28 Αυγ 2009

"Όταν χτίζουμε και τραγουδάμε την ειρήνη"Ειρήνη
Γιάννης Ρίτσος
Τ
΄όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη.
Τ΄όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη.

Τα λόγια της αγάπης κάτω απ΄τα δέντρα, είναι η ειρήνη.
...........
Όταν οι ουλές απ΄τις λαβωματιές κλείνουν στο πρόσωπο του κόσμου
και μες στους λάκκους που΄σκαψαν οι οβίδες φυτεύουμε δέντρα
και στις καρδιές που΄καψε η πυρκαγιά δένει τα πρώτα της μπουμπούκια η ελπίδα
κι οι νεκροί μπορούν να γείρουν στο πλευρό τους και να κοιμηθούν δίχως παράπονο
ξέροντας πως δεν πήγε το αίμα τους του κάκου,
είναι η ειρήνη.
...........
Ε
ιρήνη είναι οι θυμωνιές των αχτίνων στους κάμπους του καλοκαιριού
είναι τ΄αλφαβητάρι της καλοσύνης στα γόνατα της αυγής.

Όταν λες: αδελφέ μου- όταν λέμε: αύριο θα χτίσουμε

όταν χτίζουμε και τραγουδάμε
είναι η ειρήνη.
(Απόσπασμα)1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Η Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος" συμμετέχει στη δικοινοτική εκδήλωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Πλατφόρμας Ειρήνης.
Δείτε την ανακοίνωση:

Η 1η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης. Είναι μια μέρα αφιερωμένη από τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και στα δεινά που αυτός συνεπάγεται για τους λαούς όλου του κόσμου.

Η Κύπρος, θύμα πολεμικών συγκρούσεων για δεκαετίες, βιώνει ακόμα τις συνέπειες του εθνικιστικού μίσους, του ρατσισμού και της αντιπαράθεσης, παραμένοντας διαιρεμένη. Όμως, για την Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος», ένα παράθυρο ελπίδας ανοίγεται φέτος στην πατρίδα μας. Και θεωρούμε πως είναι στο χέρι των δυο κοινοτήτων, του καθενός από εμάς, να μετατρέψουμε αυτή την ευκαιρία σε οριστική λύση του Κυπριακού, να οικοδομήσουμε τις συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε, δικαιούμαστε να παίρνουμε την απόφαση να συμβάλουμε ενεργά στο να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά. Την προσδοκία αυτή μας τη δίνουν γεγονότα μεγάλης σημασίας, όπως είναι η νέα φάση των συνομιλιών στην οποία εισέρχονται οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, καθώς και το πρόσφατο ρήγμα σε ακόμα ένα σημείο του διαχωριστικού τείχους, στο Λιμνίτη.

Όμως, ελπιδοφόρα είναι και τα μηνύματα που εκπέμπουν «μικρά» πράγματα των τελευταίων ημερών: Η εκταφή και ταυτοποίηση λειψάνων των αγνοουμένων άρχισε να δημιουργεί και στις δυο κοινότητες ατμόσφαιρα επίγνωσης του μεγάλου κακού που κάναμε η μια στην άλλη. Ελληνοκύπριοι συνειδητοποιούν για πρώτη ίσως φορά την ύπαρξη τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από τη δική τους εθνικιστική μανία, και τουρκοκύπριοι συνειδητοποιούν τον πόνο που προκάλεσε ο χαμός τόσων αγαπημένων προσώπων, ιδιαίτερα το 1974.

Αλλά έρχονται καθημερινά στο φως και περιπτώσεις ελληνοκυπρίων που έσωσαν από βέβαιο θάνατο τουρκοκύπριους, και το αντίστροφο. Την ίδια ώρα, συγγενείς αγνοουμένων και από τις δυο κοινότητες απλώνουν το χέρι της συμφιλίωσης ο ένας στον άλλο.

Την 1η του Σεπτέμβρη, με πρωτοβουλία της Πλατφόρμας της Ειρήνης στην οποία συμμετέχει η «Ενωμένη Κύπρος», δυο πορείες από τις δυο πλευρές της Λευκωσίας θα ενωθούν σε μια μεγάλη γιορτή της συμφιλίωσης στο Λήδρα Πάλας. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση της αποφασιστικότητας για συμφιλίωση και λύση. Επικεφαλής των δυο τμημάτων θα είναι συγγενείς αγνοουμένων, οι οποίοι στο χώρο του Λήδρα Πάλας θα ενωθούν. Για να διακηρύξουν πως αναγνωρίζουμε τον πόνο του άλλου, θέλουμε να δούμε κατάματα όλη την αλήθεια, μαθαίνουμε από την Ιστορία μας χωρίς να την αφήνουμε να μας παγιδεύει στο μίσος.

Η Πλατφόρμα «Ενωμένη Κύπρος» καλεί όλους τους Κυπρίους κάθε εθνότητας να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη γιορτή της ενότητας, σ’ αυτή τη διακήρυξη της αποφασιστικότητάς μας για λύση. Για να δώσουμε καθαρό και δυνατό το μήνυμα προς τους δυο ηγέτες και προς τη διεθνή κοινότητα: Ειρήνη στην Κύπρο, λύση τώρα!
Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος"

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η εκδήλωση ας αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την ειρήνη και την επανένωση στον τόπο μας.
Εκπαιδευτικός

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης Μαραθεύτης και Φετίχ Ακκιντζί,
το παράδειγμά τους είναι απόδειξη για την αναγκαιότητα της ειρήνης.

Πασιφιστής

Αμαδρυάς είπε...

Στην Κύπρο πώς αλλιώς μπορούμε να γιορτάσουμε την ειρήνη;

35 χρόνια κατοχής και διαχωρισμού είναι αρκετά! Χωρίς λύση η ειρήνη είναι ψευδαίσθηση στο νησί μας.

Κανείς φιλειρηνικός άνθρωπος, Ε/κ και Τ/κ, που επιθυμεί τα τελειώσει πια η αδικία σε βάρος του λαού μας, δεν μπορεί να μη θέλει μια επανενωμένη Κύπρο.

Και τώρα είναι η ώρα να πιέσουμε και να διεκδικήσουμε τη λύση που θα κλείσει οριστικά τις πληγές!
Φτάνει ρητορίες και λόγια, ας βγούμε να διεκδικήσουμε τον τερματισμό του βίαιου διαχωρισμού: την επανένωση, την ειρηνική και ανεξάρτητη Κύπρο!