτό το αποτέλεσμα ως νίκη του ΠΑΣΟΚ περισσότερο κι όχι ως ήττα της Ν.Δ.Εν ολίγοις, λένε, δεν ήταν αποδοκιμασία προς τη Ν.Δ. αλλά επιδοκιμασία προς το ΠΑΣΟΚ(και υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο).

Αθηνά,
αναμένουμε τώρα δείγματα γραφής.
Ανώνυμε,
δύσκολο να εξαντλήσουμε σε λίγες μόνο γραμμές τη σύγκριση των δύο.Ιδεολογικός χώρος, επιδράσεις,θέσεις, φιλοσοφία, πορεία, "έργα και ημέραι",βιοθεωρία,στόχοι κ.λπ.
Ο Γ.Παπανδρέου τώρα θα αποδείξει στην πράξη, αν μπορεί να υλοποιήσει το όραμά του για την Ελλάδα, γιατί τώρα εκλέγηκε.Αντίθετα η πολιτική του Καραμανλή δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Eva Neocleous είπε...

Φοίβο,
πολύ απαισιόδοξος είσαι.
Τίποτε δεν άλλαξε;
Ανώνυμε(12.50)
ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται μια άνοδος της δεξιάς, στην Ελλάδα είχαμε κεντροαριστερή στροφή.Αυτό επεσήμαναν και τα διεθνή ΜΜΕ.
Πράγματι, αν αθροίσει κανείς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα παρατηρήσει.

BlaCk piTt είπε...

Έμεινα πίσω στα πολιτικά δρώμενα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν η νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει κάτι. Αμφιβάλλω για το αν θα φέρει την αλλαγή που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα. Διάθεση φαίνεται πως υπάρχει.

Ανέκαθεν έτρεφα συμπάθεια για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Όμως, όπως και το ΚΚΕ, είναι κόμματα που κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Ίσως το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας χρειάζεται αλλαγή ώστε να προυποθέτει τη συγκυβέρνηση όπως και στην Κύπρο.

Eva Neocleous είπε...

BlaCk piTt,
κατ΄αρχήν χαίρομαι που είσαι εδώ ξανά.Υποθέτω πως οι πρώτοι μήνες στο στρατό ήταν δύσκολοι...Γι΄αυτό πού καιρός να παρακολουθήσεις και την πολιτική επικαιρότητα.
Κατά τη γνώμη μου οι εκλογές στην Ελλάδα(και το αποτέλεσμά τους) σηματοδοτούν μια νέα εποχή.Θετική εξέλιξη η νίκη της κεντροαριστεράς.
Ο καιρός θα δείξει,βέβαια, αν ο Γ.Παπανδρέου θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.Σ΄αυτή τη δύσκολη φάση, λόγω και της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα χρειαζόταν μια κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία.Στην Κύπρο έχουμε προεδρική όχι κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Η συμπάθειά σου προς το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα είναι απόλυτα δικαιολογημένη.Καλά πήγε στις εκλογές κι ας είχε και τόσα εσωκομματικά προβλήματα.Τα ποσοστά του ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και για τους πιο αισιόδοξους.
Πολύ τηλεγραφικά, αυτά.
Α ναι, τι θα αλλάξει σε σχέση με το Κυπριακό.
Ελπίζουμε ότι θα εγκαταλειφθεί η πλήρης αδιαφορία της Καραμανλικής περιόδου.Η Κύπρος έχει ανάγκη από συμπαράσταση και στήριξη στις προσπάθειες που κάνει για λύση.

Καλή δύναμη σε σένα για τη συνέχεια...