15 Οκτ 2018

Για τον Κωνσταντίνο Μάντη και το latistor.blogspot




Κρατάει χρόνια η διαδικτυακή φιλία μου με τον Κωνσταντίνο Μάντη.Από τότε που  επικοινωνούσαμε μέσα από τις αναρτήσεις και τα σχόλια των Ιστολογίων μας.Παρεμπιπτόντως,μπορεί να ήρθαν στη συνέχεια τα μέσα μαζικής δικτύωσης και κατά κάποιο τρόπο,"εξοβέλισαν" την ουσιαστική επικοινωνία που πρόσφεραν τα ιστολόγια,όμως στην πραγματικότητα δεν κατάφεραν να την υποκαταστήσουν.Στον Κωνσταντίνο,λοιπόν,είναι αφιερωμένη η σημερινή μας ανάρτηση.Ως  ένδειξη φιλίας και εκτίμησης σε έναν αξιόλογο και ακούραστο φιλόλογο-συγγραφέα αλλά και σε έναν πολύτιμο φίλο.

Ο Κωνσταντίνος Μάντης 
 γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Ρέθυμνο. Εργάστηκε σε σχολεία της  Δημόσιας εκπαίδευσης .Σήμερα εργάζεται στην   Ιδιωτική εκπαίδευση,στον  Όμιλο φροντιστηρίων "Διακρότημα".
 Διατηρεί από το 2009 το Ιστολόγιο latistor.blogspot.com 

 "Σημειώσεις Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ερμηνευτικές προσεγγίσεις Λογοτεχνικών Κειμένων - Σημειώσεις Λατινικών - Σημειώσεις Αρχαίων και Νέων Ελληνικών - Συγγραφή Σημειώσεων Κωνσταντίνος Μάντης".
Ένα ιστολόγιο,πολύ δημοφιλές σε εκπαιδευτικούς και μαθητές,αφού σε αυτό βρίσκουν πλούσιο,πολύτιμο υλικό για τα φιλολογικά μαθήματα.

****

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Χατζηθωμά το "Βιβλίο συνεξέτασης Έκθεσης – Λογοτεχνίας για ΕΠΑΛ και ΓΕΛ".Ο Κωνσταντίνος Μάντης είναι ένα από τα μέλη της συγγραφικής ομάδας. Τη συγγραφική ομάδα συμπληρώνουν οι: Μαρία Σταμλακού,  Μαρία Καζακίδου και Ιωάννης Ευγενικός. 



 

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Ειδικότερα, το βιβλίο περιλαμβάνει:
- Ολοκληρωμένη θεωρία για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας (πειθώ, περίληψη, μεθοδολογία σύνταξης μικροκειμένων, τρόποι ανάπτυξης παραγράφων, συνοχή, συνεκτικότητα, λειτουργίες της γλώσσας, ευθύς και πλάγιος λόγο, ύφος κειμένου, σημεία στίξης, παραγωγή γραπτού λόγου, επικοινωνιακό πλαίσιο).
- Αναλυτική θεωρία λογοτεχνίας, με παραδείγματα ασκήσεων.   
- Εφαρμογές και υποδειγματικές απαντήσεις στα ζητούμενα κάθε δραστηριότητας, ώστε να μπορέσει ο μαθητής να απαντά εύστοχα και με ακρίβεια.
- Πλήρη παρουσίαση 36 ενοτήτων σύγχρονου προβληματισμού που καλύπτουν τους θεματικούς κύκλους των σχολικών εγχειριδίων των τριών τάξεων του Λυκείου.
- 36 κριτήρια συνεξέτασης γλώσσας και λογοτεχνίας με κείμενα νοηματικά συναφή.
Το βιβλίο συνοδεύεται από βιβλίο απαντήσεων, στο οποίο υπάρχουν οι απαντήσεις των ασκήσεων θεωρίας και των κριτηρίων συνεξέτασης.

Λογοτεχνία: Θεωρία, ασκήσεις, δημιουργική γραφή
Το βιβλίο περιέχει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία Θεωρίας της λογοτεχνίας που θα επιτρέψουν στον αναγνώστη να κατανοήσει πληρέστερα τις διάφορες τεχνικές δόμησης και έκφρασης του λογοτεχνικού λόγου. Η Θεωρία ακολουθεί τη διάρθρωση των κριτηρίων αξιολόγησης προσφέροντας, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο,  τα κλειδιά κατανόησης κάθε επιμέρους άσκησης. Επιπλέον, κάθε τμήμα της Θεωρίας συνοδεύεται από παραδείγματα ασκήσεων και εφαρμογών, ώστε να καθίστανται σαφέστεροι οι πιθανοί τρόποι αξιοποίησης και διερεύνησης των θεωρητικών στοιχείων σε ένα λογοτεχνικό κείμενο.
Στα κριτήρια αξιολόγησης των λογοτεχνικών κειμένων υπάρχει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που καλύπτουν όλο το εύρος των πιθανών ερωτημάτων που μπορούν να τεθούν σε κάθε δραστηριότητα. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εξετάζονται: οι αφηγηματικές τεχνικές και οι αφηγηματικοί τρόποι, η οργάνωση της αφηγηματικής πλοκής ή της ποιητικής γραφής, το είδος του αφηγητή, τα εκφραστικά μέσα και τα σχήματα λόγου, τα ρηματικά πρόσωπα, τα σύμβολα, οι φωνές κι οι σιωπές, όπως και τα πρόσωπα, ο χώρος και ο χρόνος. Ενώ, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή λόγου, καθώς και στις ασκήσεις δημιουργικής γραφής.
Η επιλογή των κειμένων που έχουν χρησιμοποιηθεί στα κριτήρια αξιολόγησης έχει γίνει με βασική επιδίωξη να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν έργα ποικίλων λογοτεχνικών ειδών -ποίηση, θέατρο, μυθιστόρημα, διήγημα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις- τόσο της σύγχρονης εποχής όσο και παλαιότερων περιόδων, από την ελληνική και την παγκόσμια γραμματεία.

****
 Σημείωση:Από το latistor.blogspot και η πολύ εύστοχη ανάλυση για την "Ελένη" του Γ.Σεφέρη,ένα ποίημα που περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη των παγκυπρίων εξετάσεων και το επεξεργαζόμαστε αυτές τις μέρες.Εδώ η ανάρτηση.

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Εξαιρετική η παρουσίαση, ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πολυσχιδή και αξιόλογη συγγραφική εργασία του κ. Μαντη.