Αντίο, Κύπρο Τόκα...
Ο Μάριος Τόκας με τον πατέρα του,Κύπρο και στενούς του φίλους. |
Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό μου αρχείο.Ο Μάριος είχε έρθει τότε στην Κύπρο για να γιορτάσει μαζί με τον αγαπημένο του πατέρα τα γενέθλιά του...
«Έφυγε» από τη ζωή ο Κύπρος Τόκας
Από την εκδήλωση προς τιμήν του Μάριου Τόκα |
Σημ.Για την εκδήλωση,που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2009, δείτε στην ανάρτησή μας με τίτλο "Η Λεμεσός τιμά τον Μάριο Τόκα"
***********
Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 88 ετών, ο βετεράνος δημοσιογράφος Κύπρος Τόκας, πατέρας του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, του Νίκου και της Σκεύης.
Ο Κύπρος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1924. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο μπήκε από μικρός στη βιοπάλη για να βοηθήσει την πολυμελή και φτωχή οικογένειά του. Παρά τον καθημερινό μόχθο του, ποτέ δεν τον εγκατέλειψε το πάθος του για μάθηση. Αυτή η όρεξή του τον οδήγησε να παρακολουθεί νυκτερινά μαθήματα για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του. Είχε συνειδητοποιήσει, όπως έλεγε, ότι η γνώση είναι ο πραγματικός πλούτος του ανθρώπου, γι’ αυτό και φρόντισε μετέπειτα, όσα στερήθηκε ο ίδιος, να τα προσφέρει με κάθε θυσία στα παιδιά του.
Για να τα καταφέρει εργάστηκε σκληρά και επίμονα. Δούλεψε ως επιπλοποιός, ως κουρέας, ως παντοπώλης, καταλήγοντας στη δημοσιογραφία. Το 1961 ανέλαβε καθήκοντα ανταποκριτή της εφημερίδας “Χαραυγή” στη Λεμεσό, ενσυνείδητα, αφού ο ίδιος ήταν ταγμένος να υπηρετήσει τα πιστεύω του και να προσφέρει από όποιο πόστο κι αν βρισκόταν στο λαϊκό κίνημα.
Ο Κύπρος Τόκας υπηρέτησε την εφημερίδα του για 28 ολόκληρα χρόνια, χρόνια δύσκολα, αλλά όμορφα, όπως ο ίδιος εξομολογείτο συχνά, για εκείνους που τάχθηκαν να υπηρετούν ένα σκοπό στη ζωή τους. Εκτός όμως από δημοσιογράφος, πριν και ταυτόχρονα με την άσκηση του λειτουργήματος, ο Κύπρος Τόκας καταπιάστηκε με την ποίηση και τη λογοτεχνία.
Το 1951 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Αδούλωτες ψυχές», ακολούθως τη «Λύρα» και τα «ελπιδοφόρα μηνύματα».
Η ευαίσθητη ψυχή του και η αγάπη του προς τα παιδιά, τον έσπρωξαν να ασχοληθεί με την παιδική ποίηση, ενώ παράλληλα έγραφε διηγήματα και χρονογραφήματα. Αρκετά από τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από το γιο του, τον αγαπημένο και αξέχαστο Μάριο.
Σε ηλικία 50 χρόνων άρχισε να ασχολείται και με την ζωγραφική, αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό στίγμα, απεικονίζοντας πρόσωπα, τοπία, την ομορφιά του ανθρώπου και της γης μας.
Η κηδεία του Κύπρου Τόκα θα γίνει αύριο,9/12/2011, στη 1μ.μ. από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.
Ανακοίνωση Ένωσης Συντακτών
«Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, εκ μέρους όλων των δημοσιογράφων εκφράζει τη θλίψη του και ταυτόχρονα τη συμπάθειά του προς τα παιδιά του, τη Σκεύη και τον Νίκο. Ο Νίκος συνεχίζει την πορεία που χάραξε ο πατέρας του στο χώρο μας.
Ο Κύπρος Τόκας, ο πράος αυτός άνθρωπος με το γλυκύ χαμόγελο και την ταπεινότητα που πάντα τον χαρακτήριζε, ήταν εκλεκτός, γιατί ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Δούλεψε σκληρά στη ζωή του σε δύσκολους καιρούς.
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1924. Τέλειωσε το Δημοτικό και ρίχτηκε ακολούθως στην πάλη για το μεροκάματο. Έπρεπε να βοηθήσει την πολυμελή φτωχή οικογένειά του. Δεν παραμέλησε, όμως, τα γράμματα. Δούλευε κι παρακολουθούσε ταυτόχρονα βραδινά μαθήματα. Δούλεψε ως επιπλοποιός, ως κουρέας, ως κομμωτής ακόμα και ως μπακάλης.
Το 1961 προσλήφθηκε στην εφημερίδα «Χαραυγή» και δούλεψε ως ανταποκριτής της στη Λεμεσό, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980. Ο Κύπρος Τόκας ασχολήθηκε με την ποίηση και εξέδωσε αρκετές ποιητικές συλλογές. Κυρίως ασχολήθηκε με την παιδική ποίηση και έτυχε βραβεύσεων και διακρίσεων. Κάποια από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από το γιο του, τον αλησμόνητο Μάριο Τόκα. Έγραψε, επίσης, διηγήματα και χρονογραφήματα, τα οποία εξέδωσε. Μετά τα πενήντα του ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Αυτοδίδακτος, αλλά με αξιόλογη προσφορά και σε αυτό τον τομέα.
Η δημοσιογραφική οικογένεια αποχαιρετά σήμερα τον Κύπρο Τόκα, οποίος με τα πατήματά του άφησε πίσω του σημάδια ανθρωπιάς, αλλά και δείγματα αντικειμενικότητας, αλήθειας και συνέπειας.
Κύπρο Τόκα, να πας στο καλό».
Γ.Κωστακόπουλος
Πηγή:Καθημερινή
4 σχόλια:
αιωνια του η ΜΝΗΜΗ ΤΖΑΙΑΙ ΤΟΥΤΟΥ
Καλό του Ταξίδι. Εύχομαι να ανταμώσει με τον γιο του στον Παράδεισο...
έβγαλε ωραίους ανθρώπους η πόλη μας!
ΑΝΕΡΑΔΑ,
καλό του ταξίδι...
thalassamov,
έφυγε με τον καημό του τόσο πρόωρου χαμού του Μάριου.Τώρα, θα΄ναι κιόλας αγκαλιασμένοι,εκεί ψηλά στις γειτονιές των αγγέλων...
Disdaimona,
...που,έστω κι αν φεύγουν,αφήνουν πίσω τους ένα τόσο σημαντικό έργο!
Δημοσίευση σχολίου