1 Απρ 2009

"Σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Παιδείας"



Πρωταπριλιάτικο!
Τέρμα στον «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Παιδείας


Μετά τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας μια νέα εποχή αγαστής συνεργασίας και σύμπνοιας εγκαινιάζεται μεταξύ Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και Υπουργού Παιδείας. Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ανέγνωσε με προσοχή το μήνυμα του Υπουργού για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, δήλωσε ικανοποίηση και ευαρέσκεια, ιδιαίτερα για τη φράση «καλούμαστε κι εμείς σήμερα να συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα». Κατόπιν τούτου, πρόσθεσε, είναι αυτόδηλο ότι ο Υπουργός μετενόησε για τα ατοπήματα του πρόσφατου παρελθόντος και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μου.
Επιπρόσθετα, εξέφρασε ικανοποίηση με το αυστηρό περιεχόμενο των εγκυκλίων που απέστειλε ο Υπουργός τις τελευταίες μέρες στα σχολεία (π.χ. καταστολή της βίας, τήρηση των κανονισμών για τη μαθητική στολή και ιδιαίτερα χρήση τζιν συγκεκριμένου τύπου,κ.ά.).Η ενέργεια αυτή, όπως σχολίασε, καταδεικνύει και το αδιαμφισβήτητο της συμμόρφωσης του Υπουργού με την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα πορεία στις σχέσεις Εκκλησίας και Υπουργείου Παιδείας και είναι σίγουρο ότι θα τύχει ευμενούς αποδοχής από τους κύκλους εκείνους που αμφισβητούσαν τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη του κ. Δημητρίου(π.χ. Κουλίας, Βαρνάβας,κ.λπ.).
Προς επισφράγιση του «Συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Υπουργείου Παιδείας» λήφθηκαν και οι αποφάσεις που ακολουθούν:
1.
Ανώτατος αξιωματούχος της Αρχιεπισκοπής θα εγκατασταθεί, εάν επιθυμεί, στον τέταρτο όροφο του Υ.Π., προκειμένου να διευκολυνθεί η επίβλεψη.Διαφορετικά η επικοινωνία θα είναι συνεχής και θα γίνεται με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.
2. Θα αποστέλνονται ηλεκτρονικά όλες οι εγκύκλιοι του Υ.Π. στην Αρχιεπισκοπή προς έγκριση πριν αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
3. Από τούδε και στο εξής ο Αρχιεπίσκοπος θα συνδράμει στην υλοποίηση του υπό έμφαση στόχου του Υ.Π. και θα διαθέσει τα απαραίτητα προς τούτο κονδύλια. Η αρωγή θα είναι αμέριστη, φτάνει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που το ίδιο το Υ.Π. έθεσε για τον συγκεκριμένο στόχο. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα καλύψει τα έξοδα φιλοξενίας 50 τ/κ μαθητών,(σημ. τα οποία φοιτούν σε σχολεία που δεν έχουν ανεγερθεί σε ελληνοκυπριακές περιουσίες), κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, σε κατασκήνωση στο Τρόοδος.
Εύα Νεοκλέους
Τεκμηρίωση:
1. Το μήνυμα του Υπουργού εδώ :http://www.schools.ac.cy/dme/dmecircular/data/Doc3949.pdf

2. Aπόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»,31/03/2009
"Ουδέν πρόβλημα στις σχέσεις Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Παιδείας"
Περασμένα, ξεχασμένα
Αρχιεπίσκοπος και Υπ. Παιδείας βρέθηκαν χθες σε τελετή βράβευσης διαγωνισμού και με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα διαφωνίας, αλλά συνεργασίας
Μετά τις αντιπαραθέσεις και την έντονη κριτική της τελευταίας περιόδου για τις επικείμενες αλλαγές στα βιβλία Ιστορίας, χθες ήταν η ώρα της «συμφιλίωσης».
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και Υπ. Παιδείας βρέθηκαν στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με θέμα «Όχι το χρώμα στο σώμα, αλλά η θέρμη και η αγάπη στη ψυχή» και με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα διαφωνίας, αλλά «αγαστής συνεργασίας».
Τα είπαν και τα βρήκαν«Δεν υπάρχει πάγος μεταξύ μας. Έχουμε αγαστή συνεργασία και με τον Υπουργό και με το Υπουργείο του οποίου προΐσταται», δήλωσε ο Κύπρου Χρυσόστομος, έχοντας δίπλα του τον κ. Δημητρίου, όταν ρωτήθηκε αν στη σύντομη συνάντηση με τον Υπ. Παιδείας πριν την τελετή βράβευσης, «έσπασε ο πάγος».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν αυτή η καλή διάθεση μπορεί να συνεχιστεί και στα θέματα της Ιστορίας, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «παντού», ενώ ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να καλέσει τον κ. Δημητρίου σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Εκκλησίας για το θέμα της Ιστορίας, επεσήμανε ότι «δεν είναι θέμα της Συνόδου αυτό. Με τον Υπουργό ευρισκόμεθα σε στενή επικοινωνία. Εκείνο που επιθυμεί η Εκκλησία, ήδη ο Υπουργός το έχει ξεκινήσει. Έχει ορίσει ομάδα καταξιωμένων εκπαιδευτικών για να εκπονήσουν το όλο σχέδιο του βιβλίου της ιστορίας». Ερωτηθείς αν ισχύει η πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ιερά Σύνοδο για να την ενημερώσει για το θέμα των βιβλίων, ο Υπ. Παιδείας απάντησε με τη σειρά του ότι «όποιος θέλει να με ακούσει εγώ είμαι διαθέσιμος».
Γεωργία Ψαριά

17 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Καλόοο!!! Χρονιάρα μέρα!!!

Λεμέσια είπε...

:)))

Νίκος Ε. Νεοκλέους είπε...

Πολύ καλή εξέλιξη!!!
Αν μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματικότητα...
Και τι πιο φυσιολογικό από μια τέτοια συνεργασία;
Σε ένα άλλο αιώνα ίσως...

VAD είπε...

Ναι,τωρα,μασήσαμε:)))
Καλο μηνα....

Ανώνυμος είπε...

Αυτό μας έλειπε τώρα! Αν και ήταν αναμενόμενη σε κάποιο βαθμό αυτή η εξέλιξη.
Εκπαιδευτικός

Ανώνυμος είπε...

Συναδέλφισσα η εκκλησία δείχνει το δρόμο της πολυπόθητης εθνικής ενότητας και συναίνεσης στα μεγάλα θέματα.

Μεταξύ Κατάρ και developping μοχθεί για την ελληνοχριστιανική παιδεία!

Μα είναι ποτέ δυνατόν να γίνεται αυτό ανέκδοτο; Βρε παιδί μου, πώς κυκλοφορούν τέτοιοι εκπαιδευτικοί; Εκείνη η ΕΕΥ τι κάνει ακόμη;

Ξέχασες το άλλο: Η Εκκλησία να συμμετέχει με εκπρόσωπο στην ΕΕΥ για να ελέγχει το ελληνοχριστιανικό DΝΑ των υποψηφίων εκπαιδευτικών ,καθώς και το γενεαλογικό τους δέντρο, μήπως και κάποιος πρόγονός τους τα είχε κάνει πλακάκια με τους Τουρκαλάδες στη Οθωμανική περίοδο!

Μην το γελάς, στην τριτικοσμική περιφέρεια της Ευρώπης όλα είναι πιθανά, ακόμη και τα ανέκδοτα μπορεί να γίνουν σοβαρα!...

Phivos Nicolaides είπε...

Έ, πώς να το κάνουμε; Είναι και τα 'σύμφωνα μη επίθεσης' μέσα στη ζωή μας...

Eva Neocleous είπε...

@Aceras,

μα πού το είδες το καλό;Εκτός των όσων έχω αναφέρει, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι, σύμφωνα με προτροπή του Προκαθημένου, από αύριο δε θα υπάρχουν ενιαίοι χώροι συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών στοιχειώδους και μέσης στα σχολεία, αλλά θα χωρίζονται οι σύλλογοι σε αρρένων και θηλέων.
...........
@ Λεμέσια,

μη μου πεις ότι συμφωνείς μ΄αυτή την εξέλιξη;
.............
@ Νικόλας,

για μένα καθόλου ευχάριστη η εξέλιξη.Ελπίζω να αντιδράσουν(;) οιεκπαιδευτικοί.Τουλάχιστον μια μερίδα...

Eva Neocleous είπε...

@ VaD,

Μα γιατί είσαι τόσο δύσπιστος;Με τόσα τεκμήρια(φωτογραφία, επίσημη εγκύκλιο, δημοσιεύματα του τύπου), δε θα έπρεπε να αμφισβητείς τα όσα έχουν διαμειφθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
........
@ Ανώνυμος/η

Δυστυχώς....
..........
@Ανώνυμος/η

Πιθανόν δεν αντιληφθήκατε ότι δεν πρόκειται περί ανεκδότου.
Κατά τα άλλα, επειδή σέβομαι τους θεσμούς, θεωρώ ότι ο καθένας έχει το δικό του ρόλο και τις δικές του αρμοδιότητες.

Eva Neocleous είπε...

Φοίβο μου,

μήπως πήγε το μυαλό σου στο "ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας" που υπέγραψε ο Βενιζέλος με τον Ινονού το 1930;
Εδώ για μια απλή συμφωνία πρόκειται, που σίγουρα θα συμβάλει στην επάνοδο του κλίματος αγαστής συνεργασίας, όπως και στο παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

Να θεωρήσουμε ότι είναι "πρωταπριλιάτικο αστείο"; Όχι. Αλλά και μη βιάζεστε να καταλήξετε, φίλοι μου. Το compremi θα φανεί, αν υπάρχει. Η αφασία που διακατέχει και το σώμα των εκπαιδευτικών-και "κινήσεων" ημών όλων- για προάσπιση και επιτάχυνση της Μεταρρύθμισης είναι που στρώνει το δρόμο!!!
Οι εγκύκλιοι μεθοδεύτηκαν εδώ και καιρό από συγκεκριμένα επιτελεία Διευθύνσεων κλπ. Το γνωρίζουμε και δεν μιλάμε πια γι' αυτά!!!


ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο Γραφείο Τύπου του Υ.Π.Π. έχουν ασφαλώς κερδίσει επάξια τη νέα θέση τους οι αρχισυντάκτες του "Κυπριακού Ποντικιού" καιτης "Ενώσεως"
[τόσα 'αποκλειστικά" έχουν αποκαλύψει για τους 'χουντικούς' ή τους 'εθνοπροδότες' συμβουλάτορες του υπουργού].
Καληνύχτα, ωρέ γκιαούρηδες...

Aceras Anthropophorum είπε...

Είπα "καλό" σαν ιδέα για πρωταπριλιάτικο ψέμα

Λεμέσια είπε...

Αφού δεν είναι ανέκδοτο, η επόμενη μου σκέψη είναι, ότι ο Υπουργός επιλέγει χαμηλότερους τόνους έναντι του Αρχιεπισκόπου, απλά για να μην εξάπτεται ο δεύτερος (ή και οι δύο). Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι ο Υπουργός Παιδείας υιοθετεί τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου.(Ελπίζω όχι...) Κάτι σα ζαχαρίτσα σε κύβους στον ιππόδρομο μου θυμίζει η όλη κίνηση, αν με εννοείτε...

Eva Neocleous είπε...

Ασέρα μου,
έτσι ναι.Ήταν, ως προς το πρώτο μέρος, ένα πρωταπριλιάτικο αστείο.
Όμως,τόσο το μήνυμα για την επέτειο όσο και η συνάντηση(από όπου και η φωτογραφία)είναι αληθινά.
Πολύ καλό και το δικό σου πρωταπριλιάτικο!

Eva Neocleous είπε...

Ανώνυμε/η,
λίγο συγκεχυμένα τα γράφεις.
Μάλλον βλέπεις, πέρα από το αστείο, την αποκατάσταση των σχέσεων ως αρνητική εξέλιξη.Και θα συμφωνήσω μαζί σου.
............
Λεμέσιά μου,
δεν υπογράφτηκε βέβαια σύμφωνο, όπως το περιέγραφα στα πλαίσια του πρωταπριλιάτικου αστείου, όμως, όντως με την πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών "έσπασε ο πάγος".
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...Αφού πλέον ο Αρχιεπίσκοπος εγκρίνει και την επιτροπή για τα αναλυτικά της Ιστορίας, τι άλλο να περιμένουμε!

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ!
ΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΖΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΡΑΤΙΩΝ ΔΟΣΟΛΗΨΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ [ΚΑΛΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ...ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΥΣ ΣΕΪΧΗΔΕΣ].
ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ;
ΜΠΙΖΝΕΣ ΕΙΝΑΙ, ΠΑΙΔΙΑ!...
ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΥΛΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ=ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΛΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ.

maria είπε...

haha μονο πρωταπριλιατικο θα μπορούσε να είναι!