7 Ιουν 2009
"Κύπρος και ευρωεκλογές"
Ευρωεκλογές,
επισημάνσεις,σχόλια, εκτιμήσεις...
Μπορεί να απομένουν λίγες ώρες ακόμα για να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 6ης Ιουνίου, ωστόσο έχουν γίνει ανεπίσημα γνωστά κι αυτό μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις.
Σίγουρα δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας παρατηρήθηκαν αυτά τα υψηλά ποσοστά αποχής(περίπου 40,60%).Θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική ανάλυση(ηλικία, κ.λπ), προκειμένου να εξαχθούν για το συγκεκριμένο ασφαλή συμπεράσματα. Δεν μπορεί να ιδωθούν για παράδειγμα με τον ίδιο φακό εκείνοι που συνειδητά απείχαν(και είναι οι λιγότεροι) από εκείνους που αδιαφόρησαν και προτίμησαν την παραλία, όπως εύστοχα λέχθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, έχουν τεράστια ευθύνη εκείνοι που δεν έπεισαν τους πολίτες για την αναγκαιότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Και, αν λάβει κανείς υπόψη ότι είναι η δεύτερη, μόλις, φορά που κλήθηκαν οι κύπριοι να ψηφίσουν για ένα τόσο σημαντικό θεσμό, είναι ανησυχητική αυτή η αδιαφορία και απαξίωση.
Από το αποτέλεσμα καταδεικνύεται κι ένα άλλο συμπέρασμα που επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί: τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που στηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο κυπριακό και τάσσονται υπέρ της λύσης και της επανένωσης, αύξησαν τα ποσοστά τους .(Για το ΑΚΕΛ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ως κυβερνών κόμμα ,
θα έπρεπε να έχει κανονικά απώλειες). Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα του κεντρώου χώρου κατάφεραν να στρέψουν την προεκλογική εκστρατεία στο κυπριακό και να μη συζητηθεί σχεδόν καθόλου η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Αναρωτιόταν κανείς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περίοδο, αν επρόκειτο για εθνικές εκλογές και όχι για ευρωεκλογές. Πόσο ενημερώθηκαν οι πολίτες αυτού του τόπου για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για τη σημασία του ευρωκοινοβουλίου, για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;
Απώλειες προσμετρούν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου με εξαίρεση την ΕΔΕΚ. Τα κόμματα αυτά επεδίωξαν να μετατρέψουν την ψήφο για το ευρωκοινοβούλιο σε ψήφο διαμαρτυρίας κατά του «ενδοτικού» και «υποχωρητικού» Χριστόφια. Η ΕΔΕΚ πρόταξε ως αναγκαιότητα την εκλογή ευρωβουλευτή για να εκπροσωπείται η Κύπρος στη σοσιαλιστική ομάδα και τα κατάφερε. Διαφοροποιήθηκε από τον ξύλινο, διχαστικό λόγο των υπόλοιπων, κατέβαλε μια συστηματική υπερπροσπάθεια και πέτυχε να εξασφαλίσει μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι κέρδισε την έδρα «με το σπαθί της».
Για τη μεγάλη εκλογική ήττα του ΔΗΚΟ μίλησαν ήδη οι αξιωματούχοι του κόμματος. Πολλά γράφτηκαν σήμερα στον τύπο για τα αίτια. Είχαν, επίσης, από κάποιους προβλεφθεί αυτά τα αποτελέσματα, από τότε που με τόση δυστοκία, παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Είχε γραφτεί τότε ότι ήταν «ψηφοδέλτιο ήττας» και η ενέργεια αποσκοπούσε στην κατά κράτος «αποδόμηση» του Προέδρου του κόμματος. Πάντως αρκετά ενδιαφέροντα είναι τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών σήμερα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Ποιος θα τα λάβει υπόψη του όμως;
Σημαντική μείωση των ποσοστών του(βουλευτικές εκλογές, αφού το 2004 δεν υπήρχε) είχε και το ΕΥΡΩ.ΚΟ. Ένα κόμμα που επένδυσε σε συνθήματα για το εθνικό θέμα και ευελπιστούσε στην προσέλκυση ψηφοφόρων από τον ΔΗΣΥ. Το κόμμα που διακήρυττε ότι θα απαιτήσει από την Ε.Ε. να μας λύσει το κυπριακό, λες και έχει η Ε.Ε. αυτό το θεσμικό ρόλο. Ευρωπαϊκό κόμμα μεν, αλλά ευρωπαϊκό πρόσωπο δεν κατάφερε προφανώς να προβάλει, γι΄ αυτό και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Οι Οικολόγοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα. Ένα κίνημα που στο εθνικό θέμα ταυτίζεται με το ΕΥΡΩ.ΚΟ και που δεν κατάφερε να πείσει για την εναλλακτική του πρόταση, πόσο δικαιολογείται να εισπράττει έτσι το αποτέλεσμα! Κανονικά θα έπρεπε να αξιοποιήσει την ψήφο διαμαρτυρίας των μη εφησυχασμένων πολιτών. Αυτών που απαξιώνουν το διπολικό σύστημα και την κυριαρχία των μεγάλων ή ακόμα των όσων αντιτίθενται στη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική των ισχυρών πολιτικών σχηματισμών στην Ευρώπη. Αυτό έγινε και στην Ελλάδα, όπου οι Οικολόγοι(μάλλον εκλέγουν ευρωβουλευτή) είχαν μια ισχυρή παρουσία στην προεκλογική περίοδο και κέρδισαν και τους πιο «απαιτητικούς» πολίτες.
Αυτά εν ολίγοις. Εκτιμήσεις, αναλύσεις, αποτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος θα ακολουθήσουν πολλές τις επόμενες μέρες. Σίγουρα τα πράγματα στον πολιτικό χώρο δε θα είναι όπως ήταν μέχρι και την 6η Ιουνίου.
Ας ευχηθούμε οι όποιες αλλαγές να γίνουν για το καλό αυτού του τόπου και των πολιτών του.
Και κάτι τελευταίο, από τους έξι ευρωβουλευτές οι δύο είναι γυναίκες, απ΄ ότι ως τώρα διαφαίνεται. Θετική εξέλιξη αυτή, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι είναι συνήθως λιγότερες οι γυναίκες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τους άντρες συναδέλφους τους .
Αξίζουν συγχαρητήρια, λοιπόν, στις δύο νεοεκλεγείσες, την κ. Θεοχάρους και την κ. Παπαδοπούλου.
Και βέβαια και σε όλους τους ευρωβουλευτές. Και καλή επιτυχία στο έργο τους.
Τους περιμένει πολλή δουλειά!
Εύα Νεοκλέους
Υστερόγραφο(9/6/2009):
Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα "Πολιτών Συμμαχία"
http://www.politonsymaxia.gr/?p=1100
Ευχαριστώ τη συντακτική ομάδα του αξιόλογου αυτού βήματος διαλόγου, για την τιμή που μου έκαναν.Το link της ιστοσελίδας βρίσκεται στους συνδέσμους του ιστολογίου μου(στην αριστερή στήλη).
http://www.politonsymaxia.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
12 σχόλια:
Ενδιαφέρουσα και εύστοχη η εκλογική ανάλυση σου, Εύα...
Θα περιοριστώ μόνο σε ένα σημείο, το οποίο θεωρώ και το πιο σημαντικό.
Από αύριο, οι κύριοι κύριοι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, δεν έχουν καμία δικαιολογία πια για μη συνεργασία στο κυπριακό. Οι Κύπριοι Πολίτες, έστω και αυτό το 60% που συμμετείχε στις εκλογές, τούς χάρισε ένα πολύ άνετο 70% για να προχωρήσουν ενωμένοι προς λύση και επανένωση. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για παρεκτροπές. Οι συνομιλίες πλησιάζουν στην τελική ευθεία. Ο δήθεν "κεντρώος" χώρος οφείλει να σεβαστεί την πλειοψηφία και να διαχωρίσει τη θέση του. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους αντιομοσπονδιακούς στην κυβέρνηση...Κάποτε πρέπει να τελειώσει αυτή η παρωδία που θέλει να λέγεται "συμπολίτευση"...
Λεμεσία δεν φτάνει το Δήσυ με το Ακέλ για να λυθεί το κυπριακό. Πρέπει να καϊλήσει τζιαι η Τουρκία η οποία ακόμα δεν έκοψεν λόον.
Από την δε "συμπολίτευση" μια λύση θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον των μισών οπαδών για να παν αντίβαρο στους Ελληναράδες του Δησύ που δεν θα υπακούσουν στην ηγεσία όπως δεν υπακούσαν τζιαι το 2004.
Άσε δε που φοούμαι τζιαι τους τουρκοκύπριους τωρά. Το σενάριο Ναι-Όχι αντί Όχι - Ναι του 2004 δεν είναι τζιαι πολλά απίθανο.
Καλημέρα Εύα μου,
απ' ότι θα έχεις μάθει, εμείς εδώ στην Ελλάδα σας ξεπεράσαμε στην αποχή. Κάτι είχα καταλάβει όταν πήγα να ψηφίσω. Σ' ένα εκλογικό τμήμα μιας πολυσύχναστης περιοχής που πάντα περίμενα ουρά για να ψηφίσω, χθες ήμουν κυριολεκτικά μόνη μου.
Τώρα ως προς την ανάλυση σου. Πολύ κατατοπιστική. Ας ελπίσουμε τώρα να προχωρήσει και το Κυπριακό. Αμήν.
@Λεμέσια,
κάποιες πρώτες σκέψεις έγραψα Λεμέσιά μου.Δεν ήταν καμιά εμβριθής ανάλυση...
Συμφωνώ και με τη δική σου προσέγγιση.Με αυτά τα δεδομένα, φαντάζει δύσκολη η συμπόρευση και σύντομα νομίζω θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
@Aceras,
είναι γνωστά αυτά τα δεδομένα.
Όμως ας μην είμαστε τόσο "μίζεροι" που λέει και ο Τριμικλινιώτης.Ας δούμε και λίγο μισογεμάτο το ποτήρι.
Η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί και σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία(ιδού πεδίο δράσης για τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές).
@ Μερόπη,
για το ψηλό ποσοστό αποχής στην Ελλάδα ήταν αναμενόμενο.Σ΄εμάς όχι σ΄αυτό το βαθμό.
Μακάρι να επηρεάσει θετικά αυτό το αποτέλεσμα την πορεία των συνομιλιών!
Και αναμένουμε ανάρτησή σου,
Μερόπη μου, με ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων για την Ελλάδα.
Το πιο πλήρες ρεπορτάζ, για να καταλάβουμε κι εμείς οι Ελλαδίτες τι ακριβώς έχει συμβεί στη Μεγαλόνησο της καρδιάς μας.
Καλή η ανάλυση, αλλά περιμένετε λίγο να δούμε τι θα γίνει και με το ΔΗΚΟ-πο μαχαίρι σε άλλες πολιτικές παρατάξεις...
@Θερσίτης,
σ΄ευχαριστώ αλλά υπερβάλλεις Θερσίτη μου.
Είναι μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων,θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Εξάλλου τρέχουν και οι πολιτικές εξελίξεις...
Εσείς; Θα μ΄ ενδιέφεραν και οι δικές σου εκτιμήσεις.Ήττα της Ν.Δ. όχι νίκη του ΠΑΣΟΚ και άλλα τινά, γράφονται σήμερα στον τύπο.
@Phivos Nicolaides,
περιμένουμε Φοίβο μου.
Ζυμώσεις, εξελίξεις, εκτιμήσεις, πιθανόν και ανατροπές.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να εκφράζουμε και την άποψή μας, ως πολίτες αυτού του τόπου.
Δε συμφωνείς;
Εύα γεινικά συμμερίζομαι την ανάλσυη σου! Η εκτίμηση σσου εν spot on! Γιατί όμως δέχεσαι τον όρο "κεντρώος χώρος", έτσι κάπως άκριτα; Νομίζω ότι οι "Κυπριανικοί" είναι κατά βάση κεντρώοι, αλλά οι Τασσικοί δεν είναι - εν ακραίοι εθνικισιστές απορριπτικοί με περυτίλιγμα νομικισμού. Το Ευρωκό εν φασιστοειδή στοιχεία με "ευρωπαϊζον περιτύλιγμα και νομικισμούς. Συμφωνώ για τους οικολόγους!
Συμφωνώ σε αρκετά σημεία, Εύα,
αλλά είναι κάπως εξωραϊσμένη αντίκρυση.
Ίσως δεν έχει άδικο ο nicostrim.
Εκπαιδευτικός
@ nicostrim,
περί θεωριών και πραγματικοτήτων ο λόγος Νίκο μου.
Εν αναμονή των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα της κρίσιμης συνεδρίας του διευρυμένου εκτελεστικού του ΔΗΚΟ...
@Ανώνυμο εκπαιδευτικό,
δε ποια σημεία εξωραΐζεται ή ωραιοποιείται η όλη κατάσταση μέσα από την ανάλυσή μου;
Δημοσίευση σχολίου