2 Ιουλ 2010

Ψήφισαν το 63ο!

Η ανάρτηση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.
Διαβάζουμε στον Πολίτη:


"Προαιρετική επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και στους εκπαιδευτικούς

Πράσινο στο 63ο

Με 28 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον ψηφίστηκε σε νόμο, από την Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση για προαιρετική επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης στο 63ο έτος

Μετά τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών και τους αστυνομικούς, και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης αποκτούν πλέον το δικαίωμα της προαιρετικής αφυπηρέτησης στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Πράσινο στο 63ο άναψε χθες η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζοντας σε νόμο πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης (ΔΗΣΥ), Νικόλας Παπαδόπουλος και Αθηνά Κυριακίδου (ΔΗΚΟ) για προαιρετική επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών.

Διαφορά επτά ψήφων
Η πρόταση που ψηφίστηκε χθες προβλέπει:
- προαιρετική επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης στο 63ο έτος,
- εφαρμογή του μέτρου από την επόμενη σχολική χρονιά (2011-2012)
- εφαρμογή του μέτρου κλιμακωτά
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 28 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) και εναντίον 21 (ΑΚΕΛ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι), ενώ κατά τη συζήτησή της -η οποία ήταν μακρά- διατυπώθηκαν σωρεία επιχειρημάτων. Οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ έκαναν λόγο για οικονομικά οφέλη και αυτοί που τάχθηκαν εναντίον για αύξηση της ανεργίας των νέων.

..................
Καταψήφισαν
Διαφορετική άποψη εξέφρασαν οι βουλευτές Γιάννος Λάμαρης (ΑΚΕΛ), Γιώργος Περδίκης (Οικολόγοι) και Ρίκκος Ερωτοκρίτου (ΕΥΡΩΚΟ), υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση του ορίου αφήνει εκτός εκπαίδευσης χιλιάδες νέους που αναμένουν διορισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λαμάρης, το 2011 θα στερηθούν την πρόσληψη 160 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, το 2012 173 και το 2013 174. Είπε ακόμη ότι θα επηρεαστούν αρνητικά και οι προαγωγές εκπαιδευτικών. Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι όλα τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν για το 63ο ήταν οικονομικής φύσεως και τόνισε ότι δεν είναι δίκαιο κάποιοι να στερούν τις θέσεις από νέους ανθρώπους. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του κ.Ερωτοκρίτου.

Με πλακάτ στη Βουλή
Την ώρα που οι βουλευτές συζητούσαν την πρόταση για το 63ο, φοιτητές και αδιόριστοι καθηγητές πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Βουλή και ΟΕΛΜΕΚ μην ξεπουλάτε την εκπαίδευση», «Όχι στο 63ο», οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με το μέτρο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνησης Αδιόριστων Καθηγητών Σωτήρης Πιπερής, «η υλοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας σε εποχή που η ανεργία καλπάζει, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική αποκατάσταση της νέας γενιάς», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας σημειώθηκαν μικροεπεισόδια έξω από τη Βουλή, όταν μερίδα αδιόριστων καθηγητών προσπάθησε να εισέλθει στο κτήριο".

 Πηγή:ΠΟΛΙΤΗΣ - 02/07/2010

************* 

Πάει κι αυτό!Το "έγκλημα" συντελέστηκε!
Στην αρχή η επαναφορά του 63ου ξεκίνησε δειλά-δειλά από τις τρεις κομματικές κινήσεις της ΟΕΛΜΕΚ(Αλλαγή,Νέα Κίνηση και ΔΗΚΙ). Σε επίπεδο Παγκύπριων Συνδιασκέψεων.Ούτε να εγγράψουν το θέμα τολμούσαν τότε και το ήξεραν ότι ήταν παράτυπη και αντιδεοντολογική η συζήτησή του.Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μεθοδευμένα και με την πίεση της συντεχνίας που δημιουργήθηκε γι΄αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Ήξεραν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2006 ήταν δεσμευτικό και πώς μόνο η ίδια η βάση θα μπορούσε να το ανατρέψει.Αυτό άλλωστε είχε γνωμοδοτήσει και ο Νομικός Σύμβουλος της ΟΕΛΜΕΚ.
Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενες συγκυριακές πλειοψηφίες και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, επανέφεραν το θέμα στις τελευταίες ΠΣΓΑ.
Από τις κινήσεις της ΟΕΛΜΕΚ η Προοδευτική και η Συνεργασία Καθηγητών μόνο αντέδρασαν.Δεν είχαν όμως την πλειοψηφία.Το επιχείρημά μας να κατέβει η πρόταση στη βάση των καθηγητών τον προσεχή Οκτώβριο και εκείνη να αποφασίσει, σκόνταψε πάνω στο αντεπιχείρημα "ανώτατο σώμα είναι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη και όχι η βάση των καθηγητών"!

Ο επίλογος του "πραξικοπήματος" γράφτηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εν μέσω θέρους και λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές.
Τόσο επείγον ήταν το θέμα!
Να είναι κλειστά τα σχολεία,να μην αντιδράσουν οι καθηγητές(που παρεμπιπτόντως δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα και νομίζουν ότι θα κληθούν να ψηφίσουν...).
Οι συνέπειες θα φανούν στη συνέχεια.Πέρα από το ότι πρόκειται για πλήγμα στα κεκτημένα των εργαζομένων και για επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θα φανεί το πόσο "προαιρετικό" είναι.Και μόνο αυτό;
Θα είναι σε θέση η ΟΕΛΜΕΚ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν πολύ σύντομα;Ο καιρός θα δείξει... 

6 σχόλια:

Meropi είπε...

Επιτέλους! Έχω την αδελφή μου καθηγήτρια (φιλόλογο) και περίμενε πώς και πώς, αυτή την τροπολογία! Και καλά κάνανε που το καθιερώσανε προαιρετικά!

Αμαδρυάς είπε...

Η ΟΕΛΜΕΚ αποτελεί πια το πιο ξεΦτιλισμένο "συνδικάτο" του τόπου. Έκανε πραξικόπημα, ανέτρεψε την απόφαση της κυρίαρχης βάσης, πήγε ενάντια στα συμφέροντα των μελών της-και το ποιο είναι το συμφέρον τους μόνο τα ίδια τα μέλη το γνωρίζουν και το αποφασίζουν και όχι οι κομματικοί εντολοδόχοι. Κι αυτοί ψήφισαν ΟΧΙ!

Ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ Κι η ΕΔΕΚ, φαίνεται πως κι αυτοί ξέρουν καλύτερα από μας πόσο πρέπει να δουλεύουμε και μάλλον και πώς πρέπει να πεθαίνουμε. Γι αυτό αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς. ΠΟΤΕ κανείς μας δεν είδε τι περιέχει ο νόμος αυτός, ούτε το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο στο σύνολό του! Οϋτε στο πιο γελοίο σωματείο δεν γίνεται αυτό! ΚΑΝΕΝΑ μέλος να μη γνωρίζει τι ακριβώς αποφασίζεται για το μέλλον του!

Να ζήσει η δημοκρατία τους, να ζήσουν τα "Συνδικάτα" τους, να ζήσουμε κι εμείς οι καθηγητές που ανεχόμαστε την ξεφτίλα, το ξεπούλημα και την προδοσία τους! Να ζήσουν κι οι κομματάρχες που ξέρουν επιδέξια να περνούν την πολιτική των σκληρών νεοφιλελεύθερων οικονομικών κύκλων, ντυμένη με το γελοίο επιχείρημα, ότι πρόκειται για το... καλό όσων διορίστηκαν αργά! Μόνο που δε λένε ότι αυτοί δεν είναι ούτε 300-αυτοί που θα πάρουν πλήρη σύνταξη αν δουλέψουν άλλα 3 χρόνια- ενώ οι υπόλοιποι 5700 καθηγητές δε μετρούν!

Αν αυτό δεν είναι ο πλήρης ξεφτιλισμός και το ξεκίνημα για αφαίρεση κι άλλων κεκτημένων, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, τότε τι είναι;

Νιώθω αηδία και θυμό! Ποιος εργαζόμενος μπορεί να το δεχτεί, να πετιέται στο καλάθι των αχρήστων η ψήφος του, για ένα θέμα που αφορά τη ζωή του και να αποφασίζουν μια χούφτα κομματάρχες που το μόνο που θέλουν είναι να δίνονται κι άλλα κι άλλα, στους έχοντες και να δουλεύοθμε μεις ως το θάνατό μας για να απολαμβάνουν την εργασία μας οι οικονομικά ισχυροί κύκλοι;

@Μερόπη

Απορώ κι εξίσταμαι πώς φιλόλογος άνθρωπος θα αντέξει ως το 63, όταν όλοι ξέρουν πως ειδικά οι φιλόλογοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην εκπαίδευση! Εντυπωσιακό. Μήπως αύριο που θα μας πουν ότι πρέπει στο όνομα της κρίσης να δουκλεύουμε ως τα 65 ή τα 67, θα πετάμε τη σκούφια μας και θα πανηγυρίζουμε σαν ναναι μια μεγάλη...κατάκτηση; Αυτό κι αν είναι αλλοτρίωση εργαζομένων...

Meropi είπε...

-@Αμαδρυάς μου,
η αδελφή μου είναι ήδη 55 χρόνων (είναι βοηθός Διευθύντρια) και λέει ότι νιώθει αρκετά δημιουργική και δυνατή ακόμη. Θεωρεί ότι στα 60 της θα έχει ακόμη να προσφέρει κι άλλα. Νομίζω ότι είναι δικαίωμα της. Αφού μάλιστα αυτή η δυνατότητα προβλέφθηκε ότι θα είναι προαιρετική, νομίζω ότι ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Ένας που νιώθει κουρασμένος στα 60 του, μπορεί λοιπόν να φύγει. Δεν καταλαβαίνω γιατί νιώθεις "αηδία και θυμό", όπως λες. Ίσως είσαι πολύ νέος/α ακόμη και θεωρείς τους εξηντάρηδες ηλικιωμένους. Ε, λοιπόν δεν είναι. Θα με θυμηθείς σε μερικά χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Τι μπορεί να σημαίνει,αν όχι ότι καθίσταται υποχρεωτική η επέκταση αφυπηρέτησης στα 63 με δικαίωμα πρόωρης στα 58 και όχι στα 55, αφού το σημείο 1Α του νέου νόμου αναφέρει: «Η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης Καθηγητή ο οποίος συμπληρώνει το εξηκοστό έτος της ηλικίας του κατά ή μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 είναι η ηλικία των εξήντα τριών ετών.»;;;

Ως προς την ΟΕΛΜΕΚ: Πρόκειται για βιασμό της νοημοσύνης και της στοιχειώδους δημοκρατικής ηθικής τάξης. Μόνο με γενικευμένο διάλογο και δημοψήφισμα μπορούσε και έπρεπε να ανατραπεί το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος. Ως προς τα κόμματα: Είναι ολοφάνερο [και το δήλωσαν σαφώς] ότι η ψήφιση της παράτασης [μαγειρευότανε από τον πορηγούμενο πρέοδρο της Δημοκρατίας] εντάσσεται στη λογική επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας, για μεταφορά νέων οικονομικών βαρών στη ράχη των εργαζομένων. Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό έχει συντελεστεί [μέσα στην τόση κομματοκρατία και σύγχυση] σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις του ισχυρού νεοφιλελεύθερου κυκλώματος, δεν είναι απλώς χαζοχαρούμενος παιδαγωγός, αλλά και "ιδιώτης" [με την αρχαιοελληνική καιόχι μόνο, σημασία] επικίνδυνος...για τη δημόσια νοημοσύνη.

Γ.

Eva Neocleous είπε...

Μερόπη μου,
αν διαβάσεις προσεκτικά το ιστορικό της ψήφισης αυτού του νόμου από την πλειοψηφία της Βουλής αλλά κυρίως το πώς η ΟΕΛΜΕΚ μεθόδευσε την επαναφορά του αιτήματος,νομίζω κι εσύ θα συμφωνήσεις πως θα έπρεπε,αν μη τι άλλο, να ψηφίσουν οι καθηγητές.Είναι απαράδεκτο να αγνοείται το 60% που ψήφισε το 2006 κατά της αύξησης του ορίου.

Αμαδρυάς μου,
πολλοί συνάδελφοι αισθάνονται ακριβώς όπως εσύ.Και δεν έχουν άδικο.Τους ρώτησαν μήπως;Τους επέτρεψαν να πουν τι θέλουν;
Ο χρόνος προώθησης του όλου θέματος δεν ήταν τυχαίος.Ποιοι θα αντιδρούσαν τέτοιες μέρες;

Γ.
μύθος,λοιπόν, τα περί "προαιρετικού".
Συμφωνώ με τη θέση που εκφράζεις.Αυτή ήταν και η πρόταση που καταθέσαμε στη Συνδιάσκεψη.Αλλιώς, όμως,αποφάσισε η πλειοψηφία...

Τσιριπιλλούα είπε...

Το αν κάποιος είναι ικανός στα 60 του να διδάσκει δε θα το κρίνει ο ίδιος, αλλά ο μαθητής. Και όταν οι μαθητές χωρίζουν τους καθηγητές σε γέρους και νέους, κάτι ξέρουν. Είναι το γνωστό χάσμα γενεών που δε διαφοροποιείται, αν ο καθηγητής "νοιώθει ότι έχει να προσφέρει". Η επικοινωνία με το αντικείμενό του - το μαθητή - γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα υπόλοιπα είναι διακοσμητικά.