1 Οκτ 2010

50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

 Επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα.
50 χρόνια μετά και η μικρή μας πατρίδα αγωνίζεται για την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα,για την επανένωση, για την ειρήνη,για την εδραίωση και διασφάλιση της δημοκρατίας.
Με την ελπίδα ότι δε θα εξαντληθούν κι αυτή τη φορά οι ανακοινώσεις και τα μηνύματα σ΄ ένα θεωρητικό,ευχολογικό πεδίο.

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου
για την 1η Οκτωβρίου, Επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,
Η φετινή χρονιά 2010 είναι ιστορική για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Η Κυπριακή Πολιτεία τιμά τη φετινή επέτειο με κάθε λαμπρότητα αλλά και με συναίσθηση της παρούσας κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πατρίδας μας, καθώς και την πορεία που διαγράφεται για το μέλλον.
Η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου του 1960, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, ήταν αποτέλεσμα τόσο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59 εναντίον των Άγγλων όσο και της καθολικής απαίτησης του λαού για ελευθερία και αποτελεί ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη της ιστορίας του τόπου μας. 
Η πορεία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας στα 50 αυτά χρόνια υπήρξε δύσκολη και ανηφορική αλλά παράλληλα και δημιουργική. Με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο Γ’, η Κύπρος ακολούθησε μια ειρηνική πορεία ανάπτυξης και προόδου.
Στα 50 αυτά χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία εδραιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών της και της ανθρωπότητας και πήρε τη θέση της στη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητο κράτος, συνεισφέροντας ως μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Κινήματος των Αδεσμεύτων καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών στις προσπάθειες για τη διεθνή ειρήνη, τη συνεργασία και την πρόοδο των λαών.
Η πορεία της πατρίδας μας όλα αυτά τα χρόνια σημαδεύτηκε από διακοινοτικές ταραχές, εγκληματικές ενέργειες παράνομων οργανώσεων και ξένες παρεμβάσεις, που στόχευαν στην κατάλυση της κυπριακής ανεξαρτησίας. 
Αποκορύφωμα των εντάσεων αποτέλεσε το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης Κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την Ελληνική Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ στις 15 Ιουλίου 1974, καθώς και η βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974. Οι συνέπειες ανείπωτες και ζωντανές μέχρι σήμερα: χιλιάδες πρόσφυγες, εκατοντάδες αγνοούμενοι, χιλιάδες νεκροί και παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους μας.
Η σημερινή μέρα, 50 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνεχιζόμενη Τουρκική αδιαλλαξία καιτην πατρίδα μας να εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδάφη της κατέχονται από άλλη χώρα, υποψήφια για ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη. 
Παρά τις δυσκολίες, οι προσπάθειες μας συνεχίζονται τόσο μέσα από τη διαδικασία διαρκούς διαπραγμάτευσης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων όσο και μέσα από τη διεθνή κοινότητα, η οποία αναμένουμε να υποχρεώσειτην Τουρκία να αποσύρει τον στρατό κατοχής και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας. 

Δέσμευση όλων, ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να πορευτούμε μαζί σε συνθήκες ενότητας, ειρήνης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να εξασφαλίσουμε για σας, τη νέα γενιά, μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και συρματοπλέγματα διαχωρισμού, ώστε ν΄ ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο και το λαό της Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.
Με όπλα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό και την ειρήνη, ας πορευτούμε όλοι μαζί, από όποιο χαράκωμα κι αν βρίσκεται ο καθένας και η καθεμιά στο στίβο της ζωής για ένα καλύτερο αύριο.




Η Κυπριακή Σημαία
 Καθορίστηκε το 1960, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ημέρα της Ανεξαρτησίας καθιερώθηκε η 1η Οκτωβρίου.

Χρώμα της Κυπριακής Σημαίας

Η σημαία έχει σαν φόντο το άσπρο χρώμα. Στο κέντρο της σημαίας υπάρχει το σχήμα του χάρτη της Κύπρου σε κίτρινο χρώμα του χαλκού. Οι κλάδοι ελιάς κάτω από το σχήμα της Κύπρου έχουν χρώμα πράσινο βαθύ της ελιάς.

*******

Έμβλημα

Ο Θυρεός της Κυπριακής Δημοκρατίας παριστάνει ένα λευκό περιστέρι που φέρει στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς. Το περιστέρι, τίθεται εντός μιας ασπίδας στο κίτρινο χρώμα του χαλκού, του μετάλλου εκείνου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μακραίωνη ιστορία της Κύπρου. Στο κάτω μέρος της ασπίδας αναγράφεται το έτος εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1960. Την ασπίδα πλαισιώνουν δύο πράσινα κλαδιά ελιάς με καρπούς, που μαζί με το λευκό περιστέρι αποτελούν ανεξίτηλα σύμβολα ειρήνης.
Πηγή:Προεδρία Κυπριακής Δημοκρατίας

 *********

2 σχόλια:

ποραντίδα είπε...

Η τίτλος της πολύ ενδιαφέρουσας ανάρτησης σου, Εύα, προκαλεί παράξενους συνειρμούς. 50 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καιρός, νομίζω, να προσεγγίσουμε σε βάθος και απροκατάληπτα την “κυπριακή αυτοβιoγραφία” μας . Το λέω αυτό επειδή η πενηντάχρονη περιπέτεια μας , πέρα από το σημαδιακό 1974 και το μοίρασμα της πατρίδας , συμπυκνώνει και πολλές άλλες, καθόλου ασήμαντες, απώλειες: παραδοσιακές αξίες των κυπρίων χαλάρωσαν, ατόνησαν ή καταλύθηκαν ενώ εμφανής είναι και η αιώνια ανακυκλούμενη πνευματική μας δυσανεξία.
Δυστυχώς, ο ενθουσιασμός, η αυταπάρνηση και η έμπνευση που γέννησε αρχικά η πίστη σ΄ένα καλύτερο μέλλον έσβησαν πολύ νωρίς. Έτσι όμως δεν ήταν πάντα στην ιστορία; Το μέλλον δεν ήταν ποτέ όπως το οραματίστηκαν οι ιδεολόγοι.
Καλή συνέχεια Εύα.

Eva Neocleous είπε...

ποραντίδα,
τι να προσθέσω στα όσα επισημαίνεις τόσο εύστοχα!
Αυτές τις μέρες ακούστηκαν ξανά τόσα πολλά...Αποσιωπήσεις,διαστρεβλώσεις της ιστορίας.Προσεγγίσεις που πόρρω απέχουν από την ιστορική αλήθεια.
Το διακύβευμα της ενότητας και της επανένωσης θα παραμένει εσαεί...πρόσκληση και πρόκληση.
Να΄σαι καλά!