10 Αυγ 2009

Στην Κύπρο κάθε Αύγουστο ματώνουν τα φεγγάρια...


Στη φωτογραφία οι πέντε στρατιώτες, αδήλωτοι αιχμάλωτοι της τουρκικής εισβολής, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στο Τζιάος.

Στην Κύπρο κάθε Αύγουστο ματώνουν τα φεγγάρια...
Σε λίγες μέρες πλησιάζει η μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.Οι μνήμες ζωντανές πάντα σε τούτο τον πολύπαθο τόπο, γίνονται ακόμα πιο εφιαλτικές ετούτες τις μέρες.Τριανταπέντε χρόνια μετά και οι νεκροί περιμένουν δικαίωση.Το έγκλημα, η προδοσία, η προσφυγιά,οι νεκροί, οι αγνοούμενοι...

Οι πρόσφατες ταυτοποιήσεις λειψάνων, της τετραμελούς οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο και των πέντε στρατιωτών,αδηλώτων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής στο Τζιάος, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.Οι θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Αττίλας καταγράφονται στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ως τέτοια πρέπει να τιμωρηθούν.
Η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στην απόφαση του ΕΔΑΔ και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων.

Μαρτυρικό νησί και μνήμες επώδυνες του Αυγούστου...
Αύγουστος του 1964 και οι αιματηρές συγκρούσεις της Τιλλυρίας.Τα τουρκικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα βομβάρδισαν ανηλεώς θέσεις της Εθνικής Φρουράς αλλά και κατοικημένες περιοχές.νεκροί,τραυματίες, καταστροφές.Κι ο λαός που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές...Με το φόβο της τουρκικής απειλής για εισβολή.

Δεκατέσσερις Αυγούστου 2005...
Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της "Ήλιος" και τα 121 θύματα.Η Κύπρος ντύθηκε στα μαύρα και τότε και θρήνησε για τους αδικοχαμένους νεκρούς της.Τέσσερα χρόνια πέρασαν κιόλας από τότε, χθες τελέστηκαν τα μνημόσυνα των θυμάτων και οι οικογένειες των συγγενών περιμένουν ακόμα την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Μια άλλη τραγική σελίδα στη νεότερη ιστορία της Κύπρου.
Στο μεταξύ, γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, γερασμένοι, πονεμένοι, τραγικές φιγούρες,συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση.Παιδάκια που δε γνώρισαν καν τους γονείς τους ή που μεγαλώνουν χωρίς αυτούς, έμειναν με τα αναπάντητα γιατί της απώλειας και της σκληρής δοκιμασίας...


Μνήμες παλιότερες, μνήμες πρόσφατες, επώδυνες,τραγικές μνήμες...
Πώς να λησμονήσεις, πώς να αγνοήσεις τα τραυματισμένα όνειρα;
Γιατί πάντα τον Αύγουστο;
Ύστερα, το σκέφτεσαι ξανά. Πόση ευθύνη, άραγε, να καταλογίσουμε στον Αύγουστο;

13 σχόλια:

Θερσίτης είπε...

Δεν ευθύνεται ο Αύγουστος βέβαια, Εύα, που τον χρησιμοποιούν οι πανταχού φασίστες για να διαπράττουν τα ανομήματά τους. Ίσως ελπίζουν στην αυγουστιάτικη ραστώνη και ενεργούν τον Αύγουστο. Χρέος δικό μας, εννοώ των δασκάλων, είναι να θυμίζουμε τους Ιωαννίδηδες, τους Σαμψών, τις ΕΟΚΑ Β΄ και τα άλλα μπουμπούκια. Για να μην ξεχνάμε εμείς οι παλιότεροι και για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Οι ελλαδικές ιδιωτικές χωματερές αναπαράγουν κάποια βαφτίσια ενός εγγονού του τρισάθλιου Γκλίξμπουργκ και βλέποντας τη θυγατέρα Αλεξία θυμήθηκα τον Ιούλιο του 65, την αποστασία, τη χούντα και τη 15η Ιουλίου 1974.
Καλή επανένταξη στα πάτρια εδάφη.
Μπαίνω από το Chrome του Google χωρίς πρόβλημα.

Θερσίτης είπε...

Οι απανταχού φασίστες εννοούσα βεβαίως.

Λεμέσια είπε...

Εύα,
καλώς ήρθες!

Πρέπει να κοιτάμε μπροστά, όσο κι αν μας πληγώνουν οι μνήμες αυτού του τόπου...

Όσο για τις ευθύνες...
Ίσως φταίνε τα φεγγάρια...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν κι άλλες φωτογραφίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τη φωτογραφία - σύμβολο που δημοσιεύτηκε πρώτα από τη «Σ» και δείχνει τη σύλληψη των τεσσάρων φαντάρων και ενός ακόμη που δεν διακρίνεται καθαρά, η Λευκωσία κατέχει και άλλες φωτογραφίες, που διακρίνεται μαζί με τους αιχμαλώτους ο στρατηγός Χακίμ Μπορατάκ, ο οποίος ηγήθηκε της κατάληψης της Αμμοχώστου. Ο εντοπισμός των οστών των πέντε αιχμαλώτων σε πηγάδι στο Τζιάος σε μικρή απόσταση από το σημείο σύλληψής τους και η ταυτοποίηση των οστών τους με τη μέθοδο του DNA ανοίγει το δρόμο για καταγγελία της Τουρκίας στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Στην άκρη όλες οι διαφορές.Ενωμένοι είναι οι ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΜΑΣ.

lakis είπε...

Θα συμφωνήσω με τον αφορισμό της Λεμεσίας ότι ίσως φταίνε τα φεγγάρια. Αν περιμένουμε από κάποιους άλλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

Eva Neocleous είπε...

Θερσίτη μου,
ευχαριστώ για τις ευχές εν πρώτοις.Ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό το ταξίδι αναψυχής/ανατροφοδότησης.
Σίγουρα δεν ευθύνεται ο Αύγουστος για τα ανομήματα των ανθρώπων.Κοίτα όμως οι διαβολικές συμπτώσεις και τα κατά συρροήν εγκλήματα που έχουν συντελεστεί Αύγουστο.
Στη νεότερη ελληνική ιστορία να προσθέσω τη μικρασιατική καταστροφή τον Αύγουστο του 1922, την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936 και τόσα άλλα.Όσο για την παγκόσμια, αρκεί η αναφορά στη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγ. 1945.
Ωστόσο, η προσέγγιση δεν μπορεί να μείνει μόνο στην υπόμνηση των δεινών.Πολλά άλλα θετικά ιστορικά γεγονότα επισυνέβησαν Αύγουστο(π.χ. η επανάσταση στο Γουδή, μόνο ενδεικτικά το αναφέρω).
Η ελπίδα και η αισιοδοξία για ένα κόσμο ειρηνικό, χωρίς πολέμους και χωρίς την ακόρεστη δίψα των ισχυρών είναι πάντα στον ορίζοντα.

Χριστίνα Παπαγγελή είπε...

Καλησπέρα Εύα,
πάντα καίριες και ουσιαστικές οι δημοσιεύσεις σου...
Χαιρετώ και τους υπόλοιπους.
Διαβάζω αυτές τις μέρες το "Κόκκινο στην πράσινη γραμμή", του Βασίλη Γκουρογιάννη. Αναφέρεται με πολύ "τολμηρό" τρόπο στα γεγονότα του '74, εστιάζοντας στο ρόλο της ΕΛΔΥΚ. Δεν το' χω τελειώσει, αλλά μ' έχει καθηλώσει.
Θα' θελα, Εύα, τη γνώμη σου, αν το χεις διαβάσει- αν όχι σου προτέινω να το διαβασεις, νομίζω ότι θα σ' ενδιαφέρει πολύ. Θα μας δοθεί ευκαιρία να το κουβεντιάσουμε όταν θα κάνω (προσεχώς!!) τη σχετική δημοσίευση στο anagnosi

Eva Neocleous είπε...

Λεμέσιά μου,
χαίρομαι που σε βρίσκω και πάλι.Πέρασες καλά εσύ στις διακοπές σου;
Και πάλι συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου.Επιγραμματικές αλλά καίριες.

sub92,
Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε από το 1981 και μόνο το 2005 κατάφερε να έχει τα πρώτα αποτελέσματα, φαντάσου πόσο δύσκολο είναι το έργο που έχει να επιτελέσει.Ας ελπίσουμε ότι θα διαλευκανθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων, είναι χρέος απέναντι στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
Αυτή είναι και η ανθρωπιστική πτυχή του δράματος.Για την καταγγελία της Τουρκίας και των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε το 74 θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας.Και θα πρέπει,επίσης, να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν.

Eva Neocleous είπε...

Λάκη Φουρουκλά,
καλωσόρισες και πάλι,
δίκιο έχεις.
"Οι άνθρωποι της συγνώμης" είναι δυσεύρετο είδος φαίνεται.Ευχή όλων να μη ζήσουμε ξανά άλλους πολέμους, να μην επιτρέπουν οι νοήμονες άνθρωποι να διασαλεύεται η φυσική νομοτέλεια, να επικρατήσουν οι αρχές δικαίου κι οι πανανθρώπινες αξίες...

Υ.Γ.Δανείζομαι λίγο και κάπως παραφρασμένο τον τίτλο του βιβλίου σου κι ελπίζω να με συγχωρέσεις."Οι γυναίκες της συγνώμης" σου, είναι το βιβλίο που διάβασα από τις πρώτες μέρες των διακοπών και με συνεπήρε...

Eva Neocleous είπε...

Χριστίνα Π.
σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Και σε σένα εύχομαι καλό υπόλοιπο των διακοπών και με δημιουργικές αναγνώσεις.Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν πρόλαβα να το διαβάσω ακόμα(περιμένουν πολλά στη σειρά και δε θα ησυχάσω, αν δεν ανταποκριθώ στους στόχους που έθεσα).Παρουσιάστηκε και πρόσφατα στην Κύπρο(όμως δεν μπόρεσα να πάω), το είδα σε όλες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων στην Αθήνα κι έχω διαβάσει καλές κριτικές.Θα περιμένω την ανάρτησή σου με ενδιαφέρον. Κι ίσως, ως τότε, να το έχω κι εγώ διαβάσει για να μπορούμε να κουβεντιάσουμε.
Να΄σαι καλά!

Phivos Nicolaides είπε...

Δεν ματώνουν μόνο τα φεγγάρια, αλλά και καρδιές μας! Ας όψονται οι αίτιοι, οι πρωταίτιοι και όλοι οι άσχετοι και σχετικοί που μας κατέληξαν εδώ...

VAD είπε...

Κύπριοι και Ελλαδίτες δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάμε,πολύ περισσότερο επειδή οι υπαίτιοι του εγκλήματος που άρχισε με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου δεν τιμωρήθηκαν ποτέ...

Καλωσόρισες ,Ευα...

Ανώνυμος είπε...

..επειδή οι υπαίτιοι του εγκλήματος που άρχισε με το πραξικόπημα..

Το έγκλημα είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, και συμμετείχαν ΑΠΑΝΤΕΣ ό βαθμός συμμετοχής μετράει και τα αποτέλεσματα των πράξεων η παραλείψεων

..Γκουρογιάννης, συμψηφισμός, στρογγυλοποίηση,ισοπέδωση,γενικολογίες, ομιχλωδης, Διατεταγμένη υπηρεσία μιας νέας ιστορίας εξαγνισμού των θυτών

..Αίτιοι και πρωταίτιοι, πλάι μας και με την στάση μας τους δίνουμε το συγχορωχάρτι.

Ευα για μια κατοικία θα γνωρίζεις καλά πως 2 κράτη έχουν εμπλακεί σε μια εχθρότητα και μάλιστα χρησιμοποιούν όλα τα μέσα (διπλωματικά και μή) για να επιτυχούν την ρύθμιση προς όφελος τους.
Στην Κύπρο τι χάθηκε;Η μήπως δεν χάθηκε;;;;