18 Απρ 2011

"Κανείς εδώ δεν τραγουδά..."Στερνό αντίο στον Νίκο Παπάζογλου


Ένας μεγάλος τραγουδοποιός,συνθέτης και ερμηνευτής,ο αγαπημένος μας Νίκος Παπάζογλου, "έφυγε" χθες...Τόσο πρόωρα,τόσο ανέλπιστα,τόσο άδικα...Πιο φτωχή η Ελλάδα, έχασε έναν γνήσιο,αυθεντικό,ταλαντούχο και εξαιρετικό καλλιτέχνη που υπηρέτησε το ελληνικό ποιοτικό τραγούδι και το έκανε πιο πλούσιο.
Αγαπήσαμε τα τραγούδια του Νίκου,ακούγαμε τους δίσκους του,τον ακολουθούσαμε στις συναυλίες του...Και δυσκολευόμαστε να δεχτούμε πως τον πήρε κι αυτόν η Άνοιξη...
Νίκο Παπάζογλου, για όλους εμάς θα ζεις μέσα από τα τραγούδια σου!Θα είσαι εδώ!

 Φύσηξε ο Βαρδάρης...

***********
Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1948 στη Θεσσαλονίκη και άφησε χθες (17/4/2011) την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 63 ετών,έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4:00μ.μ. στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντα,στην Τούμπα στη Θεσσαλονίκη.
***************
Ο Νίκος Παπάζογλου ξεκινά τη συστηματική του απασχόληση με τη μουσική στα τέλη της δεκαετίας του '60. Σε ένα μικρό στούντιο γράφει τα πρώτα του τραγούδια και κάποια από αυτά τραγουδιούνται από τον Πασχάλη, τον οποίο αντικατέστησε στους OLYMPIANS για να κάνει τη στρατιωτική του θητεία!

Οι αρχές της δεκαετίας του 1970 τον βρίσκουν στο Aachen της Γερμανίας με το Σαλονικιώτικο συγκρότημα ZEALOT. Κάνει προσπάθειες να προωθήσει τη δουλειά του στον ευρωπαϊκό χώρο και ηχογραφεί κάποια κομμάτια στο Μιλάνο. Επιστρέφει στα πάτρια εδάφη το 1976.

Το 1977 συμμετέχει στην παράσταση «Αχαρνής - Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», για την οποία συνεργάζεται με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μανώλη Ρασούλη και συμμετέχει στον ομώνυμο δίσκο.

Δυο χρόνια μετά, οι τρεις τους και ο Νίκος Ξυδάκης δημιουργούν αυτό που έμελλε να αφήσει σφραγίδα στη νεοελληνική μουσική σκηνή, το δίσκο "Η εκδίκηση της Γυφτιάς" με την χαμογελαστή εικόνα του Νίκου σε πρώτο πλάνο.

«Τρελλή κι αδέσποτη», «Κανείς εδώ δεν τραγουδά» και άλλα έντεκα κομμάτια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν όσο λίγα. Έχει ήδη με προσωπική εργασία και μεράκι "οικοδομήσει" το στούντιο του στην Κάτω Τούμπα, το γνωστό ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ, το οποίο γίνεται γι' αυτόν εργαλείο δημιουργίας μερικών από τα καλύτερα τραγούδια της τελευταίας εικοσαετίας στην Ελλάδα.

Η συνέχεια έρχεται το 1979 με τα «ΔΗΘΕΝ» των Ξυδάκη - Ρασούλη, όπου τραγουδά μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τη Σοφία Διαμαντή.

Το 1983 πραγματοποιεί μερικές εμφανίσεις στο ΖΟΟΜ στην Αθήνα, με την «Ταχεία Θεσσαλονίκης» που δεν είχαν την αναμενόμενη από το κοινό ανταπόκριση. Την ίδια χρονιά συγκεντρώνει τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος στον δίσκο «ΧΑΡΑΤΣΙ». Δίσκος σταθμός, επηρεάζει αρκετούς νεότερους τραγουδοποιούς και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους που κυκλοφορεί ο Παπάζογλου αργότερα, δημιουργείται η «σχολή της Σαλονίκης», το «ρεύμα Παπάζογλου»...  Στο «ΧΑΡΑΤΣΙ» το ροκ συνδυάζεται με το μπαγλαμαδάκι και το τσέλο με το μπουζούκι, σε ένα εκπληκτικό άκουσμα. Είκοσι χρόνια μετά, το κλασικό είναι πλέον το τραγούδι «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ». Όπως επίσης ο «Υδροχόος», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά» του Μανώλη Ρασούλη και της Βάσως Αλαγιάννη, το «Χαράτσι» του Σιμώτα (στίχος) και τα «Καρυάτιδα», «Στάλα-στάλα», «Με το τραγούδι», «Ευχή», «Χθες βράδυ», «Πέρασα έτσι», «Χτυπάει τηλέφωνο».

Εκτός όμως από τις προσωπικές του δουλειές, τον συναντάμε στη Ρεζέρβα (1984) και στο «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» (1986) του Σαββόπουλου. Επίσης στο «Πότε Βούδας πότε Κούδας» δίσκος του Μ. Ρασούλη (1986) όπου τραγουδά το ομότιτλο κομμάτι. Αλλά και στο «Σείριο υπάρχουνε παιδιά» του Χατζιδάκι το 1988. Στο δίσκο «Ολοι δικοί μας είμαστε» με τους Μ. Ρασούλη, Χ. Νικολόπουλο και Π. Τερζή και στο «Σκόρπια 1» του Μ. Ρασούλη με την Γλυκερία.

Παράλληλα κυκλοφορούν και οι δικοί του δίσκοι ΜΕΣΩ ΝΕΦΩΝ το 1986 και ΣΥΝΕΡΓΑ το 1991. Την ίδια χρονιά 30 Σεπτέμβρη 1991 ηχογραφεί και κυκλοφορεί την ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ από το θέατρο του Λυκαβηττού.

Διαχρονικές σιωπηλές επιτυχίες, τα τραγούδια των δίσκων του, «Ένα κι ένα», «Ο μοναχός ο άνθρωπος», «Στη ρωγμή του χρόνου», «Φύσηξε ο Βαρδάρης», «Καλημέρα», «Είναι αργά», «Απόψε σιωπηλοί», «Δεν είμαι ποιητής», «Νυκτερινό Α' και Β», «Όμως εγώ», «Μάτια μου» και άλλες.

Το 1995 κυκλοφορεί η τελευταία του δουλειά "ΟΤΑΝ ΚΥΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΠΑΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΥΡΟΥΔΑ" (πουρούδα: στα κυπριακά το κλάξον του ποδηλάτου).

Όλες οι δουλειές του έχουν ηχογραφηθεί στο ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ με την ετικέτα «Στρόγγυλοι δίσκοι».
Πηγή:Τα Νέα
Σημείωση:η τελευταία του δουλειά δεν είναι το "Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα",όπως έγραψαν "Τα Νέα" αλλά το "Μάϊσσα Σελήνη" του 2005.
................................

Κανείς εδώ δεν τραγουδά...

***********
"Θάνατο θέλω να 'χω δοξασμένο
κατά πως πρέπει σε τραγουδιστή μεγάλο
και να καώ, δεν θέλω τάφο και στολίσματα
μες το καμίνι με τα πλαστά χαρτονομίσματα"
...............

***********
Δισκογραφία

    * 1984 Χαράτσι (Lyra)
    * 1986 Μέσω Νεφών (Lyra)
    * 1990 Σύνεργα (Lyra)
    * 1991 Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού (Lyra)
    * 1995 Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα (Lyra)
    * 2005 Μάϊσσα Σελήνη

Δισκογραφία : Συμμετοχές

    * 1977 Αχαρνής, Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια (Lyra)
    * 1978 Η εκδίκηση της γυφτιάς (Lyra)
    * 1979 Η ρεζέρβα (Lyra)
    * 1979 Τα δήθεν (Lyra)
    * 1981 Χειμερινοί Κολυμβητές (Ανεξάρτητη παραγωγή)
    * 1984 Όλοι δικοί μας είμαστε (Lyra)
    * 1986 Εν Αθήναις (Lyra)
    * 1986 Πότε Βούδας πότε Κούδας (CBS)
    * 1987 Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι (ΜΙΝΟS)
    * 1988 Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον Κ. Χατζιδάκι και θα'ρθει οπωσδήποτε (Σείριος)
    * 1988 Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά (Σείριος)
    * 1988 Τραγούδια από το θέατρο (Lyra)
    * 1989 Ασπρόμαυρες ιστορίες (Lyra)
    * 1991 Παραμύθια (Lyra)
    * 1992 Τα σκόρπια (Lyra)
    * 1992 Σύγχρονο τραγούδι-Μέρες μουσικής (Lyra)
    * 1993 Η μικρή γαλέρα (Ασπάλαθος)
    * 1997 Πύλη της άμμου (Μύλος)

Δισκογραφία και λίστα περιεχομενων:
1984 Χαράτσι
   1. ΥΔΡΟΧΟΟΣ
   2. ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
   3. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
   4. ΧΑΡΑΤΣΙ
   5. ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
   6. ΣΤΑΛΑ ΣΤΑΛΑ
   7. ΕΥΧΗ
   8. ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ
   9. ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΙ
  10. ΠΕΡΑΣΑ ΕΤΣΙ, ΔΙΧΩΣ ΛΟΓΟ
  11. ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
    * ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΩ ΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
    * ΣΤΙΧΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΣΙΜΩΤΑΣ
1986 Μέσω Νεφών
  1. Ένα κι ένα (Νίκου Παπάζογλου - Μανώλη Ρασούλη)
   2. Ο μοναχός άνθρωπος (Παπάζογλου - Ανδρέου)
   3. Στη ρωγμή του χρόνου (Ξυδάκη - Ρασούλη)
   4. Του χαμού (Παπάζογλου - Σπυρόπουλου)
   5. Το όνειρο (Παπάζογλου)
   6. Φύσηξε Βαρδάρης (Παπαζογλου)
   7. Εγώ κι ο ίσκιος μου (Παπάζογλου - Ανδρέου)
   8. Καλημέρα (Παπαζογλου - Σιμώτα)
   9. Είναι αργά (Παπάζογλου)
  10. Φέγγεις σαν άστρο (Παπαζογλου - Σιμόπουλου)
  11. Γλυκειά μου (Παπάζογλου)

1990 Σύνεργα
   1. Σύνεργα (Παπάζογλου)
   2. Μάτια μου (Ορφέα Περίδη)
   3. Δραπέτες (Γ. Ζήκα)
   4. Απόψε σιωπηλοί (Βάσω Αλλαγιάννη)
   5. Το Πηγάδι (Παπάζογλου - Σιμώτα)
   6. Χάρτινο καραβάκι (Παπάζογλου - Σιμώτα)
   7. Βιάστηκε να νυχτώσει (Παπάζογλου - Σιμώτα)
   8. Μανδραγόρας (Γ. Ζήκα)
   9. Βαρειά Βαλίτσα (Παπάζογλου - Σιμώτα)
  10. Θάνατο θέλω τραγικό (Ορφέα Περίδη)
  11. Φεύγω (Ορφέα Περίδη)

1991 Επιτόπιος Ηχογράφησις, Θέατρο Λυκαβητού 30/9/1991
   1. Η ΑΓΑΠΗ Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ( Συνθέτης/ες:ΑΛΑΓΙΑΝΗ ΒΑΣΩ)
   2. ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ( Συνθέτης/ες:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ)
   3. ΣΤΑΛΑ - ΣΤΑΛΑ ( Συνθέτης/ες:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ)
   4. ΣΥΝΕΡΓΑ ( Συνθέτης/ες:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ)
   5. ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ( Συνθέτης/ες:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ Στιχουργός/οί:ΣΙΜΩΤΑΣ ΤΑΚΗΣ)
   6. ΠΟΤΕ ΒΟΥΔΑΣ ΠΟΤΕ ΚΟΥΔΑΣ ( Συνθέτης/ες:ΒΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ Στιχουργός/οί:ΡΑΣΟΥΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ)
   7. ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ( Συνθέτης/ες:ΑΛΑΓΙΑΝΗ ΒΑΣΩ Στιχουργός/οί:ΡΑΣΟΥΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ)
   8. Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ Στιχουργός/οί:ΑΝΔΡΕΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ) )
   9. ΧΑΡΑΤΣΙ ( Συνθέτης/ες:ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ Στιχουργός/οί:ΣΙΜΩΤΑΣ ΤΑΚΗΣ)
  10. ΔΡΑΠΕΤΕΣ ( Συνθέτης/ες:ΖΗΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

1995 Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα
   1. Νυχτερινό Α', στίχοι Τ. Σιμώτας
   2. Νυχτερινο Β', στίχοι Τ. Σιμώτας
   3. ΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑ στίχοι Τ. Σιμώτας
   4. Του Φίλου, στίχοι Πηγή Καφετζοπούλου
   5. Με ένα Τρίχορδο, στίχοι. Στελ Ξυνιάς
   6. Δεν είμαι Ποιητής, στίχοι Λάζαρου Ανδρέου
   7. ΦΑΝΟΙ, στίχοι Ν. Παπάζογλου
   8. Της Χιώτισσας, στίχοι Ανώνυμης χιώτισσας του 1993
   9. Για το Χαμόγελο, στίχοι Ν. Παπαζογλου
  10. Για μένα, στίχ. Λάζαρου Ανδρέου
  11. Σάββατο, στίχοι Μιχάλης Πασιαρδής
  12. Όμως εγώ, στίχ. Λάζαρος Ανδρέου

2005 Μάϊσσα Σελήνη
   1. Μάϊσσα σελήνη
   2. Ανδόρα - Κορσική - Χανιά
   3. Σ' ένα μπαγλαμαδάκι
   4. Μ' ένα "γειά"
   5. Αόρατοι σταυροί
   6. Καρρώ κουβέρτα
   7. Πικρό ψωμί
   8. Επαρχία
   9. Ό,τι με πλήγωσε
  10. Απόπειρα λαθραλιείας
  11. Όρτσα - Πρίμα
  12. Τόδε τι
  13. Ξεσπάει αέρας
  14. Να μη σ' έχω
  15. Στιγμές

Πηγή:http://wiki.kithara.gr
************








Για την τελευταία του δισκογραφική δουλειά δείτε εδώ
************ 
Μάϊσσα σελήνη

**********
************
Και ένα τραγούδι από κείνα που αγαπήθηκαν τόσο πολύ...
Εγώ δεν είμαι ποιητής

************

6 σχόλια:

patinios είπε...

τορα... ακούμε μόνο την πενιά
κι ο νους μας ταξιδεύει.

Eva Neocleous είπε...

@patinios,
θα μας ταξιδεύουν τα τραγούδια του,τα τόσο αγαπημένα...

Πορτιάτης είπε...

Έφυγε και πήγε να βρει τους φίλους του Μανώλη και Μάνο!
Καλό Ταξίδι Νίκο και χαιρετίσματα!

Εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου του! Μπράβο!

ΥΓ Δεν σε προλαβαίνω, μόλις άφησα σχόλιο και στο προηγούμενο post! Καλές γιορτές να περάσεις!

Πολίνα Μοίρα είπε...

Άνοιξη έφυγε, Άνοιξη φέρνει με τα τραγούδια του στις καρδιές μας.

Καλό Πάσχα Εύα μου!
Με υγεία πάντα

Eva Neocleous είπε...

Πορτιάτη μου,
νομίζω πως όλοι αυτό σκεφτήκαμε,με το που ακούσαμε πως "έφυγε" κι ο Νίκος Παπάζογλου.Και τώρα;

Καλές Γιορτές και σε σένα!

Eva Neocleous είπε...

Πολίνα μου,
όπως τα λες.Αυτά τα τραγούδια πώς να τα ξεχάσει κανείς;

Καλό Πάσχα και σε σένα,όπως το ονειρεύεσαι!